• No results found

3 Diskussion om avgiftssystemets transaktionskostnader

3.5 Steg 4 Löpande kostnader

Steg 4 avser de kostnader som kommer att uppstå löpande när avgiftssystemet är infört. Kostnaderna avser administration, tillsyn och kontroll och löpande informa- tion och utbildning samt uppdatering och vidareutveckling av schabloner för be- dömning av åtgärders effekter.

3.5.1 Administration

De administrativa kostnaderna avser främst tid för löpande aktiviteter när systemet väl är igång. Löpande kostnader i avgiftssystemet kan t.ex. vara:

• Rådgivning till verksamhetsutövare • Registerhantering

• Allmän administration såsom bedömning av inkomna anbud, genomfö- rande av auktionering, mäklarfunktionen, kontraktsutformning, utbetal- ning.

• Förvaltning och utbetalning av de fonder som genereras genom inbetal- ning av avgifter.

• Löpande informationsutskick • Fastställande av tak

3.5.1.1 RÅDGIVNING

Om det finns möjlighet att utnyttja de rådgivningsinsatser som idag görs ute på gårdarna via Greppa Näringen bör kostnaderna för avgiftssystemet inte vara så höga. I ett inledande skede kan det dock vara nödvändigt med utökad rådgivning för att verksamhetsutövarna ska ha god förståelse för hur systemet fungerar.

Kostnaden per rådgivningsbesök har av Greppa Näringen beräknats till ca 5 000-6 000 kronor.

3.5.1.2 REGISTERHANTERING

Kostnader för underhåll och uppdatering av registret bör också räknas med i löpan- de administrativa kostnader. På energimyndigheten jobbar idag 2-3 personer med registret för handelssystemet. I registret för såväl Klimp som NOx-systemet finns även kostnader för att anlita konsulter för ca 0,5 miljoner kronor per år, vilket ock- så bör tas med i budgeten för avgiftssystemet.

3.5.1.3 ALLMÄN ADMINISTRATION

Allmän administration är aktiviteter som bedömning av anbud, betalning för utför- da åtgärder, genomförande av auktionering, upprättande av avtal etc. Bedömningen av ansökningar inom LB-programmet görs idag av länsstyrelserna och om de jord- bruksåtgärder som idag görs via LB-programmet i stället ska ske via avgiftssyste- met så bör det vara möjligt att utnyttja den kunskap som redan finns. Idag kostar det länsstyrelsen i genomsnitt 866 kr per utbetalningsärende. Dock kan kostnaderna i avgiftssystemet troligen bli lite högre eftersom ersättningsnivåerna i avgiftssy- stemet inte är fasta som i LB-programmet utan fastställs i respektive auktione- ringsomgång och är beroende av åtgärdernas reduktion och belastning på havet.

De löpande kostnader som tillkommer för att sköta auktioneringen beror på hur ofta auktioneringarna kommer att göras och storleken på handelsområde. I han- delsprogrammet i Ohio, USA genomförs auktionering en gång per år. Ett större handelsområde innebär att flera verksamheter kan ingå i en och samma auktions- omgång vilket främst innebär att den reglerande myndigheten får lägre administra- tiva kostnader.

En jämförelse med de administrativa kostnaderna för NOx systemet kan också vara intressant då några av de moment som ingår i deras löpande administration även kan vara aktuella i avgiftssystemet som t.ex. registerhantering och informa- tion, även om kostnaderna även innefattar tillsyn. Antalet reglerade källor är unge- fär lika till antalet (NOx 288, avgiftssystemet ca 260) Kostnaderna för att admini- strera NOx systemet uppgår till ca sex miljoner kr per år. Av dessa är fyra miljoner personalkostnader och övrigt information, registerhantering, konsulttjänster etc. Administrationskostnaden uppgår till ca 0.7% av det totala avgiftsbeloppet. Räknat per anläggning (288) innebär det en personalkostnad på ca 21 000 kr per anlägg- ning för administration och här ingår även tillsyn. (Kväveoxidavgiften 2003.)

Avgifterna som kommer in från de reglerade källorna ska förvaltas och sedan betalas ut i ersättning till de som utför kompensatoriska åtgärder. Utbetalningen av medel för kompensatoriska åtgärder görs redan idag genom administrationen av LB-programmet varför det inte bör innebära någon ytterliga kostnad. Även om kunskapen och resurserna redan finns tillgängliga inom LB programmet på Jord- bruksverket och länsstyrelserna kan då kostnaderna i stället tillföras avgifts- systemet.

3.5.1.4 LÖPANDE INFORMATIONSINSATSER

Inom Greppa Näringen görs årliga informationsinsatser i form av brev, åtgärdska- taloger, praktiska råd på hemsidan och notiser i tidningen Land. Informationsinsat- serna budgeteras till ca 6-9 miljoner per år (personlig kommunikation, Olofsson, Greppa Näringen). Information ut till jordbruksföretagen skulle kunna koordineras med utskicken inom Greppa Näringen. Viss utbildningsinsats kan eventuellt också göras inom ramen för LOVA-finansieringen. Information till allmänhet och regle- rade verksamheter kommer dock att innebära extra kostnader. Inom LB-

programmet görs också årliga informationsutskick och beräknas i grova drag kosta ca 1,2 miljoner kronor per år.

3.5.1.5 VIDAREUTVECKLING AV SCHABLONER

Forskning och vidareutveckling av åtgärders effekter och utveckling av schabloner kommer att fortgå löpande under tiden avgiftssystemet pågår. Dessutom ska taken som tilldelats också aktualiseras och det kan även tillkomma nya reglerade källor som ska tilldelas tak. Viss del av detta arbete kommer att pågå parallellt med av- giftssystemet och är därför inte alltigenom en kostnad för avgiftssystemet, varför kostnaden är svår att uppskatta.

Tabell 3.7 Uppskattning av löpande administrativa kostnader Aktivitet Kostnad i

befintliga styrmedel

Källa Kommentar Jämförelse avgifts- systemet Rådgivning 5000-6000 kr per besök Greppa När- ingen Två besök per år erbjuds idag.

Viss extra kostnad

Registerhantering 2,3 Mkr + 0,5 Mkr / år

Energimyndig- heten (ETS), Klimp, NOx

3 personer jobbar idag med registret för han-

delssystemet plus dataunderhåll. Möjligen lika Allmän administration 6 Mkr /år, ca 21 000 per företag

NOx Kostnader för att admi- nistrera NOx (även

tillsyn ingår)

Beror helt på utform- ningen av avgiftssy- stemet. Löpande informations- insatser 6-9 Mkr per år99 1,2 Mkr per år100 Greppa När- ingen LB-programmet Om koordinering med Greppa Näringen, LB program – ingen stor

extra kostnad Vidareutveckling scha-

bloner,

saknas Eget antagande Ca 1-2 mkr

Not: Ett personår beräknas på Naturvårdsverket uppgå till ca 0,75 Mkr

99

Grov uppskattning av årliga kostnader för informationsutskick. 100

3.5.2 Tillsyn, kontroll och övervakning 3.5.2.1 INLEDNING

Här avses kostnader för den reglerande myndigheten att efteråt kontrollera att alla berörda verksamheter gjort det som ålagts dem. Kostnaden för upprättande av till- stånd och eventuella omprövningar ingår också här.

Uppföljningen av vattenkvalitet från de åtgärder som vidtas till följd av avgifts- systemet ingår inte i tillsynskostnaden utan utgör del av en generell uppföljning av vattenkvalitén (se huvudrapport 6345, kapitel 7).

3.5.2.2 REGLERADE KÄLLOR

Tillståndsprövningen antas på kort sikt fungera på samma sätt som idag, dvs. via länsstyrelserna och innebär därför inte någon extra kostnad.

I så stor omfattning som möjligt bör tillsynen utföras enligt dagens tillsyns- verksamhet och enligt idag gängse normer, dvs. via miljörapporter och enstaka besök på anläggningar. Ansvariga för den operativa tillsynen blir då länsstyrelser och kommuner. Utsläppskontrollen omfattar mätningar som görs inom ramen för företagens egenkontroll och avgiftssystemet torde inte kräva någon utökad mätning jämfört med idag. Det kommer att vara nödvändigt att göra en komplettering av kraven för miljörapporteringen för tillståndspliktiga verksamheter samt ta fram en speciell mall för rapporteringen in till miljörapporteringsportalen, SMP.(för utförli- gare beskrivning se huvudrapport 6345, kapitel 7).

Idag besöker länsstyrelsen anläggningar vart tredje till femte år och har en kon- tinuerlig mailkontakt. (Bergqvist) Ett besök tar ca en halv dag och man räknar med en timkostnad på ca 900 kr (inkl. OH-kostnad). Det bör utredas ytterligare hur tillsynen ska gå till i avgiftssystemet och om det kommer att vara nödvändigt med ytterligare skärpt kontroll utöver de besök som idag genomförs av länsstyrelserna. Om anläggningarna väljer att genomföra egna åtgärder kan det innebära kostnader för extra kontroll. Om många däremot köper kompensatoriska åtgärder är det inte nödvändigt med extra kontroll på de reglerade källorna utan kontrollkostnaden hamnar då i stället på de som utför tillsyn och kontroll av kompensatoriska åtgärder.

3.5.2.3 KOMPENSATORISKA ÅTGÄRDER PÅ ÅTGÄRDSMARKNADEN

3.5.2.3.1 Jordbruksåtgärder

Hantering (ansökningar och tillsyn) av jordbruksstöden sköts idag av Jordbruks- verket, länsstyrelserna och i vissa fall kommunerna. I det anpassade avgiftssyste- met skulle det kunna vara möjligt att utnyttja dessa kanaler för tillsyn och kontroll. Idag sker fältkontroller av LB-åtgärder i 5-8 % av de verksamheter som inkommit med ansökan och varje besök kostar ca 10 000-15 000 kr. Eventuellt kommer det i ett inledande skede vara nödvändigt att genomföra fler besök ute i fält, vilket inne- bär extra kostnader för den reglerande myndigheten.

3.5.2.3.2 Övriga åtgärder; skogsbruk, enskilda avlopp vattenbruk etc.

Det behöver utredas hur tillsyn och kontroll ska utformas för åtgärder som inte genomförs via existerande jordbruksstöd. Det är möjligt att länsstyrelsernas kon- trollverksamhet för LB-åtgärderna skulle kunna utnyttjas även här.

Enskilda avlopp kan eventuellt ingå som en kompensatorisk åtgärd. Enskilda hushåll kan då erhålla ersättning om de utför åtgärder utöver redan satta lagkrav (se huvudrapport 6345, kapitel 6). I BSAP området finns ca 550 000 fastigheter med enskilda avlopp, varav 350 000 är permanentboende. Ca 40% av dessa uppfyller inte lagkraven, vilket innebär att ca 220 000 enskilda avlopp inte uppfyller kraven i avgiftssystemets område (Palm, JTI). Palm har beräknat att det kostar ca 1700 kr per tillsynsärende på kommunerna. I Västerhavets vattenmyndighet räknar de med en kostnad på ca 9900 per ärende. I deras åtgärdsprogram har man beräknat en total kostnad på 1,7 miljarder för utökad tillsyn av de enskilda avloppen för bara Väster- havets vattendistrikt.

Tabell 3.8 Uppskattade kostnader för tillsyn, kontroll och övervakning

Uppskattad kostnad Källa Jämförelse avgiftssy- stemet

Tillsyn, kontroll reglera- de källor

3600 per tillsynsbe- sök.

Naturvårdsverket Om befintliga resurser kan utnyttjas – eventuellt

högre för extra fältbesök Tillsyn och kontroll

kompensatoriska åt- gärder 9 000 – 15 000 per fältkontroll. Jordbruksverket SOU 2009:7

Vissa inledande extra kostnader.

Viss del av kostnaden för tillsyn och kontroll kan också täckas av verksamheterna. Idag har länsstyrelserna ca 65% kostnadstäckning för tillsyn och tillståndsprövning.

3.5.2.4 JURIDIK

Löpande juridiska kostnader avser främst hantering av överklaganden. Eventuellt kan det också handla om bötesförelägganden om böter skulle väljas som straffpå- följd i avgiftssystemet. Det är svårt att uppskatta hur många ärenden som kan vara aktuella i vårt system. I NOx systemet hade under det tio första åren endast 2 eller 3 fall drivits till domstol och överklagats. Nacka tingsrätt har gjort en mycket grov uppskattning där de beräknat att kostnaden kan uppgå till ca 20 000 kr per överkla- gandemål.

Tabell 3.9 Uppskattade kostnader för löpande juridiska aspekter.

Uppskattad kostnad Källa Jämförelse avgiftssystemet

Överklaganden Ca 20 000 kr per över- klagandemål

4 Finansiering av systemet