• No results found

4. Empirisk analys

4.7 Tintin

4.7.1 Tintins perspektiv

Tintin är 47 år gammal och arbetar som sektionschef inom socialförvaltningen och har tidigare erfarenheter inom vården som utbildad undersköterska. År 2006 sökte Tintin en kvalificerande yrkesutbildning inom arbetsledning och verksamhetsutveckling. Därefter arbetade hen på olika arbetsplatser, bland annat som vikarie för olika sektionschefer och som samordnare. För snart tre år sedan började Tintin arbeta som sektionschef inom socialförvaltningen och hade då flera års erfarenhet kopplat till ledarskap redan innan antagandet av sin nuvarande position. Som sektionschef ingår uppgifter som att leda och fördela arbetet samt ett ansvar över arbetsmiljön, personalen, ekonomin och verksamheten. Socialförvaltningen har en bemanningsenhet som tillsätter folk men trots detta behöver Tintin ansvara över bemanning och rekrytering för att se till att det finns folk som kan arbeta och att rätt person är på rätt plats. Totalt har Tintin ansvar över 32 följare på olika avdelningar. Anledningen till att Tintin sökte sin nuvarande tjänst var viljan till att vara med och påverka på barnsidan, lägga grunden för rätt verktyg och göra ungdomarna självständiga inför vuxenvärlden. Tintins förväntningar inför sin nuvarande position bestod av att få möjligheten till att kunna påverka och driva fram det som hen tycker är viktigt för att skapa bra förutsättningar för sina medarbetare. Vidare försöker Tintin använda sig av sina tidigare erfarenheter av både sämre och bättre ledare och ledning för att försöka göra det bra för alla. Tintin fortsätter “sen i praktiken så är det lite svårt att få till det som man har läst i teorin”.

Samtidigt som arbetet som sektionschef pågår läser Tintin organisation och ledarskap på halvfart och på distans. Utbildningen pågår under sex år där fyra av åren är avklarade än så länge. Den pågående utbildningen ser Tintin som en fördel eftersom det kan bistå till reflektioner över sitt eget ledarskap samtidigt som det kan bidra till utveckling genom möjligheten att se saker som Tintin annars inte hade tänkt på. Viljan att utveckla verksamheten och ett driv för att se förbättring tror Tintin är anledningen till att många söker chefspositioner.

Själv motiveras Tintin av att se de barn och brukare som hen arbetar med utvecklas. Varje möte är unikt och motivering skapas bland annat av själva bemötandet. Själv har Tintin tydliga mål vilket innebär att det ibland kan gå lite fort, detta kan bli ett problem eftersom själva organisationen inte alltid har haft ett tydligt mål för alla att arbeta mot. Nu när de har gemensamma mål och riktlinjer kan alla i organisationen arbeta med en gemensam målbild och därmed motiveras tillsammans. År 2020 var ett år då de endast fokuserat på att överleva, allt fokus har varit på covid-19 men nu, ett år senare, har de istället lyckats lägga mer fokus på barnen samt mål och utveckling av verksamheten. Tintin motiveras av att kunna visualisera vart

Arbetsroll

55 de ska och hur organisationen ska ta sig dit. Detta blir tydligt när Tintin säger “jag blir motiverad av framgång, går det bra och vi får ihop det och vi i ledningen får ihop det och medarbetarna är nöjda. Sen är ju inte alla nöjda men att ändå jag gör så gott jag kan och jag vet vad som ändå kan göra att det blir bra”. Vidare motiveras Tintin av att se sina följare visa att de tänker på varför de är där de är. Detta eftersom det visar på att de faktiskt vill hitta egna lösningar och att de vet sina uppdrag. Tintin förklarar att motivationen som hen har kan påverka andra, men nödvändigtvis inte alltid på ett positivt sätt. Under covid-19 är många mindre motiverade vilket kan skapa problem om Tintin till exempel kommer in med mycket energi samtidigt som andra inte orkar med det. Därför anser Tintin att det är viktigt att reflektera lite extra innan man forcerar fram. Tintin gör detta genom att lyssna på vad andra säger och genom att försöka kommunicera om hur de andra ser på saker. De har möten tillsammans var 14:e dag vilket skapar förutsättningar för att kunna ha denna kommunikation och uppbyggandet av tillit.

Tintin svarar på frågan om hur relationen med följarna ser ut genom att säga att den kan bli mycket bättre. Trots att Tintin har arbetet med dem sedan 2018 har förutsättningarna ändrats under tiden vilket har gjort att de har glidit ifrån varandra och deras relationer har därmed blivit lite sämre. Tintin har därför sagt till dem att målet är att komma ut till dem varje vecka för att träffas och bygga upp tilliten igen. Tintin fortsätter “ just nu så tycker jag inte att vi har en jättebra relation, vi pratar inte samma språk. Det krävs tid känner jag att jag verkligen prioriterar vad som är viktigt just nu och inte springer på alla bollar. Så just nu tänker jag att nej men då är det fokus på mina medarbetare och barnen”. Tidigare konflikter i gruppen har behövt lösas med hjälp av hälsovårdscentralen, för att förbättra arbetsmiljön. Konflikterna har funnits länge men specifikt påverkats av att medarbetare har slutat och börjat. Stort fokus läggs därför på arbetsmiljö och friskfaktorer vid teambuildingaktiviteter. Arbetsplatsen ska under 2021 satsa på kompetens för deras medarbetare och då försöka bygga upp kompetens och kunskap där det behövs. Tidigare har det funnits stora krav på sparande och det har därmed inte funnits möjligheter till att satsa på medarbetarnas kompetensutveckling så mycket som Tintin hade önskat. Detta tror Tintin har en betydelse för medarbetarnas motivation och hoppas därför att det nya initiativet ska ha en positiv inverkan på motivationen inom organisationen.

Ledarna på arbetsplatsen har fokus på sunt arbetsliv där det finns vissa faktorer som det ska fokuseras på, bland annat är delaktighet och ledarskap något de arbetar med. För tillfället finns det bara på ledningsnivå men de har som mål att få ut det i grupperna i framtiden. Som tidigare sagts är 2021 ett år där de ska satsa på arbetsmiljö och medarbetare för att även bli en mer attraktiv arbetsgivare. Vid tillfrågan om huruvida Tintin bidrar till sina följares motivation får vi till svar att de får ganska fria tyglar. Tintin förklarar att gemenskapen är en viktig del, att kunna sitta och prata vid till exempel en fika. Tintin försöker främja till samtal genom att prata om följarnas samtalsämnen först och skapa diskussioner som för dem närmare, Tintin förtydligar “det är också teambuilding, även om man inte har en specifik dag”. Det Tintin försöker göra är att skapa dialoger där alla har möjlighet till att uttrycka sina åsikter och där de vet att det är okej att inte ha svar på allt direkt. Tintin har precis börjat ge tillbaka ansvar till sina medarbetare efter att själv ha tagit på sig det under covid-19. Medarbetarna är även med och tar beslut om hur de ska arbeta utifrån de lagar de måste följa inom verksamheten. På frågan om Tintin använder sig av feedback, både positiv såväl som negativ svarar vi till svar “nej, det kan jag bli mycket bättre på”. Tintin hoppas på att det ska komma lite mer naturligt nu när målet är att vara ute bland sina medarbetare oftare än tidigare. Tintin vill börja få in feedback lite mer, hela tiden, men upprepar sig och säger “men nej, det är jag kass på”. Ibland förväntar sig följarna att Tintin ska känna deras känslor och hur stämningen är i rummet men det är något hen anser sig ha svårt med och därmed behöver arbeta extra med. Tintin själv tycker sig vara

56 rak och tydlig vilket gör det svårt att läsa mellan raderna men förtydligar att “kommunikation är vår stora utmaning”.

När det kommer till situationer där det krävs en ledare kan Tintin ta på sig den rollen om ingen annan gör det eller om hen anser att det kan göras bra själv. En förklaring ges “jag måste inte vara den som leder men är det så att ingen gör det så gör jag gärna det”. Tintin tycker sig kunna bidra mycket som ledare men började fundera över frågan och kom fram till att det även finns goda möjligheter till att bidra mycket som följare, om det finns en bra ledare som styr.

Allt beror på de förutsättningar som finns för huruvida Tintin bidrar mest som följare eller ledare, men det känns inte obekvämt i någon av rollerna istället säger förtydligas att “det som frustrerar mig mest är när det inte händer något, när man har en ledning som inte gör något, utan det stannar”. Tintin tycker om att leda andra, när det finns tid och hen inte har tagit på sig för mycket. Att se människor växa och utvecklas är en anledning till kärleken för att leda andra.

Vidare tycker Tintin om att lära sig nya saker och lär sig hela tiden, en sak som har gett lärdom är att “vissa saker som jag tycker är självklara när jag säger, det är inte så självklart. Det finns andra perspektiv än mitt”.

En ledarposition bidrar till friare arbete enligt Tintin och samtidigt ges möjlighet till att styra lite mer vilket ses som fördelar med arbetet. Vidare lyfter Tintin upp sådant som hen och medarbetarna brinner för till en nivå där det finns möjlighet till att ta beslut som har effekt. Det är därför det är viktigt att det finns bra ledare överallt som verkligen brinner för sitt uppdrag och hjälper till att föra fram viktiga synpunkter på sin nivå. Tintin fortsätter “det är svårt som ledare att bara gå till jobbet, man måste ändå fatta beslut hela dagen och ibland så fattar jag väldigt knäppa beslut för att jag inte har hunnit att reflektera och tänka över dem”. Något som Tintin tycker om är att inte veta vad som ska hända på jobbet och menar på att “det blir som det blir”. Ibland kan det kännas lite mycket, men det brukar gå upp och ner. Även utan en ledarroll kan Tintin tycka sig ta på sig en viss ledarroll ändå eftersom det finns en vilja att det ska bli bra.

Tintin menar att det även finns nackdelar med en ledande position, bland dessa är att man har ögonen på sig. Det beskrivs som att “allt vad jag säger analyseras och tycks om och tolkas, så det kan bli många olika tolkningar”. Därför måste Tintin som ledare vara lite politiskt korrekt samtidigt som det är ett måste att vara personlig för att bygga tillit. Överlag kan Tintin känna att ledarpositionen ger en viss respekt men att det kan bero på medarbetaren i fråga. Vissa lägger stor vikt vid ledartiteln och auktoriteten som tillkommer medan andra inte bryr sig om vilken position olika individer besitter. Ibland kan det även hända att de bara ser Tintin som ledare och då glömmer att även hen är en medarbetare och människa. Egentligen vill Tintin bara hjälpa till och har aldrig egentligen tänkt sig att bli chef utan säger att “det har bara blivit så”. Tintin hade tagit på sig sin ledarroll även utan förmåner eller monetära fördelar tack vare kärleken för arbetet.

Enligt Tintin ska en person som blir erbjuden en ledarposition känna efter och skapa en egen bild av organisationen. Som ledare behöver man hitta sin personliga ledarstil, Tintin menar på att det annars kan bli utmattande att spela en roll i längden. Tintin tar ofta på sig för mycket och säger under intervjun “jag kan hjälpa dig, jag kan hjälpa dig och så hjälper jag alla”. Tack vare sin långa erfarenhet som samordnare besitter Tintin mycket kunskap. Denna kunskap gör så att andra ofta behöver hjälp men nu försöker hen istället fokusera på sina grupper. Genom att fokusera på sina grupper hoppas Tintin på att i framtiden även kunna fokusera mer på det övergripande och strategiska som krävs för att komma framåt. Tintin kan säga nej till uppdrag om det känns som att det blir för mycket. Framförallt nu när avsikten är att fokusera på de delar som Tintin anser är mer viktiga. Ett förtydligande görs om att det är okej för alla att tacka nej

57 till ledarpositioner vilket Tintin själv gjorde innan antagandet av sin nuvarande ledarposition eftersom erbjudandet inte uppfyllde de egenställda krav som fanns.