• No results found

Organisation och utveckling

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 128-135)

Organisation och utveckling

Boverkets organisation

Boverket har letts av generaldirektören. Till sin hjälp har generaldirektören ett insynsråd som består av 10 ledamöter. Generaldirektören är ordförande i rådet och ska hålla insynsrådet informerat om Boverkets verksamhetsområde.

Sakverksamheten är organiserad i två divisioner; husbyggnadsdivisionen och samhällsbyggnadsdivisionen. Divisionerna leds av divisionschefer. Dessa har verksövergripande ansvar för styrningen och inriktningen av divisioner- nas arbete. Inom varje division finns tre enheter som ansvarar för olika delar av divisionens verksamhetsområde. Varje enhet leds av en enhetschef.

Generaldirektören biträds av ett kansli med överdirektören som chef. Boverkets personal- enhet, IT-enheten, informationsenhet och ekonomienhet är knutna till kansliet. Även dessa enheter leds av enhetschefer.

Boverkets ledningsgrupp utgörs av generaldirektören, överdirektören, divisionscheferna och ekonomi- och planeringschefen.

Därutöver har Boverket ett antal råd och expertgrupper som samtalspart- ners och bollplank för stöd i arbetet. Inom Boverket finns även ett samrådsor- gan med handikappförbunden.

Strategiseminarier

Under tiden september till november 2008 genomfördes nio strategisemina- rier på Boverket. Syftet var att genom en dialog mellan chefer och medarbeta- re skapa en grund för fortsatt arbete med nio viktiga ämnesområden för det strategiska arbetet vid myndigheten: Medarbetarpolicy/chefspolicy, kommu- nikation, IT-strategi, bilden av Boverket, statstjänstemannarollen, omvärld/ närvärld, möten samt kompetensförsörjning. Varje seminarium leddes av en eller två av Boverkets chefer.

Personalekonomisk redovisning

Antalet anställda med en tillsvidareanställning minskade med sju personer under året. Den 31 december 2008 hade 178 personer tillsvidareanställning. Under året har i genomsnitt 26 tidsbegränsat anställda utfört arbete åt Boverket vilket är en ökning med sex personer jämfört med föregående år. Ett flertal av dessa arbetar i de tidsbegränsade uppdragen Byggnaders tekniska utformning, BETSI och Bygga-bo-dialogen.

Av Boverkets tolv chefer är sju kvinnor och fem män. Boverket har rekryte- rat två divisionschefer som tillträder sina anställningar i början av 2009. Dessa rekryteringar innebär att Boverket får en jämn könsfördelning inom chefs- gruppen. Under året anställdes tio personer tillsvidare. Sex av dessa var dess- förinnan tidsbegränsat anställda. Fyra direktrekryterades till tillsvidareanställ- ningar som experter/utredare.

19 personer lämnade sina anställningar, varav sex med ålderspension. Sju lämnade sina anställningar på egen begäran och sex lämnade sina anställ- ningar vid Hållbarhetsrådet pga. uppsägning.

Fler unga har börjat på Boverket

Medelåldern för de anställda kvinnorna är 47 år och för männen 48 år. Detta innebär en föryngring med 1 år för kvinnorna och 2 år för männen jämfört med 2007, då medelåldern för kvinnorna var 48 år och för männen 50 år.

Boverket har under året använt konsulter och entreprenörer som i tid motsvarar 42 årsarbetare. Här ingår konsulttid för upphandlad förvaltning av Boverkets IT-system samt drift av växel och reception. Detta är en ökning jämfört med föregående år då Boverket använde konsulter och entreprenörer som i tid motsvarade 31,4 årsarbetare.Denna ökning beror bl.a. på konsultan- vändningen i uppdraget Byggnaders tekniska utformning, BETSI.

FIGUR 49. Personalekonomisk redovisning 2006 – 2008.

2008 2007 2006

Antal % Antal % Antal %

Anställda tillsvidare 178 185 184 - Män 85 48 84 45 84 46 - Kvinnor 93 52 101 55 100 54 Högskolekompetens 132 74 137 136 74 - Kvinnor 58 44 64 47 65 48 - Män 74 56 73 53 71 52

Doktors- eller licentiatexamen 10 14 16

Kompetensförsörjning

Inriktningsmål för kompetensförsörjningen

Boverkets mål är att leverera ålagda uppdrag med rätt kvalitet inom givna tidsramar. Därför kommer fokus i första hand att ligga på att säkerställa att adekvat kompetens finns tillgänglig inom kärnområdena samhällsplanering, stads- och bebygg else utveckling, byggande och förvaltning och boendefrå- gor.

Boverkets personalresurser ska till antal och kompetens vara anpassade efter verk samhetens behov. De anställda ska ges möjlighet till personlig och yrkesmässig utveckling för att ha större möjlighet att kontinuerligt påverka och utveckla sitt arbetsområde.

Mål för Boverkets kompetensförsörjning 2008

1. Att implementera tydliga processer i stödverksamheten som fokuserar på strate giskt stöd till ledningen, konsultativt stöd till enhetschefer och medarbetare samt anpassat administrativt stöd till organisationen. 2. Att tydligt koppla ihop processerna kring verksamhetsplanering och

kompetensplanering.

3. Att slutföra arbetet med effektivisering av stödverksamheten vilket också innebär omställningsarbete.

Har Boverket nått målen med kompetensförsörjningen 2008?

Målen för Boverkets kompetensförsörjning har uppfyllts.

1. Ett arbete har inletts att föra in tydliga processer i stödverksamheten. Detta arbete fortsätter under 2009.

2. Under året har en ny process för verksamhetsplanering införts. Målet är att få en bättre koppling till kompetensförsörjningen på sikt.

3 Stödverksamheten har reducerat antalet anställda. Detta har skett bl.a. genom pensionsavgångar och omplaceringar till kärnverksamheten. Fyra arbetstagare är under uppsägning och kommer att lämna sina anställningar under 2009

Ett arbete pågår att förändra inriktningen på Boverkets bibliotek.

Ett servicecenter har inrättats inom personalenheten. Detta servicecenter tillhandahåller service till Boverkets övriga enheter. Servicentrats leds av en arbetsledare.

Kompetensutvecklingsinsatser under 2008

Under 2008 har Boverket anordnat utbildningar i datorprogrammen Outlook fördjupning, MS project, Word och Excel samt SAS Enterprice Guide, ett statis- tikprogram.

För att stärka speciella funktioner har Boverket erbjudit EU-utbildningar; Kommissionens kommittéväsende - kommittologi; Att utforma EU:s politik – Committees an Comitology samt uppföljningsseminarium. Kurserna genom- fördes med externa föreläsare.

Boverkets anställda erbjuds varje år utbildningar i presentationsteknik, att skriva begripligt, att skriva för webben, språklig utveckling samt medieträning.

En diplomerad utbildning – säkerhetssamordnare DSS i tre olika block - har ordnats under året och en medarbetare har gått utbildningen.

Flera av Boverkets anställda arbetar i projektform. Under året har Boverket satsat på en projektledarutbildning i flera steg för 10 medarbetare. Utbildning- en startade i oktober/november och avslutas våren 2009.

Boverket har haft en anställd på utbytestjänstgöring vid Sustainable Envi- ronment Management Office Regional Municipality i Kanada.

För att stärka Boverkets chefer i deras roller inom personalområdet utbild- ningar ordnats i lönesättande samtal och kompetensbaserad rekrytering. Vid båda kurstillfällena har externa kursledare anlitats.

Ett antal chefer har under året haft möjlighet till individbaserad utveckling och rådgivning med egen mentor.

Mål för Boverkets kompetensförsörjning 2009

1. Att ha rätt kompetens för att åstadkomma efterfrågat resultat och för att möta förändringar i omvärlden.

3. Att skapa förutsättning för utveckling av Boverkets anställda och att den samlade kompetensen nyttjas effektivt.

Arbetsmiljö

Boverket har under året noterat att antalet sjukdagar per anställd och år har minskat något.

Den totala sjukfrånvaron i procent av arbetad tid var år 2008 3,9 pro- cent av arbetad tid jämfört med 4,1 2007. För kvinnor var sjukfrånvaron 4,4 procent av arbetad tid och för männen 3,3 procent.

Fortsatt satsning på projektet Arbete och hälsa

För att reducera antalet sjukdagar, undvika stress i arbetslivet och att få ett bättre arbetsliv startade Boverket redan 2003 projektet Arbete och hälsa. En satsning som pågått sedan dess. Boverket har inom ramen för denna satsning under året erbjudit alla anställda massage.

Under hösten har de anställda erbjudits att delta i en stegräknartäv- ling. Totalt 121 anställda som deltog i tävlingen.

Även i år har de anställda haft möjlighet att använda en timme per vecka av sin arbetstid till friskvårdsaktiviteter. Boverket har även erbjudit de anställda ersättning för terminsavgifter för motion och friskvård.

För att undvika belastningsskador erbjuds de som börjar sin anställ- ning på Boverket en ergonomisk genomgång av sina arbetsplatser. Detta är ett led i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Under det förändringsarbete som genomfördes hösten 2007 och våren 2008 erbjöd Boverket alla anställda stöd vid behov, av företagshäl- sovården.

Samtliga medarbetare har också erbjudits vaccination mot influensa. Mål för Boverkets arbetsmiljöarbete 2009

Boverket ska vara är en hälsofrämjande arbetsplats med god arbetsmiljö

För att uppnå detta ska Boverket

1. kvalitetssäkra rehabiliteringsprocessen för sjuklediga medarbetare 2. aktivt främja det systematiska arbetsmiljöarbetet och följa upp

arbetsmiljön inom hela Boverket

3. stödja och genomföra förebyggande insatser för personalen. Intern styrning och kontroll

Under senare delen av 2008 genomförde verket en riskanalys i enlighet med förordningen om intern styrning och kontroll.

Arbetet har syftat till att risker identifieras, värderas, att nödvändiga åtgärder vidtas samt att fokusera på det som är viktigt för att Boverket ska nå sina mål och att arbetet bedrivs på ett effektivt och säkert sätt.

Arbetet har resulterat i ett antal riskområden som bl a arbetsmiljö, rekryte- ring, kompetensförsörjning, resursfördelning och kvalitetssärkring. En eller flera kontrollåtgärder/uppdrag har tagits fram inom respektive riskområde och finns redovisade i Strategi- och verksamhetsplanen för 2009–2011.

Samtliga kontrollåtgärder/uppdrag kommer att följas upp inom den ordi- narie uppföljningsprocessen.

Boverkets mål är att riskhanteringsprocessen ska vara en integrerad del i verksamhetsplaneringen.

Risk- och sårbarhetsanalys

Boverket har under 2008 genomfört risk- och sårbarhetsanalys enligt förord- ningen, SFS 2006:942, om krisberedskap och höjd beredskap. En redovisning lämnades till Regeringskansliet i särskild ordning enligt bestämmelserna i 9 § i nämnda förordning den 23 januari 2009, dnr 489-292/2009.

Därutöver har Boverket genomfört en analys enligt förordningen, 1995:1300, om statliga myndigheters riskhantering samt analysen enligt för- ordningen, SFS 2007:603 om intern styrning och kontroll.

Information

I slutet av 2007 genomförde Boverket en undersökning om hur Boverket upp- fattas, en så kallad imageundersökning. Resultatet, som blev klart våren 2008, visar att tre av fyra tillfrågade ger Boverket en fyra eller femma på en femgra- dig skala för helhetsintrycket. Vi får goda betyg för kompetens och professio- nalism. Låga betyg får bland annat lyhördhet och vilja att föra dialog.

Målgrupperna önskar en mer synlig myndighet

Undersökningen ger Boverket kunskaper som gör att vi kan bli bättre på att anpassa vår information till olika målgrupper. De tre stora grupperna som tillfrågats är regelanvändare, politiker och massmedia. Kännedomen om Boverket är ganska låg och verket beskrivs ofta som anonymt. Det finns också klagomål på att det är svårt att komma fram och nå rätt person. Boverkets tidning Planera Bygga Bo uppges som en mycket viktig källa för information.

Resultatet från undersökningen ger Boverket ett bra underlag för det fort- satta arbetet med att utveckla kommunikationen med målgrupperna och med att finna former för att jobba enkelt och tillgängligt med ett medborgarper- spektiv.

Webbplatsen är en viktig informationskanal

Boverket webbplats är en viktig informationskanal för att nå ut med informa- tion. Under året har webbplatsen haft över en miljon besökare. Det är en ökning med 15 procent jämfört med föregående år. Under året har ett arbete pågått med att utveckla webbplatsen. Den nya webbplatsen öppnar våren 2009.

Regelverket efterfrågas mest

Under året har Boverket gett ut 65 publikationer och broschyrer. Åtta är svar på regeringsuppdrag och övriga är föreskrifter, allmänna råd, handböcker och rapporter. Efterfrågan på Boverkets publikationer fortsätter att öka. Störst efterfrågan är det på olika regelverk som t.ex. ”Regelsamling för byggande, BBR”. ”Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK” och ”Boken om detaljplan och områdesbestämmelser. Det nya allmänna rådet ”Buller i planeringen” har också efterfrågats av många, både som bok och som pdf på Boverkets webbplats.

Boverkets tidning; Planera Bygga Bo, har kommit ut med sex nummer. Tidningen har 2 000 prenumeranter och 10 000 läsare. Särskilda teman under året var: äldre på bostadsmarknaden, byggstenar i Europa, it i planering och byggande, plan- och byggkompetens, ett fall för bostadsbyggandet och hållba- ra transporter.

Intresset från medierna ökar

Massmedias intresse för Boverket har ökat stadigt de senaste åren. Antalet artiklar/inslag där Boverket omnämns var 2 800. Det är en ökning med 17 pro- cent jämfört med 2007. Under året har Boverket gett ut 10 pressmeddelanden. Stor uppmärksamhet i media fick bl.a. energideklarationer, Boverkets bygg- prognoser, stöden till planering för vindkraft och till samlingslokaler. Man kan också se ett ökande intresse för Boverkets byggregler, främst energiavsnittet. Nya allmänna råd om buller i planeringen i början av året och lugnande be- sked till allmänheten i samband med en jordbävning i december är också exempel på när Boverket synts i medierna.

Energideklarationer och information om byggreglerna stora informationsinsatser

Årets stora kommunikationsinsatser har varit information om energideklara- tionerna, konferenser om Boverkets byggregler, kompetenssatsning för bättre PBL-tillämpning, och information om radon, vilket redovisas inom respektive verksamhetsgrenar.

Övriga insatser

I enlighet med riktlinjer för myndigheters redovisning av miljöledningsarbete har Boverket den 28 februari 2008, dnr 4709-5275/2007, redovisat arbetet för år 2007.

Boverket deltar i energispartävlingen European Energy Trophy

Boverket har från den 1 september 2007 till den 31 augusti 2008 deltagit i en europeisk tävling, European Energy Trophy, i syfte att spara energi.

Tillsammans med Boverket tävlade även övriga hyresgäster i fastigheten. Målet var att minska energianvändningen med minst 10 procent. Den faktiska minskningen blev sex procent.

Boverkets slutplacering blev en sjundeplats på nationell nivå och plats 33 på internationell nivå.

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 128-135)