• No results found

Viktiga händelser

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 59-64)

• Det nya ESPON-programmet lanseras.

• Informellt ministermöte om Urban Development, Spatial Planning och Cohesion Policy.

• VASAB: s strategidokument om den långsiktiga utvecklingen av Östersjön klart för samråd.

• De nya programmen för transnationellt samarbete (Nordsjön respektive Östersjön) inom ramen för mål 3, Territoriellt samarbete, är igång. • Det nordiska samarbetet har gett goda underlag för såväl behandling av

klimatfrågan i planeringen, som för vindbruk.

Har Boverket nått målet?

Boverket fullgör inom ramen för sina verksamhetsområden sak- och expert- stöd till regeringskansliet. Det gäller territoriella utvecklingsfrågor inom den europeiska unionen, nationellt med besluts- och övervakningsgrupper samt i det pågående Östersjösamarbetet om planeringsfrågor. Boverket genomför också insatser för att sprida information och kunskap om det territoriella utvecklingsarbetet under året med särskild inriktning på ESPON och Interreg- programmen.

Verket arbetar på flera sätt för att stärka sin analyskapacitet och öka an- strängningarna att sprida information och kunskap om den internationella utvecklingen inom området till relevanta aktörer på framför allt regionala och lokal nivå. Med tanke på den snabba händelseutvecklingen på området och den fortfarande relativa bristen på kunskap och kännedom om vad som pågår internationellt inom planeringsområdet i kombination med aktiviteter på nya områden (havsplanering) bedömer verket att det behövs förstärkta insatser för att uppfylla behoven av stöd till regeringskansliet och vidta nya informations- och utvecklingsinsatser. Arbetsbelastningen har också ökat betydligt inom besluts- och övervakningskommittéerna för Nordsjön respektive Östersjön. För att få ett bättre genomslag för svenska projekt och idéförslag krävs ett gott förberedelsearbete nationellt och förstärkta kontakter med inte minst våra nordiska grannländer.

Det nordiska samarbetet har gett goda underlag för såväl behandling av klimatfrågan i planeringen, som för vindbruk.

Återrapportering

Krav 1 Boverket ska redovisa pågående internationella aktiviteter inom Boverkets verksamhetsområde samhällsplanering och bebyggel- seutveckling. Särskild tonvikt bör i redovisningen läggas på de initiativ och lagstiftningsförslag som är under beredning inom Europeiska kommissionen.

Boverket har varit engagerad i att följa planeringsarbetet i Republiken Kosovo samt i Monte Negro i samarbete med Sida.

I Kosovo har en första etapp med planeringsstöd till sex kommuner avslu- tats våren 2008. Under hösten har ett utvärderingsarbete pågått liksom ett nytt upplägg för etapp två samt översyn och rekrytering för att anpassa resurserna till denna etapp. I december hölls ett gemensamt avstämningsmöte i Pristhina där Sida, UN-HABITAT ett tillkommande antal kommuner samt landets eget institut för fysisk planering och departement för miljö- och planfrågor deltog.

I anslutning till årsredovisningen lämnar Boverket en särskild årlig redovis- ning av det internatkionella arbetet.

Krav 2 Boverket ska redovisa erfarenheter och resultat av samarbetet och utvecklingen gällande regional utvecklingsplanering inom EU. Boverket ska biträda regeringskansliet såväl vid olika kom- mittémöten som nationellt, exempelvis i arbetet med program- men för Östersjön och Nordsjön för territoriellt samarbete samt med VASAB (Vision and Strategies around the Baltic Sea).

Regional utvecklingsplanering inom den Europeiska unionen

Aktiviteten är fortsatt hög inom det europeiska planeringssamarbetet om territoriella utvecklingsfrågor. Arbetet med den s.k. Territoriella agendan och dess handlingsprogram löper vidare. Under det franska ordförandeskapet har ministrarna som är ansvariga för regional utvecklingsplanering och samman- hållning haft ett möte där den av kommissionen under hösten framlagda grönboken om territoriell sammanhållning har varit en utgångspunkt för debatten. Det europeiska forskningsnätverket (ESPON), vars syfte är att stärka policyutveckling på området samt bygga upp en europeisk forskningsgemen- skap inom området territoriell utveckling, har genomfört de första utlysning- arna i det nya programmet ESPON 2013. Det nya programmet skiljer sig från föregående bl.a. genom en starkare inriktning på analysstöd till aktörer på olika nivåer.

Boverket har aktivt stött regeringskansliet i det löpande arbetet genom medverkan i kommitté- och expertgrupper samt i utarbetandet av svenskt underlagsmaterial.

Mål 3 transnationellt samarbete och 2 regional konkurrenskraft, Rb Boverket är i samverkan med Nutek verksamt i övervakningskommittér och beslutsgrupper inom Interreg inom EU:s Mål 3, avseende såväl samarbetet

mellan Östersjöländerna som Nordsjöländerna. Enligt regeringens uppdrag ska Boverket vara aktivt inom den transnationella delen av Mål 3 under hela programperioden 2007 – 2013. Många av transnationella projekt som har genomförts innehåller goda exempel och/eller nya eller delvis nya metoder inom samhällsplaneringen med koppling till hållbar fysisk strukturutveckling. Därmed tillförs kommuner, regioner och den centrala statliga nivån nya erfa- renheter av betydelse för fysisk samhällsplanering.

Inom övervakningskommittén för Östersjöprogrammet har Sverige bl.a. fått igenom att jämställdhetsbedömning av projekten ska göras. Den första ansökningsomgången har resulterat i 110 ansökningar, varav 21 har svensk Lead Partner. En svensk sub-kommitté har formerats, där medlemmarna i övervakningskommittén deltar.

Nordsjöprogrammet var det första programmet som beslutades inom den nya programperioden 2007–2013. Beslutskommittén har haft tre möten och behandlat 64 ansökningar. Under året har två möten hållits i övervaknings- kommittén. Medverkan av private partners i programmet har varit den princi- piellt största frågan.

Vad gäller EU:s Mål 2 Regional konkurrenskraft och sysselsättning är Boverket denna programperiod för första gången representerat i övervak- ningskommitteerna.

VASAB

Planeringssamarbete inom Östersjöområdet (VASAB) har under året intensi- fierats. Det initiativ till utarbetandet av en långsiktig strategi för regionen (Long Term Perspective) som Sverige varit initiativtagare till börjar nalkas sitt slut. Under året har tre arbetsgrupper tagit fram underlagsmaterial för respek- tive stadssystem, transporter och kommunikationer samt havs- och kustzons- planering. Materialet ska sammanställas till en slutrapport med tillhörande åtgärdsförslag som är planerad att presenteras vid ett kommande ministermö- te hösten 2009.

Boverket har på uppdrag av regeringskansliet medverkat i arbetsgruppen för havs- och kustzonsplanering och därvid sammanställt ett material rörande svenska förhållanden (Sea use planning system and management of the sea space; Main potentials and conflicts).

Krav 3 Boverket ska redovisa insatser för att förmedla kunskaper till berörda lokala, regionala och nationella planeringsaktörer om det s.k. ESPON (European Spatial Planning Observation Network). Som framgår av uppdrag 14 ska Boverket även sprida erfarenhe- ter om de s.k. Interregprogrammen.

I syfte att öka kunskapen och sprida erfarenheter om ESPON har verket utar- betat en informationsskrift om ESPON (En översikt av ESPON – trender, sek- torspolitik och analytiska redskap). Boverket har också, i samarbete med länsstyrelsen i Västernorrland, genomfört två seminarier om ESPON i syfte att praktiskt pröva huruvida ESPON-underlag kan komma till användning i den

regionala och lokala planeringen. Arbetet visar att ESPON-underlaget har en potential för framför allt det regionala utvecklingsarbetet, men att det krävs stora insatser för att tolka, anpassa och förmedla materialet till berörda an- vändargrupper.

Boverket medverkar även i det svenska ESPON-nätverket som framför allt är inriktat på att sprida kunskap och information till den svenska forskarvärl- den.

För att sprida resultaten från Interreg-arbeten har en webb-plats öppnats, www.interreg.se. InterregForum hölls i oktober, med cirka 450 deltagare. En rapport har lämnats till regeringen (Miljödepartementet).

Krav 4 Boverket ska följa arbetet inom EU gällande miljöområdet i de delar som kan få betydelse för plan- och bygglagstiftningen.

Boverket har varit delaktig i dialogen med regeringskansliet i beredningen av markskyddsdirektivet. Arbetet med en rapport om Boverkets uppgifter och arbetssätt med anknytning till EU inom planområdet är påbörjat.

Övriga insatser

Nordisk samverkan

De nordiska planmyndigheterna hade sitt årliga möte den 27 – 30 augusti. Island var värd och mötet hölls i Höfn. Förutom redovisningar från varje land fördes en temadiskussion om planering för bevarande av nationella värden.

Det nordiska nätverket för regional planering har övergått i en informa- tionsgrupp per e-post.

I det nordiska nätverket för kommunal planering var Finland värd för det årliga mötet som ägde rum i Björneborg den 7 – 9 maj. Samspelet mellan stat och kommun i planeringen var ett av diskussionsämnena. Erfarenhetsutbytet baseras på planeringsexempel från varje land, som presenteras av kommuna- la företrädare.

Framtidens stad

Projektet ”Framtidens nordiska stad” har genomförts inom ramen för de nordiska planministrarnas handlingsprogram ”Planläggning som instrument för hållbar utveckling i Norden”. Vid mötet år 2007 bestämdes att arbetet skulle fokusera på de stora utmaningarna för framtidens städer – att hantera klimat- förändringar och energieffektivitet på ett konkurrens- och miljömässigt bra sätt. Projektet finansierades av Nordiska Ministerrådet och de deltagande nordiska länderna.

Projektet har genomförts i form av tre seminarier samt en slutkonferens med representanter från olika planeringsinstanser i de fem nordiska länderna. Seminarierna har möjliggjort en dialog mellan praktiker, experter och forska- re. Det första seminariet hölls i Köpenhamn den 24 – 25 januari på temat ”klimat och stadsstruktur”, det andra hölls i Lahtis den 3 – 4 april på temat ”transport och energi”, det tredje hölls i Malmö den 9 – 10 juni på temat ”vär-

deringar, beteenden och livsmönster”. Därefter hölls ett slutseminarium i Bergen den 2 – 3 oktober. Slutrapporten skrivs av Nordregio och sammanfat- tar slutsatser från seminarierna som vägledning till stadsplanerare och be- slutsfattare på kommunal, regional och statlig nivå i de nordiska länderna. FIGUR 17. Boverkets internationella arbete inom Samhällsplanering och bebyggelseutveck- ling.

Antal, Direkta årsarbeten Totala kostnader Finansiering

kommittéer/grupper mnkr

m.m.

2008 2007 2006 2008 2007 2006 2008 2007 2006

Arbete inom 7 9 6 0,9 0,9 1,5 2,4 1,8 2,9 Anslag/EU

EU* för vissa utrikes- resor Nordiskt 4 4 7 0,4 0,5 0,4 1,0 1,0 0,8 Anslag arbete Övrigt 2 1 2 1,2 0,6 0,7 4,9 1,5 1,3 internationellt arbete FN 1 1 1 Totalt 14 15 16 2,5 2,0 2,6 8,3 4,3 5,0 *Inkl VASAB-samarbetet.

Mål Långsiktigt hållbara byggnadsverk.

Effektiva regelverk och andra styrmedel som utifrån ett livscykelper- spektiv verkar för effektiv resurs- och energianvändning samt god inomhusmiljö i byggande och förvaltning.

En väl fungerande konkurrens i bygg- och fastighetssektorn.

FIGUR 18. Resursanvändning inom området Byggande och förvaltning (årsarbeten, åa, och miljoner kronor, mnkr).

2008 2007 2006

Verksamhetsgren åa mnkr åa mnkr åa mnkr

Hållbart byggande och förvaltning 49,9 85,1 42,9 65,6 16,5 18,4

Uppsikt 6,0 6,4 10,0 11,1

Uppsikt och kunskaps-

förmedling 31,5 37,9

Marknadskontroll 2,9 10,8 2,3 3,8 0 0

Internationellt sam arbete 6,6 7,4 6,9 7,5 8,4 8,1

och Europaharmonisering

Totalt 65,4 109,7 62,1 88,0 56,4 64,4

Kunskapsförmedling redovisas från och med 2007 under verksamhetsgrenen ”Hållbart byggande och förvaltning”. Boverkets Byggkostnadsforum och Bygga-bo-dialogen redovisas 2007 under ”Hållbart byggande och förvaltning” och 2005 – 2006 under ”Uppsikt och kunskapsförmedling”.

Overhead ingår med cirka 41 procent 2008, 47 procent 2007, 46 procent 2006.

Kommentar till resursanvändning

Hållbart byggande och förvaltning

Verksamhetsgrenen innehåller främst arbete med att ta fram, utveckla, sprida och höja kunskapen om verifierbara funktionskrav. Dominerande insatser har varit revidering av Boverkets konstruktions- och byggregler. Revidering av avsnitten om utformning, säkerhet vid användning och energihushållning har slutförts. En landsomfattande konferensserie, BBR-dagarna, har genomförts för att sprida kunskap om de nya reglerna. En annan stor uppgift är den pågående revideringen av brandavsnittet i Boverkets byggregler.

Inom verksamhetsgrenen bedrivs de tillfälliga regeringsuppdragen Bygga-bo- dialogen och underlag om byggnaders tekniska status (BETSI). Dessa uppdrag finansieras med särskilda medel. BETSI har likt föregående år krävt stora personal- insatser och konsultinsatserna har under året ökat i omfattning jämfört med före- gående år. Verksamhetens kostnader har ökat från 12 miljoner kr under 2007 till 28 miljoner kr under 2008. Den löpande kunskapsförmedlingen med bland annat frågor via telefon, e-mail och brev ökar och tar stora resurser i anspråk.

Uppsikt

Boverket svarar för den löpande uppsikten över byggnadsväsendet. Inom verksam- hetsgrenen redovisas även remisser och ärendehandläggning samt extern samver- kan.

In document Boverkets årsredovisning 2008 (Page 59-64)