• No results found

4. Empirisk analys

4.8 Chris

4.8.3 Analys av Chris MTL kopplat till följarnas motivation

Chris tycker om att leda andra men känner inte nödvändigtvis ett behov av att ha rampljuset på sig. Om ingen annan tar på sig ledarrollen blir Chris däremot otålig vilket gör att Chris själv tar på sig rollen. Vi får under intervjun en syn av en kärlek till att vara ledare vilket vi associerar med en hög AFF-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020) men Chris förklarar även att tidigare val har gjorts där ledarposition valts bort, för att göra det bättre på avdelningen med en förnyad ledningsgrupp. Chris mål har heller aldrig varit att bli ledare utan snarare att försöka göra världen bättre. Vidare förklarar Chris att det inte är ett måste att leda vilket gör att vi drar slutsatsen om ett medel AFF-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Chris visar på att det har gjorts beslut baserat på för- och nackdelar om att vara en ledare. Chris har flera

64 gånger hamnat i en utsatt position i bland annat media men har trots detta valt att fortsätta vara ledare på grund av kärleken för jobbet. Vidare anser Chris att man som ledare inte bör få extra förmåner utan endast betalt för det extra ansvar man tar på sig. Utifrån detta anser vi att Chris visar på ett högt NC-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Chris beskriver sina föräldrar som vanliga arbetare vilket innebär att hen är den första i sin familj som har en högskoleutbildning. På grund av dessa förutsättningar har Chris inte haft kraven om att bli ledare från sina föräldrar. Istället har Chris utgått ifrån sin egen vilja om vad som vill göras och skulle därför aldrig leda på grund av känslan av tvång. För Chris är det därför en självklarhet att man kan tacka nej till en ledarposition utan att känna att man måste tacka ja. Vi anser utifrån detta att Chris visar på ett lågt SN-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020).

Chris har ett medel AFF-MTL, högt NC-MTL och lågt SN-MTL. Överlag ser följarna positivt på Chris som ledare och det inflytande som förfogas över. Positiviteten skildras i den höga andelen följare som instämmer i de gjorda påståendena vilket skulle kunna visa på att följarna känner en tillfredsställelse och motivation på arbetet, vilket kan avläsas i tabell 2.23. För att kunna förklara till vilken utsträckning Michelles MTL påverkar motivationen hos följarna behöver vi en djupare analys kopplat till våra teman

Tabell 2.23. Andel svar från Chris följare

Gällande temat arbetsroll är samtliga följare nöjda med sin arbetsroll. Detta skulle eventuellt kunna bero på att alla följare har en likhets-attraktion där individerna känner igen sig i ledaren (Wells & Aicher, 2013). Likheterna kan vara kopplat till bland annat kompetens, nöjen och andra karaktärsdrag, ju fler likheter som kan hittas desto starkare blir attraktionen (Wells &

Aicher, 2013). Fortsättningsvis skulle även LMX teorin kunna appliceras där följarna hunnit bygga upp den tilliten till ledaren som krävs för att vara i in-gruppen (Kang & Stewart, 2017).

Inom temat deltagande är nästan alla mycket nöjda där det endast är två av påståendena där en person har ställt sig neutral. Ett av dessa påståenden är huruvida följarna ser Chris som en ledare men trots detta instämmer majoriteten i påståendet. Organisationen och Chris försöker motivera sina följare genom att skapa delaktighet där de för dialoger för att komma fram till vad som bör göras vid beslutstagande. Detta är något som syns i följarnas svar där de tycker att de har möjlighet att påverka beslut.

Genom temat kommunikation är återigen flertalet följare positiva men samtidigt något fler neutrala ställningstaganden. Chris tror inte på att man som ledare kan komma ovanifrån och tala om vad som ska göras, utan tror istället att man får med sig folk genom dialoger vilket är

65 något som kan speglas i de positiva svaren från följarna. Chris strävar efter att ge så mycket positiv feedback som möjligt men ger även feedback kopplat till förbättringsområden.

Även i temat coachande instämmer majoriteten av Chris följare. Chris förklarade under intervjun att de tillsammans har fortsatt kämpa trots nederlag och att det är denna energi som har hjälpt gruppen. Detta kopplar vi till en typ av vägledning där Chris tillsammans med följarna går igenom svårigheter vilket ger större möjlighet till att vägleda vid svåra arbetsuppgifter.

Vidare menar Chris att engagemanget smittar av sig till följarna vilket vi kopplar till den sociala inlärningsteorin där följarna påverkas genom att se Chris klara något och därmed får styrkan till att själva genomföra samma sak (Wieseke et al., 2011).

Chris lade stor vikt vid relationer under intervjun vilket också speglas i följarnas respons gällande temat relationer. Chris beskriver sin relation till de flesta av sina följare som mycket bra. Chris sätter stort värde på en flexibel struktur medan det finns vissa som inte klarar det.

Denna skillnad i behov av struktur skulle kunna påverka deras relationer. Trots detta kan Chris och hens följare föra ärliga och öppna konversationer där de även kan skratta tillsammans och därmed bygga relationer som håller över tid.

Chris tycker det är mycket viktigt att skapa ett bättre samhälle och en bättre tillvaro för andra människor både på och utanför arbetsplatsen. Genom mänsklig kontakt och främjandet av nära relationer menar Chris att förmågan till att kunna skapa goda resultat tillsammans stärks. Detta anser vi visar på en hög empati. Detta återspeglas av Chris följare där majoriteten instämmer gällande temat empati, en följare är neutral gällande påståendet om Chris tar hänsyn till deras specifika behov och förväntningar samt huruvida Chris uppmuntrar och visar uppskattning för deras prestationer och insatser. En följare har inte har svarat på om Chris sätter hens välbefinnande i fokus, återigen kan detta handla om att följaren har missat att svara på påståendet alternativt inte hade en vilja till att ta ställning.

Alla Chris följare anser att svårighetsgraden av deras arbetsuppgifter är i balans med deras förmåga vilket vi anser tyder på att deras kompetens är i balans med deras arbetsuppgifter.

Vidare anser alla Chris följare att de får utrymme till självbestämmande vilket därmed uppfyller andra faktorn av självbestämmandeteorin (Ryan & Deci, 2008). Följarna anser att Chris är mån om gruppens relationer och dessutom bidrar till att de känner sig omtyckta och accepterade vilket visar på att Chris bidrar till en tillhörighet i arbetsgruppen. Att Chris lyckas bidra till alla tre faktorerna kopplade till självbestämmandeteorin kan ha bidragit till följarnas höga inre motivation (Ryan & Deci, 2008). Slutligen anser Chris följare att de får positiv feedback vilket också kan ha haft en inverkan på följarnas inre motivation (Gagné & Deci, 2015).

Utifrån analys kan det utläsas att Chris har hög påverkan på arbetsroll, deltagande, relationer och empati. Sammaledes har Chris en hög påverkan på följarnas motivation som uppgår till 82 procent.

66

Figur 2.24. Chris MTL påverkan på följarnas motivation

Arbetsroll

Deltagande Affective-MTL

Kommunikation Inre motivation

Social-normative-MTL Chris Följare

Coachande Yttre motivation

Non-calculative-MTL

Relationer Empati

Hög Hög påverkan

Medel Medel påverkan

Låg Låg påverkan

Motiverade följare 82%

67