• No results found

4.4 Produktion

4.4.1 Anställdas karaktär och uppgifter

De som är anställda i produktion måste alla fatta beslut som berör

produktionsprocessen. Flertalet anser att de har en bra helhetsbild om företaget och att de är motiverade i sitt arbete, och de har inte haft problem med att få utbildning så länge det har haft anknytning till arbetet. Deras uppgifter är mycket viktiga och att det kan vara avgörande hur de fattar beslut i processen.

Produktionen tycker att det är viktigt att avdelningen vet vad de bör prioritera först när de möter problem eller andra saker som kan påverka processen och kvaliteten.

De kan känna en viss frustration om det tar lång tid för maskinen att komma igång igen efter ett avbrott någonstans, och när kvaliteten inte är tillräckligt bra.

Produktion har ansvar i värdekedjan från produktion i KM 5 till slutkund, och att kvaliteten hela vägen är bra. De har dock inte ansvar för massasidan.

4.4.2 Affärsverksamheten

Kunskap om kunden och deras aktuella situation

En del i produktion har fått kompetensutveckling när marknadsavdelningen informerar om kunden och deras speciella krav. Produktion anser att de har god kunskap om Korsnäs interna kunder, mottagare och leverantörer. Det är däremot sämre med de externa kunderna som är för många att hålla reda på. Inom

vätskekartong har produktion hyfsad koll då de är få jämfört med kunderna än inom förpackningskartong som är många fler.

Förbättringsarbete

Flertalet i produktion arbetar alltid i syfte att förbättra processen, som i slutändan kan påverka resultatet.

Marknadsföringsstrategi

Det är viktigt att marknadsföringsinsatser genomförs på ett proffsigt sätt. För att genomföra marknads analyser har Korsnäs haft hjälp av en konsult, Jacco Pöyri, som har mycket information om företaget. Korsnäs har tagit hjälp av konsulter tidigare och anser att några av dem har fungerat bra och vissa mindre bra. Konsulterna får skriva sekretess avtal med företaget, så inte hemlig information kommer ut.

4.4.3 Frövi White och projektet SFPB Deltagande och roll i SFPB

Ett fåtal har deltagit som aktiv medlem i projektet Frövi White.

En av respondenterna har varit gruppmedlem i projektet, vilket inneburit arbete mellan tre till fyra gånger i veckan under inkörningsperioden. Projektet påverkade då det dagliga arbetet och gjorde det svårare att arbeta på ett normalt sätt.

Respondenten deltog även i andra projekt samtidigt, vilket gick bra då det var samma medlemmar i alla projekt. En annan respondent var aktiv medlem i marknadsföringsgruppen, vars syfte var att utföra en plattform för företaget. Det var ett delprojekt för SFPB projektet. Respondenten deltog i möten, inte som en gruppmedlem, men hade ansvar för prover till kunden. Deltog från början i projektet "kick of" och spenderade ungefär en timme i veckan i projektet. En annan deltagare anser inte att projektet har påverkat andra arbetsuppgifter, eftersom arbetet i projektet tillhör det dagliga arbetet.

Information om SFPB

Det var varit bra information om projektet och dess mål, och det har varit det hela tiden. Alla avdelningar har fått mycket information oavsett om dem har deltagit i projektet eller inte. De genomförda försöken har fungerat exemplariskt.

Det har varit viktigt att sälja in projektet i produktionen och de ansvariga för det har lyckats väl. Projektet fick ett gott mottagande från alla i hela kedjan, flertalet var glada över det att det hände något nytt på fabriken. De flesta anställda har förståelse att företaget måste utvecklas och komma med något nytt för att kunna konkurrera i framtiden. Operatörerna var stimulerade och nyfikna på att börja tillverka den nya produkten.

SFPB och dess progress

Det har redan varit några reklamationer med Frövi White, men inte så stora. Tekniskt kunniga har varit ute hos kunderna för att kontrollera att produkten har haft den kvalitet som lovats, och för att se om det kommit upp något oförväntat. De personer som har varit involverade i projektet har gjort ett enormt arbete. De har lagt ned mycket energi på det, och gjort mycket av arbetet själva. Har det uppstått några problem har projektmedlemmarna letat efter orsaken och försökt att lösa det. Frövi White kördes i pilotmaskinen ett flertal gånger och utifrån det gjordes beräkningar om hur den skulle köras i verklig produktion. Resultatet var bra, men det är stor skillnad på att köra en prototyp jämfört med verkligheten. Massa sidan har begränsat projektet en del. Men det är en mycket komplicerad produkt att producera, från inkommande massa till färdig levererad produkt. Frövi har gjort vissa val av att vara nära Iggesunds kvaliteter. Valet var inte ett enkelt alternativ, som att köra nästan helblekta produkter i fabriken.

Det är första gången som Frövi producerar en nästan helblekt produkt samtidigt som produktionsvolymen fortsätter att öka. Frövi White är ett komplement till andra produkter. Den nya kvaliteten har förmedlat nya erfarenheter i

organisationen. Det är en homogen och mindre levande produkt än de oblekta produkterna. Den nya baksidesbehandlingen har krävt mer kompetens från operatörerna, som har haft intresse av att testa de förändringar som kommer via investeringarna. Under de första testerna har utvecklingsavdelningen varit behjälplig. Även kartonglaboratoriet har hjälpt produktionen med extra resurser. Det har varit ett mycket dyrt projekt, investeringar i baksidan har kostat en hel del. Produktionen har visat positiva reaktioner om Frövi White, men vissa har varit kritiska till hur de ska producera en nästan helt blekt produkt som ger mycket kassationer. De kommer väl att lära sig hur de ska tillverka produkten på ett effektivare sätt.

Det var samma sak från början med Bright, men nu har de lagt fram nya

produktionsspecar på den. Den nya kvaliteten har lett till högre kompetens krav på produktionen. Dessvärre har det varit mycket onödiga kassationer pga. av

störningar på individnivå. Processoperatörerna har inte kontrollerat alla resultat från kartonglabet som lett till kvalitetsproblem. De har helt enkelt inte sett alla kvalitets parametrar på sin dator. Det hade räckt att de har rullat på sin skärm så hade de kunnat se alla resultaten från de olika mätningarna. Åtgärder för att detta inte ska inträffa igen kommer att genomföras. Frövi White White har även drabbats av flertal avbrott i produktion, som inte varit produktionsrelaterade. Detta har påverkat tidsplanen som lett till försenade leveranser.

Det är svårt att planera långsiktigt med Frövi White, och besvärligt att köra ikapp det som är försenat. Det har även varit en del kvalitetsproblem. Produktionen har haft för lite kunskap om vissa egenskaper, sådant som de inte kunnat förutse innan. Det är inte lätt att hitta rätt väg att producera en ny produkt på, på sådant som aldrig har producerats innan. Vid jämförelse med pilotmaskinens resultat var förväntningar att nå ett högre resultat på ytan, men det nåddes inte. Problem är att veta om det är rätt egenskaper som mäts, vilket har lett till kassaktioner.

Projektet har haft högsta prioritet hela tiden. Så andra projekt har inte påverkat det negativt.

Andra projekt och "Frövi White" har drivits på samma sätt, och många av dem har varit ett stöd till Frövi White projektet, vilket är det tuffaste projektet hittills som krävt enormt hög kvalitet. Det har gått bra att komma med egna åsikter i projektet. Ledningen och projektgruppen har lyssnat bra. Har åsikterna varit olika har

medlemmarna kompromissat. Projektet har fungerat bra, men det kan alltid göras bättre. Problem med projektet har varit tid, att det har funnits för lite och att försöken tagit längre tid än det var planterat från början. Projektets struktur var mycket tydligare i tidigare Frövi, det är inte samma stöd från Gävle. Det dåliga som kommit upp är osanning till ledningsgruppen, så produkten har förkastats en del. Den plan som fanns från början var inte lika tydligt som det var från början, och kanske kommer förutsättningarna att förändras.

Den föregående VD: n i Frövi var med och startade projektet, men nu har

projektet varit tvunget att bevisa att produkten kommer att fungera. Känslor nu är att projektet svajar lite, att gruppen har förlorat sitt grepp om den. Det har varit en utmaning att få människor engagerade i detta projekt med Frövi White, men det har varit bra styrning, fokus på projektet. Så alla har deltagit med resurser och andra viktiga saker för projektets del. Samarbetet mellan produktion, operatörer, projektet och övriga ansvariga fungerade bra i projektet. Det fanns dock olika åsikter om förändringarna runt Frövi White. Det finns alltid dem som vill arbeta på andra sätt och andra som inte vill det.

Utvecklingen och marknadsavdelningen har varit intresserade hela tiden, mycket positivt. Produktionen har varit inblandade och det har fungerat bra fram till slutet. Här var det deras ansvar att se och nå alla kvalitetskrav. De köpte dock inte kravet och visade ett visst motstånd att det var deras ansvar. De anser att de borde ha fått mer information om det tidigare. Projektet gjordes via olika faser, det var ett mycket stort utvecklingsprojekt. Det genomfördes ett riktigt grundarbete, det måste göras. Ett tidigare arbete visade ett resultat som företaget inte var nöjda med. Produkten var för svag så det var bara att börja om från början igen. Det resulterade i att projektet tog mycket längre tid. Projektet var också tvunget att vänta på Tetra Paks godkännande med att få använda vissa kemikalier i

Uppfattningen om Frövi White

Inställningen till projektet har varit positivt hela tiden, och det har varit hög fart i produktion. De flesta av de anställda har haft en god förståelse om produktmålen, att företaget måste utveckla sina befintliga produkter för att kunna konkurrera i framtiden. Det största problemet har varit hur produktion ska lyckas köra en komplicerad produkt samtidigt med övriga produkter. Frövi White är en produkt som inte är lätt att producera, och det tar tid att komma in i kvaliteten. Så

produktionen arbetar med att försöka uppnå en effektiv produktion. Det kan också bli problem med att köra med mycket blekta fibrer, i en fabrik som är byggd för brun massa. Det blir svårt med massabalansen. Men det är en produkt som

marknaden efterfrågar. Produkten är unik om den jämförs med andra produkter på marknaden, eftersom det är den enda produkten som nästan är helblekt och

samtidigt mycket stark. Konkurrenterna har helblekta produkter eller styrkan, inte båda. Det är också en kostnadseffektiv produkt genom att den kräver mindre material än andra produkter. De fördelar som kunden kan få är en bra tryckyta och en stark kartong.

Dokumentation av olika försök

Utvecklingsavdelningen gjorde en del dokumentation för att optimera

tillverkningsprocessen. Det genomfördes totalt femton försök i pilotmaskin innan Frövi White producerades i KM5. Utvecklingsavdelningen hjälpte till i början vid produktionen av Frövi White. Det var en öppen dialog mellan utvecklingen och processoperatörerna Detta har skett i syfte att hitta det optimalaste sättet att köra maskinen på. Frövi White är en speciellt sammansatt produkt och ingen visste riktig hur utfallet på labvärdena skulle bli. Det har varit mycket beräkningar genomförda på utvecklingsavdelningen för att ta fram vissa egenskaper. Under provningen deltog utvecklingsavdelningen och övervakade produktionen under en tjugofyratimmars period från den första fibern till slutet av försöken. Operatörerna kör dock maskinen mera självständigt idag och kontaktar utvecklingen vid behov. Inför varje kvalitetsförändring får operatören körrekommendationer att köra efter. Det måste däremot ändras under produktionen för att försöka nå de önskade egenskaperna. Operatörer som kör maskinen gör det på olika sätt, som bygger på olika erfarenheter. Hur de angriper problemet grundar sig på deras olika

När produktionen har möten talas de ofta om olika sätt att köra maskinen på, för att försöka att finna ett optimalt sätt att köra på. Det har varit omfattande

datainsamling från de olika försöken inom Frövi White projektet. Om det uppstått problem, några störningar har produktions ansvariga träffats för att hjälpas åt att finna nya lösningar tillsammans. Produktionsledningen har försökt med att få ut det bästa från varje skiftlag, i syfte att hitta de effektivaste och bästa sätten att köra maskinen på. För att dokumentera det som varit bra i produktion har det funnits möjligheter att gå in och tag ut separata trender för vissa enskilda kvaliteter. Det är bra att följa upp.

Det är däremot inte alltid enkelt att veta vad problemet är, eftersom denna process påverkas av många olika saker. Olika försök har dokumenterats och det har varit några skillnader mellan test och den verkliga produktionen. Det har ändrats gradvis till det bättre. Det är typiskt för alla nya kvaliteter att det tar tid att få ordning på kvalitetsparametrarna. Genom att samla in mycket data kan den löpande processen ständigt förbättras. Genom dokumentation av samtliga

kvaliteter finns det även möjligheter att gå tillbaka och se vem som varit ansvarig för produktionen. Reklamationer ska kunna kopplas till ansvariga. Syftet är inte att sätta dit någon, utan mer att det kan stimulera operatören och kanske det kommer att bli en viss konkurrens mellan dem, eftersom ingen vill producera värdelösa eller dåliga produkter.

4.4.4 Försäljningsmålet

Tänkbara faktorer som påverkar försäljningsmålet

Frövi White har inte producerats så många gånger ännu, och Korsnäs har inte nått det önskade resultatet så här långt. Företaget har goda möjligheter att nå det, men inte i år. Segmentet är rätt och marknaden växer men det är många som kämpar där. Korsnäs har möjligheten, men oro finns om hur de ska lyckas med massa balansen i ett kortare perspektiv. Det har varit möten och diskussioner om hur de ska byggas ut kapaciteten inom sulfatsidan. Om produktion får avslag här begränsar det möjligheterna att öka produktionsvolymen, som också påverkar Frövi Whites möjligheter.

Det här borde Korsnäs ha löst, för det här kommer att påverka och begränsa projektet en hel del. Sulfatavdelningen är mycket negativ, och det hade nog varit bättre om dem hade deltagit i projektet. Det är dock svårt att veta hur och när de borde ha deltagit. Det kan ibland vara lite slöseri med resurser att ha dem med. Det kanske räcker med att alla ändrar på sitt tankesätt, att "vi" och "dem" skulle bara vara vi. Att t.ex. produktion har företrädare för både sulfaten och

produktionen. De flesta önskade kvalitetsmål har uppnåtts, men det är upp till kund att bedöma om det är ok. Framtida problem kan vara om det kommer att bli stora variationer i kvaliteten. Läkemedelsindustrin kan inte acceptera

kvalitetsvariationer. Det finns vissa faktorer som kan påverka försäljningsmålet. Det har varit en del kvalitetsrelaterade problem som har försenat leveranser till kund.

Det har inte heller varit lätt att komma in i kvaliteten som påverkat produktionsvolymen. Det är inte bara produktionens ansvar det är även

logistikavdelningen som ska se till att produkterna kommer i tid till kund. Frövi White har högsta prioritet, och det är viktiga i början av lanseringen att kunderna får produkterna i tid. Det är ett tufft segment med hård konkurrens. Produkten har höga krav, så det kräver mycket från företaget för att leva upp till det. Även om det är en produkt som är komplicerad att tillverka, så är det verkligen vad marknaden kräver. Produkten känns rätt, om Korsnäs kan nå någon lönsamhet. Tyvärr finns det en del tvivel på produkten än tidigare hos ledningen.

Osanningarna kommer från Gävle om hur länge Frövi White kan produceras.

De hävdar att produkten med White bara kunna produceras i en och en halv dag, men sanningen är tre dagar. Den nya VD: n var från början mycket positiv till Frövi White, anser att det var en mycket innovativ produkt och att Frövi arbetade i rätt riktning. Det finns vissa krav från ledningen att denna produkt ska nå vissa mål. Det är en långsam marknad med höga krav och beställningarna är mycket små. Om allt lyckas runt denna produkt, kan företaget få bra betalt för den. En grundläggande förutsättning för det är att de räknar rätt på det för att få lönsamhet. Produktion tror inte att sammanslagningen kommer att påverka försäljningsmålet. Anser att White har god potential och bör ge hög lönsamhet.

Ökningen av priset på White borde inte ha någon större betydelse eftersom det är en generell prishöjning i höst. Det har varit svårt att nå effektivitetsgraden och anledningen till det är att denna produkt har mycket höga krav och många förändringar under i produktionen när ordnarna är små. Det blir då många omställningar och mycket kassaktioner. Det har varit större problem med Frövi White än andra produkter på grund av detta. Processoperatörerna lär sig och de kommer nog att nå den satta effektivitetsgraden. Det finns en risk att företaget förlorar en del kunder på grund av detta.

Tyvärr har Korsnäs stora problem med kvaliteten på vätskekartong som kan påverka White negativt om kunderna får vetskap om det. Det är ganska allvarligt, men Korsnäs arbetar med problemet just nu. Det finns en del kvar att göra på maskinen, som att öka effektiviteten genom att köra med en högre hastighet och under en längre tid. Fokus har varit på kvaliteten först, men de kommer att titta på det senare. Det är ett levande material, så det tar tid att hitta det bästa sättet att köra och på grund av att det skiljer det sig från gång till gång. Det är många parametrar som skall samspela med varandra. När det går att köra maskinen mer effektivt kan även möjligheterna med att producera öka som kan minska eller undvika leveransförseningar.

Hantera och lösa uppstådda produktionsproblem

Om det kommer upp en del problem i processen har produktionen en diskussion med varandra för att försöka hitta fel källor i processen tillsammans.

Annars kontaktar de tekniker som kan hjälpa till och hitta en annan lösning. All personal i produktionsprocessen är engagerade för att få maskinen att starta igen. De strävar alltid efter en bättre produktivitet, som att försöka minimera alla tänkbara flaskhalsar, och hitta ett optimalt sätt att köra maskinerna på. Med tidigare Frövi Bright fanns det några begränsningar i processen som nu är dimensionerade att passa Frövi White.

4.4.5 Produktutveckling