• No results found

Boverket ska redovisa väsentliga insatser vad gäller genomföran dearbetet för tillämpningen av lagen (2006:985) om energidekla-

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 107-110)

Energipolitiska åtgärder på kort sikt

Krav 3 Boverket ska redovisa väsentliga insatser vad gäller genomföran dearbetet för tillämpningen av lagen (2006:985) om energidekla-

ration för byggnader och övriga delar av EG-direktivet 2002/91/ EG om byggnaders energiprestanda. Boverket ska även redovisa- antalet registrerade energideklarationer. Boverket ska fortlöpande hålla regeringen underrättad om genomförandearbetets fortskri- dande.

Boverket är ansvarig myndighet för energideklarationerna

Boverket har tagit emot och registrerat cirka 50 000 energideklarationer under 2008. Det är en relativt stor avvikelse mot de cirka 350 000 byggnader som skulle ha varit deklarerade. Boverket är ändå positivt till utfallet, eftersom det rör sig om ett helt nytt regelsystem som har införts samt det faktum att en bristsituation på energiexperter uppstod under hösten.

Många energideklarationer rapporterades in i slutet av året

Tendensen visar också, enligt figur nedan, att antal inlämnade deklarationer har ökat för varje månad som gått. En toppnotering gjordes i december på drygt 14 000 deklarationer. Antalet inkomna deklarationer per månad tros öka under 2009, speciellt med tanke på att kommunerna börjar utöva tillsynen. Figur 38. Antal registrerade energideklarationer per månad.

Som väntat är flerbostadshusen i en majoritet av de inrapporterade energide- klarationerna, se figur nedan.

FIGUR 39.

Nya, användarvänliga funktioner kopplade till registret

Registret har under året utvecklats för att kunna ta emot den allt större voly- men. 245 kontrollorgan med 870 energiexperter har erhållit behörighet till registret. Registret har också anpassats så att kommunerna kan använda det i sin tillsynsverksamhet. För närvarande har 240 kommuner av 290 anmält ansvariga personer som givits behörighet till registret. I samband med det har det komunala tjänstemännen utbildats så att de kan använda registret för sin tillsyn. Ett större samarbete med Lantmäteriverket har resulterat i att uppgif- ter om byggnadens identifikation numera finns i Boverkets register. Boverket har också, i samarbete med Energimyndigheten, gjort det möjligt att fastig- hetsägare som registrerat uppgifter i Energimyndighetens databas eNyckeln kan få en förifylld energideklaration som sedan energiexperten kan komplet- tera och godkänna. Boverket köper kontinuerligt klimatdata av SMHI så att omräkning till normalår kan göras i energideklarationen.

Omfattande informationsinsatser

Boverket har genomfört omfattande informationsinsatser under året. Bl.a. har konferenser hållits för ackrediterade kontrollorgan (energiexperter), fastig- hetsägare och kommuner, både i rollen som fastighetsägare och i rollen som tillsynsmyndighet. Boverket har haft ett kontinuerlig informationsutbyte med branschens olika intressenter, bl.a. i form av deltagande i Swedacs tekniska kommitté, där också Swetic (de ackrediterade kontrollorganens branschor- gan), Villaägarna, Fastighetsägarna Sverige, SKL och Riksbyggen är represen- terade. Boverket har också informerat annan personal i kommunerna som berörs av energideklarationsfrågor, t.ex. genom att medverka i de kommunala energirådgivarnas regionsträffar (12 stycken). Brev har skickats till bostads- rättsföreningar och mindre privata fastighetsägare.

Informationsinsatserna har utförts enligt den kommunikationsplan som tidigare tagits fram och under 2008 har annonskampanjer genomförts i olika omgångar riktade till olika målgrupper. Ett antal oberoende uppföljningar och analyser av målgruppernas fortsatta behov av information samt effekter- na av hittills gjorda insatser, har genomförts under året. Dessa har utgjort underlag till en reviderad kommunikationsplan och förslag till och val av

informationsaktiviteter om energideklarationerna. Nytt informationsmaterial i form av bl.a.broschyrer har tagits fram och distribuerats.

Fokus på villaägare under hösten

Under hösten har informationen vänt sig till framför allt villaägare eftersom dessa ska börja energideklarera 2009 vid försäljning. En webbenkät med kun- skapsfrågor genomfördes av SIFO hösten 2008 inför valet av informationska- naler. Webbaserad information önskades framför allt av den yngre svarsgrup- pen.

I en rapport ”Målgruppsanalys mäklare”, en studie av mäklarnas roll, lyftes behov fram i form av stöd och utbildning i branschen. Boverket deltog därför i utbildningsdagar med mäklarsamfundet och fastighetsmäklarförbundet. Information om den nya regeln för villaägare har skett via annonskampanj i fackpress, film som visats på anslagstavlan (TV), webbannosering på villaför- säljningssajter, nya trycksaker och konferenser med mäklare.

Kampanjen ”Bli energismart” fortsätter

Boverket har tillsammans med Energimyndigheten och Naturvårdsverket deltagit i energismartkampanjen där de tre myndigheterna varit med på villa- mässor runt om i landet (12 tillfällen). Boverket har i samband med det infor- merat villaägare om energideklarationen. I en egen rapport ”Energideklaration och Bli energismart i svenska media” redovisades en innehållsanalys av 125 tidningsklipp på dessa sökord. Majoriteten av materialet var objektivt beskri- vande om energideklarationerna.

Kalkylverktyg hjälper användarna

Olika verktyg och hjälpmedel har tagits fram under året, bl.a, ett kalkylprogram för beräkning av åtgärders lönsamhet, omräkningsfaktorer för olika areabe- grepp samt möjlighet för villaägaren att på webben beräkna villans energi- prestanda. Information på webben har också vidareutvecklats under året. Mycket tid har gått åt till att besvara frågor från allmänheten. Under en normal dag besvarar Boverket cirka 100 telefonsamtal och cirka 30 e-postbrev med frågor om energideklaration. För att möta denna ökande efterfrågan har Boverket inrättat en servicefunktion. Samtidigt kommer Boverket fortsatt att arbeta med vidareförmedlare samt ständigt utveckla och uppdatera Boverkets webb i syfte att effektivt sprida information om energideklaration.

Under senare delen av året har energideklarationer fått ett allt större utrym- me i media och Boverkspersonal har uttalat sig i tidningsartiklar, radio och TV.

Boverket har i regelbundna möten rapporterat till Näringsdepartementet och Miljödepartementet hur arbetet framskrider. I samband med att avsnitt 9 Energihushållning i Boverkets byggregler omarbetades så har en avstämning gjorts av definitionerna så att det fortsatt är en samstämmighet mellan Boverkets byggregler, BBR, och energideklarationsföreskrifterna, BED.

Inom EU har Boverket följt hur andra länder genomför energiprestanda- direktivet för byggnader och samtidigt berättat hur Sverige gör.

Krav 4 Boverket ska redovisa väsentliga aktiviteter som utförts under

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 107-110)