• No results found

Faktorer som påverkar transaktions kostnadernas storlek

Fånggrödor

6 HUR STOR ANDEL KAN TRANSAKTIONSKOSTNADERNA UTGÖRA AV KOSTNADSBESPARINGEN I SÖDRA ÖSTERSJÖNS VATTENDISTRIKT?

1.5 Faktorer som påverkar transaktions kostnadernas storlek

Syftet med detta avsnitt är att föra en diskussion om olika faktorer som påverkar storleken på transaktionskostnaderna.

1.5.1 Myndighetens roll som mäklare

En utgångspunkt i en marknad är att köpare och säljare lätt kan finna varandra. Eftersom diffusa källor i större utsträckning ofta är utspridda över ett avrinnings- område innebär det att transaktionskostnaderna oftast är högre mellan diffusa källor och punktkällor än för handel mellan enbart punktkällor. En annan viktig aspekt som påverkar transaktionskostnaderna är graden av homogenitet. Ju homogenare en vara är desto mindre krävs av aktörerna att avslöja sin verksamhet och det mins- kar också behovet av att söka information. Vattenkvalitet är en mycket heterogen vara och handel mellan aktörer kräver därför att aktörerna införskaffar omfattande information för att kunna vara säkra på att den vara man köper motsvarar den

Transaktionskostnader

Administration Tillsyn Juridiska aspekter Information

Tillsyn, efterlevnad och kontroll

Överklaganden

Ny lag eller ändring av lag Framtagande föreskrifter

Underhåll registret och vidareutv. schabloner Allmänt; bedömning anbud, förvaltning av avgift, avtal etc.

Utformning av Auktionsförfarande, tilldelning tak, ansöknings- förfarande Initial information, utbildning till samtliga aktörer Ytterligare utredning, forskning utveckling av schabloner, register U P P S T A R T L Ö P A N D E Rådgivning och stöd Löpande information Upprättande av myndighet Auktionering, fastställande av tak Transaktionskostnader

Administration Tillsyn Juridiska aspekter Information

Tillsyn, efterlevnad och kontroll

Överklaganden

Ny lag eller ändring av lag Framtagande föreskrifter

Underhåll registret och vidareutv. schabloner Allmänt; bedömning anbud, förvaltning av avgift, avtal etc.

Utformning av Auktionsförfarande, tilldelning tak, ansöknings- förfarande Initial information, utbildning till samtliga aktörer Ytterligare utredning, forskning utveckling av schabloner, register U P P S T A R T L Ö P A N D E Rådgivning och stöd Löpande information Upprättande av myndighet Auktionering, fastställande av tak

belastningsminskning som krävs. I USA har man erfarit att om staten går in som mäklare ökar oftast möjligheterna till handel, eftersom aktörernas transaktionskost- nader minskar. (Stavins 1994) Om myndigheten fungerar som mäklare i form av en ”bank” innebär det att aktörerna endast har kontakt med myndigheten och lättare kan köpa och sälja de belastningsrätter de behöver (se även huvudrapport 6345, kapitel 9 ). Aktörerna har endast kontakt med myndigheten och undviker därmed stora informationskostnader och att hamna i tidskrävande förhandlingar som tar tid och kraft och som dessutom innebär risker. Transaktionskostnaderna och även risken förknippad med handel ”förflyttas” då från aktörerna till den reglerande myndigheten.

Om målet är att minska transaktionskostnaderna för verksamhetsutövarna och således underlätta för att handel ska uppstå kan det vara angeläget att den regleran- de myndigheten fungerar som mäklare även om detta innebär ökade administrativa kostnader för den reglerande myndigheten.

1.5.2 Geografisk skala

Som nämndes ovan påverkas aktörernas transaktionskostnader av hur svårt aktö- rerna har att söka och finna information, undvika risker och förhandla med sin handelspartner, speciellt när det gäller en så pass komplex vara som vattenkvalitet. Är handelsområdet för litet kan det finnas risk för att ingen eller mycket lite handel uppstår pga. för få aktörer.

Om myndigheten går in som mäklare är det inte lika viktigt att ta hänsyn till storleken på området. Tvärtom kan transaktionskostnaderna för den reglerande myndigheten minska vid ett större området pga. av vissa stordriftsfördelar. Mindre och därmed fler handelsområden innebär större administrativa kostnader vad gäller insamling av avgifter och anskaffning av kompensatoriska åtgärder. Ju fler mark- nader det finns, desto fler omvända auktioneringar för kompensatoriska åtgärder måste genomföras med allt vad det innebär i form av informationskostnader och bedömning och rangordning av åtgärder. Ju färre marknader och därmed färre ad- ministrativa enheter, desto mer specialistkompetens kan man uppnå vilket innebär att man kan hålla nere de administrativa kostnaderna. Här syftas på den tid som en handläggare t.ex. lägger ner på att bedöma ett projektförslag för en kompensatorisk åtgärd, sköta auktionering etc.

Möjligen kan ett vattendistrikt kan vara en lämplig geografisk skala. En mindre skala kan innebära att det är för få aktörer för att det ska finnas potential för handel. 1.5.3 Differentierade avgifter

En utgångspunkt i många handelssystem för vattenkvalitet är att kostnaderna för administration beror på utformningen av styrmedlet och förväntas öka med graden av differentiering av avgiften. Ju större differentiering desto högre förväntas den administrativa kostnaden bli för den reglerande myndigheten. I det anpassade av- giftssystemet är avsikten att bestämma avgiftens storlek utifrån den belastning vid recipienten (havet) som varje aktör ger upphov till. För att kunna utgå ifrån belast- ningsreduktionen vid havet måste hänsyn till aktörernas placering uppströms och

retention tas. Det kräver att myndigheten har tillgång till information om aktörernas placering och hur lokala förhållanden påverkar utsläpp och belastning.

I avgiftssystemet kan en rimlig väg vara att införa en viss grad av differentie- ring, mer schablonmässigt, så att man kan dela upp handelsområdet i olika zoner där olika avgiftsnivå gäller i olika zoner. På det sättet kan transaktionskostnaderna hållas nere men samtidigt är det möjligt att uppnå en viss grad av differentiering i förhållande till retentionen och lokala förhållanden.

1.5.4 Storlek på verksamhetsutövare

Verksamhetsutövarnas transaktionskostnader påverkas av storleken på företag. Ju större företag desto större möjlighet att det finns tillgång till specialiserad personal. Stora företag har ofta en miljöansvarig person som lättare kan sätta sig in i nya miljökrav och nya föreskrifter. För mindre företag innebär det nya avgiftssystemet att ännu en administrativ uppgift läggs på den vanliga administrationen och sökan- det av information tar mer tid i anspråk.

1.5.5 Löpande administration och tillsyn, kontroll, övervakning Förutom de faktorer som nämns ovan påverkas transaktionskostnaderna av hur styrmedlet är tänkt att utformas. De transaktionskostnader som speciellt bör beak- tas är de löpande kostnaderna för t.ex. tillsyn, kontroll och information etc. De löpande kostnaderna är på lång sikt de kostnader som påverkar mest och det re- kommenderas ofta i litteraturen att fokus bör vara på att försöka hålla dessa nere i så hög grad som möjligt. I vårt anpassade system är kostnaden för bedömningen av åtgärders effekter exempel på en löpande kostnad. Här kan det t.ex. vara mer kost- nadseffektivt att satsa på relativt höga initiala kostnader på forskning i stället för att löpande utveckla och förbättra sådana beslutsstöd.