• No results found

Tillsyn och vård

In document TIDENS TAND (Page 196-200)

Förebyggande tillsyn och vård bör utföras av museipersonal med kännedom om föremålen samt under handledning av konservatorer inom berörda mate-rialområden. Det är viktigt med regelbunden genomgång av de föremål som ingår i samlingen, för att få en överblick över och en helhetsbild av de behov som finns och för att kunna göra korrekta prioriteringar. Det är bra om detta kan bli en integrerad del av den löpande verksamheten, eftersom en konst-samling har ett kontinuerligt vårdbehov som inte upphör så länge föremålen finns. Man kan börja med att titta på målningen direkt på skärmen med hjälp av en ficklampa. Undersök målningens bärande underlag och färg-skikt. Var uppmärksam på indikationer på pågående nedbrytning, såsom färgresningar, färgskålningar, flagnande färg och bortfall. En typ av sprick-bildningar som inte leder till avflagning av färgen är torksprickor som beror på att färgen dragit sig samman i samband med torkprocessen. Notera om duken är mycket nedbruten. Finns det revor i duken, finns det sprickor i pan-nån, finns det indikationer på mögel- eller insektsangrepp? Notera även före-komst av plandefekter hos det bärande underlaget, föreföre-komst av fläckar, repor, skavmärken och blekning av pigment. Kontrollera om det finns äldre lagningar och retuscher.

Om målningen tas ner från skärmen, bör den placeras på ett bord med ett mjukt underlag som skydd. En bra arbetsordning är att börja titta på bak-sidan. Kontrollera monteringen, om målningen kan glida fram och tillbaka i ramen uppstår slitage. Är målningen monterad på kilram, kontrollera att samtliga kilar är på plats och sitter fast. Titta om det finns damm och andra partiklar mellan duk och spännram. Undersök sedan prydnadsramen.

Ramarna är ofta den del av konstverket som far mest illa vid hantering.

Finns det lös ornamentik, bortfall av och/eller flagnande förgyllning/färg?

Damm drar åt sig fukt samt luftföroreningar och påskyndar på så sätt ned-brytning av intilliggande material. Förekomsten av damm gynnar också mikroorganismer. På en ofernissad målning med en matt yta kan damm och smuts tränga ner i ytan och vara närmast omöjligt att avlägsna utan att påverka färgskiktet. Det kan i vissa fall vara lämpligt att skydda känsliga verk från damm genom att ha dem inslagna i dammskyddande papper eller tyg. Undvik täta material som plast för långtidsförvaring, då en viss luftväx-ling ofta är önskvärd. Efter att noggrant ha undersökt färgskiktet och pryd-nadsramen och konstaterat att målning och ram är i gott skick, kan man damma en fernissad målning med en mjuk, bred pensel. Notera att en ofer-nissad målning bör dammas av en konservator. Försök aldrig att rengöra en målning på egen hand. Felaktig behandling kan orsaka irreparabla skador på de ömtåliga ferniss- och färgskikten.

Målningar på duk och pannå 197 Överst: Kabinettskåp från Flandern, 1600-talets förra hälft. Detalj av oljemålning på trä, utförd av Frans Francken II:s ateljé. Tillhör Statens Konstmuseer. I allmänljus syns färgresningar och bortfall.

Nederst: Samma motiv i släpljus. Genom att belysa ytan från sidan med t.ex. en ficklampa kan man få en fullständigare bild av skadornas omfattning.

Målningar på duk bör vara monterade med metallbleck, fästa med skru-var. Pannåer monteras med fjäderstål som endast skruvas fast i prydnads-ramens baksida. Kilramar har den nackdelen att kilarna ofta lossnar och då kan lägga sig mellan duken och kilramen. För att hindra detta bör kilarna säkras.

Överst: Detalj av oljemåleri på duk från 1903 av Rickard Berg. Tillhör Statens Konstmuseer.

Torksprickor kan uppstå i färgskiktet under torkningsprocessen. Som regel har dessa sprickor rundade och sluttande kanter. I sprickorna lyser grundering eller underliggande färgskikt igenom. Denna typ av sprickbildning leder inte till färgbortfall.

Nederst: Tvärsnitt av torksprickor. Sprickorna har runda kanter och går inte ner genom grunderingen utan ligger bara i målningens ytskikt.

Målningar på duk och pannå 199 För att skydda målningens framsida från skavmärken bör man filta den del av prydnadsramens fals som målningen vilar mot. En enkel men mycket effektiv, preventiv åtgärd är att montera ett baksidesskydd på målningen.

Ett bakstycke av pH-neutral papp eller polykarbonat som skruvas fast i mål-ningens kilram buffrar mot förändringar av den relativa luftfuktigheten, minskar luftströmmar genom duken, håller damm och främmande föremål borta samt minskar vibrationer vid transport. Baksidesskyddet ska täcka hela målningens baksida och fästas i kilramen eller spännramen, inte i pryd-nadsramen. Lämna inte lufthål, de kan leda till lokala luftströmmar som orsakar sprickbildning i färgskiktet. Om målningen ska hängas på väggen, bör man kontrollera att upphängningskrokarna sitter ordentligt fast och an-vända ny tavelvajer.

En målning på duk bör inte vara för dåligt spänd, framför allt inte om målningen ska transporteras, eftersom den då kan slå mot spännramen/kil-ramen, och sprickbildning kan uppstå på motsvarande ställen i färgskiktet på framsidan. Är målningen monterad på en kilram är det möjligt att kila ut den. Det är dock viktigt att undvika att den blir för spänd, eftersom det då finns risk för att duken brister vid lägre relativ luftfuktighet. Att kila ut en målning tillhör de moment som bör utföras av konservator med kännedom om föremålet. Svaga omvikningskanter kan brista vid utkilningen eller när klimatet blir torrare och målningen blir mer spänd. Spänningsfördelningen blir också ojämn. Duken blir mest utspänd i hörnen. Om man inte skyddar målningens baksida vid utkilningen, kan man få sprickbildning på fram-sidan om hammaren kommer åt duken.

Litteratur

Berger, G. & Russel, W. 1990. Deterioration of Surfaces Exposed to Envi-ronmental Changes. Journal of the American Institute for Conservation.

29, p. 45–76.

Berger, G. & Russel, W. 1994. Interaction between canvas and paint film in response to environmental changes. Studies in Conservation 39, p. 73–86.

Keck, C. 1965. How to take care of your pictures. New York, The Museum of Modern Art & The Brooklyn Museum.

Knell, S. 1994. Care of Collections. Routledge, London.

Mecklenburg, M.F. & Tumosa, C.S. 1991. Mechanical Behaviour of Pain-tings Subjected to Changes in Temperature and Relative Humidity. Art in Transit: Studies in the Transport of Paintings. National Gallery of Art, Washington, p. 173–216.

Padfield. T. 1995. An introduction to the physics of the museum environ-ment. Internet, http://www.natmus.dk/cons/tp/

Stolow, N. 1987. Conservation and Exibitions. Butterworths, London.

Stout, G.L. 1975. The Care of Pictures. Dover Publications, New York.

In document TIDENS TAND (Page 196-200)