• No results found

Bygga-bo-dialogen

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 78-83)

Boverket har sedan 2004 i uppdrag att driva och ansvara för ett sekretariat i syfte att stödja Bygga-bo-dialogen genom samordning, utvärdering och infor- mation samt att genomföra ett kompetensutvecklingsprogram för sektorn. Uppdraget är förlängt t.o.m. 2009.

Ökat intresse för dialogen

Under 2008 har sekretariatet bland annat drivit en webbplats, genomfört aktörsbesök, informerat på mässor, konferenser och i andra sammanhang, haft samarbeten kring kompetensutveckling och möten i gemensamma frågor med Bygga-bo-aktörer och andra organisationer inom bygg- och fastighets- sektorn samt lanserat ett nationellt miljöklassningssystem. För närvarande ingår 44 aktörer i Bygga-bo-dialogen. Under 2008 har det märkts ett ökat intresse hos organisationer och företag för Bygga-bo-dialogen. Ett ökat intres- se har visats för Bygga-bo-dialogens nationella miljöklassningssystem av byggnader som lanserades i april 2008 och är ett resultat av flera års forskning och samarbete med flera Bygga-bo-aktörer och forskare.

20 000 personer har tagit del av bygga-bo-utbildningarna

Regeringens åtagande om ett nationellt kompetensutvecklingsprogram har från januari 2008 t.o.m. oktober 2008 genomförts på 13 orter vid 26 tillfällen och 415 personer har under denna tid blivit Bygga-bo-utbildare. Sekretariatets uppskattning som har tagit del av Bygga-bo-utbildningen uppgår till drygt 20 000 personer. Utbildningen är öppen för samtliga inom bygg- och fastighets- sektorn. I Boverkets regleringsbrev för 2008 har medel avsatts till Bygga-bo-di- alogen för beslut om stöd till utvärdering av projektresultat samt kunskaps- spridning om erfarenheter och tekniska lösningar från i dialogen genomförda projekt. Många Bygga-bo-aktörers ”goda exempel” tar därför upp hur energi- användning kan sänkas och hur en övergång kan ske till förnyelsebara energi- källor. I augusti lanserades en förbättrad och utvecklad version av Bygga-bo- dialogens webbplats. På webbplatsen redovisas sekretariatets och aktörernas insatser löpande.

Kontinuerlig uppföljning och utvärdering

I november 2007 upphandlades en oberoende konsult för genomförandet av en kontinuerlig uppföljning och utvärdering av Bygga-bo-dialogen och kom- petensutvecklingsprogrammet under 2007-2009. Mer information finns i Boverkets årsrapport om Bygga-bo-dialogen 2008 som kan hämtas på www. byggabodialogen.se.

Marknadskontroll

Mål En effektiv marknadskontroll som säkerställer att byggprodukter enligt lagen om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, m.m. som gjorts tillgängliga på marknaden uppfyller gällande krav.

Viktiga insatser 2008

• Arbetssättet för en effektiv marknadskontroll har ytterligare förfinats och fältverksamheten har börjat fungera effektivt.

Har Boverket nått målet?

Den aktiva marknadskontrollen har under året fortsatt öka i omfång. Den planerade strukturen har visat sig vara ändamålsenlig och värdefulla erfaren- het har vunnits som gjort att arbetet ytterligare har kunnat effektiviseras. Arbetssätt som prövats har kunnat utvärderas och fältkontrollen har börjat fungera effektivt.

Utöver fältkontrollen pågick under året en löpande verksamhet med hand- läggning av inkommande marknadskontrollärenden.

Boverket bedömer att målet för verksamhetsgrenen är uppfyllt.

Återrapportering

Krav 1 Boverket ska redovisa hur verket genomför marknadskontroll inom sina ansvarområden. En beskrivning ska göras av de pro- blem som eventuellt uppkommit i verksamheten. Av redovisning- en ska framgå kostnader fördelade på Boverket centralt och i fältorganisationen samt kostnader för provning av produkter.

Så här går marknadskontrollen till Verksamheten har två huvudgrenar:

• Handläggning av marknadskontrollärenden • Planerad fältverksamhet

Handläggning av marknadskontrollärenden

Boverket handlägger ärenden som initieras efter information från marknaden, konsument, myndighet, osv. Arbetet gäller t.ex. uppföljning av olämpliga produkter, felaktig produktmärkning, eller felaktiga åberopanden angående produkter. Enligt lag (1994:847) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, m.m. (BVL) kan Boverket utfärda förelägganden och förbud när det gäller farliga eller olämpliga produkter. Dessa förelägganden och förbud får förenas med vite. Arbetet utförs av Boverkets tjänstemän.

Planerad fältverksamhet

Den långsiktigt planerade fältkontrollen innebär en kartläggning av markna- den för aktuellt produktområde. Ett urval av aktuella byggprodukter hämtas in och testas på provningsinstitut. Eventuella formella eller tekniska avvikelser följs upp. Aktuella produktområden har hittills pekats ut enligt prioriteringen: 1) Konsekvenser för liv och hälsa,

2) Konsekvenser angående energiförbrukning och miljöpåverkan samt 3) Ekonomiska konsekvenser.

Riskbedömningar läggs till grund för val av produktområden. Externa resurser upphandlas för att utföra fält- och provningsarbetet, medan övergripande planering och styrning av fältarbetet samt all myndighetsutövning i samband med fältverksamheten utförs av Boverkets tjänstemän. Efter avslutade kon- trollprojekt sammanställs slutrapporter med redovisning av resultat och even- tuell statistik.

Med erfarenhet från den pågående verksamheten kan Boverket dra slutsat- sen att tillgången till externa resurser för fältverksamheten är en begränsande faktor för marknadskontrollarbetet, men att resurserna på marknaden nu utvecklas och växer efterhand.

För att förstärka Boverkets resurser på marknadskontrollområdet anställ- des ytterligare en medarbetare i juni 2008.

FIGUR 22. Fördelning av kostnader för marknadskontrollen, kronor.

Myndighetsutövning, anslag 2008 1 307 000

Myndighetsutövning, anslagssparande 2007 264 000

Fältorganisation 8 693 000

Totala kostnader 10 264 000

Provningskostnader har inte redovisats separat. Alla kostnader för fältorgani- sationens arbete uppkommer i samband med att produkter ska kartläggas, granskas, inköpas och slutligen provas och rapporteras.

Krav 2 Boverket ska redovisa samarbetet med andra aktörer och myndig- heter inom ansvarsområdet under året, både nationellt och internationellt.

Samarbete med andra myndigheter och aktörer

Under året deltog Boverket i fyra möten i Marknadskontrollrådet och i två möten med den europeiska samarbetsgruppen för marknadskontroll av bygg- produkter, AdCo CPD. Boverket var ordförande i gruppen under 2007 och under 2008 överfördes ordförandeskapet till ”Erhvervs- og Byggestyrelsen”, Danmark.

Under året presenterade Boverket marknadskontrollverksamheten för referensgruppen EU-bygg. Boverket besöktes av en turkisk delegation från

Ministry of Public Works and Settlement som arbetar med marknadskontroll. Delegationen ville informera sig om hur Sverige infört marknadskontroll av byggprodukter. Boverket har också haft ett möte med en albansk delegation om marknadskontroll och informerat om Boverkets ansvar och sätt att bedriva kontrollen.

Informationsverksamhet om marknadskontroll har genomförts på produkt- mässan Nordbygg, Stockholm. Vid samma tillfälle genomförde Boverket aktiv marknadskontroll.

Krav 3 Boverket ska översiktligt redovisa antalet marknadskontrollären- den och den systematiska marknadskontroll som gjorts under året och vilka eventuella åtgärder som vidtagits med anledning av felaktigheter.

Marknadskontrollverksamhet

Under året har Boverket arbetat med 24 marknadskontrollärenden, varav 12 ärenden handlade om hissar, motordrivna portar och linbanor. Där felaktighe- ter förekommit har Boverket tagit kontakt med ansvariga marknadsaktörer, varefter felen korrigerats utan vidare åtgärder från Boverket. Ett ärende gällan- de en typgodkänd produkt har skickats vidare till Swedac som är tillsynsorgan för det aktuella certifieringsorganet. I ett annat ärende har Kommerskollegium begärt Boverkets yttrande om det i Sverige frivilliga märkningssystemet för fönster är handelshindrande eller inte.

Under året har Boverket genomfört fältkontroll av följande produktområden: • Träbaserade skivor samt trä- och laminatgolv har kontrollerats med

avseende på eventuella hälsoskadliga ämnen, halksäkerhet, hållfasthet och brandegenskaper.

• Kranar, blandare och rörkopplingar har kontrollerats med avseende på eventuell tungmetallavgivning till dricksvatten och egenskaper vid tryck- och dragprovningar.

• Cellplastisoleringsprodukter har kontrollerats med avseende på främst lastkapacitet, eventuella sättningar vid långtidsbelastning och

isoleringsförmåga (lambda-klass).

• Sandwichelements brandegenskaper har kontrollerats genom fullskaliga brandprovningar.

• Industriskorsten har kontrollerats med avseende på stabilitet m.m.

Resultaten från fältkontrollen och efterföljande laboratoriekontroll är under bearbetning. Marknadskontroll av hissar och skidliftar hanteras i samband med arbetet med de ackrediterade kontrollorganen för dessa.

Övriga insatser

Kommunikation och informationsutbyte med marknad, konsumenter och myndigheter har pågått kontinuerligt.

Internationellt samarbete och

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 78-83)