• No results found

ÅTGÄRDSPROGRAM INOM HAVSMILJÖDIREKTIVET

In document Mål i sikte (Page 116-120)

4.Prognos för utvecklingen av miljötillståndet

DET GÅR INTE ATT SE EN TYDLIG RIKTNING FÖR UTVECKLINGEN I MILJÖN.

5.2 Insatser inom övriga områden

5.2.1 ÅTGÄRDSPROGRAM INOM HAVSMILJÖDIREKTIVET

I genomförandet av havsmiljöförordningen ska Havs- och vattenmyndigheten besluta om ett åtgärdsprogram för havsmiljön. Åtgärdsprogrammet ska ange vilka

åtgärder som behövs för att miljökvalitetsnormerna för havsmiljön ska kunna föl- jas så att god miljöstatus på sikt uppnås. Åtgärdsprogrammet är ute på samråd120

och beslutas under 2015. Från 2016 ska åtgärderna genomföras och effekterna följas upp. Förslaget till åtgärdsprogram innehåller beskrivningar av vilka åtgärder som behöver genomföras, till vem de är riktad, motiveringar, hur genomföran- det ska gå till, koppling till andra ramverk samt annan bakgrund som klarlägger åtgärdernas innebörd. Åtgärderna beskrivs i ett antal temaområden, kopplade till aktuella miljökvalitetsnormer.

Förslag på åtgärder i åtgärdsprogrammet för havsmiljödirektivet.

Främmande arter

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås ta fram ett pilotprojekt för att utveckla metoder för kontroll och lokal bekämpning av invasiva främmande arter.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås utveckla tekniskt verktyg för att i ökad grad tillgängliggöra information om främmande arter.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås utveckla ett nationellt varnings- och responssystem för tidig upptäckt av nya invasiva främmande arter samt beredskapsplaner för hantering av dessa.

• Naturvårdsverket föreslås ta fram en vägledning riktad till myndigheter, verk- samheter och allmänheten i övrigt för hantering och omhändertagande av påväxt på fartygsskrov.

Kommersiellt nyttjade fiskar och skaldjur

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås införa nya fiskebestämmelser för att freda särskilt hotade kustlekande bestånd innanför trålgränsen i Skagerrak och Kattegatt.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås införa nya fiskebestämmelser som syftar till att fisket innanför trålgränsen bedrivs mer selektivt i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås införa fiskebestämmelser som syftar till att minska fisketrycket på kustlevande bestånd innanför trålgränsen i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön som behöver stärkt skydd, men som kan fiskas till viss del.

• Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelsen föreslås utreda var ytter- ligare fredningsområden bör inrättas i kustområdena, samt inrätta sådana områden.

120 Havs- och vattenmyndigheten, 2015. God havsmiljö 2020. Marin strategi för Nordsjön och Östersjön. Del 4: Åtgärdsprogram för havsmiljön. Remissversionen, Dnr 3563-14. https://www.havochvatten.se/download/18.16d1b2bf14b06784d6e5c23b/1422612591096/ remiss-atgardsprogram-havsmiljon-febrauri2015+opt.pdf.

HA

V I BALANS SAMT

LEV

ANDE KUST OCH SKÄRGÅRD

• Havs- och vattenmyndigheten bör utreda för vilka arter och under vilken tid på året som generella fredningstider bör införas, samt inrätta sådana.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås anpassa fiskeflottans kapacitet till till- gängliga fiskemöjligheter i vissa flottsegment.

Övergödning

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås utreda möjligheter att påverka den intern näringsbelastningen, lokalt i övergödda vikar och fjärdar samt i Egent- liga Östersjön.

• Jordbruksverket föreslås utreda möjligheten att finansiellt ersätta nettoupp- tag av kväve och fosfor ur vattenmiljön genom odling och skörd av blå fång- grödor där det är möjligt i de havsområden som inte uppnår god miljöstatus, samt stimulera tekniker för odling och förädling av blå fånggrödor.

• Jordbruksverket föreslås stimulera vattenbrukstekniker som inte innebär nettobelastning i de havsområden som inte uppnår god miljöstatus. Bestående hydrografiska villkor

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås, att med bistånd från Naturvårdsverket, ta fram en vägledning kring havsmiljörelaterade miljökonsekvensbeskrivningar. • Boverket föreslås, att i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten ta fram

en vägledning för kommunal havs- och kustplanering. Farliga ämnen

• Naturvårdsverket föreslås ta fram vägledande metodik för inventering, ansvarsutredning och riskbedömning av förorenade sedimentområden, riktad till tillsynsmyndigheter.

• Naturvårdsverket föreslås utreda hur tillgänglighet och sökbarhet hos befint- lig information gällande farliga ämnen i sediment kan samordnas och ökas. • Naturvårdsverket och Transportstyrelsen föreslås, i samverkan, undersöka

förekomsten av tributyltenn (TBT) och dess nedbrytningsprodukter i hamnar och i havsmiljön i övrigt, samt se till att bakomliggande orsaker till förekom- ster utreds.

• Naturvårdsverket föreslås identifiera de ämnen som kan förekomma i utgå- ende vatten från avloppsreningsverk i sådana halter att de riskerar att påverka havsmiljön negativt, samt utifrån resultaten, utreda behov av utsläppskrav Marint avfall

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås verka för uppbyggnad av en strategisk och teknisk plattform för att samla in förlorade fiskeredskap och förebygga förlusten av nya.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås att i samverkan med Naturvårdsverket ta fram en riktad nationell informationskampanj till allmänhet och konsu-

menter om vanligt förekommande skräpföremål i den marina miljön, dess negativa påverkan på miljön samt kopplingen till konsumenternas beteende. • Havs- och vattenmyndigheten föreslås stödja initiativ som främjar, organise-

rar och genomför strandstädning.

• Naturvårdsverket föreslås bedriva strategiskt arbete genom inkludering av marint skräp i relevanta avfallsplaner och program.

• Kommunerna föreslås vid revidering av de kommunala avfallsplanerna iden- tifiera och belysa hur avfallshanteringen kan bidra till att minska uppkom- sten av marint skräp, samt sätta upp målsättningar för ett sådant arbete. Biologisk mångfald

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås ta fram övergripande ramar för natio- nella åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper i marin miljö, samt samordna arbetet nationellt.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås ta fram kunskapsuppbyggande pro- gram för hotade arter och naturtyper i marin miljö samt samordna arbetet nationellt.

Marina skyddade områden

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås utveckla vägledning för vad förvalt- ningsdokument för marina skyddade områden ska innehålla.

• Länsstyrelserna föreslås inrätta nya marina skyddade områden i tillräcklig geografisk omfattning med lämpliga förvaltningsåtgärder.

• Länsstyrelserna föreslås införa förvaltningsåtgärder i marina skyddade områ- den där sådana inte finns idag.

Restaurering

Havs- och vattenmyndigheten föreslås med bistånd från Länsstyrelserna, Naturvårdsverket samt Riksantikvarieämbetet ta fram en samordnad åtgärdsstrategi mot fysisk påverkan, och för biologisk återställning i kustvat- tenmiljön.

• Havs- och vattenmyndigheten föreslås att med bistånd från Länsstyrelserna utveckla metoder för ekologisk kompensation och restaurering av marina miljöer.

• Länsstyrelsen föreslås att i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten och berörda kommuner genomföra restaureringsåtgärder för ålgräs i Västerhavet. 5.2.2 ÅTGÄRDSPROGRAM INOM VATTENDIREKTIVET

Många åtgärder som berör miljökvalitetsmålets andra precisering om god status i kustvatten, återfinns inom vattenförvaltningens förslag till åtgärdsprogram för 2015–2021. Åtgärdsprogrammet ska fastställas under 2015 och från 2016 ska

HA

V I BALANS SAMT

LEV

ANDE KUST OCH SKÄRGÅRD

åtgärderna börja genomföras och effekterna följas upp. Vattenmyndigheterna kan bara rikta åtgärder till kommuner och myndigheter och som ska vidtas för att uppfylla miljökvalitetsnormerna. Vattenmyndigheterna har valt att till nationella myndigheter formulera ett antal åtgärder i syfte att mer effektiva och funktionella styrmedel ska utformas. Till länsstyrelser och kommuner har åtgärder riktats som syftar till att existerande styrmedel används mer effektivt för att uppnå målen.

För att dessa föreslagna åtgärder ska få ett konkret genomslag i vattenmiljön krävs att de berörda myndigheter (till vilka åtgärderna riktar sig) fördjupar analysen i varje specifik fråga och aktivt bidrar till att effektiva styrmedel blir funktionella.

För mer information om åtgärder och motiveringar se förslag till åtgärds- program för respektive vattenmyndighet121.

In document Mål i sikte (Page 116-120)