• No results found

Boverket ska redovisa väsentliga aktiviteter som utförts under året för att stödja och underlätta en utbyggnad av vindkraften.

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 110-116)

Energipolitiska åtgärder på kort sikt

Krav 4 Boverket ska redovisa väsentliga aktiviteter som utförts under året för att stödja och underlätta en utbyggnad av vindkraften.

Boverket ska särskilt redovisa arbetet med

- att skapa planmässiga förutsättningar för att planerings målet om 10 TWh kan uppnås till 2015,

- att bistå Statens energimyndighet i dess arbete med de områden som Energimyndigheten anser vara av riksintresse för vindkraften,

- informationsinsatser för att öka kompetensen hos framför allt länsstyrelser och kommuner avseende planering för etablering av vindkraftverk,

- att vid behov understödja vindkraftssamordnarna i deras arbete,

- vilka väsentliga insatser inom ramen för planeringsstödet för vindkraft som genomförts, konstaterade förändringar i kommunala översiktsplaner samt beviljade och utbetalda belopp. Underlag till denna punkt lämnas av länen, i enlighet med länsstyrelsernas regleringsbrev, senast den 30 november 2008. Boverkets redovisning ska lämnas till Miljödepartemen- tet med kopia till Energimyndigheten.

Främja expansion av vindbruk

Boverket har bistått Energimyndigheten i framtagandet av ett nytt planerings- mål för vindkraft på 30 TWh el från vindkraft år 2020, liksom vid framtagandet av nya områden av riksintresse för vindkraft. Energimyndigheten fattade den 19 maj 2008 beslut om anspråk på att 423 områden är av riksintresse för vindkraft. Det inkluderar också områden i havet inklusive den ekonomiska zonen. Boverket har också haft särskilda diskussioner med Naturvårdsverket om ljud och vindkraft.

Boverket har medverkat i flera möten i den nationella vinddialogen mellan olika centrala myndigheter och Sveriges kommuner och landsting, SKL. I denna grupp har bl.a. upplägget för de regionala vindkraftsseminarierna diskuterats.

Fem regionala seminarier om vindkraft

Fem regionala seminarier om vindkraft har genomförts (Piteå, Strömsund, Falkenberg, Söderåkra och Höör) i samarbetet med Energimyndigheten, Natur- vårdsverket, Riksantikvarieämbetet och Lantmäteriverket. Cirka 250 personer deltog i seminarierna.

Seminarierna arrangeras av Högskolan på Gotland som är ansvarig för noden ”Utbildning” inom det nationella nätverket för vindbruk. Boverket har främst informerat om hur planeringsberedskapen för en utbyggnad av vind- kraften kan skapas via översiktsplanering. Den nyligen framtagna vindkrafts- handboken har presenterats. Vi har också informerat om det planeringsstöd för vindkraft som Boverket administrerar. Ett avslutande seminarium kommer att hållas i Ludvika efter årsskiftet.

Boverket har medverkat på ytterligare tre regionala och ett lokalt seminari- um om vindkraft.

Forskningsrapport om acceptans och motstånd

Boverket har under året haft en representant i programkommittén för VIND- VAL (forskning om miljöeffekter av vindkraftverk) som finansieras av Energi- myndigheten och drivs av Naturvårdsverket. Inom VINDVAL har det bl.a. tagits fram en forskningsrapport om acceptans i samband med vindkraftseta- bleringar (Erfarenheter av vindkraftsetablering - Förankring, acceptans och motstånd). Pågående projekt är bl.a. identifiering av strategier för att över- brygga de motsättningar som riskerar att uppstå när vindkraftverk byggs samt om lokala förankringsprocesser vid vindkraftsetablering.

Nordiskt samarbete

Boverket har också medverkat i det nordiska utvecklingsarbetet kring vind- kraft, NordVind, finansierat av det Nordiska ministerrådet. Huvudfokus är att utbyta information och erfarenheter mellan de nordiska länderna och att belysa behovet av samordning av planering och prövning av vindkraftsanlägg- ningar, främst till havs. Arbetsgruppen har också berört hur nätfrågorna skulle kunna samordnas bättre för att få en samhällsekonomiskt gynnsammare utbyggnad. Kriegers flak, ett grundområde i Östersjön som delas mellan Sve- rige, Tyskland och Danmark, har tagits upp som ett konkret fall som studerats och diskuterats med både nätägare och vindkraftsprojektörer. Diskussioner har också förts om hur kunskapsspridning mellan länderna om vindkraft kan ske och hur Norden kan bli ett pilotområde för internationell samordning av vindkraft, nätfrågor och energisystem. Boverket bidrog också vid Nordvinds workshop i Landskrona den 26 – 27 november för planerare från Norden.

Stöd till planeringsinsatser för vindkraft

Kommuner, länsstyrelser samt regionala självstyrelseorgan och kommunala samverkansorgan har under 2007 och 2008 haft möjlighet att söka stöd till planeringsinsatser för vindkraft. Syftet har varit att tillföra resurser till den fysiska planeringen så att förutsättningar skapas för en ökad utbyggnad av vindkraft. I första hand har det handlat om att skapa beredskap för utbyggnad av vindkraften i de kommunala översiktsplanerna.

158 ansökningar har kommit in

Under stödperioden 2007–2008 har det totalt kommit in 158 ansökningar på ett belopp på cirka 65 miljoner kr. Av dessa har cirka 49 miljoner kr beviljats varav cirka 34 miljoner kr utbetalats. Det är övervägande kommuner som söker bidrag. Både för enskild planering med även i samarbetsprojekt med grannkommuner och länsstyrelser. Eftersom en ansökan kan innefatta fler än en kommun innebär detta att det nu är över 150 kommuner, länsstyrelser samt regionala och kommunala självstyrelseorgan som har kommit igång med planeringsarbete för vindkraft med hjälp av det statliga stödet. Exempel på planeringsinsatser kan vara tematiskt tillägg till översiktsplanen, fördjupning av översiktsplanen samt planeringsunderlag. Även kostnaden för att ta fram en ny översiktsplan är stödberättigat. Stödet går i sådana fall till den del av

arbetet som föranleds av planering för vindkraft. Av ansökningarna framgår det att åtta av landets länsstyrelser har sökt stöd, då främst för att ta fram planeringsunderlag, t.ex. landskapsanalyser och fördjupad vindkartering. Den geografiska spridningen är god, vilket framgår av kartorna nedan. Resultaten kommer löpande att rapporteras till Boverket.

Boverket har under 2008 spridit information om möjligheterna till att söka stöd i samband med seminarieserien ”Vindkraftsdialogen”. Information har också lämnats via telefon och e-post i relativt stor omfattning. Under året har det också tagits fram information om stödet genom Boverket informerar, genom tidningen Planera Bygga Bo samt via Boverkets webbplats som regel- bundet har uppdaterats.

Kartläggning visar mångfald och bredd i kommunernas arbete

På uppdrag av Boverket genomförde Trivector Information en kartläggning av hur kommunerna arbetar med planeringsinsatserna för vindkraft under hös- ten 2008. Syftet med undersökningen var att identifiera frågor och områden inom vilka kommunerna kan behöva ytterligare stöd när det gäller planerings- insatser för vindkraft samt öka Boverkets kunskap om hur kommunerna arbetar med planering kring vindkraften. Undersökningen genom fördes i två delar, dels via en webbenkät, dels via samtalsintervjuer med en kommun per län. Målgruppen var de kommuner som fått stöd. Resultatet visar att övervä- gande delen av kommunerna arbetar med tillägg till översiktsplanen och att de flesta befinner sig på planeringsstadiet i sitt arbete. Det finns ett behov av ökad kompetens om vindkraft, t.ex. i frågor om påverkan på lokala naturvär- den, kulturmiljöer och landskap samt acceptansfrågor. Behov av utförligare underlag efterfrågas, bl.a. när det gäller landskapsanalys, konsekvensbedöm- ning, referensobjekt, höjddata och elnätsdata samt föreslagna lagändringar. Resultatet visar också att det finns en stor mångfald och bredd i kommuner- nas arbete och att informationen till allmänheten varierar. Övervägande delen av kommunerna har förtroende för Boverket när det gäller stöd och informa- tion kring planeringsinsatser för vindkraft.

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 110-116)