• No results found

Uppdrag enligt 2008 års regleringsbre

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 143-152)

Numrering och rubriksättning enligt regleringsbrev.

1. Informationsportal om boende, byggande och inomhusmiljö

”Boverket ska i samråd med Konsumentverket och efter samråd med Fastig- hetsmäklarnämnden genomföra en förstudie för att upprätta en informa- tionsportal om bostadsfrågor, boenderelaterade byggfrågor och inomhusmiljö samt köp och försäljning av privatbostäder. En samlad portal syftar till att ge konsumenter och andra berörda lättillgänglig och tillförlitlig information och på så sätt stärka deras möjligheter att vara kunniga och aktiva på bostads- marknaden och efterfråga en trygg och säker boendemiljö. Målet är att porta- len ska vara i drift senast den 31 december 2008.

Boverket ska redovisa en förstudie i form av en kartläggning och en genom- förandeplan till regeringen (Finansdepartementet och Miljödepartementet) senast den 1 maj 2008. Redovisningen ska innehålla behovet av information och befintligt utbud av information (t.ex. andra konsumentinriktade portaler inom området, bl.a. www.mittbygge.se). Av redovisningen ska även framgå omfattning, inriktning, förslag på aktörer, huvudman, samarbetsformer och ansvarsfördelning samt tillvägagångssätt och tidsplan för upprättandet av portalen. Redovisningen ska även föreslå hur resursinsatserna ska fördelas för resterande del av 2008 samt 2009-2010 inklusive marknadsföring av portalen och kontinuerlig uppdatering av portalens information. Boverket ska även redovisa hur innehållet på den hemsida som Byggkommittén (Fi 2004:15) inrättade kan tas om hand. Boverket ska hålla hemsidan öppen till dess att innehållet på hemsidan kan tas om hand i annan form eller längst t.o.m. den 31 december 2008.”

Avrapportering

Uppdraget redovisades i en förstudie till regeringen den 1 maj 2008, dnr 10839-3363/2008, enligt plan och innehöll bl.a. en kartläggning av befintliga webbplatser, analys av målgrupper och deras informationsbehov, förslag till webbkoncept, översiktlig innehållsstruktur, förslag till förvaltningsorganisa- tion samt en grov tidplan och budget. Under maj månad gjordes några ytterli- gare kompletteringar och förstudien var därefter avslutad.

Den fortsatta utvecklingen av innehållet på webbplatsen kommer att ske inom förvaltningsorganisationen där både Boverket och Konsumentverket finns representerade men där Boverket har huvudansvaret. Webbplatsen heter www.omboende.se

2. Följa utvecklingen inom EU när det gäller bostadssektorn

”Boverket ska följa och redovisa hur bostadsfrågorna och förutsättningarna för den nationella bostadspolitiken utvecklas inom EU. Boverket ska särskilt uppmärksamma förslag till nya direktiv eller reviderad tillämpning eller tolk- ning av befintliga regelverk, men även domar, beslut i statsstödsärenden, nya rättsfall etc. som kan vara av betydelse för den svenska bostadssektorn. Upp- draget ska skriftligen redovisas till regeringen (Finansdepartementet) två gånger om året (senast den 30 juni 2008 respektive senast den 31 december 2008). Vid behov ska dock regeringen uppmärksammas löpande.”

Avrapportering

Uppdraget har avrapporterats i en PM vid halvårsskiftet och i en slutrapport i december 2008, EU och Bostadspolitiken, dnr 217-2642/2008.

Från och med 2008 har Boverket en särskild arbetsgrupp som bevakar utvecklingen inom EU när det gäller sådant som kan vara av betydelse för utformningen av den nationella bostadspolitiken. Vi har också haft löpande kontakter med finansdepartementets bostadsenhet, framför allt kring hur förutsättningarna för allmännyttan påverkas av EU:s konkurrens- och stats- stödsregler samt tillämpningen av begreppet ”tjänster av allmänt ekonomiskt intresse”.

När det gäller rättsutvecklingen är det utan tvekan konkurrens- och statstödsreglerna som är mest styrande för bostadspolitiken, men det är främst inom regional- och socialpolitiken samt inom politikområdet Rättvisa, frihet och säkerhet som bostadsfrågorna kommer upp mer explicit. Det hand- lar då om bostaden som social rättighet, bostäder som en förutsättning för arbetskraftsinvandring och därmed en tillväxtfaktor, boendefrågor i stadsut- veckling och stadsdelsförnyelse, bl.a. som ett led i att motverka social ute- stängning och sist men inte minst ser vi en ökad fokusering på hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Genom framför allt energifrågorna har även politikområdena Skatter och tullar, Energi och transporter samt Miljö be- tydelse för bostadssektorn, som ju kommer att behöva ta sin del av åtgärder för att spara energi och minska utsläppen av växthusgaser.

4. Regelförenkling

”Boverket ska vid utformningen av föreskrifter, allmänna råd och andra sty- rande dokument sträva efter att minska företagens administrativa kostnader till följd av statliga regler. I sin verksamhet i övrigt ska Boverket verka för att förenkla för företagen. Boverket ska inom sitt ansvarsområde bistå Regerings- kansliet (Miljödepartementet) i arbetet med att ta fram underlag till regering- ens handlingsplan för regelförenkling för företagen. I uppdraget ingår bl.a. en redovisning av arten och inriktningen av det förenklingsarbete som bedrivs på myndigheten samt av förenklingsåtgärder. Uppdraget ska inrapporteras vid ett tillfälle under 2008. En närmare precisering av innehållet i uppdraget kom- mer att ske i ett regeringsbeslut i början av 2008. Som ett led i mätningarna av företagens administrativa kostnader ska Boverket bistå Verket för näringslivs- utveckling (Nutek) i arbetet med att mäta förändringar av myndighetens

föreskrifter och allmänna råd som påverkar företagens administrativa kostna- der. Precisering av innehåll och redovisning inkom i juli 2008. Uppdraget ska redovisas till Miljödepartementet med kopia till Näringsdepartementet den 22 december 2008.”

Avrapportering

Boverket har lämnat underlag till regeringens handlingsplan för regelförenk- ling den 9 januari 2009, dnr 429-3014/2008.

Boverket arbetar kontinuerligt inom sitt område för att förenkla de regler som ges ut. Det gäller både bindande föreskrifter och icke bindande allmänna råd. Stort arbete läggs även ned på att förbättra konsekvensbeskrivningar vid regelarbetet. En ny handbok för konsekvensbeskrivningar är under utarbetan- de. För att göra föreskrifterna mer lättillgängliga ger Boverket ut regelsamling- ar t.ex. för byggande, BBR, konstruktioner, BKR och funktionskontroll av ventilationssystem, OVK. Boverket ger även ut olika handböcker t.ex. för vind- kraft, detaljplanering, översiktsplanering, regional planering, bygglov, tillsyn och kontroll.

Inom verket utvecklas ny teknik för att användas vid ärendehandläggning. Under året har verket infört elektronisk handläggning av radonbidrag och ett stort antal bidrag och stöd kan bli aktuella. Planeringsportalen, som ska un- derlätta sökandet efter ett samlat kvalitetssäkrat planerings- och beslutsun- derlag över hela landet avses underlätta för de företag som arbetar med plane- ring och byggande. En annan portal www.omboende.se ska ge information till konsumenter och även företag gällande boende och byggfrågor.

För att förbättra tillämningen ges uppsiktsarbetet inom myndigheten större tyngd. Även program avseende kompetensutveckling av länsstyrelserna och andra användare genomförs och avses förbättra regeltillämpningen. Samråd har skett med näringslivet och flera av Boverkets åtgärder avser att förenkla tillämpningen av regelverket i de delar som näringslivet framhållit som problematiska.

5. Kompetenssatsning för bättre PBL-tillämpning i ett treårsperspektiv ”Boverket ska i samverkan med länsstyrelserna genomföra en samordnad satsning på kompetensutveckling för att förbättra tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen. Satsningen gäller i första hand länsstyrelserna, men även andra statliga myndigheter kan beröras. Boverket, i samverkan med länssty- relserna, ska redovisa inriktning, handlingsprogram och tidsplan för hur man avser att genomföra satsningen samt hur ansvar och resursinsatser därvid ska fördelas mellan Boverket och länsstyrelserna. Boverket ska redovisa denna del av uppdraget till regeringen (Miljödepartementet) senast den 1 februari 2008.

Som underlag för det fortsatta arbetet, under 2009 och 2010, med dels att förbättra tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen, dels fortsatt kompe- tensutveckling, dels introduktion av kommande förändringar i lagstiftningen, ska Boverket, i samverkan med länsstyrelserna, i ett andra steg redovisa för- slag på inriktning, handlingsprogram och tidsplan samt ansvarsfördelning och beräknat resursbehov. Redovisningen ska även innehålla förslag på hur

kompetenssatsningen kan utvärderas. Boverket ska redovisa denna del av uppdraget till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 augusti 2008.”

Avrapportering:

Uppdraget har genomförts i enlighet med det program för 2008 som överläm- nades till miljödepartementet i slutet av januari. Programmet för 2009-2010 redovisades till regeringen den 25 augusti, dnr 239-499/2008.

Insatserna under 2008 har syftat till att ge en kunskapsbas om plan- och bygglagstiftningen på länsstyrelserna. Boverket och länsstyrelserna har ge- mensamt genomfört endagsseminarier och endagsworkshopar på samtliga länsstyrelser. Drygt 1 200 personer har deltagit på seminarierna och cirka 800 personer i workshoparna.

Information har skett i fyra nyhetsbrev, en broschyr och vid länsrådsmöten och möte med de centrala verken. En strategisk analys om kompetens- och resursbehov för länsstyrelserna har genomförts. Resultatet har redovisats i en rapport som kommer att färdigställas under första kvartalet 2009.

Webbplatsen www.pbldirekt.se har tagits i bruk som informations- och kommunikationsplats för alla som berörs av kompetenssatsningen. Den används också för utvärdering av insatserna. Utvärderingarna är i huvudsak mycket positiva.

Arbetet med en särskild uppföljningsrapport för 2008 pågår och beräknas vara klar under februari 2009.

Efterfrågan på utbildningsinsatserna har varit större än vad som kunnat erbjudas under 2008 från såväl länsstyrelser som övriga centrala verk. Därför planeras motsvarande seminarier för Boverket och övriga centrala verk under början av 2009.

6. Insamling av data för uppsikt och tillsyn

”Boverket ska, i samverkan med länsstyrelserna, lämna förslag till hur insam- ling av data inom ramen för det gemensamma arbetet med uppsikt och tillsyn enligt plan- och bygglagen ska struktureras och rapporteras till regeringen. Förslaget ska redovisa vilken information som ska samlas in för att kunna belysa om tillämpningen av plan- och bygglagen uppfyller lagens bestämmel- ser och intention samt formerna för hur detta ska organiseras. Förslaget ska även redovisa när de olika momenten ska ske för att rapporteringen till reger- ingen ska kunna användas i den redovisning till riksdagen som görs genom budgetpropositionen. Boverket ska samråda med Lantmäteriverket när det gäller tillgång till och former för insamling av data. Boverket ska redovisa uppdraget till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 augusti 2008.”

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 26 augusti 2008 i rapporten Insam-

ling av data för uppsikt och tillsyn, dnr 2231-857/2008.

Av rapporteringen framgår hur Boverket avser att bedriva sitt uppsiktsar- bete under kommande år genom att ange samtliga delaktiviteter. Det framgår också enligt vilken tidplan uppsiktsarbetet och återrapporteringen till reger-

ingen kommer att bedrivas. Boverket uttrycker att verkets plan- och byg- genkät, som varje år skickas ut till och besvaras av länsstyrelserna, utgör rygg- raden i informationsinhämtningen. Fokus har därför lagts på att beskriva hur plan- och byggenkäten bör förvaltas och utvecklas liksom hur informationen kan systematiseras vid källan för att återrapporteringen ska kunna bli likartad och förenklad. Enkäten med tillhörande kodmall kommer varje år att skickas ut till länsstyrelserna i november med begäran om svar senast den sista janua- ri. Boverket kommer också att varje år, med start år 2009, att i slutet av mars månad lämna en samlad rapport över uppsikten enligt plan- och bygglagen. Rapporten ska kunna användas som underlag bl.a. vid regeringens budgetar- bete samt vid utformningen av regleringsbreven.

7. Förbättrad statlig överblick över tillämpningen av PBL

”Som ett led i regeringens pågående arbete med och insatser för att förbättra den statliga överblicken över tillämpningen av plan- och bygglagen i landet ska Boverket, i samverkan med länsstyrelserna, kartlägga hur kommunerna har organiserat och resurssatt sitt arbete med planering och byggande. Kart- läggningen ska ge en samlad bild av hur landets kommuner är organiserade på nämnd- och förvaltningsnivå. Boverket ska även redovisa vilka mellankom- munala samarbetsformer som har etablerats. Inför kartläggningen ska

Boverket samråda med Sveriges kommuner och landsting (SKL). Boverket ska redovisa uppdraget till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 decem- ber 2008.”

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 30 december 2008 i rapporten

Förbättrad statlig överblick över tillämpningen av PBL, dnr 1109-873/2008.

Redovisningen består av två delar: en kartläggning av kommunernas orga- nisation samt en kartläggning av vilka resurser kommunerna avsatt för arbetet med plan- och byggfrågor. Inom ramen för uppdraget har utöver rapporten ett antal produkter tagits fram. Ett samlat material, tillgängligt för utskrift i pdf- format, över landets samtliga kommuners organisationsschema finns. Mate- rialet innehåller också en tabell för varje kommun som visar var översiktspla- nering, detaljplanering och bygglov hanteras inom kommunorganisationen. Utifrån detta har en ny databas, i form av ett sökbart excelformulär, med så kallade pivottabeller, etablerats. Kartläggningen presenteras även i 21 länsrap- porter som utöver ovan nämnda organisationsscheman och tabeller innehål- ler en analys av hur det ser ut i respektive län. Utifrån de enkätsvar som kom- mit in från kommunerna har ytterligare en databas etablerats. Här finns data avseende personal och nämndledamöter. Informationen omfattar antal, kompetens och fördelning på kön, ålder m.m. I materialet finns också aktuell information om vilka mellankommunala, gemensamma nämnder och förvalt- ningar som etablerats.

8. Tillämpningen av de s.k. exploatörsparagraferna i plan- och bygglagen ”Boverket ska i samverkan med Lantmäteriverket och efter samråd med SKL göra en kartläggning av erfarenheterna av tillämpningen av de s.k. exploa- törsparagraferna i plan- och bygglagen, med koppling till detaljplanering och plangenomförande. Syftet med uppdraget är att få underlag för vägledning om hur exploateringsavtal bör behandlas i detaljplaneläggningen och skapa bättre förutsättningar för en harmoniserad tillämpning av bestämmelserna. I uppdraget kan även behovet av förtydliganden i lagstiftningen övervägas. Uppdraget ska redovisas av Boverket till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 december 2008.”

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 19 december 2008 i rapporten om exploateringsfrågor Plangenomförande i praktiken, dnr 2239-4667/2008.

Uppdraget har samordnats med uppdraget (13) om Huvudmannaskap i detaljplaner, men redovisas i två olika rapporter. Några av de slutsatser som dragits är att plan- och bygglagen (PBL) inte ska reglera exploateringsavtalens utformning och innehåll. Det som tynger exploateringsavtalen är kostnadsför- delningen för framför allt anläggande och drift av allmän platsmark. Lätt tillgängligt kunskapsunderlag, fler planeringsverktyg och bättre tillämpning av PBL kan lösa många problem. Huvudfrågan om en lagstiftad möjlighet för kommunerna att ta ut avgifter för anslutning och drift av gator återfinns i den andra rapporten. Likaså finns där ett förslag till ändring i PBL och Anlägg- ningslagen, AL, vilket skulle kunna ge kommunerna möjlighet, att som ett första steg, delta i gemensamhetsanläggningar för att dela kostnaderna med flera, utan att själva vara fastighetsägare. Förslag till ny lagtext finns i rappor- ten om huvudmannaskap i detaljplaner, medan rapporten om exploaterings- paragraferna, innehåller tankar kring exploateringsparagraferna och underlag till en gemensam handbok från Boverket och Lantmäteriet kring de genom- förandefrågor som berör detaljplaneläggning i PBL. Handboken ska arbetas fram under 2009/2010.

9. Indikatorer för verksamhetsområdena Samhällsplanering och bebyggelseutveckling samt Byggande och förvaltning

”Boverket ska, i samverkan med länsstyrelserna, utveckla förslag till uppfölj- ningsbara och så långt möjligt heltäckande indikatorer som kan användas för att värdera och beskriva måluppfyllelsen inom verksamhetsområdena Sam- hällsplanering och bebyggelseutveckling och Byggande och förvaltning samt deras verksamhetsgrenar. Boverket ska redovisa uppdraget till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 maj 2008.”

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 30 maj 2008 i PM Indikatorer för

samhällsplanering och bebyggelseutveckling samt byggande och förvaltning,

Redovisningen innehåller exempel på befintliga indikatorer som kan kny- tas till respektive verksamhetsområde, samt förslag till ytterligare indikatorer som är intressanta för uppföljningen. Utgångspunkten har varit att utgå från befintliga system och tillgänglig statistik och data. Genom att utveckla och använda indikatorer kan Boverket också utveckla verksamhetsgrenen, uppsikt och återrapporteringen till regeringen.

11. Bättre inomhusmiljö

”Boverket ska redovisa hur ett system för kvalitetssäkring kan utformas som är ett likvärdigt alternativ till den obligatoriska funktionskontrollen av ventila- tionssystem enligt förordningen (1991:1273) om funktionskontroll av ventila- tionssystem. Syftet är att ta tillvara alla möjligheter till att få fungerande venti- lation i byggnader. Redovisningen bör särskilt belysa dessa möjligheter för ägare och förvaltare av byggnader som är ackrediterade som kontrollorgan och har nödvändig kompetens. Boverket ska redovisa erforderliga förslag till förändring av gällande bestämmelser. Denna redovisning ska, med vunna erfarenheter som grund, även omfatta förslag till förtydligande bestämmelser avseende redovisning av frågor om ventilation och radon i det nationella registret enligt lagen om energideklaration för byggnader. Boverket ska redo- visa uppdraget till regeringen (Miljödepartementet) senast den 1 maj 2008.”

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen i maj 2008 i rapporten System för kvali-

tetssäkring av OVK, dnr.1261-2458/2008.

Uppdraget genomfördes under våren bl.a. med stöd av en referensgrupp där representanter för såväl centrala och lokala myndigheter som branschor- ganisationer deltog. Boverket återkommer i detta ärende efter att resultat från regeringsuppdraget Byggnaders tekniska egenskaper redovisats 1 september 2009.

12. Allmännyttan

”Boverket ska på anmodan bistå den utredare som fått i uppdrag att se över allmännyttans villkor och förutsättningar.”

Avrapportering

Boverket har bistått utredningen med en expert. 13. Huvudmannaskap i detaljplaner

”Lantmäteriverket ska i samverkan med Boverket utreda huvudmannaskaps- frågor för allmänna platser i detaljplan. En utgångspunkt i arbetet ska vara de slutsatser som framkom i PBL-kommitténs betänkande SOU 2005:77, Får jag

lov? Om planering och byggande samt betänkandets remissutfall. I redovis-

ningen ska lämnas förslag på hur plan- och bygglagen kan revideras. Försla- gen ska redovisas på ett sådant sätt att det kan utgöra en komplettering till PBL-kommitténs betänkande och remitteras utan bearbetningar. Uppdraget

ska redovisas av Lantmäteriverket till regeringen (Miljödepartementet) senast den 31 december 2008.”

Avrapportering

Uppdraget har redovisats av Lantmäteriverket. Uppdraget har samordnats med uppdraget (8) Tillämpningen av de sk. exploatörsparagraferna i plan- och bygg- lagen (PBL). Förslag till ny lagtext i PBL och AL återfinns i rapporten Huvud-

mannaskap för allmänna platser i detaljplan LMV-rapport 2008:6, som skrevs

under av Lantmäteriverkets generaldirektör och skickades till Miljödeparte- mentet den 19 december 2008.

14. Sprida erfarenheter om Interreg

”Boverket ska i samverkan med berörda länsstyrelser delta i Verkets för närings- livsutveckling (Nutek) uppdrag att sammanställa och sprida erfarenheter från Sveriges medverkan i territoriellt samarbete om regional utvecklingsplanering, s.k. Interregprogram (gränsregionala, transnationella och interregionala pro- gram). I Boverkets uppdrag ingår också att redovisa hur prioriteringar i pro- gram och projekt återspeglar de utmaningar och möjligheter den fysiska plane- ringen och samhällsbyggandet står inför. Uppdraget ska redovisas till

regeringen (Miljödepartementet med kopia till Näringsdepartementet) senast den 31 december 2008.”

Avrapportering

Uppdraget redovisades till regeringen den 19 december 2008, dnr 2349- 2579/2007.

Uppdraget fokuserar främst på insatser för att förbättra och öka spridningen av resultat om bl.a. planeringsmetoder. Boverkets analys av Interregprogram visar att prioriteringarna i programmen i ganska stor utsträckning ligger i linje med de utmaningar och möjligheter som den fysiska planeringen och sam- hällsbyggandet står inför, men att Sveriges medverkan och därmed inflytandet behöver stärkas för att få bättre genomslag för svenska samhällsplaneringsbe- hov.

Uppdraget kan ses som en del i det större s.k. Lärandeuppdraget, som leds av NUTEK. Inom detta har www.interreg.se skapats i samverkan med Nutek, Sida och Sveriges Kommuner och Landsting. Det är en webbplats med samlad information om Sveriges Interregarbete och anknytande frågeställningar. Detta ger alla deltagande svenska myndigheter och organisationer ökade möjligheter att följa Interregarbetet och därmed nyttja resultaten inom svensk planering. Den 2 – 3 oktober genomförde de fyra samverkande organisationerna ett andra InterReg Forum i Stockholm med cirka 450 deltagare. Boverket genomförde två seminarier: havsplaneringsfrågor med cirka 40 deltagare och stadsutvecklings- frågor med cirka 60 deltagare. På InterRegForum deltog representanter för EU och konferensen gav utrymme för en utvecklande dialog mellan EU, nationella myndigheter, länsstyrelser, regioner och kommuner. Detta bidrar till bättre förutsättningar att nyttja resultaten från Interreg än mer i svensk samhällspla- nering.

15. Strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning

”Boverket ska medverka till genomförandet av den nationella strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning 2007–2013 och dess prioriteringar. Boverket ska med strategin som grund även genomföra ge- mensamma insatser med andra myndigheter samt vid anmodan bistå Reger- ingskansliet (Näringsdepartementet) i dess arbete med analysunderlag.”

Avrapportering

Under året har Boverket medverkat på flera olika sätt. Verket har samverkat med Nutek m.fl. i det s.k. Lärandeuppdraget avseende EU:s Mål 3 Territoriell sammanhållning, Interreg m.m. Boverket har dessutom eget regeringsupp- drag att sammanställa och sprida erfarenheter angående Interreg. Boverket har även på uppdrag av regeringen varit aktivt i övervakningskommitteer och beslutsgrupper inom ramen för det transnationella samarbetet inom Mål 3.

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 143-152)