• No results found

ŠKOLNÍHO V KU

Obrázek 6: azení v t dle správného po adí

Záv r, shrnutí, reflexe

1. Učitel se vrátí k d tským chorobám uvedeným na tabuli a vyzve žáky, aby uvedli rozdíl mezi nimi a čurbesajdou.

2. Učitel žák m sd lí, že p íští setkání odhalíme dalšího d tského

hrdinu, který trpí záhadnou d tskou chorobu a nechá žáky hádat, o kterou by se mohlo jednat tentokrát.

3. Sebehodnocení dle smajlík . 4. Zhodnocení hodiny učitelem.

5.4.2 Rozbor a interpretace zkoumaného projektového bloku č. 4

V první fázi setkání jsme se s žáky pustili do t íd ní nemocí a špatných lidských vlastností. Bylo skoro až zbytečné je p edem barevn rozlišovat, žáci ihned poznali, kdy se jedná o to či ono. ůni azení dle abecedy jim nep sobilo žádné obtíže, trochu jsme se zdrželi u vymýšlení opozit ke špatným vlastnostem. Bylo by lepší zvolit snadn jší slova pro tvorbu opačných tvar a snad jen pár obtížn jších. Žáky samoz ejm nejvíce

71 zaujalo vymýšlení synonyma k nepo ádku. Objevily se výrazy jako: „bordel“,

„čubinec“ nebo „prasečák“. K pot ebnému „čurbesu“ jsem jim musela trochu pomoci. Ne pro každého se tato část vyučování stala motivační, bylo zde pár žák , u kterých jsem zaznamenala obavu z toho, že se blížíme k výuce českého jazyka. O to v tší nadšení se u nich pak projevilo, když zjistili, že se jednalo pouze o úvod do hodiny.

Sd lila jsem jim, že se dnes naučíme novou aktivitu jménem p tilístek. Krátce jsme pohovo ili o symbolice čty lístku. Jako motivační činnost jsem zvolila hru „Najdi čty lístek“, která m la v této sout živé skupin obrovský úsp ch, jen st ží jsem žáky vracela zp t na místa. Na tabuli jsem napsala p t návodných v t pro tvorbu p tilístku.

Na dvou vzorových p íkladech jsme si ukázali, jak by asi m l takový p tilístek vypadat.

S prvním p íkladem jsem žák m p i sestavování pomohla a ten druhý vytvo ili již sami.

P ed tvorbou dalších p tilístk jsem žáky vyzvala, aby si p ipravili kelímky, že je budeme za okamžik pot ebovat. Poté se m li rozd lit do dvojic dle vlastního výb ru, každá dvojice obdržela pracovní list.

Jejich úkolem bylo vytvo it p tilístek s naší st žejní postavou - paní Láryfáry. B hem práce se op t objevilo n kolik červených kelímk , protože se v n kolika p ípadech vyskytl problém p i tvo ení v ty o čty ech slovech, v ta nedávala po obsahové stránce žádný smysl. V jednom p ípad se žák po upozorn ní opravil a druhému jsem musela pomoci.

Po ukončení aktivity žáci nahlas četli svá tvrzení, ostatní dostali pokyn se doptávat v p ípad nejasností nebo nesouhlasu.

P es počáteční ostych se ve t íd rozproudila vcelku vášnivá diskuse, která se týkala p evážn druhého ádku p tilístku, tedy vlastností paní Láryfáry. Celkov bych ekla, že metoda žáky zaujala a rádi se s ní setkají znovu p i jiných p íležitostech.

V další části probíhalo hromadné čtení dalšího úseku první kapitoly, která vypráví p íb h o chlapci trpící „čurbesajdou“. Po ukončení četby jsme se v novali p edem p ipraveným otázkám, které byly zam ené na porozum ní textu. Všechny otázky byly postupn zodpov zeny. V tší rozruch zp sobila otázka druhá, kdy d ti s vervou označovaly nepo ádníky ze svého domácího prost edí, ale i ze t ídy.

72 Ke konci hodiny jsme se ješt vrátili k d tským nemocem, které byly uvedeny na tabuli.

Zde jsem žáky cht la navést na rozdíl mezi čurbesajdou a opravdovými nemocemi. D ti uvedly, že na ty opravdové by asi paní Láryfáry nestačila, bylo by pot eba vyhledat léka e. Poté jsme společn zhodnotili pr b h t chto dvou vyučovacích hodin. Dle mého úsudku byly d ti spokojené a m se povedlo naplnit jejich očekávání. D ti jsem namotivovala na další blok tím, že jsem jim slíbila setkání s další velmi rozší enou chorobou. Dostaly tedy domácí úkol, vymyslet o co by se mohlo jednat.

V samotném záv ru jsem žáky ješt požádala o vybrání a dotvo ení smajlíka. V tomto bloku již pracovali samostatn . Neostýchali se mi p ečíst komentá e zezadu smajlík . Dozv d la jsem se, že s nejv tším ohlasem se setkala hra „Najdi čty lístek“, naopak n kterým žák m se p íliš nelíbila tvorba p tilístk . Nakonec jsem d tem pod kovala za hodinu a rozloučila se.

Záv r diskuse

V úvodu hodiny žáky trochu demotivovala činnost nápadn p ipomínající výuku českého jazyka. Náladu jim ale rychle vrátila hra „Najdi čty lístek“. Metoda p tilístku byla pro žáky nejd íve náročn jší, ale po uvedení pár vzorových p íklad ji hrav všichni zvládli. Na konci tohoto bloku m velmi pot šilo to, jak žáci pracovali se smajlíky, b hem sebehodnocení se již neostýchali a smajlíky i komentá e volili dle skutečnosti.

73

5.5 Projekto vý blok č. 5: Hubatida

Tabulka 14 : Obecné údaje – Páté setkání

ročník: 3.

cíle rozvoje ČG: cíl výchovný: rozlišit chování slušného od neslušného, rozvoj schopnosti komunikace a spolupráce

cíl vzd lávací: zopakovat učivo českého jazyka – slovní druhy, opozita, synonyma, vyhledat p ímou eč

cíl čtená ský: nácvik čtení s porozum ním, nácvik orientace v textu, rozvoj pozitivního vztahu k literatu e rozvoj schopnosti sebehodnocení

cíl literárn -estetický: vytvo ení vlastního p íb hu na základ klíčových slov a fantazie

mezip edm tové vztahy:

prvouka: lidské vlastnosti

český jazyk: vyhledávání slovních druh , opozita, synonyma, p ímá eč metody výuky: výklad, kladení otázek, diskuse, samostatná práce žák , práce ve dvojicích,

motivační metoda, metoda klíčových slov

organizační formy: frontální výuka, samostatná práce, práce ve dvojicích

pom cky: tabule, listy papíru, úryvky textu s úkoly, kniha – Paní Láryfáry,

nakopírované listy se situacemi Majčina špatného chování. dataprojektor, kelímky, papíroví smajlíci pomůže mi uložit kufříky s potřebami na kreslení. A já jsem jí hned odpověděla…“ Majka se znovu napila mléka. „Vy jste tu přece učitelka, tak proč si ty kufříky neuklidíte sama a nepustíte mě ven, abych se mohla proběhnout? Celá třída se začala smát, jen ta protivná Pláničková ne, a poslala mě do kouta!“

74

Hlavní aktivity

1. Žáci dostanou ty samé nakopírované úryvky textu Ěviz úvodní část hodinyě a zkoušejí ve dvojici vy ešit zadané úkoly:

• Jmenuj postavy v textu.

• Podtrhni čarou všechna podstatná jména.

• Podtrhni vlnovkou všechna slovesa.

• Označ žlut část textu, kde se vyskytuje p ímá eč.

• Vymysli slova souznačná ke slov m: smát, tady, vyučování, znovu.

• Vymysli slova protikladná k: z stane, ven, začala.

- Po ukončení prob hne společná kontrola.

2. Učitel d tem ukáže slova zapsaná na tabuli,

MAJKA – HUBATOST – PůNÍ LÁRYFÁRY – PůPOUŠEK – VYLÉČENÍ slova m žou p inést, pokouší se ho navrhnout,

• p i této aktivit op t využívají „kelímkování“,

75 5. Žáci obdrží nakopírované pracovní listy, kde jsou napsány situace, ve kterých se

Majka chovala nevhodn , postiženi touto záke nou chorobou a jak se tomu m žete bránit?“.

7. Učitel se ptá d tí, zda mají vymyšlenou d tskou chorobu, o které budou psát v jejich záv rečné práci.

8. Sebehodnocení pomocí smajlík . 9. Zhodnocení hodiny učitelem.

5.5.2 Rozbor a interpretace zkoumaného projektového bloku č. 5

V úvodní části hodiny jsem jako motivaci zvolila p ečtení úryvku z dané pohádky, která se mi zdála nejvíce poutavá a navád jící k dalšímu d ji. Ješt než jsem se dostala k otázkám vztahujícím se k textu, dva žáci m li n kolik poznámek sm ujících k tomu, že se vlastn Majka v textu zachovala hrdinsky a že ji za to obdivují. Toto chování jsem p ešla a pokračovala jsem otázkami k textu. Po položení otázky, zda se Majka zachovala správn , se rozvinula velká diskuse o tom, jakému možnému nežádoucímu chování v či vyučujícímu byli žáci p ítomni. Dále se diskuse stočila k tomu, zda se vyučující chovají vždy správn k žák m. N kolik t chto poznámek jsem vyslechla a poté jsem debatu op t stočila k mým p ipraveným otázkám. Zbytek úvodní části hodiny probíhal dle plánu. Žáci chorobu, o které jsme četli, nazývali r zn : drzytýda, nevymáchaná huba nebo sprosťanda.

Dále jsme pokračovali k hlavní části bloku. Žáci si rozdali nakopírovaný text, který jsem p edčítala v hlavní části hodiny. Na dataprojektoru jsem pustila otázky k tomuto textu, žáci pracovali samostatn a bez v tších obtíží. Po dokončení úkolu jsme společn prošli

ešení.

76 V tomto bloku jsem se rozhodla vyzkoušet s žáky metodu p edvídání pomocí klíčových slov. Protože se jedná o metodu, se kterou se žáci setkávají poprvé, vyzvala jsem ve velmi rozdílných časech. Proto jsem si po dobu této časové prodlevy n kolik p íb h vyslechla. Po dokončení všech, jsem n kolik dvojic vyzvala k hlasité prezentaci p íb hu.

Nejv tším úskalím se jevilo klíčové slovo papoušek, d ti ho obtížn začle ovaly do p íb hu. I p es to se tato aktivita zda ila, p íšt bych pro seznámení s touto metodou volila snadn jší klíčová slova a jejich v tší počet.

Následovalo společné, hlasité čtení p vodního p íb hu a diskuse o tom, v čem se d ji p iblížili a v čem naopak ne, dále jsme hlasovali o tom, kdo byl p íb hu nejblíže, což nebylo plánované, ale vyplynulo to ze situace. Proto jsem další bod plánované p ípravy vypustila.

Posledním bodem hlavní části bloku byla práce s pracovními listy, kde jsem p epsala situace z p íb hu, kdy se Majka chovala špatn pod vlivem hubatidy. D ti m ly za úkol si samostatn p ečíst úryvky a p epsat je tak, aby se v nich Majka zachovala správn . Vzhledem k časové tísni jsme si ale úryvky p ečetli společn a ešení jsme podávali ústní formou. Tento úkol nečinil žák m žádné obtíže.

V záv ru hodiny jsme si povídali o tom, jak často se samy d ti chovají, jako kdyby m ly hubatidu a co se s tím dá d lat. D ti se této diskuse zodpov dn zhostily. Padly zde extrémní nápady na formu léčby jako nap íklad, polepšovna, va ečka, ale i odebrání kapesného, mobilního telefonu, počítače a další r zné zákazy a domluvy. Dále jsem

77 d tem p ipomn la, že mají p emýšlet o svém dlouhodobém úkolu a m ly by mít už vymyšlenou vlastní d tskou chorobu, o které budou psát sv j p íb h, pokud by tomu tak nebylo, tak mají za domácí úkol to napravit. Poté jsem žáky vyzvala ke zhodnocení jejich práce v pr b hu hodiny, op t pomocí smajlík . V úplném záv ru jsem d tem pod kovala za dob e odvedenou práci.

Záv r diskuse

Povídka z tohoto bloku žáky zatím zaujala nejvíce, možná proto, že se částečn odehrávala ve školním prost edí. Metoda klíčových slov, kterou jsem užila v tomto bloku, odhalila velmi rozdílné schopnosti d tí, n kte í pracovali bez problém , jiným žák m jsem musela výrazn pomoci. Zaujaly m nápady d tí, když vymýšlely lék na hubatidu, promítly se zde postupy jejich rodič , p i ešení r zných p ekročení pravidel, a dokonce bych ekla, že žáci navrhovali postupy, které platí na n samotné.

78

5.6 Projekto vý blok č. 6: Lakomice

Tabulka 15: Obecné údaje – Šesté setkání

ročník: 3.

cíle rozvoje ČG: cíl výchovný: rozvoj empatie a vzájemného respektu formou metody

„Poslední slovo pat í mn “, rozvoj komunikačních schopností, rozvoj schopnosti sebehodnocení

cíl vzd lávací: t íd ní informací, rozvoj slovní zásoby

cíl čtená ský: nácvik čtení s porozum ním, nácvik orientace v textu, rozvoj pozitivního vztahu k literatu e, využití metod rozvíjející čtená kou

gramotnost

cíl literárn -estetický: vytvo ení vlastního p ebalu p íb hu, vytvo ení vlastního názoru na p edložený text

mezip edm tové vztahy:

výtvarná výchova: tvorba p ebalu český jazyk: zopakování významu osnovy

metody výuky: výklad, kladení otázek, rozhovor, poslední slovo pat í mn , diskuse, samostatná práce žák , brainstorming, motivační, práce s textem organizační formy: frontální výuka, samostatná práce

pom cky: tabule, na ezané kartony, kniha – Paní Láryfáry, nakopírované pracovní listy, prázdné listy papíru, kelímky, papíroví Smajlíci

časová dotace: 2 x 45 minut

5.6.1 Pr b h hodiny:

Úvodní motivace, evokace, navození atmosféry

1. Učitel napíše na tabuli tyto p esmyčky chorob z knihy Paní Láryfáry:

SůBEJůDČUR, TIBůHůDU, VůRKYMIN, KůHDÁVů, TÁLMILůK, - žáci dostanou pár minut na to, aby p esmyčky rozluštili, pracují

samostatn ,

- po rozlušt ní p esmyček učitel napoví, že dnes se budeme

zabývat chorobou, se kterou jsme se již setkali všichni a spočívá v majetnickém chování, p ílišném opatrování svých v cí,

- žáci hádají, o kterou chorobu se jedná.

2. Poté co je správn odhalena lakomice, učitel otevírá diskusi na tototéma.

Užívá pomocné otázky:

Sekal jsi se n kdy s člov kem trpící lakomicí?

Jaké jsi m l pocity?

79 Byl jsi n kdy k n komu lakomý?

Jaký jsi k tomu m l d vod?

Hlavní aktivity

1. Poslední slovo pat í mn :

- učitel požádá žáky o p ípravu kelímk , které p i této aktivit budeme používat,

- žáci jsou seznámeni s pr b hem aktivity:

• nejprve samostatn p ečtou další kapitolu „Léčení lakomice“,

• poté každý samostatn provede zápis části textu, který považuje za st žejní,

• k zapsané části si napíšou vlastní komentá , kde zd vodní, proč si danou pasáž vybrali,

• začne náhodn zvolený žák, který nejprve ostatním oznámí, kde v knize mohou danou pasáž najít, poté ji p ečte a dál se nevyjad uje,

• spolužáci, které si p edčítající vybírá sám, hádají, proč si vybral práv tuto pasáž, v čem mu mohla p ijít d ležitá,

• nakonec žák, který si daný úsek vybral, odhalí ostatním své poznámky.

2. Dále žáci obdrží nakopírované listy, na kterých je vyobrazen kouzelný kufr proti lakomici. Musí vybrat, které z uvedených p edm t do kufru pat í a které ne.

3. Poslední část hlavního úseku hodiny budeme v novat našemu

dlouhodobému úkolu, a to vytvo ení p íb hu s vlastní vymyšlenou chorobou.

- D ti obdrží karton, který bude sloužit jako svrchní část jejich p íb hu a jejich úkolem teď bude zahrát si na ilustrátory a vymyslet p ebal knihy, to znamená nadepsat zde autora, název a zhotovit ilustraci.

(Z minulých hodin již mají vymyšlený název choroby, který ale prozatím nesd lují.ě

80 Obrázek 7: Kufr proti lakomici

Záv r, shrnutí, reflexe

1. Učitel d ti vyzve, zda si z hodin českého jazyka pamatují, co znamená osnova textu a proč je d ležitá. Společn dojdeme k tomu, že si díky ní uv domujeme, o čem budeme psát, pom že nám držet se hlavní myšlenky, dodává textu strukturu apod.

2. D ti se dozv dí, že p i p íštím setkání se budeme v novat tvorb této osnovy pro náš p íb h.

81 3. N kolik otázek k zamyšlení pro žáky na záv r:

Jak se vám dnes četlo?

Byla pro vás práce s vyhledáváním d ležité myšlenky obtížná?

Jste spokojeni s p ebalem vašeho p íb hu?

4. Sebehodnocení žák .

5. Zhodnocení hodiny učitelem.

5.6.2 Rozbor a interpretace zko umaného projektového bloku č. 6

První aktivita s p esmyčkami žáky velmi bavila. Všichni úkol splnili bez jakýchkoliv obtíží. Proto bych p íšt nevyužila obsah naší knihy jako dopomoc, spíše bych jim jen jednotlivé kapitoly p ečetla dle obsahu a dále by pracovali bez dopomoci.

P i otázkách týkající se lakomice zavládlo ve t íd op t rušno, všichni zúčastn ní se cht li vyjád it najednou. Proto jsem tentokrát zvolila metodu s míčkem, kdy žák, který práv hovo í, drží míček a ostatní to musí respektovat, míček si házejí podle toho, koho vyvolám. Tato metoda situaci zlepšila.

Dále žáci dostali za úkol samostatn si p ečíst p íb h z knížky o lakomici. Četba tohoto rozsahu a náročnosti nečiní již žák m žádné obtíže s výjimkou jedné dívky, která má diagnostikovanou dyslexii a dysortografii. Tato dívka četla s mojí dopomocí, kdy jsme se st ídaly po odstavcích, a čtení jsem dopl ovala otázkami k textu, kterými jsem si ov ovala, zda dívka rozumí nebo nerozumí obsahu čteného textu.

Po dokončení četby jsme se v novali zavád ní nové metody „poslední slovo pat í mn “, žák m jsem metodu vysv tlila a požádala je, aby p i této aktivit využívali kelímky. Dále byli seznámeni s jejím pr b hem. Dostali za úkol vyznačit si v p íb hu část, která se jim zdála nejd ležit jší. Tato činnost nám zabrala p íliš času, proto bych p íšt tento úkol zadala již p i čtením samotném. Jejich dalším úkolem bylo zapsat si k úryvku n kolik vlastních poznámek s vysv tlením, proč si vybrali práv tuto část. Po dopsání poznámek jsem vybrala jednoho aktivn jšího žáka, aby nám p ečetl sv j text. Znovu jsem p ipomn la pravidla této metody a vyzvala žáky, aby se zamysleli nad tím, proč byla vybrána zrovna tato část textu. Op t jsem zde využila pomoc míčku p i p edávání slova.

Postupn se vyst ídali všichni, a dokonce se museli zapojit i ti stydliv jší žáci, kterým takovéto aktivity činí občas problém. Pro v tšinu žák byla nejd ležit jší část, kde

82 se projevily p íznaky choroby, pro další část, kde maminka dostává instrukce od paní Láryfáry, jak zacházet s kufrem proti lakomici, pro dva žáky to byla část, kde dochází k vyléčení choroby. Tato metoda se mi osv dčila, pokud ale chci, aby se dostalo na všechny, je dosti náročná na čas.

Další aktivitou bylo dopln ní p edm t do kufru proti lakomici. Rozdali jsme si nakopírované pracovní listy, kde žáci vyst íhali p edm ty a dolepili do kufru ty, které tam skutečn pat í, využívali p i tom knížku. Po p edchozí činnosti je st íhání a lepení celkem bavilo a všichni pracovní list vy ešili správn . N kolika žák m d lalo obtíže najít část s vybavením kufru v knize.

Poslední aktivita z hlavní části bloku se v novala našemu výstupnímu úkolu, a to vytvo ení vlastního p íb hu o záke né d tské chorob . Žáci m li již z minulých hodin vymyšlenou vlastní chorobu, o které budou psát p íb h. Nyní bylo jejich úkolem vytvo it desky. Rozdala jsem jim ne ezané kartony a na tabuli jsem načrtla, jak by m l p ebal knihy vypadat: nejprve uvedou autora – sebe, dále následuje úvodní ilustrace a pod ní název p íb hu, který ale doplní až doma, aby ostatním neprozradili jméno své vymyšlené choroby. Práce na vlastním díle d ti zcela pohltila a ve t íd zavládlo hrobové ticho.

Poté jsme se ješt p ipravili na další setkání tím, že jsme si zopakovali, co je osnova a k čemu slouží. Dále jsem d tem p ednesla n kolik záv rečných otázek. Na otázku, jak se jim dnes pracovalo a co je bavilo, byla odpov ď jasná, nejvíce je bavila práce na svém p íb hu a p esmyčky. Obtížn jší se jim zdála práce s textem.

Jako na konci každého bloku jsem i dnes cht la, aby žáci ohodnotili svou práci pomocí smajlík . P i dnešním hodnocení se objevil jen jeden smutný smajlík u dívky, se kterou jsem četla stranou. Sd lila mi, že to, že si ji beru stranou a pomáhám jí s úkoly, v ní budí dojem selhání, což m velmi mrzelo. Po výuce jsem se jí pokusila vysv tit, že se nejedná o její selhání, a že když bude nadále pracovat takhle, brzy již mou pomoc nebude pot ebovat.

V záv ru jsem d tem pod kovala za dnešní strávený čas a pochválila je za jejich poctivou práci.

83 Záv r diskuse

P esmyčky zvolené v úvodu hodiny nebyly p íliš náročné, p íšt bych zvýšila obtížnost.

Diskuse s pomocí házení míčku se mi osv dčila, b hem diskuse žáci nem li tendence se p ek ikovat. Metoda „Poslední slovo pat í m “ byla pro žáky náročná a mén zajímavá, i p esto se nám ji povedlo zdárn dokončit. Nejv tší zaujetí pro práci jsem pozorovala p i práci na p ebalu vlastní knihy, žáci se moc snažili, aby jejich obal byl perfektní, proto n kte í začínali n kolikrát.

84

5.7 Projekto vý blok č. 7: Špindírismus

Tabulka 16: Obecné údaje – Sedmé setkání

ročník: 3.

cíle rozvoje ČG: cíl výchovný: rozvoj komunikačních schopností, rozvoj schopnosti naslouchání spolužák m, rozvoj spolupráce, rozvoj schopnosti sebehodnocení

cíl vzd lávací: rozvoj fantazie, procvičení syntézy textu cíl čtená ský: rozvoj pozitivního vztahu k literatu e cíl literárn -estetický: p edvedení inscenace mezip edm tové

vztahy:

dramatický výchova: vymyšlení a realizace scénky

metody výuky: kladení otázek, práce ve dvojicích, motivační, diskuse, dramatizace, vysv tlování, práce s textem

organizační formy: frontální výuka, práce ve dvojicích

organizační formy: frontální výuka, práce ve dvojicích