• No results found

I detta kapitel analyseras alla ledare i relation till varandra baserat på upptäckta mönster.

Dessa mönster har funnits med hjälp av tidigare gjord analys och sammanställning av all information (bilaga 6).

5.1 Jämförelse mellan studerade ledare

“Namn” Affective-MTL Non-calculative-MTL Social-normative-MTL

Dominique Hög Hög Låg

Kim Hög Hög Låg

Michelle Hög Hög Låg

Sam Hög Hög Medel

Tintin Hög Hög Medel

Charlie Hög Hög Medel

Chris Medel Hög Låg

Alex Medel Medel Medel

Figur 5.1. Sammanställning av alla ledares MTL

Vid jämförelse av den empiriska analysen framgår det att fyra av de medverkande ledarna har MTL kombinationen av högt AFF-, högt NC- och lågt SN-MTL. Dessa ledare är Dominique, Kim, Michelle och Sam. Alla dessa bortsett från Sam har hög instämmande från sina följare på de gjorda påståendena där majoriteten visar på att de känner sig motiverade. Sam sticker ut vid jämförandet då hen endast visar på att följarna är 54 procent motiverade. Det som skiljer sig mellan dessa ledare är att endast två av Sams följare har medverkat i undersökningen. Det syns tydligt att en följare är lägre motiverad än den andra vilket bidragit till den låga totala motivationen. Medan de andra ledarna också haft en eller två mindre nöjda följare har det inte påverkat den stora bilden av deras påverkan på våra teman och de har därmed fortfarande haft ett positivt resultat. Vi tror därför att Sam kan ge en missvisande bild av MTL kombinationen vid jämförelse av de med fler följare. Fortsättningsvis syns det att de andra tre ledarna med högt AFF-, högt NC- och lågt SN-MTL har följare som är mycket nöjda kopplade till våra teman.

Detta innebär att dessa ledares påverkan på arbetsroll, deltagande, kommunikation, coachande, relationer och empati kan avläsas vara hög eller precis på gränsen till hög (Se bilaga 6). Det ger oss synen av att deras kombination kan ha haft påverkan på deras sätt att hantera ledarrollen och därigenom följarnas motivation.

Det är tre ledare som har medel SN-MTL, det är Alex, Charlie och Tintin. Responsen från två av ledarnas följare är överlag lägre resultat än resterande ledare. Alex är ett undantag där hens följare är nöjda med ledarskapet. Grunden till SN-MTL är att ledarrollen antas på grund av omgivningens åsikter och tycken (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Vid individuell analys av Charlie och Tintin syns det att de ofta tar på sig för mycket arbetsuppgifter vilket vi kopplar till ett högre NC-MTL. Detta eftersom de troligtvis tar på sig för mycket eftersom de

68 inte vill göra omgivningen besvikna. Med dessa insikter framför oss ser vi det som en sannolikhet att de på grund av för många arbetsuppgifter får mindre tid för att stärka relationerna med deras följare. Tiden de inte har för att utveckla starka band med sina följare kan påverka deras LMX relation (Kang & Stewart, 2017) vilket Ibidunni et al. (2020) beskriver kan påverka intresset och engagemanget hos följarna. Detta är något som syns i Charlie och Tintins resultat.

Alex är ett undantag i föregående stycke där hen besitter medel SN-MTL men trots detta visar på en hög positiv respons från sina följare. En anledning till detta tror vi skulle kunna vara att den högre SN-MTL påverkar hens beteende tvärt emot av hur Charlie och Tintin påverkas.

Eftersom en individ med högre SN-MTL sätter stort värde i vad omvärlden tycker och tänker (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020) resonerar vi kring huruvida det påverkar relationerna med följaren. Om ledaren inte nödvändigtvis behöver ta på sig ytterligare arbetsuppgifter kanske de istället lägger detta värde i vad omvärlden tycker på sina följare. Om detta skulle stämma innebär det att ledaren istället skapar relationer med sina följare där följarna har ett stort inflytande. Vidare har Alex medel NC-MTL vilket också är sammanlänkat med tjänande ledarskap (Auvinen et al., 2020) som vidare kan kopplas in i vårt tidigare resonemang om relationerna med sina följare.

Fortsättningsvis jämför vi Alex och Chris som båda har medel AFF-MTL. De har mycket nöjda följare och visar ingen tydlig skillnad varken mellan sig eller de respondenterna med högt AFF-MTL. I denna studie verkar det därför inte påverka huruvida ledaren besitter högt eller medel AFF-MTL. Resultatet hade kunnat skilja om fler respondenter hade medverkat där det funnits fler med medel eller lågt AFF-MTL. De med MTL har i tidigare forskning visat på bedrivande av transformativt ledarskap (Badura et al., 2020). Det kan innebära att även de med, eller vad vi ansett, medel AFF-MTL bedriver detta ledarskap vilket isåfall skulle förklara de liknande resultaten mellan högt och medel AFF-MTL.

Vid jämförande av ledarna ser vi att två inte varit på sin nuvarande arbetsplats lika länge som resterande ledare, dessa är Sam och Michelle som bägge två endast haft sin position i fyra månader. Den korta tiden kan påverka relationerna mellan ledare och följare (Kang & Stewart, 2017) vilket i sin tur kan påverka resultatet av studien. Vid studerande av de två ledarna finner vi att Michelle fått övervägande positiv respons från sina följare medan Sam fått en relativt neutral respons. Under intervjun med Sam förtydligade hen att de fortfarande är i lära känna fasen, dels på grund av den korta tid hen haft sin position, dels på grund av att hen tillsattes under covid-19. Sam och hens följare arbetar på grund av pandemin hemifrån och har bara två fasta möten i veckan där de samtalar digitalt. Vidare förklarar Sam att hen försöker skapa ett klimat som tillåter följarna att ge feedback till, trots hens position. Det blir tydligt i enkätsvaren att följarna är ärliga med vad de tycker då hen fått varierad respons. Vidare går det att utläsa att Sam inte har lika hög påverkan på sina följare kopplat till kompetens, självbestämmande och tillhörighet som är faktorer kopplat till inre motivation (Ryan & Deci, 2008). Slutligen är det fortfarande av stor vikt att Sam endast har två följare som medverkat i enkäten där en är positiv och en är negativ. Vid studerande av Michelles följare är de istället mycket positiva till hen som ledare. Michelle berättade under intervjun att relationen med sina följare är bra trots den korta tid de har arbetat tillsammans. Michelle menar på att kommunikationen mellan dem gör att följarna får en förståelse till varför Michelle tar besluten som tas. Denna kommunikation och förståelse kan vara anledningen till den positiva respons Michelle fått från sina följare (Ryan & Deci, 2000).

Vidare går det att avläsa att Sam, Tintin och Charlie inte har lika hög påverkan på följarnas inre motivation kopplat till självbestämmandeteorin och kognitiva utvärderingsteorin. Charlie och

69 Tintin har bägge två låg SN-MTL vilket skulle kunna ha en påverkan på deras sätt att förbättra dessa faktorer för deras följare. Sam har som tidigare visats en låg SN-MTL men inte arbetat inom organisationen lika länge som de andra ledarna vilket skulle kunna förklara varför hen också hamnar i samma kategori som Tintin och Charlie trots skillnaden i SN-MTL. Vidare går det att avläsa att det är dessa ledare som fått ett överlag lägre instämmande från deras följare.

70