• No results found

4. Empirisk analys

4.4 Michelle

4.4.3 Analys av Michelles MTL kopplat till följarnas motivation

Michelle bidrar mest i en ledarposition och finner ett nöje i sin ledarroll. När Michelle arbetade som konsult, efter att ha haft en ledarposition, insåg hen sig sakna att vara ledare och att viljan var att bli ledare igen. Detta visar på ett högt AFF-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Pengar och titeln är inget som motiverar Michelle och är därför inget som påverkar hens syn på ledarskapsrollen. Istället motiveras Michelle av vad som ligger i uppdraget vilket poängteras genom att Michelle säger “ser man inte fördelarna med chefsuppdraget så ska man inte vara chef” (Michelle, personlig kommunikation, 15 mars 2021). Detta visar på att Michelle har vägt fördelar och nackdelar mot varandra och kommit fram till en positiv syn på ledarskapet, vilket vi anser visar på ett högt NC-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Michelle skulle aldrig ta på sig en ledarroll endast för att det är vad som förväntas och förklarar detta genom att säga “kan jag inte stå för den synen man har och det ledarskapet i grunden, då är inte jag rätt person på rätt plats” (Michelle, personlig kommunikation, 15 mars 2021).

Michelle skulle inte heller erbjuda sin hjälp med att leda om det går emot hens grundvärderingar. Detta har Michelle visat genom att bland annat tacka nej till en organisation som inte delade samma syn på ledarskap. Detta visar på ett lågt SN-MTL (Auvinen et al., 2020;

Badura et al., 2020).

41 Michelle har ett högt AFF-MTL, högt NC-MTL och lågt SN-MTL. Överlag ser följarna positivt på Michelle som ledare och det inflytande som innehas. Positiviteten skildras i den höga andelen följare som instämmer i de gjorda påståendena vilket skulle kunna visa på att följarna känner en tillfredsställelse och motivation på arbetet, detta presenteras i tabell 4.11. För att kunna förklara till vilken utsträckning Michelles MTL påverkar motivationen hos följarna behöver vi en djupare analys kopplat till våra teman.

Tabell 4.11. Andel svar från Michelles följare

Gällande temat arbetsroll är samtliga följare nöjda med sin arbetsroll. Detta skulle eventuellt kunna bero på att alla följare har en likhets-attraktion där individerna känner igen sig i ledaren (Wells & Aicher, 2013). Likheterna kan vara kopplat till bland annat kompetens, nöjen och andra karaktärsdrag, ju fler likheter som kan hittas desto starkare blir attraktionen (Wells &

Aicher, 2013). Fortsättningsvis skulle även LMX teorin kunna appliceras där följarna hunnit bygga upp den tilliten till ledaren som krävs för att vara i in-gruppen (Kang & Stewart, 2017).

Två följare är mer neutrala i sina svar vilket skulle kunna tyda på att dessa följare inte riktigt känner sig involverade i in-gruppen. Det är dock värt att notera att trots dessa följare är neutrala i vissa svar är de positiva i flertalet övriga påståenden vilket innebär att de neutrala svaren inte nödvändigtvis betyder att följaren inte är i in-gruppen. Michelle har endast haft sin ledarposition och arbetat inom organisationen under fyra månader vilket skulle kunna vara en anledning till att det inte funnits möjlighet till att skapa en nära relation till alla följarna.

Angående nästa tema deltagande ställer sig Michelles följare positivt då ingen har gett ett negativt svar. Det är dock en följare som inte har svarat på två utav frågorna, denna individ har ställt sig positiv till alla andra påståenden vilket ger oss tron om att följaren kan ha missat att svara på dessa frågor. Det skulle även kunnat argumenteras att personen inte vill ta ställning till dessa påståenden. Vidare verkar alla följare anse att Michelle är en ledare vilket skulle kunna speglas i det höga AFF-MTL där även Michelle anser sig vara en ledare (Auvinen et al., 2020;

Badura et al., 2020). Michelle förklarar att en förutsättning i sin roll är att ge ansvar till sina medarbetare vilket skulle kunna förklara det höga antalet följare som är nöjda med den delen.

Michelle får överlag positiv respons inom temat kommunikation där svaren är mest positiva eller neutrala. Den enda frågan med ett negativt svar är huruvida Michelle ger feedback eller inte. Michelle menar på att man bör vara intresserad av människor och deras utveckling om man vill vara ledare. Hens intresse av detta kan kopplas till nöjet hen finner i ledarrollen och därmed det höga AFF-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Michelle förtydligar

42 genom att säga “Det betyder däremot inte att man kommer göra alla medarbetare nöjda men man måste vara kommunikativ, kunna skapa delaktighet och ha ett intresse att göra andra människor bättre eftersom en ledare arbetar genom andra” (Michelle, personlig kommunikation, 15 mars 2021). Följarna verkar tycka att Michelle lyckas med detta då det endast är två som inte håller med om att de får feedback. Det är trots detta relativt många som är neutrala i de påståenden vi gör angående feedback vilket vi kopplar till att det skulle kunna ha att göra med den korta tid som de har arbetat tillsammans.

Inom temat coachande är följarna överlag nöjda eller neutrala igen. Två personer tycker att Michelle skulle kunna bli bättre på att vägleda vid svåra uppgifter då de inte höll med i det påståendet. Michelle tror att man presterar bäst tillsammans men förklarar att;

“när allting går bra, då går mina medarbetare först. När det går åt helvete och det blåser då går jag först. Då kan jag stå på barrikaden, men annars behöver inte jag stå där för det är de som ska synas och det är de som ska höras”(Michelle, personlig kommunikation, 15 mars 2021).

Detta visar på att ett värde sätts i följarna och dess möjlighet att uträtta deras arbete. Michelles synsätt kan även kopplas till det höga NC-MTL där hen vill ta på sig en ledarroll trots de negativa delar som tillkommer (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020).

Trots Michelles korta tid tillsammans med sina följare har följarna överlag svarat positivt inom temat relationer. Det är på tre påståenden som svaren är neutrala. Michelle beskriver själv relationen som positiv med sin korta tid inom organisationen beaktat. Michelle tror inte på att man kan arbeta enskilt utifrån sina uppdrag utan poängterar att man presterar mycket bättre tillsammans. Michelle lägger stor tyngd vid det som hen tycker är viktigast just nu och det är

“att skapa förutsättningar för att bilda ett välfungerande team med psykologisk trygghet”

(Michelle, personlig kommunikation, 15 mars 2021) och menar på att det blir svårt att leverera utan psykologisk trygghet i gruppen. Detta arbete kan ligga som grund för den positiva responsen från följarna.

Vid sista temat empati är Michelles följare något mer neutrala men fortfarande överlag positiva.

Michelle tittar till följarna på arbetsplatsen och skapar därigenom starka relationer. Vidare anser Michelle att det är viktigt att försöka få in andra människors perspektiv och inte utgå ifrån att man själv alltid ska ha rätt. Följarnas svar kan speglas i att Michelle försöker vara en god förebild.

Vid jämförande med självbestämmandeteorin kan vi se huruvida Michelle uppfyller de tre faktorerna som anses behövas för att bidra till inre motivation hos följarna (Ryan & Deci, 2008).

Michelles följare anser att svårighetsgraden av arbetsuppgifter är i balans med deras förmåga vilken ger oss tron om att de har den kompetens som krävs för sitt arbete. Eventuellt skulle Michelle kunna se över så att de som är neutrala i frågan känner att deras arbetsbelastning stämmer överens med deras förmåga och på så sätt höja den inre motivationen hos dessa följare (Ryan & Deci, 2008). Vidare verkar följarna anse att Michelle ger utrymme till självbestämmande vilket också höjer den inre motivationen (Ryan & Deci, 2008). Den tredje faktorn handlar om tillhörighet (Ryan & Deci, 2008). Utifrån svaren från följarna kan vi utläsa att de känner att Michelle är mån om gruppens relationer och får dem att känna sig omtyckta och accepterade vilket kan ha bidragit till följarnas inre motivation (Ryan & Deci, 2008). Om följarna skulle få mer feedback på ett effektivt sätt så skulle deras inre motivation kunna höjas utifrån kognitiva utvärderingsteorin (Ryan & Deci, 2000).

43 Utifrån gjord analys har en bedömning gjorts över till vilken utsträckning Michelles MTL påverkar motivationen hos sina följare. I figur 2.12. går det att avläsa att Michelle har hög påverkan på arbetsroll, deltagande och relationer. Utöver detta har hen även en hög påverkan på sina följares inre motivation som visas vara 77 procent.

Figur 2.12. Michelles MTL påverkan på följarnas motivation