• No results found

4. LÄROÄMNEN

4.18. Valfria ämnen

Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen:

Syftet med de valfria ämnena i den grundläggande utbildningen är att enligt elevens val fördjupa och bredda kunskaperna och färdigheterna i gemensamma ämnen, speciellt i konst- och färdighetsämnen, inklusive huslig ekonomi och inom temaområden, om eleven så önskar. De valfria ämnenas uppgift är också att ge eleven en möjlighet att fördjupa sina intressen och hitta nya intressemål. De valfria ämnena skall stödja målen för den grundläggande utbildningen.

Det sammanlagda minimiantalet veckotimmar i valfria ämnen och deras fördelning

 i fördjupade eller tillämpade lärokurser

 i helheter som bildas av flera läroämnen

 i främmande språk

 i ämnen som ansluter sig till informationsteknik

 har fastställts i 6 § i statsrådets förordning 1435/2001.

I läroplanen bestäms namnet på varje valfritt ämne, dess omfattning, mål och innehåll och i vilka årskurser ämnet erbjuds.

För främmande språk har målen och det centrala innehållet för valfria språk som undervisas som A- och B-språk fastställts i dessa grunder. Om andra valfria B-språk bestäms i läroplanen.

I fall det minimiantal veckotimmar som för eleven fastställts i förordningen om grundläggande utbildning överskrids i den timfördelning som utbildningsanordnaren har godkänt kan veckotimmarna för den överskjutande delen också innehålla valfria ämnen.

I timfördelningen i årskurserna 1–4 har förutom minimiantalet timmar i konst- och färdighetsämnen (musik, bildkonst, slöjd och gymnastik) sex årsveckotimmar reserverats för gemensam undervisningstid i dessa ämnen. Också i årskurserna 5–9 finns sex årsveckotimmar gemensam undervisningstid för dessa ämnen. I den lokala läroplanen kan den gemensamma undervisningstiden i konst- och färdighetsämnen delas mellan dessa ämnen. Den, eller en del av den, kan också lämnas valfri för eleven som fördjupade studier i konst- och färdighetsämnen.

- - -

åk 1 åk 2 åk 3 åk 4 åk 5 åk 6 åk 8 åk 9

2 vt 1 vt 1 vt 1 vt 1 vt 2 vt 6 vt 6 vt

Som valfria ämnen förekommer många olika ämnen och ämneskombinationer som bestäms skolvis. Alla valfria ämnen bedöms, förutom ämnet Jakt och natur.

Gemensamma ämnen som även kan väljas som fördjupande valfria kurser samt främmande språk finns noggrannare beskrivna under de ämnesspecifika rubrikerna ovan.

Här följer en lista över de vanligast förekommande valfria ämnena i åk 8- 9 med kort presentation för eleverna.

ÅRSKURS 8

TYSKA (1,5 vt )

I åttans tyska lär vi oss att förstå och använda tyska i vardagssituationer, t.ex. i butiken. Vi lär oss

grundläggande saker som hälsningar, räkneord, klockslag, veckodagar och månader. Vi har en fräsch bok:

Neue Adresse.

FRANSKA (1,5 vt)

Bonjour! Vill du bli mera internationell? Passa på att lära dig lite vardagsfranska och att bekanta dig med den fransktalande världen.

BILDKONST (1,5 vt)

Vi bygger vidare på grunderna i teckning och målning. Nya tekniker och material kommer in, speciellt mera tredimensionellt arbete (att forma och bygga olika material). Även bildkommunikation i någon form ingår (reklam, affisch, logo, layout, textning, illustration mm.). Elevernas egna önskemål tas i beaktande.

Undervisningen genomförs i större temahelheter eller projekt.

MUSIK (1,5 vt)

Du har chans att spela i band och får spela även andra instrument. Du får sjunga i stämmor och bekanta dig med olika musikstilar och kulturer. Vi planerar kursen tillsammans utgående från gruppsammansättningen.

GYMNASTIK (1,5 vt)

Du som tycker om gymnastik har en möjlighet att välja ett eller två pass utöver de vanliga

gymnastiklektionerna. Viktigt är att du tycker om gymnastik, att du är färdig att svettas och jobba extra i ämnet. Målet är mångsidighet, men vi kan också koncentrera oss på någon eller några grenar ifall gruppen vill.

DATATEKNIK (1,5 vt)

Vi arbetar i Windows- och nätverksmiljö, lär oss datorns historia och datorns viktigaste delar. Vi lär oss också grunderna i kalkylering och databaser, informationssökning och kritisk granskning av information på

Internet, e-post, webbsidor med Html-kod. Även användning av skanner, digitalkamera och bildhantering ingår.

HUSLIG EKONOMI (3 vt)

Vi planerar och tillreder maträtter och bakverk för vardag och fest året om.

HUSLIG EKONOMI (1,5 vt)

Vi tillreder lätta, snabblagade maträtter och bakverk.

LANT- OCH SKOGSBRUK (1,5 eller 3 vt)

Vi går igenom arbetarskydd i lantbruket, lantbrukslära, skogsskötsel och olika byggstilar. Vi utövar sådd, skörd, maskinskötsel och prövar olika odlingsmöjligheter. Vi går igenom boken ”Förarskolan” inför moped-, traktor- och snöskoterkortet. Vi lär oss jobba praktiskt i grupp.

METALLSLÖJD (1,5 eller 3 vt)

Vi fördjupar oss i olika tekniker med tyngdpunkt på svetsning. Vi tillverkar också produkter där eleven själv står för planeringen. Elektronik ingår som en del av metallslöjden.

TRÄSLÖJD (1,5 eller 3 vt)

Vi fördjupar oss i olika tekniker och hantering av maskiner. Vi tillverkar också produkter där eleven själv står för planeringen.

SLÖJD (1,5 eller 3 vt)

Innehåller träslöjd, metallslöjd och elektronik. Vi fördjupar oss i olika tekniker och i användningen av maskiner inom träslöjden. I metallslöjden är tyngdpunkten lagd på olika typer av svetsning. Inom elektroniken bygger vi mera avancerade kretsar.

TEXTILSLÖJD (1,5 eller 3 vt)

Vi syr kläder åt oss själva, syr barnkläder, stickar, virkar, gör garnarbeten, broderar eller väver enligt elevernas val.

JAKT- OCH NATURKURS (1,5 vt)

Vi förbereder oss för avläggande av jägarexamen. I samarbete med jaktföreningarna ordnar vi jakt- och fiskedagar samt utför vilttriangelinventering (spårräkning). Vi är en hel dag på skjutbanan för både teori och praktik och lär oss framförallt säker vapenhantering. Man behöver inte bli jägare för att vara med på kursen.

Den som är intresserad av att lära sig mer om naturen är välkommen med.

ÅRSKURS 9

TYSKA (3 vt)

I nians tyska bygger vi vidare på det vi lärde oss i åttan. Vi fortsätter med Neue Adresse. Många av övningarna vi gör är muntliga, där vi övar oss att kommunicera i vardagssituationer, t.ex. i telefon och på posten.

FRANSKA (3 vt)

Fortsätt att utveckla dina kunskaper i franska; gå på café och i affärer, skriv brev, res runt i Europa, diskutera familj, skola och fritid – en français, bien sûr!

BILDKONST (1,5 vt)

Vi bygger vidare på grunderna i teckning, målning och konsthistoria. Eleverna har möjlighet att fördjupa sig i områden som fotografi, film och hantverk. Elevernas egna önskemål och intressen tas i beaktande.

Undervisningen genomförs i större temahelheter eller projekt.

MUSIK (1,5 vt)

Vi spelar och sjunger. Eleverna är själva aktiva och lektionerna planeras till stor del enligt gruppens sammansättning och önskemål. Både nybörjare och längre hunna musikanter är välkomna.

GYMNASTIK (1,5 vt)

Du som tycker om gymnastik har en möjlighet att välja ett eller två pass till utöver de vanliga

gymnastiklektionerna. Viktigt är att du tycker om gymnastik, att du är färdig att svettas och jobba extra i ämnet. Målet är mångsidighet, men vi kan också koncentrera oss på någon eller några grenar ifall gruppen vill.

DATATEKNIK (1,5 vt)

Vi repeterar kort Windows och avancerade saker i ordbehandling (Word), lär oss svårare saker i kalkylering (Excel) och databaser (Access) samt lär oss grunderna i presentationsprogrammet PowerPoint och i ett ritprogram. En ganska stor del av tiden använder vi även Internet på olika sätt. Dit hör bl.a.

informationssökning och konstruering av hemsidor med Html-editoren Microsoft FrontPage. Målet med datateknik är att lära sig att effektivt använda datorn som arbetsredskap.

HUSLIG EKONOMI (3 vt)

Vi planerar och tillreder vardagsrätter och bakverk. Du får också lära dig planera och ordna familjefester samt tillreda internationella maträtter och bakverk.

HUSLIG EKONOMI (1,5 vt)

Vi tillreder lätta, snabblagade maträtter och bakverk.

LANT- OCH SKOGSBRUK (1,5 eller 3 vt)

Vi tar upp miljölära och problemavfall i jordbruket. gör exkursioner till företag och söker på Internet olika maskinföretag, jordbruksföretag och skogsbolag. Vi utövar sådd, skörd och försäljning av produkterna samt maskinskötsel och skogsbruk. Vi lär oss jobba praktiskt i grupp.

METALLSLÖJD (1,5 eller 3 vt)

Vi fördjupar oss i olika tekniker. Vi tillverkar också produkter där eleven själv står för planeringen. Elektronik och motorlära ingår ifall du väljer 2 pass metallslöjd.

TRÄSLÖJD (1,5 eller 3 vt)

Vi fördjupar oss i olika tekniker och hantering av maskiner. Vi tillverkar också produkter där eleven själv står för planeringen. Elektronik kan ingå ifall du väljer 2 pass träslöjd.

TEXTILSLÖJD (1,5 eller 3 vt)

Vi syr kläder åt oss själva, barnkläder, stickar, virkar, gör garnarbeten eller vävar enligt elevernas val

Även andra ämnen, teman och projekt kan förekomma som valfria ämnen. De valfria ämnen som omfattar minst 2 årsveckotimmar bedöms med siffror, förutom Jakt- och naturkursen.

Dessutom kan skolan erbjuda kortkurser med 1,5 veckotimme under en period. Dessa kurser bedöms inte, utan markeras i betyget som ”Deltagit”