• No results found

Modern konst

In document TIDENS TAND (Page 190-193)

Många problem som man råkar ut för som konservator av modern konst har sitt ursprung i att de material och materialkombinationer som ingår i konstverken oftast är industriellt framställda och inte alltid lämpliga för konstnärsbruk. Det ingår ofta bruksföremål som är tillverkade för helt andra användningsområden. Föremål som anpassats i kvalitet och livslängd till sitt användningsområde. Dagstidningar till exempel är en färskvara och bör-jar snabbt brytas ner av solljuset och är inom kort tid både gulnade och spröda.

Då sådana massproducerade föremål ingår i en unik kombination i ett konstverk, ställs helt andra krav på föremålen. De ska bevaras åt eftervärl-den för att kunna ställas ut på museer runt om i värleftervärl-den eller kanske hante-ras på den privata konstmarknaden, där de kan vandra genom många hän-der på kort tid. Om delar av konstverket inte går att bevara oförändrade, kan det bli aktuellt med att vid framtida utställningar reproducera dessa delar av konstverket. En noggrann dokumentation av konstverket i samråd med konstnären ingår då i bevaringsrutinerna.

De traditionella materialen, t.ex. olja på duk, används också i högre grad på ett experimentellt sätt. Man försöker bl.a. uppnå den matta monokroma ytan med en oljefärg som ju tidigare använts på ett helt annat sätt med fernissa som skydd. Den matta ytan blir då mycket porös med ett underskott av bindemedel som gör den extremt känslig för repor, damm, vattenstänk och annan påverkan.

Syntetiska bindemedel som t.ex. akryler med mjukare yta är ofta mer känsliga än oljefärger för repor och skrapmärken. De kan också reagera negativt med förpackningsmaterial som ligger mot ytan. Många moderna målningar är målade runt omvikningskanterna och saknar ram, vilket gör dem utsatta för fingeravtryck och svåra att hantera. En L-formad ramlist fastsatt på spännramens baksida kan ge ett gott skydd och en möjlighet att flytta konstverket utan att vidröra färgskiktet. Ramlisten ger även möjlighet att få en distans mellan förpackningsmaterial och färgskikt.

Målningar på duk och pannå 191 En del konstverk har kraftigt impasto eller applikationer fastsatta på färg-ytan som lätt kan skadas och orsaka skador på omgivande färgskikt. Botten-material som kartong, spånplatta och andra träplattor bryts med tiden ner, blir spröda och kan skiktas vilket gör att de måste skyddas med baksides-plattor. Deras känslighet mot fukt gör att de lätt slår sig.

Stora format på målningarna kombinerat med svaga ramar gör att duk-arna ofta rör sig mycket då man transporterar dem, och detta utsätter ett sprött måleri för stora skaderisker. En stor, mycket tung, modern målning på duk kom till konserveringen med sprickbildning i höger och vänster kant ca 6–7 cm in från kanten, något under mitten. Det visade sig vara precis vid den horisontala tvärslån. Målningen var så stor och tung, att det enda sättet att flytta den var att ta tag i tvärslån. Händerna hade därmed gått in mellan ram och duk och tryckt ut duken med skador i grundering och färgskikt som följd. Skador som upptäcktes långt senare. Här skulle en skyddsplatta på baksidan gjort, att målningen inte kunnat flyttas alls. Kompletterad med bärhandtag på ramen skulle det däremot ha gått att både förebygga skadan och flytta konstverket. Ofta är skador på modernt måleri irreversibla. De kan ibland döljas med skicklig behandling med hjälp av olika konserve-rings- och restaureringsmetoder men dyker ofta upp igen efter en tid, då en permanent försvagning är inneboende i målningen och är en svag länk vid nästa mindre påfrestning som bilden utsätts för.

Klimatrekommendationer

Magasinen tillhör de lokaler där det största antalet konstverk finns samlade per kvadratmeter. Betydelsen av att regelbundet övervaka magasinets miljö kan inte nog betonas. En kontinuerlig kontroll av ljus- och klimatförhållan-den tillsammans med rutiner för luftrening och städning bör finnas. Stabilt klimat i enlighet med internationell standard gör att föremålen kan lånas ut

Användning av skyddsram vid hantering och packning av modernt måleri utan egen ram. Principen är även användbar för måleri med känsliga ramar.

Baksidesskydd

Pack-material Duk och färg

Spännram

Skyddsram

till andra museer utan att utsättas för hastiga klimatchocker som leder till skador. Frågan om vilka värden på relativ luftfuktighet (RF) och temperatur som kan betraktas som ideala för en bestämd typ av föremål diskuteras kon-tinuerligt.

Med utgångspunkt från de risker av för hög och för låg RF som redan diskuterats, har en internationell samstämmighet utvecklats mot värden mel-lan 40–60 % RF. Med hänsyn tagen till de osäkerheter som mätnoggrannhet, instrumentfel, lokala klimatfickor etc. ger upphov till är ca 50 % RF ett värde som idag allmänt rekommenderas för en målerisamling. Dygnsvaria-tionen bör inte överstiga ± 5 %, men att tillåta en viss årsvariation kan vara nödvändigt på grund av det yttre klimatets inverkan på byggnaden.

Temperaturen i magasinet får inte avvika avsevärt från de lokaler dit föremålen transporteras. Ett vilande, lågfrekventerat magasin kan dock vara betydligt kallare, eftersom detta bromsar den biologiska och kemiska ned-brytningen. Föremålen är då betydligt sprödare och kan inte hanteras utan särskilda försiktighetsåtgärder.

Magasinsrutiner

Det är vid hantering av föremålet i magasinet som riskerna för skador är svårast att förutse. Hanteringen omfattar uppackning, transport inom ma-gasinet, tillfällig placering samt hängning på skärm eller placering i fack.

Risken för skador kan minimeras genom goda magasinsrutiner. Rutiner för hur man tar i föremål, transporterar dem i magasinet samt hur man förpackar dem, hänger dem och registrerar deras placering i magasinet. Är magasinet en del av museet kan målningen anlända direkt från väggen i utställnings-salen, buren av en tekniker med skyddshandskar. Om förrådsförvaltaren underrättats i förtid, har han haft möjlighet att utse en plats för målningen, där den kan hängas direkt. Då återstår bara att registrera föremålets place-ring, så det kan hittas igen.

En skada leder oftast till bestående försvagningar i materialet. Även om det är möjligt att dölja ett bortfall för blotta ögat genom kittning och retuschering förblir föremålet skadat. Lagningens egenskaper skiljer sig från originalets, och skillnaderna blir ofta tydligare med åren, eftersom originalet och tillägget åldras olika.

Skada Lagning Ny mindre skada

Heterogent område Färg 2

Färg 1 Grundering Duk

Vibrationer, rörelser i duk.

Lätt beröring.

Målningar på duk och pannå 193 Är målningen i stället ett inlån till en kommande utställning som öppnar om tre månader, så kan den anlända förpackad i en låda och vara eskorterad av en kurir. Det kan då bli aktuellt att uppackning och avsyning sker i ett ankomstrum i anslutning till magasinet.

In document TIDENS TAND (Page 190-193)