• No results found

Syftet med detta kapitel är att kort beskriva de styrmedel som på olika sätt påverkar kostnaderna i avgiftssystemet.

2.1 Reglering

2.1.1 Tillståndsprövning

Tillståndsprövningen reglerar hur mycket en verksamhet har tillstånd att släppa ut och reglerar bland annat utsläppsnivåer för kväve och fosfor. Tillståndsprövning för miljöfarlig verksamhet sker idag av länsstyrelser och miljödomstolar. (se bilaga 1, juridiska aspekter för ytterligare detaljer) Kostnader för tillståndsprövning ligger mellan 39 000 – 97000 kr per ärende, se tabell 3.2.

2.1.2 Tillsyn och kontroll

Tillståndspliktiga källor kontrolleras idag av länsstyrelsen, de som endast är an- mälningspliktiga kontrolleras av kommunerna. Kontroll och tillsyn av åtgärder som görs inom jordbruket genomförs av Jordbruksverket, länsstyrelser och kommuner. Tillsynsmyndighet för enskilda avlopp är kommunernas miljönämnder. (se bilaga 1, juridiska aspekter för ytterligare detaljer). Den totala kostnaden för tillsyn av tillståndspliktiga verksamheter gick under 2007 på ca 53 miljoner kronor för läns- styrelserna, se tabell 3.2.

2.2 Bidrags- och informationssystem

2.2.1 Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet (LB-programmet) som löper 2007-2013 har som över- gripande syfte att stödja en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling av den svenska landsbygden. Finansieringen sker både från EU:s budget och natio- nellt. Inom jordbruket, som utgör en viktig och stor sektor på åtgärdsmarknaden, finns möjlighet att söka miljöersättningar och investeringsstöd för en rad åtgärder inom jordbruket. Flera av de mest välbeprövade åtgärderna mot växtnäringsläckage är sådana som är berättigade för miljöersättningar.

Programmen administreras via Länsstyrelserna och Jordbruksverket. Kostna- derna per ärende uppgår till ca 900-1800 kr för administration och fältkontroll kostar ca 9 000-15000 per kontrollbesök. (SOU 2009: 07)

2.2.2 Greppa Näringen

Greppa Näringen är ett informations- och rådgivningsprojekt som syftar till att stötta lantbrukare med kunskap och verktyg så att kväve- och fosforförlusterna minskar på ett kostnadseffektivt sätt. Projektet syftar också till att göra använd- ningen av växtskyddsmedel säkrare och kampanjen Greppa Växtskyddet ingår sedan 2007 som en del i projektet. Basen för arbetet är de nationella miljö- kvalitetsmålen.

Greppa Näringen genomförs i bred samverkan mellan lantbruksnäringen (LRF och ett stort antal företag inklusive rådgivningsföretagen) och myndigheterna (Jordbruksverket och länsstyrelserna). Ytterst ansvarar Jordbruksverket för projek- tet och finansieringen sker med hjälp av det svenska Landsbygdsprogrammet och återförda mineralgödselavgifter. Under de senaste åren har drygt 30 miljoner per år satsats på projektet, varav merparten använts för enskild rådgivning runt om i lä- nen.

Varje jordbruksföretag har rätt till två besök per år av en rådgivare från något av de olika rådgivningsföretagen (Hushållningssällskapet, LRF-konsult, Lantmän- nen, länsstyrelsen etc.) och beräknas kosta ca 5000-6000 per besök.

2.2.3 Havsmiljöanslaget

Naturvårdsverket ansvarar för havsmiljöanslaget som används till insatser för att förbättra, skydda och bevara Östersjön och Västerhavet. 2010 omfattade anslaget ca 370 miljoner kronor. Under den kommande treårsperioden omfattar havsmiljö- anslaget totalt 930 miljoner kronor (370 miljoner kr år 2010, 280 miljoner kr år 2011, 280 miljoner kr år 2012). Bidrag ur havsmiljöanslaget har sökts av länssty- relser, statliga myndigheter, kommuner, organisationer och andra sammanslutning- ar, som inte är konkurrensutsatta/vinstdrivande.

2.2.4 LOVA Bidrag för lokala vattenvårdsprojekt

Cirka 100 miljoner ur havsmiljöanslaget kommer att gå till lokala vattenvårdspro- jekt (LOVA). Projekt som omfattas av LOVA-förordningen ska söka bidrag enligt den förordningen hos länsstyrelsen. LOVA-bidraget infördes den 1 augusti 2009 som ett särskilt bidrag till lokala vattenvårdsåtgärder. Syftet är att få fram lokala åtgärder som förbättrar havsmiljön, i första hand genom att minska belastningen av näringsämnen. Viss del av bidraget kommer att användas för utbildning till de organisationer som ansöker om medel från LOVA. Kommuner och ideella organi- sationer kan söka LOVA-bidrag hos länsstyrelsen. Stöden avser högst 50% av kostnaden och kan inte kombineras med andra statliga finansieringsstöd. Stödet administreras av Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Om avgiftssystemet inför- des idag skulle det konkurrera om samma åtgärder som kan få ersättning inom LOVA.

2.3 Uppskattade kostnader för befintliga

styrmedel

Utifrån olika studier och kostnadsuppföljningar har vi i Tabell 3.2 nedan samman- ställt kostnader för de styrmedel som beskrivits ovan.

Tabell 3.2 Översikt av kostnader för befintliga styrmedel. Kostnad per ärende

idag Källa Kommentar Tillståndsprövning och tillsyn Tillståndsprövning vid miljödomstol (MFV) 85 000 – 97 000 kr PM:Avgifter för prövning och tillsyn

Avser kostnader för första- instansmål på miljödom- stolarna Tillståndsprövning MFV länsstyrelserna Ca 39 000 kr Miljöprocessutredningen SOU 2009:10

Tillsyn (enskilda avlopp) Ca 1 700 kr 95 Palm, JTI

Tillsyn (punktkällor) Uppgift saknas PM: Avgifter för prövning och tillsyn.

Total kostnad för alla lst år 2007 = 53 Mkr

Bidrags- och informa- tionssystem

Hantering och tillsyn (diffusa källor) inom LB-

programmen

900-1 800 kr per ärende i administration. Ca 9 0 000-15 000 kr per fält-

kontroll.

SOU 2009:7 Avser fältkontroll som görs på ca 5-8% av inkomna

ärenden

Rådgivning till jordbruka- re in om Greppa Näring-

en

Ca 5 000-6 000 kr per rådgivningsbesök

Jordbruksverket 2008:25 Två besök per år

2.4 Övrigt

2.4.1 Vattenförvaltningen

Fem vattenmyndigheter i Sverige är ansvariga för införlivandet av EU:s ramdirek- tiv för vatten. I december 2009 beslutades åtgärdsprogrammen för att kunna uppnå god ekologisk status i samtliga vattenförekomster senast år 2015. I samband med dessa åtgärdsprogram föreslås en mängd åtgärder och de administrativa kostnader- na för dessa har uppskattats. För att kunna genomföra åtgärdsprogrammen är det möjligt att det kommer att krävas omprövning av ett antal industriella anläggningar och reningsverk, samt en övergripande tillsyn och inventering.

Ett exempel på beräknade administrativa kostnader är Västerhavets vattendi- strikts kostnader för tillsyn, prövning och omprövning som beräknas uppgå till ca 2 miljarder kronor. Till detta tillkommer myndigheters och kommuners arbete med utredningar, framtagande av föreskrifter och vägledningar som uppskattats till ca 250 miljoner kronor. Vissa delar av vattenmyndigheternas kommande åtgärdsarbe- te, t.ex. arbete med tillsyn och inventering av olika verksamheter skulle kunna koordineras med avgiftssystemet för att minimera kostnaderna för såväl avgiftssy- stemet som vattenförvaltningens arbete.

95

Kostnaden beräknades i Palm på kommunernas kostnader åren 1999 och 2000, vilket då uppgick till 1,5 miljarder kronor. Antal tillsynsobjekt var 900 000.

3 Diskussion om avgiftssystemets