• No results found

ŠKOLNÍHO V KU

Tabulka 10: Obecné údaje – První setkání

ročník: 3.

cíle rozvoje ČG:

cíl výchovný: rozvoj komunikace a spolupráce, rozvoj schopnosti sebehodnocení

cíle vzd lávací: seznámí se s postupem p i vzniku knihy, umí vyhledat informace o knize Ěautor, ilustrátor, nakladatelství apod.ě, rozumí pojm m:

autor, ilustrátor, redaktor, nakladatelství, vyhledávání informací

cíl čtená sky: motivace k dalšímu čtení pomocí prezentace p ečtených knih, p edstavením své oblíbené knihy, rozvoj pozitivního vztahu k literatu e cíl literárn -estetický: vlastní ilustrace, vytvo ení vlastního názoru na četbu ostatních

mezip edm tové

vztahy: výtvarná výchova-tvorba ilustrace

metody výuky: výklad, rozhovor, diskuse, výtvarné činnosti, práce s knihou, metoda motivační, dynamická projekce, samostatná práce, brainstorming organizační formy: frontální výuka, samostatná práce žák

pom cky:

vlastní knihy d tí, tabule, pracovní list – záznam o knize, papíroví smajlíci, Youtube video – „Jak vzniká kniha“, dostupné na adrese:

https://www.youtube.com/watch?v=PCbqokP6řno. ĚKnížata d tský klub,

55 Člov ka poznáš podle knihy, kterou čte. (Samuel)

Knihy jsou n mí učitelé. (Gellius)

S pomocí knih se mnozí stávající učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole. (Komenský)

Četba jsou otev ené dve e do kouzelného sv ta. (Mauriac)

3. Formou diskuse probere s d tmi význam každého z nich.

Hlavní aktivity

1. Učitel položí žák m otázku, zda ví, jak taková kniha vzniká, - společn diskutují a zapisují na tabuli heslovit myšlenky, - zhlédnutí videa,

- shrnutí poznatk .

2. Žáci postupn p edstavují své oblíbené knihy. Učitel je vede pomocnými otázkami.

3. Žáci vypl ují list – záznam o knize.

Obrázek 1: Pracovní list: Záznam o knize

56

Záv r, shrnutí, reflexe

1. Žáci vzpomínají, která spolužákova kniha je zaujala a proč, zda by si ji cht li p ečíst.

2. Učitelovo shrnutí toho, jak vzniká kniha.

3. Instrukce ke zp sobu sebehodnocení a jeho realizace.

Učitel každému žákovi rozdá sadu p ti smajlík s rozlišnými výrazy, které budou v záv ru každé hodiny sloužit k sebehodnocení. Žák si vybere jednoho z nich, vybarví ho dle svého uvážení a na zadní stranu napíše krátkou legendu o tom, proč si vybral práv takového Ěv heslechě a proč ho tak vybarvil. Všichni žáci po čase zvednou smajlíka obličejem k učiteli a dobrovolníci zd vodní sv j výb r.

4. Zhodnocení hodiny učitelem.

Obrázek 2: Nástroj sebehodnocení žák – „smajlíci“ určení k sebehodnocení žák .8

5.1.2 Rozbor a interpr etace zkoumaného projektového bloku č. 1

V tomto prvním vyučovacím bloku jsem se soust edila na jakousi evokaci a uvedení do tématu. K navození atmosféry jsem využila n kolik citát o knihách, které jsem našla

8Učitel každému žákovi rozdá sadu p ti smajlík s rozlišnými výrazy, které budou v záv ru každé hodiny sloužit k sebehodnocení. Žák si vybere jednoho z nich, vybarví ho dle svého uvážení a na zadní stranu napíše krátkou legendu o tom, proč si vybral práv takového Ěv heslechě a proč ho tak vybarvil. Všichni žáci po čase zvednou smajlíka obličejem k učiteli a dobrovolníci zd vodní sv j výb r.

57 na internetu. Společná diskuse nad nimi žáky donutila se zamyslet nad jejich významem a pomocí mých návodných otázek, jsme si p ipomn li druhy knih a to, k čemu všemu je m žeme využívat. Žáci se ze začátku diskuse ostýchali, proto jsem s výkladem prvního citátu začala sama.

Vzhledem ke zkušenostem z klasického vyučování jsem v d la, že žáci moc netuší, kde a jak taková kniha vzniká nebo kdo všechno za tím stojí. Proto mi p išlo p íhodné si toto osv tlit v úvodu našeho projektu. K tomu jsem využila metodu brainstormingu. Vybrala jsem žáka, který zapisoval ečená hesla. ů žáky jsem vyzvala otázkou: „Kdo všechno stojí za vznikem knihy?“ Celkem rychle se na tabuli objevila slova jako: autor, ilustrátor, tiskárna. Velmi m p ekvapilo, že n kte í žáci šli do hloubky problému a vymysleli nap íklad strom nebo inkoust.

Dále následovalo zhlédnutí videa, v kterém se objevil známý český youtuber Jirka Král, což bylo d tem velmi blízké a pomohlo to ke zlepšení a uvoln ní atmosféry. Po zhlédnutí jsme si s žáky shrnuli nové poznatky a doplnili tabuli o nové pojmy jako nakladatelství, redaktor či technický redaktor nebo autor v nápad.

Dále m li žáci za úkol p edstavit ostatním svou oblíbenou knihu. Samostatn jim to moc nešlo, proto jsem jim pomáhala dopl ujícími otázkami. Bylo zde patrné, že pouze zlomek žák m l ke knize n jaký vztah, spíše šlo o knihy, které jim doma p ipravili rodiče nebo které četli naposledy. Po prezentaci knih jsem žák m rozdala pracovní listy, kde provád li záznam o knize. Zde bylo mým cílem, aby byli schopni najít ve své knize jméno autora a ilustrátora, obsah, jméno nakladatelství či počet stran. Posledním úkolem na záznamu byla vlastní ilustrace oblíbené knihy. Žáky činnost vyhledávání informací bavila a u vlastní ilustrace strávili pom rn dost času.

V záv ru hodiny jsem d tem p edložila jejich p inesené knihy a cht la jsem v d t, zda je n která z knih zaujala na tolik, že by si ji cht ly p ečíst. Krom dvou si každý n jakou vybral. Chlapc m se nejvíce líbila knížka o stavbách Minecraft, což je známá počítačová hra, dívky nejvíce zaujala encyklopedie koní. Zde byla d ležitým faktorem spojitost s n čím, co mají rádi, než touha objevovat n co nového. M ale p išlo d ležité, aby si žáci našli alespo n jakou cestu ke knize. ůby ji nepovažovali pouze za n co, čím se musí každý den trápit doma p ed spaním v rámci n jaké povinné četby.

58 Další aktivitou bylo seznámení se smajlíky určenými k sebehodnocení žák . Se sebehodnocením sumativním se již žáci setkali d íve, je to b žná součást jiných vyučovacích p edm t . Nap íklad po dokončení tematického celku v matematice nebo češtin provádí žáci sebehodnocení prost ednictvím t í obrázk s vílou, která projevuje r zné emoce. Tento zp sob ale ješt neznají. Žák m jsem ukázala smajlíky a oni hádali, jak se asi který cítí a co za emoci vyjad uje. Tato část aktivity se setkala s úsp chem. Poté všichni žáci obdrželi svou sadu p ti smajlík , z níž si dle instrukcí vybrali toho, který m l vyjád it pocit z jejich práce b hem práv absolvovaného bloku. V tomto kroku m li n kte í žáci problém s tím, že se s žádným obrázkem neztotožnili nebo by pot ebovali využít obrázky dva, nakonec se jim s mou pomocí poda ilo si vybrat.

Dále m li smajlíka vybarvit dle svého uvážení, dopsat číslo projektu a dozadu napsat heslem d vod/y svého výb ru. Všichni žáci bez problém obrázky vybarvili, problém nastal p i psaní heslovitých d vod . Pozd ji m napadlo, že jsem jim toto m la ukázat na svém p íkladu hodnocení celé hodiny. Nechala jsem d ti zapsat hesla a poté je zvedly obličejem ke mn , v tšina smajlík byla usm vavá, n kolik bez emocí. Dobrovolníci poté okomentovali sv j výb r.

Záv r diskuse

Nápl tohoto bloku žáky p íliš nezaujala. Myslím, že jim až moc p ipomínala nápl b žné hodiny čtení. Zlepšení nastalo po zhlédnutí videa se známým českým youtuberem ĚJirka Králě. B hem prezentace knih bylo celkem složité udržet pozornost žák , kte í zrovna nebyli na ad . P i tvo ení záznam o knihách se atmosféra uklidnila, žáci pracovali sv domit a tvorba ilustrace je bavila. P i sebehodnocení smajlíky m li n kte í žáci problém se ztotožn ním se s jedním výrazem, u komentování výb ru se žáci ostýchali, po vyjád ení n kolika dobrovolník se ale ostych prolomil.

59

5.2 Projekto vý blok č. 2: Paní Láryfáry