• No results found

1. Kreativitet, innovasjon og entrepreneurskab i det danske utdanniongssystemet

1.8 Innovation inden for teknisk skole, handelsskoler og gymnasieområdet

2.8.1 Gymnasiet (STX): Innovation som valgfag.

Uddannelsen til studentereksamen (STX), højere handelseksamen (HHX) og højere teknisk eksamen (HTX) og højere forberedelseseksamen (HF) deler samme lovbekendtgørelse når det gælder valgfag. Det tydeligste tiltag til arbejde med innovation i gymnasiale uddannelser findes i valgfaget Innova-tion på C-niveau.

Faget blev lanceret med stor opbakning fra både regeringen og det dan-ske erhvervsliv i 2006, og havde til formål at lære unge på videregående uddannelser om iværksætteri og ideudvikling, men kun få studerende på STX har valgt faget.

Ifølge bekendtgørelsen er formålet med undervisningen er at fremme elevernes evne til at arbejde systematisk med idéudvikling. Endvidere er det formålet, at eleverne udvikler kommerciel handlekraft og evne til risiko-håndtering gennem anvendelse af metoder til gennemførelse af innovative projekter og opstart af nye virksomheder i en international økonomi. Endelig er det formålet, at eleverne skal udvikle deres evne til at kunne arbejde med viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger.

Eleverne skal have viden om invention, innovation og diffusion. Faget giver viden om idéudvikling og kommercialisering samt innovations betyd-ning på såvel mikro- som makroniveau, og beskæftiger sig med innovative processer, projektstyring og projektforløb eller forretningsplan.

Det fremgår af fagbeskrivelsen, at undervisningen skal tilrettelægges problemorienteret og projektorganiseret med inddragelse af cases til belys-ning af fagets teori, og i forbindelse med case-undervisbelys-ningen inddrages eksterne samarbejdspartnere i form af virksomhedsrepræsentanter eller iværksættere, og undervisningen skal tilrettelægges så elevernes kommerci-elle handlekraft og risikovillighed udvikles.

Det fremgår endvidere af lovteksten, at når faget indgår som studieret-ningsfag, har det et samspil med andre fag omkring kreative processer og idéudvikling og med samfundsvidenskabelige, naturvidenskabelige og tek-nologiske fag om udarbejdelse af projektforløb eller forretningsplaner. Af lærervejledningen fremhæves særlig tydeligt, at elevernes faglige nysgerrig-hed skal fremmes, så

„der gøres op med vanetænkning, rutiner og automatiklæsninger. Eleverne skal moti-veres til at undres, stille spørgsmål og bruge deres intuition og kreativitet i løsninger, således at elevernes selvstændighed bliver større.“

Begreber som selvstædighed og kreativitet optræder også her, og der gøres eksplicit opmærksom på at det kræver et brud med den gængse opfattelse af læring.

Projekt Innovaction og Innovaction pædagogik i det almene gymnasium

Det seneste initiativ for at højne interessen for entrepreneurskab i det almene gymna-sium er projekt innovacation, hvor man går på tværs af de forskellige gymnasieret-ninger og lader dem arbejde sammen.

I et nyt projekt i Århus er man gået sammen på tværs af gymnasium i projekt In-novaction. Fem gymnasier sætter fokus på udvikling af kreativitet, innovation og handlekraft som pædagogiske redskaber i undervisningen. Målet er at inspirere flere elever til at blive iværksættere. Det startede i januar 2010 og omfatter Århus Stats-gymnasium, Langkær Gymnasium og HF, Egå Gymnasium, der her indgår i samar-bejde med de andre gymnasieretninger: Teknisk Gymnasium under Århus Tekniske Skole og Handelsgymnasiet under Århus Købmandsskole.

Frem til sommeren 2012 skal lærere og ledere udvikle nye kompetencer sammen med eleverne. Forsøgsprojektet koster knap 5 mio. kr., og heraf har Region Midtjyl-land bidraget med 3,1 mio. kr.

Man ønsker at fremme en gymnasiekultur, der præges af selvstændighed og handlekraft samt viljen og evnen til at handle hos ledelse, lærere og elever, og projek-tet skal øge elevernes lyst til at starte egen virksomhed. Undervejs i forløbet vil ud-valgte klasser, lærere og ledere på hvert gymnasium møde eksperter inden for kreati-vitet, innovation og iværksætteri og komme i dialog med iværksættere i små, mel-lemstore og store virksomheder. Der vil blive etableret et tæt netværk mellem en række private virksomheder og gymnasierne om samarbejdsprojekter, workshopper og camps. Det almene gymnasium får dermed en „ny profil“.

Lærerne vil blive introduceret til pædagogiske metoder, der giver dem mulighed for at undervise med nye ideer i deres pensum, og erhvervslivet skal i langt højere grad inddrages og blive en naturlig del af gymnasiernes fundament, ifølge lektor Povl Christian Henningsen fra Erhvervsakademi Århus, som er en af tovholderne bag pro-jektet.

Første fase af projektet indledes i dette forår med en undersøgelse af, i hvor høj grad der arbejdes med begreber som innovation og entrepreneurship, og i hvilket om-fang undervisningen er anvendelsesorienteret. Resultaterne af undersøgelsen skal bruges til at sammensætte målrettede undervisningsforløb og etablere aftaler med in-teresserede virksomheder.

Næste skridt er at tilrettelægge undervisningsforløb, der opfylder visionen om at skabe en innovaction-kultur. Et krav for deltagelse i projektet er, at deltagerne an-vender deres erfaringer fra de særlige aktiviteter i projektet i den daglige undervis-ning, så det efterfølgende bliver muligt at evaluere effekten på de elever, der har fun-geret som testpersoner for den nye innovaction-pædagogik (Gymnasieskolen 04/2010)

Undervisningsmateriale og undervisningsform.

I lærevejledningen foreslår man inddragelser af koncepter som Young In-terprise eller European Business Games, så elever kan oprette egen virksom-hed eller simulere en virksomvirksom-hed, og der henvises med link til disse firma-ers/institutioners hjemmesider, ligesom der henvises til øvrige links med rele-vans for faget, iværksætter portaler m.m. Eleverne skal gruppevis (2–4) udarbejde en forretningsplan der skal fremlægges ved eksamen. Der eksami-neres ved en mundtlig prøve på grundlag af et projekt (Undervisningsvejled-ning, Innovation C 2007 Undervisningsministeriet).

Ifølge den sidste statistik, er det 0,2 % af alle STX-elever, som dimmitere-de i 2009 (21.112 elever), som har faget innovation (422 elever) Til sammen-ligning kan nævnes, at de tilsvarende tal for HHX og HTXer hhv 37,1 % og 13,4 % svarende til 2533 HHX-elever og 356 HTX-elever (Som dimmiterede i 2009).

Faget udbydes fra og med august 2010 også på B-niveau, og ventes at indgå i en del studieretninger på specielt HHX. Innovation B rummer 200 timer, og er dermed en stor udvidelse af feltet, i forhold til Innovation C der kun rummer 75 timer og inddrager fagområder som: brugerdreven innovati-on, oplevelsesøkonomi, forretningsmodeller, og socialt entrepreneurskab, og peger dermed mod entrepreneurskabsundervisning, der ikke primært er rettet mod det private marked.

Teknisk skole og handelsskoler

Mens der for gymnasiet er tale om valgfag, er der tale om obligatorisk un-dervisning i entrepreneurskab. Faget virksomhedslære og innovation indgår på de 6 grundforløb på teknisk skole. Forløbet indeholder etablering af egen virksomhed, hvor eleverne udarbejder en fiktiv forretningsplan for start af egen virksomhed. Planen indeholder idegrundlag, produktbeskrivelse. Der er tale om 1 uges iværksætterforløb på grunduddannelserne og undervisningen kan fortsættes på flere af hovedforløbene, HG, HHX,HTX:

 På HG grundforløb, har faget til formål at give eleverne en introduktion til iværksætterområdet

 På HG Salg og Service, skal eleverne etablere og drive egne virksomheder. Projektet laves i forbindelse med valgfaget „egen virksomhed“ og de valgfrie områdefag „iværksætteri“ og „visuel markedsføring“

 På HHX udbydes fagene: Afsætning, Virksomhedsøkonomi, Innovation

 På HTX udbydes endvidere fagene Teknologi og Innovation  På HG: Salg og Service, udbydes fagene: Virksomhedsøkonomi,

Iværksætteri

Innovationsliner på handelsgymnasier

På flere af landets handelsgymnasier har man oprette særlige innovationsli-nier for elver med særlig interesse i at starte egen virksomhed og arbejde med innovation. På BCH i Horsens, kan eleverne på studieretningen øko-nomi og marketing vælge studieretningsfaget Innovation (niveau C og B) Det indebærer, at alle arbejder med etablering af egen virksomhed (Young Enterprise konceptet). Derudover inddrages Børsens Gazellespil, omfattende kontakt til iværksættere fra erhvervslivet, studierejse til udlandet med fokus på innovation og deltagelse i innovationcamps. Uddannelsen blev første gang udbudt i august 2009.

Skole med tradition for undervisning i innovation

Vejle Handelsskole har en lang tradition for at arbejde med innovation.

Lederen af Vejle handelsskoles innvationslinie blev således kåret til årets Entre-preneurskabs Booster 2009 (Ruben Krogh). Skolens klasser er blandt landets førende inden for iværksætteri og entrepreneurskab og halvdelen af eleverne på handelssko-len har valgt denne linie. Der er nu etableret et Idea House hvor studerende med iværksætter ønsker gratis har mulighed for at afprøve deres virksomhedside. Skolen har et stort udbygget netværk med mange lokale virksomheder og lederen har tæt kontakt med ministerierne om udvikling af innovation.

Især på handelsgymnasier er Young Enterprise en meget synlig samarbejdspart-ner. Formålet med Young Enterprise på f.eks Esbjerg Handelsgymnasium er at få nogle af eleverne til at starte egen virksomhed under vejledning af lærere og rådgive-re fra erhvervslivet. De elever, der deltager i Young Enterprise-forløbet, får mulighed for at afprøve deres teoretiske viden i praksis inden for fag som bl.a. afsætning og virksomhedsøkonomi. Typisk samarbejder et par andre elever eller en lille gruppe om at starte en virksomhed. Eleverne bruger en del fritid på opgaven. Til gengæld får de mulighed for at deltage i nationale og internationale messer og konkurrencer og får dermed en ballast, som de kan bruge, f.eks. til en fremtidig karriere som iværksætter eller innovativ medarbejder i en virksomhed

Det konstateres at gymnasiernes traditionelle profil og kultur har indflydelse på traditioner for samarbejde med det private erhvervsliv og det afspejles i arbejdet med entrepreneurskab og tilgangen hertil. Mens det er en tradition for HTX og HHX, er denne traditions først i ved at blive skabt på STX