• No results found

GIFTFRI MILJÖ

In document Miljömålen – 2013 (Page 55-79)

aNSVariG MYNDiGhet: KEMIKALIEINSPEKTIONEN

Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna.

Riksdagen har fastställt sex preciseringar:

DEN SAMMANLAGDA ExPONERINGEN FÖR KEMISKA ÄMNEN: Den sammanlagda expo- neringen för kemiska ämnen via alla exponeringsvägar inte är skadlig för människor eller den biologiska mångfalden

ANVÄNDNINGEN AV SÄRSKILT FARLIGA ÄMNEN: Användningen av särskilt farliga ämnen har så långt som möjligt upphört

OAVSIKTLIGT BILDADE ÄMNEN MED FARLIGA EGENSKAPER: Spridningen av oavsiktligt bildade ämnen med farliga egenskaper är mycket liten och uppgifter om bildning, källor, utsläpp samt spridning av de mest betydande av dessa ämnen och deras nedbrytnings- produkter är tillgängliga

FÖRORENADE OMRÅDEN: Förorenade områden är åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa eller miljön

KUNSKAP OM KEMISKA ÄMNENS MILJÖ- OCH HÄLSOEGENSKAPER: Kunskap om kemiska ämnens miljö- och hälsoegenskaper är tillgänglig och tillräcklig för riskbedömning

INFORMATION OM FARLIGA ÄMNEN I MATERIAL OCH PRODUKTER: Information om miljö- och hälsofarliga ämnen i material, kemiska produkter och varor är tillgänglig

målet är inte möjligt att nå till 2020 med idag beslutade eller planerade styrmedel.

tillräckliga underlag för bedömning av utvecklingen i miljön saknas.

Resultat och analys i sammanfattning

Trender för ämnen som mäts och övervakas i miljön varierar. För flertalet ämnen saknas dock underlag för ange halter eller utvecklingsriktning.

Varje länsstyrelse bedömer trenden i sitt län. Tio länsstyrelser anser inte att det går att se någon tydlig riktning för utvecklingen i miljön beträffande Giftfri miljö, sex tycker att utvecklingen i miljön är negativ, två tycker att den är positiv och tre anser att utvecklingen i miljön är oklar eller att tillräckliga underlag för bedöm- ning saknas.

Förutsättningarna att nå Giftfri miljö har förbättrats genom skärpt lagstiftning inom EU och internationellt. Användningen av vissa särskilt farliga ämnen har begränsats genom EU-regler. En del välkända och sedan länge begränsade miljö- gifter, som undersökts i långa tidsserier, uppvisar en positiv utveckling i miljön. Halterna av andra ämnen, som till exempel vissa långlivade perfluorerade ämnen ökar. För flertalet ämnen saknas uppgifter dels om halter i människa och miljö, dels om hur halterna förändrats över tid. Farliga ämnen som ingår i och sprids från varor, byggnadsverk och andra fasta konstruktioner kan påverka människor och miljö under lång tid.

Ökande konsumtion leder till ökad kemikalie- och varuproduktion globalt, vilket bidrar till ökad diffus spridning av farliga ämnen. En ny FN-rapport128 visar

att produktionen och spridningen av kemikalier i miljön fortsätter att öka, vilket kan innebära att det blir svårt att nå nationella och internationella miljömål. En stor del av de varor som konsumeras i Sverige tillverkas dessutom i länder utanför EU, många gånger med svagt utvecklad kemikaliekontroll.

Lagstiftning och andra styrmedel på området utvecklas generellt sett positivt och bedöms på sikt kunna ge goda förutsättningar att nå målet och ge bättre skydd för hälsa och miljö mot kemiska risker. Kunskapen om hälso- och miljö- farliga egenskaper är för det stora flertalet ämnen fortfarande bristfällig. Metodik för att bedöma riskerna med framförallt hormonstörande ämnen, nanomaterial och kombinationseffekter behöver utvecklas. Särskild hänsyn behöver tas till känsligheten hos foster, barn och ungdomar. Kontrollen av kemiska ämnen i varor är bristfällig och behöver utvecklas vidare i regelverken.

Det finns cirka 1 300 förorenade områden som bedöms utgöra mycket stor risk för miljön och människors hälsa. Ytterligare ca 14 000 områden behöver till viss del också åtgärdas. Efterbehandlingstakten behöver dock fortfarande öka.

Företagens arbete med att byta ut farliga ämnen mot mindre farliga ämnen behöver utvecklas vidare i hela varukedjan.

Under året har flera viktiga åtgärder, såväl nationella som inom EU och interna- tionella, vidtagits som bidrar till att skapa förutsättningar att på sikt nå Giftfri miljö. Nationellt har bland annat flera förslag tagits fram som kan ge en tydligare inriktning på Sveriges arbete för Giftfri miljö inom EU. Ett sådant är Miljömåls- beredningens förslag till strategi för detta arbete. Även regeringen har fastställt tre etappmål under 2012 för utveckling av styrmedel inom EU rörande särskilt farliga ämnen, kunskap om hälso- och miljöegenskaper och information om farliga ämnen i varor. Dessutom redovisade Kemikalieinspektionen under 2012 ett regeringsuppdrag ”Bättre EU- regler för en giftfri miljö” som bland annat omfat- tar analys av brister och utvecklingsbehov avseende EU-regler inom området och förslag till ändringar som bör drivas av Sverige.129

Inom EU har kommissionen i förslag till EU:s sjunde miljöhandlingsprogram föreslagit, i linje med svenskt initiativ, att en EU-strategi för en giftfri miljö ska tas fram.

Kemikalieinspektionen har vidare med de extra resurserna som följt med reger- ingsuppdraget Handlingsplan för en giftfri vardag 2011–2014 – Skydda barnen bättre kunnat arbeta för skärpta krav, i såväl utveckling som tillämpning av EU:s kemikalielagstiftning, för att begränsa förekomsten av farliga ämnen.

Flera viktiga steg har tagits i att begränsa användningen av särskilt farliga ämnen, såväl inom EU:s kemikalielagstiftning Reach som inom Stockholmskon- ventionen och andra internationella konventioner. Kandidatförteckningen i Reach har till exempel uppdaterats med 67 nya ämnen, därav fem på grund av att de är hormonstörande resp. huvudsakligen kraftigt allergiframkallande vid inandning.

Arbetet med den globala kemikaliestrategin inom SAICM130 har fortsatt och

resulterat i beslut om att till år 2015 utveckla ett förslag till frivilligt internatio- nellt program för information om ämnen i varor med principer för vilken infor- mation som aktörer under en varas livscykel bör få tillgång till.

129 Kemikalieinspektionen. Bättre EU-regler för en giftfri miljö – rapport från ett regerings- uppdrag. Rapport 1/12. 2012.

130 SAICM: (Strategic Approach to International Chemicals Management) Mötesrapport SAICM/ICCM.3/24 Annex III (Presiden’t summary of the high level dialogue).

Resultat

övergripande

I detta avsnitt redovisas viktiga händelser som berör flera av Giftfri miljös preciseringar.

Regeringen har fastställt tre etappmål rörande särskilt farliga ämnen, kunskap om hälso- och miljöegenskaper och information om farliga ämnen i varor. Miljö- målsberedningen presenterade en strategi för Sveriges arbete inom EU och interna- tionellt för Giftfri miljö i sitt delbetänkande Minska riskerna med farliga ämnen! – Strategi för Sveriges arbete för en giftfri miljö131. Miljömålsberedningen föreslog

ytterligare fem etappmål i syfte att uppnå Giftfri miljö. Regeringen gav i december 2012 Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram ett förslag till handlingsplan för Sveriges insatser i utvecklingen av Reach.

På uppdrag av regeringen arbetar Kemikalieinspektionen med Handlingsplan för en giftfri vardag 2011–2014 – Skydda barnen bättre. En delredovisning ska göras den 31 januari 2013. Kemikalieinspektionen har med de extra resurserna, 100 milj kr i fyra år, under 2012 bland annat kunnat öka tillsynen av farliga ämnen i varor, kunnat arbeta för skärpta krav i såväl utveckling som tillämpning av EU:s kemikalielagstiftning för att begränsa förekomsten av farliga ämnen samt fört branschdialoger med näringslivet för att diskutera möjliga åtaganden om att minska riskerna med farliga ämnen i varor. Dialogerna har berört leksaker, texti- lier och kosmetika.

EU

Läkemedelsverket har deltagit i Miljömålsberedningens arbete med att utforma förslag till ny kemikaliepolitik. Resultatet är ett förslag till etappmål som inklude- rar läkemedel.132 Läkemedelsverket har även bidragit till EEA:s rapport om upp-

datering över läkemedels- och miljöläget i EU.

Läkemedelsverket har, inom ramen för en dialog med kosmetikabranschen, gjort en analys av förekomst och halt av utvalda parfymämnen i barn- och ung- domsprodukter på den svenska marknaden.

Ett samverkansprojekt om Reach-tillsyn med syfte att öka kunskapen och för- bättra tillsynen över användningen av kemikalier har genomförts i samarbete

mellan Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, kommuner och länsstyrelser.133

131 SOU 2012:38.

132 Läkemedelsverket. Underlag för årlig uppföljning av miljökvalitetsmålet Giftfri Miljö Dnr 670-H-1201701. 2012-11-28. Dnr 589:2012/520168.

133 Naturvårdsverket. PM. Underlag för uppföljning av miljökvalitetsmålet Giftfri miljö 2012. 2012-11-30. Diarienummer NV-09874-12.

Kemikalieinspektionen redovisade i slutet av mars 2012 ett regeringsuppdrag Bättre EU-regler för en giftfri miljö134 som bland annat omfattar analys av brister

och utvecklingsbehov avseende EU-regler inom området och förslag till förbätt- ringar som bör drivas av Sverige.

Regeringen gav Kemikalieinspektionen i uppdrag att till april 2013 redovisa en utveckling av de förslag om mål och principer för en sammanhållen EU-lagstift- ning för farliga ämnen i textilier som Kemikalieinspektionen presenterat i rappor- ten Bättre EU-regler för en Giftfri miljö.

Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag till hand- lingsplan för växtskyddsmedel.

En nationell avfallsplan för 2012–2017135 har beslutats. I planen föreslås bland

annat mål och åtgärder för att minska spridning av farliga ämnen från nedlagda deponier, skrotbilar, utsläpp till luft från avfallsförbränningsanläggningar samt åtgärder för att undvika bränder i avfallslager.

Regeringen har tillsatt en utredning ”Nationell handlingsplan för säker använd- ning och hantering av nanomaterial”. Den ska vara klar 2013.

I följande avsnitt redovisas viktiga händelser för respektive precisering till Giftfri miljö.

Den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen

GLOBALT

Ett reviderat Metallprotokoll under CLRTAP136 har beslutats med överenskom-

melser om strängare utsläppskrav. I förlängningen bör detta medföra minskad deposition av kvicksilver, kadmium och bly över Sverige.

EU

Sverige har bland annat haft en ledarroll vid framtagande av vägledning för till- lämpning av regler kring jämförande bedömning och substitution samt fått genomslag i arbetet med att ta fram underlag för att bland annat identifiera kandi-

dater för substitution mot bakgrund av POP/PBT-egenskaper137.

En ny biocidförordning har antagits av EU under 2012 för införande 2013. Viktiga nyheter är bland annat nya regler för att minska riskerna från biocidbe- handlade varor.

134 Kemikalieinspektionen. Bättre EU-regler för en giftfri miljö – rapport från ett regerings- uppdrag. Rapport 1/12. 2012.

135 Naturvårdsverket. Från avfallshantering till resurshushållning. Sveriges avfallsplan 2012–2017. Rapport 6502. 2012.

136 Convention on Long-range Transboundary Air Pollution. Konventionen om gränsöver- skridande luftföroreningar.

137 Kemikalier med POP/PBT-egenskaper är organiska, långlivade (persistenta), kan lagras i levande vävnad (bioackumulerbara) och är giftiga (toxiska).

Kommissionen har beslutat att Sverige för vissa rodenticidprodukter har rätt att begränsa ömsesidiga erkännanden mellan EU:s medlemsländer. Det ger möjlighet att minska riskerna med miljöpåverkan i den nationella prövningen.

Kommissionen har inom ramen för EU:s sjunde miljöhandlingsprogram före- slagit att en EU-strategi för en giftfri miljö ska tas fram som bland annat ska inkludera en samlad policy för kemikalier i varor utifrån folkhälso-, miljö- och avfallsaspekter. Förslaget till miljöhandlingsprogram ska förhandlas i Rådet och Parlamentet under 2013.

NATIONELLT

Hälso- och miljörisker med växtskyddsmedel har enligt miljömålssystemets indi- kator minskat betydligt jämfört med basåret 1988, se figur 9. Indikatorns risk- index speglar trender på längre sikt. Sedan slutet av 90-talet är både risker med växtskyddsmedel och användning på en relativt stabil nivå. Förändringar mellan åren i användning speglar i stora drag en förändring i val av grödor, något som påverkats av EU:s jordbrukspolitik. De senaste åren har träda och arealen vall ökat något samtidigt som spannmålsarealen minskat vilket även ses i en minskad användning efter den ökningen som var 2008.

60 120 40 20 0 Index år 1988 = 100

Figur 9. Riskindikatorer jämfört med antal hektardoser för växtskyddsmedel under åren 1988–2011, uttryckt som ett index med 1988 som basår

1988 KÄLLA: KEMIKALIEINSPEKTIONEN 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 20102011 100 80 Hektardoser Miljörisker Hälsorisker

Hälso- och miljörisker med växtskyddsmedel har enligt miljömålssystemets indikator minskat betydligt jämfört med basåret 1988. Indikatorns riskindex speglar trender på längre sikt. Sedan slutet av 90-talet är både risker med växtskyddsmedel och användning på en relativt stabil nivå. Förändringar mellan åren i användning speglar i stora drag en förändring i val av grödor, något som påverkats av EU:s jordbrukspolitik. De senaste åren har träda och arealen vall ökat något samtidigt som spannmåls- arealen minskat vilket även ses i en minskad användning efter den ökningen som var 2008. Indikatorn finns också på miljömål.se/indikatorer.

Kvicksilver kan utlakas från marken till ytvatten till följd av skogsbruk. Ett för- tydligande i skogsvårdslagens hänsynsparagraf trädde i kraft i januari 2012. Det innebär bland annat att vid skötsel av skog ska vattenkvaliteten i sjöar och vatten- drag bibehållas eller förbättras.

I syfte att undersöka utrymmet för nationella krav har Kemikalieinspektionen kartlagt lagstiftning som andra länder har vidtagit rörande byggprodukter. MOTVERKANdE INsATsER

Exempel på beslut som motverkar måluppfyllelse är att Sverige har dispens från EU och får saluföra strömming med förhöjda dioxinhalter. Ett annat exempel ger Skåne län som rapporterar om kommunala försök att förbjuda slamspridning för att minska problem med miljögifter, men de kommunala besluten har ogiltigför- klarats av länsstyrelsen.

MILJÖ- OCH HäLsOTILLsTÅNdET

I modersmjölk har halterna av flera reglerade miljöföroreningar minskat under lång tid enligt miljömålssystemets indikator, se figur 10. Minskningen sker dock långsamt trots att användning och spridning kraftigt begränsats. För vissa särskilt farliga ämnen där användningen begränsats eller förbjudits minskar halterna i

modersmjölk medan halterna av ersättningsämnena ökar.138

Ett akut problem idag är att nivåerna av dioxiner och dioxinliknande PCB i fet fisk från Östersjön är oacceptabelt höga och utgör en risk för människors hälsa. Dioxinhalterna i strömmingsmuskel visar till exempel inte någon tydlig tendens att minska med undantag för Bottenhavet.139 Ny forskning visar att dioxin i fisk

i större utsträckning än vad som tidigare antagits kommer från atmosfäriskt ned- fall.140

Den svenska miljöövervakningen visar att delar av befolkningen har halter av kadmium i urin som ligger vid eller över de nivåer som kan relateras till påverkan på njurar och skelett. Befolkningens exponering för kadmium behöver därför

minska.141 Enligt en skånsk uppföljning inom ramen för miljöövervakningen före-

faller det ha skett en sänkning av kadmiumivåerna i både urin och blod hos kvin-

138 Naturvårdsverket. PM. Underlag för uppföljning av miljökvalitetsmålet Giftfri miljö 2012. 2012-11-30. Diarienummer NV-09874-12.

139 Havsmiljöinstitutet. Havet 2012.

140 Managing the dioxin problem in the Baltic region with focus sources to air and edible fish. Wiberg, K., Assefa, A., Sundqvist, K., Cousins, I. Johansson, J. McLachlan, M., Sobek, A., Cornelissen, G., Miller, A., Hedman, J., Bignert, A., Peltonen, H., Kiljunen,M., Shatalov, V., Cato, I. Diarienummer 670-H12-01701. Diarieförd hos Kemikalieinspektionen i jan 2013. 141 Kemikalieinspektionen. Kadmiumhalten måste minska – för folkhälsans skull En risk-

bedömning av kadmium med mineralgödsel i fokus. Rapport från ett regeringsuppdrag. Rapport 1/11. 2011.

nor.142 Oavsett detta är kadmiumexponeringen på en nivå som sannolikt bidrar till

ökad benskörhet. Kemikalieinspektionen har i en rapport kommit fram till att den samhällsekonomiska kostnaden för frakturer orsakade av höga kadmiumhalter i maten, grovt sett, uppgår till 4,0 miljarder kronor per år.143

60 120 40 20 0 Index år 1996 = 100

Figur 10. Halterna av vissa långlivade organiska miljöföroreningar i modersmjölk från förstföderskor från Uppsalaregionen i relation till 1996 års utgångsvärde

KÄLLA: LIVSMEDELSVERKET, SVERIGES OFFICIELLA STATISTIK

100 80

I modersmjölk har halterna av flera reglerade miljöföroreningar minskat under lång tid enligt miljö- målssystemets indikator. Minskningen sker dock långsamt trots att användning och spridning kraftigt begränsats. För vissa särskilt farliga ämnen där användningen begränsats eller förbjudits minskar halterna i modersmjölk medan halterna av ersättningsämnena ökar. Indikatorn finns också på miljömål.se/indikatorer. 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 PBDE (bromerat flamskyddsmedel) PCB 153 Dioxiner DDE (nedbrytnings- produkt av DDT)

Trots åtgärder har inte kadmium i havsmiljön minskat. I flertalet av lokalerna i miljöövervakningen av miljögifter i biota i havsprogrammet är halterna fortfa- rande högre än på 80-talet och under de senaste åren visar koncentrationen av kadmium i strömmingslever en svag tendens att öka på vissa lokaler.144

Halterna av kvicksilver har minskat betydligt i både strömming och sillgrissle- ägg efter insatta åtgärder. I Västerhavet syns dock ingen avtagande trend för kvicksilver i sill. Inte heller finns någon sådan trend för Bottenviken, Bottenhavet och södra Östersjön under de senaste åren.145 Problem med kvicksilver finns även

142 Skerfving, S., Löfmark, L., Rentschler, G., Lundh, T. Kadmiumhalter i blod och urin hos skånska kvinnor 2010 – med jämförelser bakåt till 1999/2000. Rapport 2012-03-26 från Arbets- och miljömedicin, Skånes Universitetssjukhus/Lund.

143 KemI PM 12/12 Samhällsekonomisk kostnad för frakturer orsakade av kadmiumintag via maten.

144 Havsmiljöinstitutet. Havet 2012. 145 Havsmiljöinstitutet. Havet 2012.

i insjöfisk. Halterna ligger mycket över de halter som anges som gränsvärden i vattendirektivet och det finns inga tecken på att dessa halter minskar.146

Under senare tid har bly uppmärksammats alltmer, bland annat i kranar och kaffeautomater och blyets risknivåer har justerats nedåt147. Trots en sänkning av

exponeringen pga stoppet för blyad bensin är säkerhetsmarginalen för bly inte särskilt stor mellan svenskars beräknade exponering och den exponering där hälsoeffekter inte kan uteslutas.

Kvicksilverhalten i blod hos barn är jämförelsevis hög, men inte på en nivå som kan förväntas ge toxiska effekter. De riskreducerande åtgärder som hittills har vidtagits mot kadmium- och kvicksilverförorening har inte haft någon markant effekt på halterna i svenska livsmedel. För bly, HCH, PCB, HCB och DDT har dock åtgärderna i de flesta fall haft positiv effekt på halterna i livsmedel.

En riktad insats av Länsstyrelsen i Skåne län påvisade rester av bekämpnings- medel i grundvatten inom skyddsområdet för vattentäkten. Halterna låg i flera fall över gällande EU-gemensamma riktvärden för ämnen som idag används inom till exempel grönsaks- och potatisodling148. Vattenmyndigheternas statusklassning av

grundvattenförekomster visar på rester av bekämpningsmedel över riktvärden i de jordbruksintensiva delarna av landet. Detta medför problem vid dricksvattenfram- ställning.149

Livsmedelsverket har också låtit analysera ett stort antal matkorgsprover, och hit- tar 10 olika växtskyddsmedel i mätbara halter i frukt, grönsaker och potatis, av de 350–400 växtskyddsmedel som är analyserbara. Halterna av de funna växtskydds- medlen är låga, och torde innebära en liten hälsorisk för medelkonsumenten.150

användningen av särskilt farliga ämnen

GLOBALT

Vid den globala kemikaliestrategins tredje konferens antogs hormonstörande ämnen som en ny prioriterad fråga för internationellt informationsutbyte. I oktober 2012 fattade Stockholmskonventionens expertkommitté beslut om att rekommendera flamskyddsmedlet hexabromocyklododekan (HBCDD) på listan för utfasning.

146 SLU. Yttrande (rörande Årlig uppföljning 2013). ID SLU.ua.Fe2013.1.1.3-533. 2013-02-20. 147 EFSA-rapport: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1570.pdf

148 (2012 Länsstyrelsen i Skåne län, Grundvattenkvalitet i Skåne län, Utvärdering av regional provtagning av grundvatten 2007–2010, Rapport 2012:12).

149 Remissvar från HaV till KemI.

150 Market Basket 2010, SLV-rapport på Livsmedelsverkets hemsida).

I maj 2012 uppdaterades den svenska genomförandeplanen för Stockholms- konventionen.151 Denna förväntas bidra till minskad spridning av särskilt PFOS152

och de bromerade flamskyddsmedlen från varor i avfallsledet.

Sverige deltar i förhandlingarna om en global kvicksilverkonvention. Det avslu- tande förhandlingsmötet hölls i januari 2013 och gav en konventionstext som ska skrivas under i den japanska staden Minamata i oktober i 2013.

Rotterdamkonventionens översynskommitté, Chemical Review Committee, CRC, har föreslagit att fyra nya ämnen/ämnesgrupper ska läggas till annex III till konventionen.

EU

Kandidatförteckningen i Reach har under 2012 uppdaterats med 67 nya ämnen och innehöll i december 138 särskilt farliga ämnen. Fem av de nya ämnena har en bedömningsgrund som skiljer från övriga SVHC-ämnen genom att de bedöms som särskilt farliga på grund av att de är hormonstörande resp. huvudsakligen kraftigt allergiframkallande vid inandning.

Kommissionens föreskrivande kommitté har röstat igenom att ytterligare 8 ämnen ska föras upp på tillståndslistan i Reach (bilaga XIV). I december 2012 innehöll tillståndslistan 14 ämnen.

Inom Reach har flera beslut om begränsad användning av särskilt farliga ämnen fattats. Bland annat har användning av den kraftigt hudallergiframkallande bio- ciden dimetylfumarat begränsats i importerade varor, och bly har begränsats i smycken.

Kemikalieinspektionen har tagit fram ett förslag till begränsning inom EU av bly och blyföreningar i konsumentvaror. Förslaget innebär en haltgräns för hur mycket bly som får finnas i konsumentvaror som barn kan stoppa i munnen. För- slaget har överlämnats till den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA.

Regeringen har anmält till EU att den avser att införa ett nationellt förbud mot att använda det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) i lack och ytskikt i för- packningar för livsmedel som är särskilt avsedda för barn under tre år.

I juni 2012 togs endosulfan, hexaklorbutadien (HCBD) och polyklorerade naf-

In document Miljömålen – 2013 (Page 55-79)