• No results found

4. Empirisk analys

4.2.3 Analys av Kims MTL kopplat till följarnas perspektiv

Kim visade utigenom intervjun en syn på sig själv som ledare, det blev tydligt när hen sa “jag tänkte nog väldigt ödmjukt att det här kan jag göra väldigt bra så det är klart att jag måste söka den tjänsten” (Kim, personlig kommunikation, 08 mars 2021). Kim finner ett nöje i sin ledarrolle, annars skulle hen inte fortsatt med sitt uppdrag. Kopplat till MTL teorin pekar det på ett högt AFF-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020). Kim motiveras inte av hur hög lön som fås, men skulle inte heller gått till jobbet utan betalt. Utöver detta så anser Kim att man som ledare inte bör få extra förmåner eftersom alla behövs i en organisation, oavsett vilken position man har. Detta skulle kunna visa på att Kim har högt NC-MTL på grund av positiviteten till ledarrollen trots de negativa delarna som finns (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020).

“Många gånger kan man tycka att en ledarposition är ett kliv upp och att man därför ska tacka ja till det eftersom man då blir chef, det är fint och det är bra. Det finns ju lite sådana strömningar i samhället ändå, men det ska man nog inte lyssna så mycket på utan man ska istället ta reda på vad det innebär att vara ledare” (Kim, personlig kommunikation, 08 mars 2021).

28 Kim verkar inte anse att det är en plikt att acceptera en ledarroll och understryker bland annat att det inte är ett nederlag att inte vilja bli en ledare eftersom det endast är ett arbete. Kim visar därmed på en låg SN-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020).

Kim har ett högt AFF-MTL, högt NC-MTL och ett lågt SN-MTL. Överlag ser följarna positivt på den påverkan som Kim har på de olika teman som vi undersöker. Vidare anser vi att följarna ser positivt på Kim som ledare, detta presenteras i tabell 4.5. Detta skulle kunna visa på att följarna känner en tillfredsställelse och motivation på arbetet. För att kunna förklara till vilken utsträckning Kims MTL påverkar motivationen hos följarna behöver vi en djupare analys kopplat till våra teman.

Tabell 4.5. Andel svar från Kims följare

Gällande temat arbetsroll är samtliga följare nöjda med sin arbetsroll. Detta skulle eventuellt kunna bero på att alla följare har en likhets-attraktion där individerna känner igen sig i ledaren (Wells & Aicher, 2013). Likheterna kan vara kopplat till bland annat kompetens, nöjen och andra karaktärsdrag, ju fler likheter som kan hittas desto starkare blir attraktionen (Wells &

Aicher, 2013). Fortsättningsvis skulle även LMX teorin kunna appliceras där följarna hunnit bygga upp den tilliten till ledaren som krävs för att vara i in-gruppen (Kang & Stewart, 2017).

Det är endast en följare som är neutral oftare än sina medföljare vilket skulle kunna tyda på att denna följare inte riktigt känner sig involverad i in-gruppen. Det är värt att notera att trots att denna följare är neutral i vissa fall, är individen mycket positiv i majoriteten av fallen vilket innebär att de neutrala svaren inte nödvändigtvis betyder att följaren inte är i in-gruppen.

Vidare ger nästa tema deltagande samma positiva svar från följarna. Att få skapa en kommunikationsavdelning tillsammans med sina medarbetare ser Kim som en förverkligande av en dröm. Fortsättningsvis anser Kim att det är mycket viktigt att trots sin ledarroll känna stöd från både sina egna chefer och medarbetare samtidigt som det är viktigt att ha organisationen med sig i både det Kim ska och vill göra. Enligt samtliga följare är Kim en ledare och detta kan förklaras genom att Kim känner ett nöje i sin ledarroll att få driva sitt arbete tillsammans med sina följare, vilket skulle kunna kopplas till Kims höga AFF-MTL (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020).

Kim arbetar och brinner för kommunikation och därav var det ingen överraskning att följarna är mycket nöjda inom temat kommunikation samt resterande teman med fokus på individen.

Vid tillfrågan om feedback var Kim snabb med att säga “I’m the queen of feedback” (Kim, personlig kommunikation, 08 mars 2021). Följarna anser att Kim är duktig gällande temat

29 kommunikation där de endast menar på att Kim skulle kunna bli bättre på att ge mer negativ feedback på ett lärorikt sätt. Kims höga NC-MTL speglas i hens nöje av samspelet mellan sig och sina följare (Auvinen et al., 2020; Badura et al., 2020), vilket skulle kunna bidra till att Kim lägger stor vikt vid samtal och tydlig förståelse. Vidare syns det i de överväldigande positiva åsikterna om huruvida Kim är duktig på att ge positiv feedback.

Inom temat coachande finns det utrymme för Kim att förbättras men trots detta är följarnas respons positiv. Under intervjun förklarade Kim att följarna får ansvar baserat på hur mogen varje individ är i sin arbetsroll och menar på att man ska få ta ett ansvar om man känner sig redo. Varje följare har dessutom egna områden som de driver framåt och arbetar själva med.

Att de alla har sina egna områden skulle kunna bidra till åsikterna om att de har möjlighet till självbestämmande. Om detta kopplas till självbestämmandeteorin ser vi att åtminstone ett utav faktorerna för att åstadkomma inre motivation uppnås, vilket är självbestämmande (Ryan &

Deci, 2008). I detta tema ser vi även att det är en av följarna som inte har svarat på ett av påståendena. När vi tittat närmare på detta ser vi att denna följare har gett högt betyg på allt vilket ger oss tron om att följaren enbart missat att svara på denna fråga. Trots detta skulle det också kunna vara så att följaren inte ville svara på påståendet, antingen på grund av ovetskap om vad som skulle svaras eller för att följaren inte ville ge ett negativt svar.

I temat relationer utmärker sig Kim då de starka relationerna speglas i följarnas åsikter där alla är otroligt nöjda. Kim upprepade flertalet gånger, under intervjun, att stor vikt läggs på följarna.

Ett av många exempel där Kim visar detta är när hen säger “det är ingen one-man show precis, utan min roll råkar vara chefen men sen finns det andra roller och alla är lika viktiga. Att man förstår att man jobbar ihop sig som grupp” (Kim, personlig kommunikation, 08 mars 2021).

Kim har en öppen och hjälpsam relation med sina följare vilket vidare syns i responsen i enkäterna. Detta återspeglar återigen bilden vi får om att de har lyckats bygga upp starka LMX relationer där alla är inkluderade i in-gruppen (Kang & Stewart, 2017). Som tidigare nämnts så kan tiden varje följare har tillsammans med ledaren påverka denna relation (Kang & Stewart, 2017). Kim förklarar i intervjun att eftersom de är en sådan liten grupp så är det enklare att se varje följare varje dag, vilket skulle kunna ha hjälpt till att stärka deras LMX relationer.

Vid sista temat empati är Kims följare återigen överlag positiva. Detta kan kopplas till att Kim själv beskrev relationen till sina följare som professionell och respektfull. De har ett öppet och hjälpsamt förhållande samtidigt som Kims medarbetare alltid har hen i ryggen oavsett åsikt eller beslut. Följarna anser att Kim är mycket bra på att visa uppskattning både till följarna som individer och för deras prestationer och insatser. Kim menade att detta är en mycket viktig del av ledarrollen och lyfter gärna vissa prestationer i grupp inför hela avdelningen. Kim berättade att det kan vara tufft att vara ledare eftersom man som ledare har ett stort ansvar, bland annat om det finns medarbetare som inte mår bra eller far illa. Detta visar på att Kim sätter sina medarbetares välbefinnande i fokus både på och utanför arbetsplatsen vilket samtliga följare håller med om. Det enda som Kim skulle kunna förbättra är att en av följarna anser att Kim skulle kunna ta mer hänsyn till följarens specifika behov.

Som nämnts ovan har vi redan kommit fram till att faktorn självbestämmande i självbestämmandeteorin uppfylls vilket påverkar en individs inre motivation (Ryan & Deci, 2008). Vidare har Kim möjlighet att påverka de andra två faktorerna kopplat till självbestämmandeteorin, kompetens och tillhörighet (Ryan & Deci, 2000). Genom att vara mån om relationer och få sina följare att känna sig omtyckta och accepterade bidrar Kim till följarnas inre motivation där de kan känna en tillhörighet på arbetsplatsen (Ryan & Deci, 2008). När det gäller ansvar menar Kim att det är olika beroende på hur man är som person och hur mogen

30 man är i sin arbetsroll, om en följare är redo att dra i ett projekt ska personen få göra det. Kim förklarade “det enda sättet att behålla personal att man får fortsätta utvecklas” (personlig kommunikation, 08 mars 2021). Vidare anser alla följare att svårighetsgraden av arbetsuppgifterna är i balans med deras förmåga vilket vi anser tyder på att behovet om kompetens uppfylls (Ryan & Deci, 2008). Vidare har de tillsammans arbetat upp ett arbetsklimat som är öppet för utmaningar, förbättringar och utvecklingsorientering. Ovan har vi diskuterat Kims kärlek för feedback vilket även det skulle kunna ha haft en bidragande faktor till, vad vi tycker verkar vara, Kims motiverade följare. Enligt Gagné och Deci (2015) bidrar positiv feedback till en individs inre motivation kopplat till den kognitiva utvärderingsteorin.

Utifrån empiri och teori har vi gjort en bedömning över vilken utsträckning Kims MTL påverkar motivationen hos följarna vilket presenteras i figur 4.6. I modellen kan det avläsas att Kims MTL kan kopplas till alla undersökta teman. Det går också att se att Kim har påverkan på sina följares motivation vilken är så hög som 94 procent.

Figur 4.6. Kims MTL påverkan på följarnas motivation