• No results found

4. Empirisk analys

4.7 Tintin

4.7.3 Analys av Tintins MTL kopplat till följarnas motivation

Även om Tintin inte har en ledarposition i en grupp blir det ändå naturligt att ta på sig en viss ledarroll på grund av önskan att resultatet ska bli bra. Vidare tycker Tintin om att leda andra vilket visas under intervjun men även i att Tintin i nuläget läser organisation och ledarskap vilket tyder på att det finns ett visst intresse i ledarskap. Utifrån detta anser vi att Tintin har ett högt AFF-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Möjligheten att påverka genom sin

58 ledarroll är något som Tintin älskar vilket förtydligas genom att ledarrollen är något som hade antagits även om den hade varit erbjuden med en lägre lön. Detta visar oss att för och nackdelar har vägts mot varandra och vi anser därför att Tintin har ett högt NC-MTL utifrån MTL teorin (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Tintin anser att man ej bör ta på sig en ledarroll endast på grund av vad andra tycker att man bör göra. Det uttrycktes under intervjun att det ofta händer att Tintin tar på sig för mycket eftersom det ibland kan vara svårt att säga nej. Av detta får vi intrycket av förväntningarna från omvärlden kan bidra till att Tintin tar på sig för mycket och vi anser därför att hen utifrån MTL teorin visar på ett medel SN-MTL (Auvinen et al., 2020;

Badura et al., 2020).

Tintin har ett högt AFF-MTL, högt NC-MTL och medel SN-MTL. Överlag är följarna neutrala i sin respons på Tintin som ledare samt hens påverkan på de olika teman som vi undersöker.

Ingen av följarna instämmer inte eller instämmer helt, detta presenteras i tabell 2.20. Det här skulle kunna visa på att följarna känner en viss tillfredsställelse och motivation på arbetet. För att kunna förklara till vilken utsträckning Tintins MTL påverkar motivationen hos följarna behöver vi en djupare analys kopplat till våra teman.

Tabell 2.20. Andel svar från Tintins följare

Gällande temat arbetsroll är samtliga följare nöjda med sin arbetsroll i majoriteten av påståendena. Detta skulle eventuellt kunna bero på att alla följare har en likhets-attraktion där individerna känner igen sig i sin ledare (Wells & Aicher, 2013). Likheterna kan vara kopplat till bland annat kompetens, nöjen och andra karaktärsdrag, ju fler likheter som kan hittas desto starkare blir attraktionen (Wells & Aicher, 2013).

I temat deltagande är majoriteten av följarna positiva eller neutrala. Alla följare är neutrala om huruvida de ser Tintin som ledare. Det är däremot en av följarna som anser att Tintin inte ger prestigefyllda uppgifter. Återigen kan det vara en fråga om möjligheten för Tintin att göra detta då det inte alltid är möjligt att som ledare påverka arbetsuppgifterna (Gagné & Deci, 2015).

Under covid-19 har Tintin tagit på sig allt ansvar själv och först nu börjat fördela ut ansvaret igen vilket kan ha påverkat responsen från Tintins följare. Vidare förklarade Tintin att alla ledare på arbetsplatsen fokuserar på faktorer för att stimulera ett sunt arbetsliv, bland dessa ingår delaktighet med följarna. Följarnas svar kan speglas i att Tintin anser att det är viktigt att följarna får vara med och ta beslut om hur de ska arbeta utifrån de lagar de måste följa inom verksamheten.

I temat kommunikation är majoriteten neutrala men det skiftar därefter till lite mer negativa än positiva. Det är en av följarna som anser att Tintin inte lyckas med delarna i temat

59 kommunikation, fortsättningsvis ställer denna följare sig negativ eller neutral i påståendena ut igenom alla påståendena. Detta skulle kunna bero på att de inte har en stark LMX relation och att denna person därför är i ut-gruppen (Kang & Stewart, 2017). Eftersom ingen nödvändigtvis är positiv skulle det kunna innebära att denna relation även skulle behövas byggas upp med resterande av följarna. Detta är något som Tintin har vetskap om och visade under intervjun då hen sa “vi pratar inte samma språk” (Tintin, personlig kommunikation, 22 mars 2021) och

“kommunikation är vår stora utmaning” (Tintin, personlig kommunikation, 22 mars 2021).

Tintin är rak och tydlig som person vilket ibland gör det svårt att läsa mellan raderna vilket skulle kunna vara en av anledningarna till problemen med kommunikation. Vidare behöver Tintin bli bättre på att ge feedback vilket även syns bland responsen från följarna. Om Tintin lyckas bli bättre på detta skulle det kunna höja den inre motivationen kopplat till uppgiften (Ryan & Deci, 2000).

Följarnas respons visar att de anser att Tintin är bättre inom temat coachande. De instämmer inte i att Tintin har en förmåga att vägleda vid svåra arbetsuppgifter. De har endast möten var 14:e dag vilket kan vara en bidragande faktor till att Tintins följare inte känner att de får det stödet som de skulle behöva. Vidare förklarade Tintin att de inom organisationen har haft stora krav på sparande vilket har gått ut över möjligheten att satsa på följarnas kompetensutveckling.

De ska därför under 2021 försöka bygga upp kompetens och utveckling så mycket som Tintin alltid velat. Det nya initiativet skulle kunna göra så att fler av följarna blir nöjda med bidragandet till deras förbättringsförmåga och utveckling.

Inom temat relationer visade Tintin en stor medvetenhet om sin relation till sina följare. Hen förtydligade “ just nu så tycker jag inte att vi har en jättebra relation” (Tintin, personlig kommunikation, 22 mars 2021). Detta svar ger även följarna då de är neutrala eller inte instämmer inom temat. Tintin tycker dock att gemenskapen är en viktig del i arbetet och kommer därför arbeta med att bygga upp relationen till sina följare genom fler besök på de olika arbetsplatserna framöver.

Vid sista temat empati ställer sig följarna även här relativt neutrala där det skiljer sig i huruvida de anser att Tintin sätter deras välbefinnande i fokus och visar uppskattning för dem. Tintin anser att det är viktigt att försöka få in andra människors perspektiv och inte utgå ifrån att man alltid ska ha rätt vilket visar på att det finns en omtanke för sina följare. Eftersom Tintins relation till följarna inte är jättebra i nuläget kan det även vara en bidragande orsak till att de inte är helt nöjda gällande temat empati.

Vid undersökning om huruvida Tintin bidrar till sina följares inre motivation kopplat till de tre faktorerna i självbestämmandeteorin (Ryan & Deci, 2008) finner vi att Tintin skulle kunna bidra lite mer till följarnas inre motivation. Tintins följare anser att svårighetsgraden av arbetsuppgifterna är i balans med deras förmåga. Vidare ska Tintin och organisationen satsa mer på kompetens vilket eventuellt skulle kunna höja den inre motivation hos följarna något.

De flesta av följarna anser att de har möjlighet till självbestämmande men det är en faktor som Tintin skulle kunna fokusera på för att eventuellt höja den inre motivationen hos följarna (Ryan

& Deci, 2008). Den sista faktorn kopplad till självbestämmandeteorin är tillhörighet där följarnas såväl som Tintins respons visar på att den skulle kunna bli mycket bättre. Om de lyckas med att skapa en tillhörighet mellan sig så skulle även den inre motivationen hos följarna höjas (Ryan & Deci, 2008). Om Tintin vill påverka den inre motivationen ytterligare så skulle fokus kunna läggas på att bli bättre på att ge feedback då det har visats ha en påverkan på den inre motivationen (Gagné & Deci, 2015).

60 Utifrån analys av empiri och teori har en bedömning gjorts om Tintins påverkan på de sex teman som har undersökts. Se tabell 2.21. där Tintin har visats ha hög påverkan på arbetsroll och medel eller låg på resterande teman. Vidare har Tintin medel påverkan på sina följares motivation som i nuläget är 36 procent.

Figur 2.21. Tintins MTL påverkan på följarnas motivation