• No results found

4. Empirisk analys

4.6.1 Sams perspektiv

Sam är 49 år gammal och arbetar som HR-chef inom en kommun. Tidigare har Sam studerat statsvetenskap, internationella relationer och pedagogiskt ledarskap på högskolenivå. De senaste 20 åren har Sam arbetat inom kommunen där hen har lång erfarenhet av både

48 branschen och tidigare ledande befattningar. Sam har haft ett flertal olika roller, nästan alla roller man kan ha inom HR. Sedan december 2020 har Sam haft sin nuvarande position som HR-chef vilket består av att ha ansvar för bemanning samt rekrytering av chefer i hela organisationen. En annan del av rollen är att ta fram gemensamma uppdrag och förutsättningar för kommunens chefer, ha hand om krishantering vilket framförallt har blivit en stor del nu under pandemin covid-19 samt utveckling av nya moduler. Sam har idag fyra följare som är HR-specialister.

Innan sin nuvarande position som HR-chef arbetade Sam som projektledare men fick då frågan om hen kunde hjälpa till att bemanna den övergripande krisstaben vilket Sam gick med på. På ett möte ansåg kommundirektören att Sam skulle fortsätta arbeta där och fick därefter ett jobberbjudande till det nuvarande uppdraget. Sam kunde se ett behov och valde därmed att tacka ja. Sam har tidigare haft synpunkter gällande att kommunen inte haft detta uppdrag och berättar “det har jag sett ett behov av jättelänge från förvaltningsnivå och eftersom jag har haft synpunkter på att att inte ha det så kändes det svårt att säga nej, när man faktiskt ville göra någonting åt det”. De största förväntningar inför sin nya position var att Sam skulle få möjlighet att göra skillnad. Tidigare har hen arbetat på förvaltningsnivå men ville nu få göra något åt de bekymmer som hen har lagt märke till. Covid-19 har dock påverkat mycket gällande hur Sam ska sköta sitt jobb eftersom det ibland blir nödvändigt att pausa sitt uppdrag för att ta hand om krishantering.

På frågan om vad Sam tror driver andra att söka en motsvarande position svarar hen med ett skratt “jag har jobbat med chefsrekrytering i 20 år, det har jag kommit fram till ju längre jag jobbat att det är den viktigaste frågan man kan ställa: varför i hela världen vill du arbeta som chef?”. Sam menar att det inte är oproblematiskt och fortsätter “om jag ska generalisera så beskriver de flesta det så här på den frågan: jag vill jobba som chef för jag vill kunna påverka, driva organisationen framåt och utveckla den”. Det svaret är jättebra men Sam menar på att det är inte alltid är ledaren som gör detta, utan det är istället alla gemensamt. Sam förklarar att intresset istället bör ligga i att vara intresserad av människor. Vidare beskriver Sam att det är väldigt viktigt i en kommunal eller offentlig verksamhet med samhällsnytta, en bra välfärd och samhällsutveckling samt god arbetsgivare. Detta är något som hen själv är jättetydlig med vid rekrytering.

Sam har aktivt valt att stanna kvar i kommunen trots den långa tid som har arbetats där. En anledning till detta är att Sam motiveras av samhällsnytta, en bra offentlig verksamhet som levererar en välfärd med hög kvalitet till lägsta pris som då bidrar till det allmänna bästa. Vidare får vi veta att Sam har en stark inre motivation och därmed inte nödvändigtvis behöver lika mycket yttre motivationsfaktorer för att motiveras. Sam förklarar att hen har en “hård inre domare och är den domaren nöjd så är jag nöjd”. En klapp på axeln kan vara trevligt, men det behövs inte för att sköta sitt jobb och för att vara motiverad. Istället får Sam en inre nöjdhet av att klara saker och ta det en liten bit till vilket gör att det kan rulla på. Vidare tror Sam att hens inre motivation påverkar arbetet genom att hen ställer höga krav på både sig själv och andra i omgivningen. Sam har ett driv av att de ska vara effektiva och berättar “vi går inte till jobbet för vår egen skull utan vi går för någon annans skull. Jag brukar använda det: Ja vi ska vara attraktiva arbetsgivare för vems ögon?”.

Sin nuvarande position har Sam haft i fyra månader vilket innebär att de fortfarande är i lära känna fasen på arbetet, framförallt eftersom covid-19 satt stopp för arbete på plats. De arbetar därmed på distans och har två fasta möten i veckan där de ses digitalt. Däremot tycker Sam att hen redan nu har fått bra respons och att medarbetarna känner att de vågar ge feedback. Sam

49 har försökt upprätthålla detta genom att skapa ett klimat där det är okej att ge varandra feedback, trots att hen är deras chef och det finns en maktposition. Sam vet att hen ibland tar för givet att alla gör ett bra jobb och att det därför är viktigt att bli bättre på att ge positiv feedback till medarbetarna. För att motivera sina medarbetare anser Sam att det är viktigt att våga ställa frågan om vad som motiverar individerna och fortsätter “det handlar om att de är olika. Det finns ju inte ett sätt att motivera dem för de har ju andra drivkrafter och saker, det är en av klurigheterna med att jobba som chef eller ledare”. Situationsanpassat ledarskap använder Sam för att hjälpa sina medarbetare individuellt. Vidare förklarar Sam att det är okej att inte alltid vara motiverad, men om man helt tappar motivationen för sitt arbete kanske man är på fel plats och därmed behöver en förändring. Sam tror att goda möjligheter till nya karriärvägar, utvecklingsmöjligheter och kulturen på arbetsplatsen motiverar mer än vad förmåner i form av till exempel friskvårdsbidrag gör. Teambildningsaktiviteter är något som de arbetar med hela tiden och ibland behövs mer insats med fokus och även reflektion som till exempel teamutveckling, grupputveckling test, gemensamma after work, quiz, julavslutning samt öppna möten på fredagar om vad som hänt under veckan vilket leder till diskussion över avdelningarna.

En viktig uppgift för en ledare är enligt Sam att vara tydlig med ansvaret. När Sam går igenom ny bemanning eller rekrytering försöker hen ha med flera medarbetare i den processen i olika delar och roller. Detta görs för att få ett gott beslutsunderlag och för att det ska bli bra för alla andra som arbetar i verksamheten. Ibland går det inte att involvera medarbetarna i beslut om det måste gå snabbt, men Sam förklarar att om man fattat ett felaktigt beslut kan det inte bli värre än att man får riva upp det senare om det inte skulle bli bra.

Sam föredrar oftast att ta på sig en ledarroll vid arbete i grupp eftersom hen är mycket driven som person. Just nu under nyrekrytering har Sam en stor utmaning att “sitta på händerna” när andra driver delar av processen, trots att de sköter det jättebra, på grund av vanan av att göra rekryteringen själv. Sam förklarar därför att hen kan ha svårt med följarrollen och fortsätter med ett skratt “så länge det inte är något vansinnigt tråkigt som till exempel en fotbollsträning”. Således bidrar Sam även mest i ledarrollen. Innan Sam blev ledare fanns ingen medveten tanke om att bli ledare men hen själv hade en riktigt bra chef som bidrog till insikten av att Sam alltid haft ett intresse av ledarrollen utan att veta om det, vilket synts i tidigare agerande och beslut.

Det finns många fördelar med att ha en ledarposition enligt Sam. Ledarrollen inkluderar ett ansvar men det leder även till att man har extra befogenheter. Vidare förklarar Sam att man har möjlighet att rikta om resurser och man kommer in i ett forum där det finns möjlighet till att påverka. “Men även chefen har en chef” vilket innebär att man inte alltid kan ta alla de beslut man vill, men självklart finns en extra möjlighet att påverka och fatta beslut jämfört med medarbetare. När Sam blev tillfrågad om hen skulle tagit på sig en ledarroll utan dessa fördelar fick vi till svar att hen antagligen skulle det, eftersom det alltid har kommit naturligt. En ledare får däremot många udda uppgifter och det är många som drar i en ledare från alla håll. Sam förtydligar “det är väldigt mycket i chefsrollen som är en slasktratt”. På grund av detta håller de just nu på att se över olika chefers uppdrag eftersom det är mycket plockande som tar både tid och kraft. Som ledare kan man inte alltid prioritera själv utan det är en massa måsten som måste till. En annan nackdel med uppdraget som Sam beskriver är att man kan få problem med arbetsgruppen, arbetsmiljön och konflikter. Sam anser inte att man som chef ska få några extra förmåner, tvärtom ska man som chef vara ett bra föredöme och menar på att man endast ska ha lön utefter det ansvar man har. Sam beskriver att man som chef blir en offentlig person och därför kan känna att det finns en del respekt kopplat till sin ledarposition. Till exempel kan det

50 bli tyst när Sam kommer in i rum med andra arbetsgrupper där hen egentligen bara är nyfiken och vill skapa kontakt samt bilda relationer.

Enligt Sam ska en person som blir erbjuden en ledarposition vara ett föredöme, peka ut riktning, sätta ramar samt vara klar och tydlig i uppdrag och förväntningar. Något som är minst lika viktigt är att vara en inspiration, motivera, öppna upp för nya idéer och verkligen tänka “vi är bättre tillsammans, annars hade vi inte behövt några medarbetare”. Därmed tror Sam inte att alla passar som chef och jämför det med att det inte finns något arbete som passar alla, för chef är också ett arbete. Sam erbjuder sin hjälp att leda om det är något hen vill göra likaså krävs det ibland att “sitta på händerna” eftersom de behövs många goda medledare. Sam fortsätter

“ledarskap är något som även medarbetare har, man leder sig själv, man leder andra i grupp också för den delen i olika sammanhang”. Sam skulle inte ta på sig en ledarposition bara för att någon annan vill det. Om Sam inte ser att det behövs eller inte tror på uppdraget så skulle hen tacka nej. Avslutningsvis säger hen “det är inte till varje pris, det är jätteviktigt vart vi ska hän och värderingar är jätteviktiga”.