• No results found

Övriga mål och återrapporteringskrav enligt regleringsbrevet

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 137-143)

Utgiftsprognoser

”Boverket ska redovisa faktiska utfall under året och utgiftsprognoser för 2008-2011 i Hermes, för samtliga anslag som myndigheten disponerar, vid nedanstående prognostillfällen. Prognosen ska kommenteras både i förhål- lande till föregående prognostillfälle och i förhållande till statsbudgeten. De antaganden som ligger till grund för prognosen ska redovisas. Prognosen ska även, för anslagspost som enligt regleringsbrevet för 2008 uppgår till minst 200 miljoner kronor, månadsfördelas för innevarande år så att jämförelser kan göras med faktiskt utfall.

Utgiftsprognoserna ska lämnas senast • den 22 januari, • den 10 mars, • den 9 maj, • den 1 augusti, • den 30 oktober.

Återrapportering

Prognoser och anslagsberäkningar för stöden

Prognoser för bedömning av anslagsutvecklingen för samtliga stöd, bortsett från räntebidragsanslaget, har lämnats vid fem olika tillfällen; den 22 januari, den 10 mars, den 9 maj, den 30 juli och den 30 oktober 2008.

Prognoser för räntebidragsanslaget har, med stöd av särskilda överenskom- melser med Finansdepartementet, lämnats den 22 januari, den 14 mars, den 9 maj, den 31juli och den 30 oktober 2008.

Boverkets kortsiktiga räntebidragsprognoser

Boverket har lämnat 14 ordinarie räntebidragsprognoser (anslaget 1:4 [tidigare 31:2] för räntebidrag) vid olika tidpunkter under året till Finansdepartementet, Ekonomistyrningsverket och Statistiska centralbyrån.

I tabellen nedan finns en redovisning över avvikelserna mellan verkets prognoser till Finansdepartementet och de faktiska utbetalningarna under år 2008 och de två föregående åren.

FIGUR 50. Boverkets kortsiktiga räntebidragsprognoser 2006–2008 (miljoner kr).

Prognos Utfall Precision genomsnittlig avvikelse

mnkr mnkr procent procentenheter 1:a kv 2008 221 242 110 10 2:a kv 2008 175 198 113 13 3:e kv 2008 172 196 114 14 4:e kv 2008 196 181 92 -8 Totalt 2008 764 819 107 7 Totalt 2007 994 1 137 114 14 Totalt 2006 1 632 1 573 96 -4

Utfallet jämfört med prognos visar på en väldigt stor avvikelse i mitten av år 2008. Avvikelsen beror på ett fel i den nya prognosmodellen avseende bedöm- ningen av nya bidragsärenden. Felet upptäcktes under sommaren 2008. På grund av anslagsbegränsningar och en ojämn tillströmning stämde inte utfal- let med prognosen.

Organisationsstyrning

”Boverket ska ge en lägesrapport för verkets pågående större utvecklingsarbe- ten inom sitt verksamhetsområde. Av rapporten bör framgå beräknad kost- nad, tidsmässigt utförande samt i vilken omfattning projekten utförs och genomförs med stöd av egen personal respektive upphandlas i konkurrens.”

Återrapportering

Utveckling av Boverkets interna geografiska informationssystem (gIS) Under 2008 har utvecklingsarbetet fortskridit och vissa tillägg och uppdate- ringar har gjorts i systemet, som består av en ArcGIS Server plattform med tillhörande desktopklienter. Grunden har lagts för ett effektivt och strukturerat arbete med geografiska analyser och webbaserade karttjänster på Boverket. En intern webbplats skapades som kommer att ge samtliga handläggare enkel tillgång till GIS-plattformen och dess tjänster. Boverket har också testat en tek- nisk lösning för att leverera geografiska analyser och karttjänster (WMS) på Internet via exempelvis Planeringsportalen. Inriktningen fokuseras framöver på verksamhetsutveckling, med syfte att bredda och fördjupa användningen av geografiska analyser som verktyg i Boverkets analys- och uppsiktsarbete samt att utnyttja tekniken med karttjänster för att mer effektivt nå våra mål- grupper.

Budget

Utvecklingsarbetet utförs till största del med egen personal.

Kostnader/resursåtgång för 2008 (inklusive löpande GIS-stöd till sakverksam- heten): Personal 1,46 åa. Kostnader 235 000 kr.

Planeringsportalen

Projeket Planeringsportalen är ett samarbete mellan flera myndigheter, IT-före- tag och forskare. Det har ekonomiskt stöd av VINNOVA och pågår mellan 1 maj 2006 och 30 april 2009. Syftet är att ta fram en webbtjänst till stöd för samhälls- planering och samhällsbyggande

En testversion, Planeringsportalen 0.1, granskades av ett antal presumtiva användare under vintern 2007/2008. Utvecklingsarbetet fortsatte därefter. En överenskommelse om ansvars- och arbetsfördelning mellan Planeringsporta- len och Geodataprojektet på Lantmäteriet ingicks kring halvårsskiftet. Samord- ningen medförde att Planeringsportalens drifttagande måste flyttas fram i tiden. En beta-version av Planeringsportalen 1.0 var klar till årsskiftet. I dagslä- get är det 16 – 17 myndigheter som tillgängliggör eller avser att tillgängliggöra karttjänster till Planeringsportalen. Länsstyrelserna räknas då som en myndig- het.

Vindtjänsten finns i betaversion

Vindtjänsten är också nästan färdig i en första beta-version. Möjligheten att skicka in och följa ansökan om bygglov och tillstånd enligt miljöbalken återstår att utveckla. Energimyndigheten bli ansvarig för driften av Vindtjänsten, och kommer att integrera den med den webbaserade handbok för vindkraft som man har regeringens uppdrag att upprätta i samverkan med Boverket.

Arbetet med att skapa en prototyp för en applikation för kommunal över- siktsplanering och regional utvecklingsplanering (ÖP/RUP-applikation) har fortsatt. Detta görs till stor del i samverkan med två projekt i Värmland: det avslutade WebbGIS Värmland och dess efterträdare GIS Arena. Under våren genomfördes en serie arbetsseminarier som resulterade i en processbeskriv- ning och en dummy. Ytterligare ett seminarium hölls i Karlstad i oktoberdär dummyn diskuterades. Vid årsskiftet var en första prototyp klar.

Projektet Planeringsportalen deltar i det standardiseringsarbete för över- siktsplaneinformation som pågår inom SIS/Stanli (TK501). Diskussionerna har varit omfattande och den ursprungliga planen om remiss under hösten 2008 har inte kunnat förverkligas. Ett remissförslag till standard beräknas nu vara klart under våren 2009.

Budget

Utvecklingsarbetet utförs till största del av personal från projektkonsortiets par- ter. I ett par fall anlitar parterna konsulter som utför arbetet för deras räkning.

Arbetsinsatser år 2008: Totalt 3,22 årsarbeten, varav Boverket 1,49 årsarbe- ten.

Kostnader år 2008: 1 940 000 kr, varav 1 475 000 kr utgjorde ersättning till projektets parter för utfört arbete. Boverkets del av denna ersättning var 458 000 kr. Parterna förutsätts bidra med minst lika mycket icke ersatt arbete som det man får betalt för, enligt Vinnovas princip om minst 50 procent egeninsats.

Totalkostnaden för hela projektperioden beräknas till 6 081 000 kr (exkl. värdet av egenfinansierat arbete). Vinnova bidrar med 5 000 000 kr.

Utveckling av Boverkets webbplats

Under 2008 startade ett projekt med att ta fram en förbättrad webbplats för Boverket.

Målet är att modernisera webbplatsen och stärka fokus på information och tjänster för våra målgrupper, samt att förankra webbplatsen som vårt främsta arbetsredskap och kommunikationskanal mot målgrupper och medborgare.

Utvecklingsarbetet har bedrivits internt och externt med hjälp av konsulter avseende både teknik och innehåll.

Projektet har framskridit enligt tidplanen, och den planerade lanseringen sker under första kvartalet 2009.

Webbprojektet drivs enligt Boverkets projektmodell. Boverkets informa- tionsenhet och IT-enheten är drivande i projektet.

Budget

För år 2008: 1 361 000 kr. År 2009: 1 893 000 kr. Totalt: 3,2 miljoner kr.

Personalresurserna internt på Boverket under hela projektet motsvarar 1,9 årsarbeten, exklusive det arbete på enheterna som ingår i ordinarie webbar- bete.

Boendeportalen

Boverket har haft i uppdrag att i samråd med Konsumentverket och efter samråd med Fastighetsmäklarnämnden genomföra en förstudie för att upp- rätta en informationsportal om bl.a. bostadsfrågor. En samlad portal syftar till att ge konsumenter och andra berörda lättillgänglig och tillförlitlig informa- tion och på så sätt stärka deras möjligheter att vara kunniga och aktiva på bostadsmarknaden och efterfråga en trygg och säker boendemiljö. Målet är att portalen ska vara i drift senast den 31 december 2008.

Uppbyggnaden av webbplatsen har skett under perioden september-de- cember enligt plan. Detta innebär framtagning av grafisk design och detalje- rade sidskisser över webbplatsens struktur, produktion av textinnehåll och bildmaterial samt framtagande av samarbetsavtal, marknadsplan, m.m.. Webbplatsen var färdigutvecklad till den 31 december, men för att undvika en lansering under jul- och nyårshelgerna sköts lanseringsdatumet till den 12 januari 2009.

Den fortsatta utvecklingen av innehållet på webbplatsen kommer att ske inom förvaltningsorganisationen där både Boverket och Konsumentverket finns representerade men där Boverket har huvudansvaret. Webbplatsen heter OmBoende, www.omboende.se.

Budget

För arbetet med portalen fanns 3 miljoner kr öronmärkta. Hela beloppet har använts under 2008. Personalinsatsen har varit 1,32 årsarbeten.

E-tjänst

Boverket ansvarar för den centrala administrationen av olika statliga stöd inom sitt verksamhetsområde. Till stöd för detta arbete har Boverket utvecklat och tillhandahållit datoriserade bidragssystem. Det nuvarande handlägg- nings- och utbetalningssystemet heter Bofinc och används av både länsstyrel- serna och Boverket.

Radonbidraget först ut att ansöka elektroniskt

Boverket och länsstyrelserna har i samarbete utvecklat och utvecklar komplet- terande e-tjänster till systemet för att skapa förenklingar för stödsökanden och effektivare handläggning samt dra nytta av ny teknik för att uppnå högre kvalitet och tillgänglighet. E-tjänsten för en första stödform, radonbidrag, produktionssattes den 3 december 2008. Boverket kommer successivt under första halvåret 2009 att produktionssätta e-tjänsten för övriga stödformer. Det innebär att medborgaren elektroniskt med hjälp av e-legitimation kommer att kunna ansöka om och få beslut om statliga stöd via Internet.

Budget

Införandet av e-tjänster beräknas uppgå till sammanlagt 4,5 miljoner kr, varav utvecklingskostnaden under år 2008 uppgick till cirka 2,6 miljoner kr. Dessa kostnader består av externa konsultkostnader som ärupphandlade i konkur- rens. Den interna resursåtgången för år 2008 uppgår till cirka 1,2 årsarbeten. Energideklarationsregister (gripen)

Sverige införde den 1 oktober 2006 genom lag den del av EG-direktivet om byggnaders energiprestanda som kräver energideklarationer. Boverket utsågs till registermyndighet och har haft och har uppdraget att ta fram och utveckla ett datoriserat webbaserat (elektronisk överföring av energideklarationerna) register för inmatning och registrering av energideklarationerna. Energidekla- rationsregistret produktionssattes den 10 september 2007. Utvecklingsarbetet med registret har dock fortsatt under år 2008.

Budget

Extern förvaltning och utveckling för år 2008 har uppgått till cirka 10 miljoner kr, varav utvecklingskostnaden har uppgått till cirka fem miljoner kr. Intern resursåtgång för 2008 uppgår till cirka 2,2 årsarbeten fördelade på åtta perso- ner.

Övriga insatser

Sektorsansvaret för handikappfrågor

Sektorsansvaret har nu en mer etablerat en roll inom myndighetens verksam- het och fler aktörer har engagerat sig i sarbetet både internt och externt.

För att förbättra tillgängligheten i bl.a. byggnader och på allmänna platser har arbetet med enkelt avhjälpta hinder och ändringarna i Boverkets byggreg-

ler fortfarande varit centrala områden. Det har fram för allt handlat om att ge ökade kunskaper och förbättrad kompetens genom utbildningar och att stödja utbildnings- och kompetensutvecklingsinitiativ. Branschens efterfrågan på vår medverkan inom tillgänglighetsområdet har varit stor under året och vi har vid ett flertal tillfällen tvingats tacka nej på grund av begränsade resurser. Vidare har vikten av att skapa en sammanhållen samhällssyn och generella lösningar som ökar tillgängligheten i befintliga bostadshus påtalats och förslag till insatser har bl.a. lämnats till ”Äldreboendedelegationens slutbetänkande”.

Särskilda insatser under året

Här följer de särskilda insatser med anledning av sektorsansvaret som genom- förts under året.

• ”BBR-dagar”, 10 utbildningstillfällen om de reviderade byggreglerna om säkerhet vid användning och om tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd och driftutrymmen har genomförts.

• Förslag till certifieringsregler för fristående kontrollanter av tillgänglighet har tagits fram och remissbehandlats.

• Tillsammans med Konsumentverkets marknadskontroll har tillgängligheten inventerats på 25 lekplatser.

• Medverkat vid ett flertal externa konferenser och seminarier, framför allt om enkelt avhjälpta hinder.

• Boverkets samrådsorgan har tillsammans med HSO genomfört en

enkätundersökning om handikapporganisationernas möjlighet att ta del av, lämna synpunkter på och hur synpunkter bemöts i den fysiska planeringen i kommunerna.

• Inom regeringsuppdraget, byggnaders tekniska utformning, BETSI, har 1 900 byggnader i 30 kommuner besiktigats. I besiktningen ingår även frågor om tillgänglighet. Svaren på frågorna om tillgänglighet finns nu samlade i en databas som Boverket har tillgång till.

• Inom regeringsuppdraget ”återanvändning av installationer som beviljats med stöd av bostadsanpassningsbidrag” har en enkätundersökning samt probleminventering genomförts.

• Boverket har deltagit med en expert i Äldreboendedelegationens arbete. • Boverket har deltagit i Handisams seminarium ”Kommunikation som verktyg

i arbetet med sektorsansvaret”.

• I arbetet ”Vägledning för sociala och samhällsekonomiska konsekvensanalyser i översiktsplanering” är tillgänglighetsfrågorna en naturlig del.

• Regeringsuppdraget ”att stärka tryggheten i stads- och tätortsområden ur ett jämställdhetsperspektiv” pågår på Boverket i samverkan med länsstyrelserna. Även här är tillgänglighetsfrågorna en viktig del.

• Vissa bidrag kan numera sökas elektroniskt via webbplatsen. • Samverkat med andra myndigheter i olika uppdrag och frågor som

Regeringsuppdrag

Boverket har under året haft totalt 30 regeringsuppdrag. Av dessa har 23 av- rapporterats och 7 pågår.

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 137-143)