• No results found

4. Empirisk analys

4.3 Charlie

4.3.3 Analys av Charlies MTL kopplat till följarnas motivation

Charlie hade tidigare inte tänkt på möjligheten att ha en ledarposition men uppmuntrades av en av sina förra chefer att ta chansen och insåg sig då trivas i att vara en ledare och har sedan dess saknat ledarpositionen när hen varit ifrån ledarrollen och haft andra arbetsuppgifter. Charlie förtydligade genom att säga “Jag tog alla chanser till att söka en ledarposition igen” (Charlie, personlig kommunikation, 15 mars 2021). Detta tyder på en trivsel i ledarrollen och att hen nu ser sig själv som en ledare vilket visar på ett i nutid högt AFF-MTL (Auvinen et al., 2020;

Badura et al., 2020). Charlie tycker att man ska ha betalt för det man gör och det extra ansvar man behöver ta på sig men att en ledare inte bör få extra förmåner. Trots de negativa delarna av ledarskapet, till exempel utanförskapet, tycker Charlie om ledarpositionen vilket skulle kunna visa på ett högt NC-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Charlie tycker att det är okej att tacka nej till en ledarposition men anser att man bör anta utmaningen för att få reda på om det är något som passar. Detta kan tolkas som ett medel SN-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020) då det uttrycks att det är okej att tacka nej samtidigt som en viss press läggs på att man bör anta utmaningen.

Charlie har ett högt AFF-MTL, högt NC-MTL och ett medel SN-MTL. Överlag är Charlies följare relativt splittrade i sin respons där 60 procent instämmer i de gjorda påståendena och 31

34 procent ställer sig neutrala, vilket kan avläsas i tabell 4.8. Detta skulle kunna visa på att de känner sig något motiverade. För att kunna förklara till vilken utsträckning Charlies MTL påverkar motivationen hos följarna behöver vi en djupare analys kopplat till våra teman.

Tabell 4.8. Andel svar från Charlies följare

Gällande temat arbetsroll har hälften av Charlies följare valt att vara neutrala i huruvida de trivs eller inte med sitt arbete medan resterande följare har svarat att de trivs bra. Det är en större spridning bland svaren angående följarnas motivation där några är motiverade medan andra inte alls känner sig motiverade i sitt arbete. Det finns däremot tre följare som har en överväldigande negativ syn kopplat till sin roll, men dessa följare har även förmedlat en mer negativ bild på resterande teman vi har undersökt. Charlie nämnde att det fanns en negativ kultur bland medarbetarna innan antagandet av sin nuvarande position och om denna negativa kultur fortfarande finns inom organisationen skulle det kunna spegla den låga motivationen hos några av följarna. Det skulle även kunna bero på att följarna inte har en likhets-attraktion där dessa individer känner sig avskilda från ledaren (Wells & Aicher, 2013). Fortsättningsvis skulle LMX teorin kunna appliceras där dessa två individer eventuellt inte har fått tillräckligt mycket tid från ledaren och därför inte hunnit bygga upp tilliten som krävs för att vara i in-gruppen (Kang &

Stewart, 2017).

Vidare har Charlies följare spridda åsikter där vissa anser att Charlie gör ett bra jobb och andra att det skulle kunna förbättras gällande temat deltagande. Vid tillfrågan anser hälften att Charlie är en ledare medan resterande är neutrala. De påståenden som flest inte håller med om är huruvida Charlie ger möjligheter att påverka beslut och ger prestigefyllda uppgifter. Här kan det återigen vara bra att ta i beaktning att det inte nödvändigtvis är möjligt för Charlie att påverka alla dessa punkter eftersom de arbetar inom bankbranschen där det kan vara striktare styrt. Att det inte alltid går att påverka miljön är något som Gagné och Deci (2015) tar upp vid diskussion om kognitiva utvärderingsteorin. Det skiljer sig lite mellan vad Charlie förmedlade under intervjun och vad följarna har gett för respons. Charlie förklarade under intervjun att hen brukar involvera sina följare i beslutstaganden vilket endast två av följarna håller med om. Där både ledare och följare verkar vara överens är att Charlie låter följarna ta eget ansvar och egna beslut.

Gällande temat kommunikation är Charlie medveten om möjligheten att bli bättre på det vilket visas under intervjun där det förmedlas att feedback är något som skulle kunna utvecklas.

Charlie anser sig vara bättre på att ge positiv feedback jämfört med negativ feedback, detta är också något vi kan se i följarnas respons. Många av följarna var positiva till påståendet om att

35 Charlie ger positiv feedback medan de inte höll med gällande negativ feedback på ett lärorikt sätt. Enligt Ryan och Deci (2000) är kommunikation och feedback viktigt för att öka den inre motivationen. Det kan därför vara aktuellt för Charlie att undersöka de möjligheter som finns för att förbättra sin kommunikation med sina följare.

I temat coachande finns det endast ett påstående där en inte tycker att det stämmer och det är huruvida Charlie ger utrymme till självbestämmande, detta skulle därför kunna förbättras.

Anledningen till att Charlie antog sin nuvarande position är kärleken för att arbeta tillsammans med medarbetare genom bland annat coachning och stöttning. Charlie förtydligar “jag tycker om att se hur de växer, utvecklas och antar nya utmaningar och att vi gör det tillsammans”

(Charlie, personlig kommunikation, 15 mars 2021). Eftersom Charlies AFF-MTL påverkas av kärleken till att arbeta tillsammans med sina följare (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020) så skulle det kunna förklara varför majoriteten av följarna är nöjda med Charlies coachande.

Många av följarna håller med om att Charlie har en positiv inverkan inom temat relationer. Det är endast två frågor som Charlie har fått negativ respons på och dessa är huruvida hen är mån om gruppens relationer och om hen är samarbetsvillig. Charlie förklarar under intervjun att det är viktigt att ha relationer uppbyggda av “ledare-medarbetare” och liknar den med en mamma-dotter relation. Detta innebär att det ibland behövs tas beslut som inte nödvändigtvis blir omtyckta av följarna men som Charlie anser är bäst för alla. Återigen skulle Charlies AFF-MTL kunna spela en roll i majoriteten av den positiva respons då hen finner ett nöje i rollen och från sina följare (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Vidare kan Charlies höga NC-MTL underlätta när svåra beslut behövs tas som kanske inte kommer bli omtyckta då det trots detta går att finna ett nöje i ledarrollen (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020).

Vid sista temat empati är följarna nöjda eller neutrala vilket visar att Charlie bryr sig om sina följare. Ett empatiskt förhållande kännetecknas av tillit vilket Charlie själv beskrev genom ett ömsesidigt förtroende mellan sig och sina följare.

Utifrån följarnas respons och insynen vi fått från den utförda intervjun har vi fått inblicken av att Charlies följare är något motiverade. Kopplat till självbestämmandeteorin har Charlie möjlighet att påverka tre faktorer för att öka följarnas inre motivation (Ryan & Deci, 2008). Vi har redan nämnt att en av Charlies följare ej anser sig få utrymme till självbestämmande vilket skulle kunna påverka följarnas inre motivation (Ryan & Deci, 2008). Resterande av Charlies följare anser däremot att de får utrymme till självbestämmande eller är neutrala. Om Charlie skulle vilja öka den inre motivationen bland följarna kan det vara något som bör överses (Ryan

& Deci, 2008). Vidare är kompetens en bidragande faktor till den inre motivationen (Ryan &

Deci, 2008). Utifrån responsen från följarna är det tydligt att få av följarna anser att svårighetsgraden är i balans med deras förmåga vilket kan bidra till en låg inre motivation. Om Charlie skulle vilja höja motivation bland sina följare kan det vara bra att även här lägga vikt på att se till att alla känner att de har så mycket arbete som de klarar av utan att det är för lätt eller svårt. Sista faktorn inom självbestämmandeteorin är tillhörighet (Ryan & Deci, 2008) och Charlie visar sig vara bättre på att höja denna faktor. Charlie lyckas med att få de flesta av sina följare att känna sig omtyckta och accepterade samtidigt som hen är mån om gruppens relationer vilket kan bidra till en högre inre motivation hos följarna (Ryan & Deci, 2008). Vidare bör Charlie försöka träna på att förmedla negativ såväl som positiv feedback eftersom det har visats spela stor roll till inre motivation (Gagné & Deci ,2015). Charlie visar sig redan vara kunnig gällande positiv feedback men kan ändå bli bättre om det finns en vilja att höja motivationen hos följarna.

36 Utifrån analys har en bedömning gjorts som visar på att Charlies MTL har en medel påverkan på alla sex teman som undersökts, vilket presenteras i figur 4.9. Vidare syns det att hens har en viss påverkan på sina följares motivation som uppgår till 60 procent.

Figur 4.9. Kims MTL påverkan på följarnas motivation