• No results found

Hantering av målningar

In document TIDENS TAND (Page 193-196)

Hantering omfattar alla moment där mänsklig eller mekanisk beröring före-kommer. Hit hör genomgång av magasin och samlingar, men även mer aktiva ingrepp som montering, rengöring, konservering och transport. Han-tering av måleri på duk och pannå innebär att målningarna utsätts för svår-bedömda risker för skador och nedbrytning.

Innan du tar i målningen:

• Fundera på om transporten är nödvändig. Kanske kan fotografen, konser-vatorn eller konsthistorikern i stället komma till målningen. Konst bör hanteras så litet och så sällan som möjligt.

• Försäkra dig om att målning och ram är stabila och tål en förflyttning.

• Försäkra dig om att målningen sitter ordentligt fast i prydnadsramen.

• Titta efter svagheter i målningen och ramen och anpassa handgrepp, pla-cering och transport därefter.

• Montera handtag på ramen på stora målningar för säkrare hantering.

• Kontrollera att transportvägen är fri.

• Kontrollera att slutdestinationen är förberedd.

• Se till att eventuell hjälp finns till hands för att bära målningen, öppna dörrar osv.

• Tänk på att smycken och utstickande föremål i klädseln kan rispa och skada en målning. Ta av löst hängande plagg, verktyg ur fickor etc.

• Rapportera gamla och nya skador till den som är ansvarig för föremålen.

Målningar med mycket ömtålig och rikt ornamenterad ram samt målningar som saknar ram kan inte hanteras utan speciella skyddsåtgärder som t.ex.

montering av en skydds- och transportram.

Då du bär målningen:

• Undvik att vidröra ramar och målade ytor direkt med händerna. Ytorna är känsliga för fingeravtryck som inte syns direkt men som mörknar med tiden och drar åt sig smuts och damm. Rena vita bomullshandskar är bra att använda. Vid hantering av stora och tunga målningar kan det ibland vara nödvändigt att vidröra ramen med torra och rena händer men und-vik då blankförgyllda delar som är mest känsliga.

• Hantera endast ett föremål åt gången, oavsett storleken.

• Bär en målning med båda händerna och bildsidan vänd mot dig.

• För aldrig in handen mellan duk och spännram, då kan grundering och färgskikt skadas.

• Hantera förpackade målningar extra försiktigt, eftersom det kan vara svårt att se eventuella skador och svagheter genom förpackningen.

Transport och tillfällig placering inom museet

Se till att transportvagnar har dämpande material som skyddar målning-arna mot stötar och vibrationer. När målningar staplas på vagnen, behövs det skydd mellan målningarna. Om en målning är för stor att bäras av en person, så är den oftast för stor för en person att hantera på transportvagn.

Krokar, ståltråd och andra upphängningsanordningar kan orsaka skador om de kommer emot bak- eller framsidan på ett måleri. En kartongskiva mellan målningarna kan förhindra detta. Vid tillfällig förvaring kan det vara nöd-vändigt att stapla målningar mot en vägg i magasinet. Målningar staplas på halkfria klossar av något mjukt material som även skyddar mot eventuellt vattenläckage på golvet. Stapla målningar av liknande storlek tillsammans, den största innerst.

Förvaring

Syftet med magasineringen är att kunna förvara målningarna i en bra miljö men ändå ha tillgång till dem. Det är viktigt med god registervård för att undvika onödig hantering. I en konstsamling med olika materialkategorier kan det vara lämpligt med indelning av magasinet i olika zoner med speci-ella klimatkrav. Magasinet kan sektioneras med brandväggar. Målningar

Bara små målningar kan hanteras säkert av en person. Bär målningen med båda händerna oavsett hur liten målningen är. Ta tag i målningen längs båda långsidorna och bär med bild-sidan vänd mot dig. Det man kan se är bättre skyddat, och man ser eventuella förändringar direkt. Var till exempel uppmärksam på områden med pastos färg.

Litet större målningar bör hanteras av två personer. Fatta längs nederkanten och längs ena långsidans övre del för att balansera målningens vikt. Gå inte baklänges bland

museiföremål.

Målningar på duk och pannå 195 långtidsförvaras som regel på utdragbara skärmar med utrymme mellan målningarna för att underlätta upp- och nertagning. Skärmarna bör vara vibrationsdämpade, ha dubbla gallernät samt ha en mjuk uppbromsning i ändlägena. Detta ger god tillgänglighet till målningarna, förutsatt att golv-ytan hålls fri.

Krokar fästs på prydnadsramens baksida. För att vinkeln mellan skärmen och målningens yta inte ska bli för stor, bör krokarna fästas strax nedanför ramens ovankant, och krokarnas storlek anpassas efter målningens storlek och tyngd. Större målningar ställs i fack med mellanväggar. En lös botten-platta kan fungera som glidplan och underlätta hanteringen, så att inte ramar skadas vid hanteringen. Utrymmet är dock mer svåråtkomligt för syning av målningarna och städning. Målningar med lös färg kan behöva förvaras liggande på en hylla i väntan på konservering.

Överst t.v.: Transportvagnar kan användas för att förenkla transport av målningar. Mål-ningen bör då vila mot stötdämpande mate-rial på samtliga kontaktytor med vagnen.

Vagnens bottenplatta bör vara försedd med tvärslåar som hindrar målningen från att glida.

Överst t.h.: Tillfällig förvaring av ramade målningar. Stapla målningarna i samma vin-kel vertikalt mot väggen, så att huvuddelen av deras tyngd bärs av golvet och inte av mål-ningen innanför.

Nederst: Tillfällig förvaring av ramade mål-ningar. Har dessa likartad storlek kan de staplas tillsammans. De ställs i storleksord-ning med den största målstorleksord-ningen innerst. Ställ framsida mot framsida, baksida mot baksida och med skyddsmaterial mellan prydnadsram-arna, eller använd kartongskivor mellan målningarna. (Undvik att stapla oramade målningar samt målningar med ömtåliga, ornamenterade ramar.)

Skärmar i kompaktsystem är olämpliga från bevarandesynpunkt, då man måste hantera ett stort antal skärmar varje gång en målning ska tas ner.

Detta utsätter samlingen för onödiga vibrationer.

In document TIDENS TAND (Page 193-196)