• No results found

4. Empirisk analys

4.4 Michelle

4.4.1 Michelles perspektiv

Michelle är 39 år gammal och arbetar som HR-direktör inom en kommun och har tidigare studerat PR-programmet på högskolenivå och enskilda kurser. Michelle har haft sin nuvarande position i fyra månader men har flera års erfarenhet både av branschen och tidigare ledande befattningar då hen har arbetat som HR-chef i elva år och dessförinnan tre år som HR-konsult.

Som HR-direktör är Michelle idag länken mellan politik och tjänsteperson. Uppgifter består av att bland annat sitta i förhandlingsdelegation, i politiskt- och ledningsutskott, samverka med de fackliga och i att arbeta mer strategiskt samt koncernövergripande när det gäller HR. Det innebär att Michelle tar fram rutiner, riktlinjer, policys, driver kompetensförsörjning och fattar beslut gällande riktning och hur projekt ska drivas. I sin nuvarande position som HR-direktör har Michelle åtta följare.

Michelle sökte sin första tjänst som HR-chef vid 27 års ålder och hade då arbetat i tre år som HR-konsult. Den dåvarande chefen skulle gå i pension men han hade tidigare gett Michelle mycket ansvar med ansvar över många chefsuppdrag redan då. Michelle har alltid gillat att ha ansvar och tyckte också om tjänsten som den dåvarande chefen ansåg att hen skulle söka, trots detta kände Michelle sig osäker på sin förmåga. Många tyckte att 27 år var för ung, men trots detta blev tjänsten Michelles. Titlar betyder ingenting för Michelle, vilket blir tydligt under intervjun “jag har alltid varit någon form av ledare men jag kände aldrig att jag måste bli en chef, det var inte det viktiga för mig”. Däremot triggas Michelle av ansvar, att vara med i ett sammanhang, att leda andra människor, arbeta genom andra, att få en överblick och arbeta mer långsiktigt. Trots osäkerheten har Michelle aldrig har ångrat sitt val av att bli chef. Michelle blev headhuntad till sin nuvarande tjänst som HR-direktör inom kommunen och eftersom det fanns en vilja till att arbeta och hjärtat fanns i samhällsfrågor tackade Michelle ja. Privata bolag blir alldeles för små, och Michelle menar då att man får jobba med helt andra processer i sådana här stora organisationer. Därav var uppdraget som HR-direktör mycket intressant med möjligheten att få driva HR-frågor och vara med och påverka hela välfärden.

Arbetsroll

37 Det som driver andra att söka en motsvarande position tror och hoppas Michelle är intresset för välfärden och människor. Hen fortsätter “är du inte intresserad av människor, att få andra människor att växa - det kan låta klyschigt men har du inte det i dig och ett intresse för det, då tycker inte jag att man ska vara chef”. Michelle menar att detta är grunden, dock betyder inte det att man kommer göra alla medarbetare nöjda men man måste vara kommunikativ, kunna skapa delaktighet och ha ett intresse att göra andra människor bättre eftersom en ledare arbetar genom andra. Michelle förtydligar “en chef ska inte vara bäst på frågorna själv utan en chef arbetar med folk som är bättre på frågorna än sig själv”. Vidare förklarar Michelle att man som ledare måste vilja påverka över hur man kan hitta bättre arbetssätt och underlätta för chefer för att främja ett nära ledarskap.

Michelle motiveras av att göra andra människor bättre och genom att skapa förutsättningar för medarbetarna, chefer såväl som politiker så att de kan fatta de bästa besluten. Således vill Michelle skapa förutsättningar för andra människor utifrån de uppdragen de har och drivs av att samverka och göra organisationen bättre så att de hela tiden kan leverera välfärdstjänster med hög kvalité. Att få vara med och påverka allt det här tycker Michelle är mycket häftigt.

Michelle har en enorm drivkraft och motiveras genom att se andra människor lyckas eller när de tillsammans lyckas med en process. Vidare motiverar det att hela tiden göra saker till det bättre. Den dagen som Michelle är mest nöjd är när en medarbetare eller chef säger “nu lyckades jag med detta” eller “nu är vi i hamn med detta”. Michelle behöver inte så mycket bekräftelse själv men att skapa förutsättningar genom andra motiverar väldigt mycket. Michelle resonerar vidare kring hur motivationen påverkar arbetet genom att säga “jag tror att det blir leverans, och resultat av det som vi faktiskt fått i uppdrag att göra och där vi ser hela tiden att vi kan utveckla, förbättra och skapa de här möjligheterna”.

Relationen till sina medarbetare beskriver Michelle som positiv trots deras korta relation, endast fyra månader men berättar också att medarbetarna är vana vid ett annat ledarskap. Michelle är mycket för att kommunicera, skapa delaktighet och är öppen vilket gör att hen även fattar beslut som inte alla är nöjda över. Så länge Michelle motiverar och kommunicerar varför beslut har tagits så står ändå medarbetarna bakom det. Michelle anser sig ha en god dialog med sina följare men de känner inte varandra på djupet än. De har tidigare haft ett dömande ledarskap som ligger i organisationens kultur, därför har de ett stort kulturutvecklingsarbete på kommunledningsförvaltningen där de vill göra en förändring i detta. Michelle tror inte på att man kan arbeta enskilt utifrån sina uppdrag utan menar på att man presterar mycket bättre tillsammans. Det som kan anses vara viktigast just nu är “att skapa förutsättningar för att bilda ett välfungerande team med psykologisk trygghet”. Således menar Michelle att utan psykologisk trygghet i gruppen blir det svårt att leverera.

Enligt Michelle är varje möte en teambuildingaktivitet, även ett jobb där man får ett uppdrag, men ibland behövs mer insats med fokus och även reflektion som till exempel gemensamma after work, quiz, kalenderöppning vid jul samt möte på fredagar om vad som hänt under veckan vilket leder till diskussion över avdelningarna. Kommunen har många olika förmåner som till exempel semesterväxling och förmånscyklar men Michelle menar att det handlar om att skapa förutsättningar i det vardagliga arbetet. Hen förtydligar “allting handlar ju inte om den här moroten i form av pengar”. Avdelningen har de gemensamma fikorna, mötena men de har även kul och skrattar tillsammans på arbetet. Vidare pratar Michelle om att det handlar om att vara tydlig, att man har ett tydligt uppdrag med sex dimensioner; mål och vision är viktigt men sen måste man veta sina roller, arbeta med resurser, ha mandat och även arbeta med kulturen.

Michelle menar på att om man har psykologisk trygghet i en grupp måste man våga misslyckas, istället för att vara en rädd organisation, och fortsätter “jag anser att det är bättre att prova på

38 tio saker så misslyckas vi med två, än att vara en rädd organisation där man inte vågar någonting”. Med detta sagt menas att man måste lära sig av sina misstag så att de inte upprepas.

Michelle motiverar sina följare genom att vara tydlig, kommunikativ, visa att man som chef vågar göra misstag och viktigast av allt genom att visa att medarbetarna behövs, eftersom det är tack vare dem som Michelle fungerar i sitt uppdrag. Det går inte endast uppifrån och ner utan det är snarare att “jag ska skapa förutsättningar för att se helheten”. Vidare tycker Michelle att nyfikenhet är jätteviktigt för både medarbetare och chefer, att försöka få in andras människors perspektiv och inte utgå ifrån att man alltid ska ha rätt. Vidare ger Michelle både beröm, positiv och negativ feedback och erbjuder sin hjälp för förbättring. En förutsättning i ledarrollen är att ge ansvar till sina medarbetare och man måste kunna lita på sina medarbetare som chef. När det gäller beslutsfattande har Michelle ofta en tanke och sen får medarbetarna komma med input och vara delaktiga i processen även om det är hen som står för beslutet. Michelle brukar säga

“när allting går bra, då går mina medarbetare först. När det går åt helvete och det blåser då går jag först. Då kan jag stå på barrikaden, men annars behöver inte jag stå där för det är de som ska synas och det är de som ska höras.”

Michelle förklarar att det kan vara olika beroende på situation om hen föredrar att ta på sig en ledarroll eller följarroll, men om det måste väljas så föredras en ledarroll. Michelle känner sig bidra mest i ledarrollen tack vare möjligheten till att lätt känna av stämning och snabbt förstå vad som ska göras, vilka förväntningar som finns och då hitta en lösning. Michelle förtydligar

“oavsett om det är privat eller relaterat till mitt arbete kommer jag ofta med förslag på lösningar”. Michelle är mycket positiv, prestigelös, ger sällan upp hoppet och vill göra det bästa av förutsättningarna. Michelle motiveras av att göra andra människor bättre och detta görs genom att skapa förutsättningar för medarbetare, chefer och politiker så att de kan fatta de bästa besluten. Under ett års tid mellan sina ledarpositioner arbetade Michelle som konsult och det var då insikten kom om att det var ett måste att arbeta som ledare igen eftersom hen tycker att det är jättekul att få följa en organisation och sina medarbetare i den resa som man gör tillsammans.

Fördelarna med en ledarposition är många enligt Michelle då man får vara med och påverka, utveckla, vara med i många olika sammanhang och se helheten och förtydligar “jag kan inte göra en sak där jag bara förstår min del som jag ska bidra till, jag måste förstå helheten annars har jag svårt att hitta min motivation”. Detta får Michelle utlopp för i en ledarposition, framförallt i en roll som HR-direktör. Michelle menar att det är fantastiskt och jättehäftigt att få leda andra, få andra människor att växa och att få vara med och påverka i något större. Skulle detta försvinna finns det inget som motiverar och Michelle skulle då inte vilja ha en ledande position. Pengar och titel motiverar inte Michelle utan det viktiga är vad som ligger i uppdraget.

En nackdel som Michelle ser med en ledarposition är att man kan arbeta för mycket och därför är det viktigt att inte bära med sig arbetet hem. Eftersom Michelle arbetar i en offentlig organisation är hen hela tiden granskad och måste därför vara en god förebild vilket kan vara jobbigt. Eftersom man alltid är granskad innebär det att det inte går att vara riktigt privat, även i privatlivet. Det begränsar inte Michelle men det gör så att alla val och beslut behövs tänkas igenom extra.

Michelle tycker att man som ledare ska ha vissa förmåner och har själv haft olika förmåner på olika arbetsplatser men det är paketet i sig som är det viktiga. Det finns en hygienfaktor eftersom man som ledare lägger mycket tid på sitt arbete. Dock kommer det mycket kritik mot att de är högt betalda men inser man hur mycket de som ledare arbetar är timpengen kanske inte så hög, Michelle är nåbar dygnet runt. De får inte något extra påslag på lönen för att de kallas in på

39 krismöten under en helg, det ingår i uppdraget och därför anser Michelle att det ska finnas vissa förmåner. Michelle blir allvarlig och understryker “ser man inte fördelarna med chefsuppdraget så ska man inte vara chef”. Hade Michelle inte sett fördelarna som chef hade hen inte haft sin nuvarande position och Michelle hade inte heller arbetat gratis. Rollen ger en form av respekt vilket gör att Michelle ibland undviker att berätta vad hen faktiskt arbetar med.

Oftast ligger det dock hos mottagaren, Michelle själv lägger ingen vikt vid sin titel.

Enligt Michelle ska en person som blir erbjuden en ledarposition agera som en förebild och vara ett föredöme och poängterar “som chef måste man hela tiden tänka på hur man handlar, agerar och vidare inte vara rädd för att göra misstag”. Självklart finns det lagar och regler, men det gäller för alla människor. I dagens samhälle får chefer eller politiker inte göra några misstag och Michelle vill inte bidra med en sådan kultur som hen upplever i samhället i sin organisation som chef och ledare. Michelle leder endast för att det är något som hen vill göra och erbjuder inte sin hjälp med att leda om det helt går emot hens grundvärderingar som till exempel människosyn, om så är fallet väljer hen att avstå eller att sluta, vilket har gjorts i en organisation där Michelle inte delade deras syn på ledarskap. Michelle fortsätter “kan jag inte stå för den synen man har och det ledarskapet i grunden, då är inte jag rätt person på rätt plats.” Det skulle inte heller vara aktuellt att ta på sig en ledarroll endast för att det förväntas av Michelle.