• No results found

ŠKOLNÍHO V KU

Tabulka 16: Obecné údaje – Sedmé setkání

ročník: 3.

cíle rozvoje ČG: cíl výchovný: rozvoj komunikačních schopností, rozvoj schopnosti naslouchání spolužák m, rozvoj spolupráce, rozvoj schopnosti sebehodnocení

cíl vzd lávací: rozvoj fantazie, procvičení syntézy textu cíl čtená ský: rozvoj pozitivního vztahu k literatu e cíl literárn -estetický: p edvedení inscenace mezip edm tové

vztahy:

dramatický výchova: vymyšlení a realizace scénky

metody výuky: kladení otázek, práce ve dvojicích, motivační, diskuse, dramatizace, vysv tlování, práce s textem

organizační formy: frontální výuka, práce ve dvojicích

pom cky: rozst íhaný text v obálkách, prázdné listy papíru, d rovačka, provázek, starý telefon, papíroví smajlíci, sáček s čísly

časová dotace: 2 x 45 minut zahrajeme si na maminku, která volá paní Láryfáry o pomoc se svým dítkem.

Hlavní aktivity

1. Žáci jsou vyzvání, aby si na další aktivitu p ipravili kelímky,

- dále se rozd lí do dvojic a učitel jim rozdá obálky, ve kterých je rozst íhaný text z části této kapitoly,

- dvojice se snaží rozst íhaný text se adit tak, jak šel správn za sebou, - po ukončení aktivity prob hne společná kontrola.

2. Čtení povídky po částech, část čte učitel, část žáci.

85 3. Učitel seznámí žáky s tím, že další aktivitou bude dramatizace telefonického

rozhovoru paní Láryfáry a maminky, jejíž dít ocho elo n jakou záke nou chorobou,

- učitel odkryje žák m k ídlo tabule, kde je soupis dalších vymyšlených chorob,

- žáci si losují chorobu, která se objeví v jejich scénkách, - rozd lení rolí Ěmaminka, paní Láryfáryě,

- nácvik scénky, p edvád ní scénky t íd .

Obrázek 8: Text k rozst íhání

Záv r, shrnutí, reflexe

1. Vyhlášení nejlepší scénky, - odm n ní vít zné dvojice.

2. Sebehodnocení žák . 3. Shrnutí hodiny učitelem.

86

5.7.2 Rozbor a interpr etace zkoumaného projektového bloku č. 6

Naše další setkání se týkalo hrdiny s dalším d tským neduhem, tentokrát se jednalo o chorobu „špindírismus“. Úvod hodiny jsem v novala tématu hygiena, která úzce souvisí s dnešní povídkou. Ptala jsem se žák , proč je d ležité dodržovat hygienu, co vše je k tomu pot eba a jak často by m la probíhat. Ti pohotov odpovídali. Dále jsem cht la d ti motivovat tím, že jsem jim oznámila, že dnes budeme číst povídku o holčičce, která se úpln p estala mýt a že si zkusíme zahrát scénky, ve které i kluci budou hrát ženské postavy.

Následovala hlavní část hodiny, kterou jsme zahájili tím, že se d ti rozd lily do dvojic, dále si rozdaly obálky s rozst íhanou částí dnešní povídky, kterou se snažily poskládat, podle toho, jak by m la jít v povídce za sebou. U této aktivity jsem žáky požádala, aby op t využívaly barevné kelímky. Žáci byli s úkolem pom rn rychle hotovi a nikomu nečinilo obtíže správn text poskládat, ani se neobjevil žádný červený kelímek, proto bych p íšt v ty rozd lila tak, aby se jim skládaly obtížn ji. Po dokončení jsme si společn p íb h p ečetli, abychom v d li, že máme v ty správn poskládané. S d tmi jsme se st ídali, chvíli četl nahlas n který z žák , chvíli já. Moji žáci mají nejrad ji, když čtu já, p ičemž opravdu poslouchají a nikdo nevyrušuje.

Poté jsme se vrhli na nejočekávan jší část bloku, což byla dramatizace rozhovor mezi paní Láryfáry a n jakou nešťastnou maminkou, jejíž dít onemocn lo fiktivní chorobou. Žáci se op t rozd lili do dvojic, výb r jsem nechala na nich. Dále jsem odkryla k ídlo tabule, na kterém byl soupis nemocí, které jsem si p ed hodinou p ipravila Ěsprosťanda, nejedlína, ješt chvilkýna, oblékatytída, hralismus, počítačitýdaě. Protože je žák více než chorob, tak se každá choroba objeví dvakrát.

D ti si ze sáčku lovily číslo, které skrývalo jednu z chorob uvedenou na tabuli, ve dvojici si rozd lily role a pustily se do nácviku. Tato část hodiny byla opravdu rušná. ůsi po patnácti minutách, jsem ztišila žáky a p ipravila je na to, že nyní se podíváme na to, jak se nácvik povedl a že budeme jednotlivé scénky hodnotit silou potlesku. Scénky se d tem moc povedly, dokonce využily i rozestav ní lavic a našly si po t íd i r zné jiné rekvizity. Odm nou každé dvojici byl bou livý potlesk.

87 Následovalo vyhlášení vít z , které jsem vybírala dle síly potlesku, vít zové byli odm n ni sladkou odm nou. Ke konci bloku jsem op t požádala žáky, aby ohodnotili svou práci v hodin prost ednictvím našich smajlík . Žáci již v tomto bloku pracují se smajlíky celkem automaticky, je jim jasné, co mají d lat a m j dojem je, že se hodnotí celkem pravdiv . Dnešní setkání prob hlo asi v nejlepší atmosfé e, žáci byli se svou prací spokojeni, moc se jim líbila dramatizace, celou t ídu pobavili chlapci, kte í se zodpov dn zhostili dámských rolí. D tem jsem op t pod kovala za odvedenou práci.

Záv r diskuse

Název dnešní povídky d ti zaujal, v úvodu hodiny se strhla prudká diskuse o hygienických návycích. P i práci s rozst íhaným textem bych určit p íšt volila obtížn jší variantu, nap íklad jinak rozst íhat text. V tší část hodiny zabrala dramatizace.

Tato metoda je pro mé žáky, kte í se rádi ukazují, jako stvo ená. P i nácviku jsem ale musela korigovat n které žáky, aby z jejich dramatizace nebyla fraška. I p es to se výsledné p edvedení scének moc povedlo.

88

5.8 Projektový blok č. Ř: Ješt chvilkýna