• No results found

5 RESULTAT OCH ANALYS

5.2 Ungdomarnas privata miljö

5.2.5 Att låta någon annan i familjen bestämma

Jag har valt Stefano som representant för denna kategori. Vi möts i ett första samtal då även Marco är med och då berättar Stefano att han liksom flera andra informanter nyligen har tap etserat om. Ef- tersom Stefanos föräldrar och fyra syskon ofta tillbringar kalla vin- terkvällar inne i hans varmare rum menar han att bilderna som sit- ter uppe ska passa. När Stefano filmade tog han hjälp av Marco och filmen visar Stefanos rum me n han väljer att inte kommentera inredningen. Tidigare har Stefano delat rum med sin lill ebror, som ibland fortfarande leker inne hos Stefano.

Metafunktion

Stefanos rum kan beskrivas som ett ordinärt sovrum. Rummet är tapetserat med en tapet med vit bottenfärg och små, blå regel- bundna rektanglar glest utplacerade över ytan. Rektanglarna har ett svagt dekorativt mönster. I ta ket hänger en ljus plafond troligt- vis i gl as. Ett perspektivfönster med persiennen nerdragen till tre fjärdedelar avslöjar en gräsmatta, en gång och en gulbeig e damcy- kel utanför Stefanos rum. I rummet fi nns till höger om dörren en liten ”skrivbordshörna” som inrymmer dator, te ve, förstärkare samt diverse små el ektroniska tillbehör med slad dar. Teven står överst i hörnan och är prydd med en liten spetsduk med en lit en figur på. Även ovanpå förstärkaren, som står på en hylla till väns- ter, ligger en liten spetsduk. Stef ano har åtta pärm ar med olikfär-

gade ryggar stående på två sm å hyllor. På bordskivan står en vit liten lampa lite till vänster och datorn inne i hörnan. Överst på e n hylla står en gul och röd leksakstelefon i plast.

Ovanför dörren hänger en rund klocka. Till vänster om dörren står en liten låg byrå i mörkt trä. Ovanpå ligger en spetsduk och på den står en vas med lil a och vita blomm or. På vägge n till vänster om dörren hänger de två bilder som finns i rummet. Överst är det den albanska flaggan i målat trä och under den ett skolfoto föreställan- de Stefano från grundsk olan. Utmed ena långsidan samt utmed fönsterväggen finns två soffor med ljust överdragst yg samt en kud- de i vartdera soffhör net. Kuddarna är klädda med ett ljust mönst- rat tyg. På den ena soffa n ligger en tygdocka föreställande Spin- delmannen. På golvet ligger en beige matta med ett svagt blo m- mönster och leksakstelefonen har flyttat ner på golvet under senare delen av filminspelningen. De övriga väggarna är utan föremål.

Diskurs

Jag undrar hur Stefano fu nderar över sina möbler, bilder och arte- fakter. Han svarar:

Om jag ska v a helt ärlig så är det inte jag som fixar sånt hem- ma. Det är mamma. Det är mamma som fixar hela huset. Hon tycker om… …organisera o så. Så j ag vet inte. Hon har… ho n är mycket så. Hon vet hur alla vill ha det o så. Så hon vet unge- fär. Nä, ma mma städar varje dag hemma så. Varj e dag kan hända. Två gå nger om dan osså. M amma arbetar på da n. Jag har en storasyster, som har gått ut trean så hon arb etar. Ibland är hon ledig på dan. Så städar hon också.

(Stefano I 2 s 1-2)

Stefano har inordnat sig i den familjekultur som g äller hemmets skötsel. Han låter mamma sköta både städning men också dekora- tionen av rummet. Han menar att mamma vet hur det ska vara. I gengäld arbetar Stefano utanför hemmet och bidrar därmed eko - nomiskt till familjens ekonomi. Han är en del av familj ens kollek- tiv.

Design

Stefano har endast två bilder upps atta. Jag undrar över när fot o- grafiet av honom är ifrån och han svarar. ”Typ sex an. Jag vet inte, det är bara d et. Gammal bild, roligt att ha upp den. Jag har ingen annan. Jag har bara en annan liten. När jag var yngst. Jag var jätte- liten. Jag var bara fyra år när jag kom till Sverige. Så jag vet inte. Vi bara satte upp den” (Stefano I 2 s 2). Sen pr atar vi om den andra bilden, albanska flaggan och jag frågar om vad den betyder för honom. Stefano svarar: ”Amen, det är mitt hemland så den… så den är viktig” (Stefano I 2 s 2).

Stefano berättar att hans favoritpla ts i rummet är hörnan där alla hans apparater finns; teve, dator, tevespel och förstärkare. Han sä- ger: ”Ja, den är det bästa som fi nns. Bara för att datan finns där och tevespel. Allt finns dä r” (Stefano I 2 s 6). Högs t upp, ovanför teven, hittar jag en l iten pjäs som jag vill Stefano ska berätta om. Den står på något som liknar en duk och Stefano berättar: ”Ja, det var för att h ålla den fast. Det var typ en man o en kvinna. Sit ter nära varandra” (Stefano I 2 s 5). Har du valt den undrar jag. Han svarar: ”Ja, den har jag satt upp. Ja , jag tyckte den var fin” (Stefa- no I 2 s 5). Han vet inte var de n kommer ifrån, det kommer han inte ihåg för det var så länge sedan, men han har själv köpt den. Han påpekar att de två b äddsoffor som skaffades när han delade rum med sin bror nu är bra att sitta i om kompisar kommer på be- sök.

Produktion

Stefano berättar att han har tillverkat den albanska flaggan själv i träslöjden på högstadiet. Han beskriver arbetet på följande sätt:

Ja, alltså, jag har gjort i två delar, bakgrunden för sig själv. Jag har skärt ut h ela den grejen . Och så har jag gjort en skitfin grej. Så jag har skärt ut hela själva mönstert. Så har jag satt på den en liten runda så att det blir mer avstånd mellan bakgrun- den o … så den gjorde jag i åttan om jag inte har fel. Nä i sju- an.

Favorithörnan används av Stefano huvudsakligen nattetid. Då han kommer hem från ett långt arbets pass hos McDonald´s sätter han sig vid dato rn och k ommunicerar med kompisar. Bland annat skickar han bilder genom MSN och hotmail. Han säger: ”Typ jag kan om jag nånstans hittat en jättefin bild jag tycker är bra så bara skickar jag o kolla så fint det var” (Stefano I 2 s 4).

Stefano har också bakgrundsku nskap om moderns utsmyckningar. Han berättar följande om den lilla prydnadsduken över teven som hans mamma ordnat att ”vi har sån albansk, jag vet inte vad ja g ska säga. Det är typ som ett papper och man syr ihop produktio- ner, fyrkantiga som man lägger så att det ser fint ut. Så är det t re fyrkanter, som man viker åt sidan så det blir… så det ser lite fint ut. Så har hon gjort det. För dekoration o så hade hon lagt den för att hon tycker den är fin” (Stefano I 2 s 5).

Distribution

Vem ser Stefanos rum? R ummet används av frä mst familjen och inredningen sköts av mamma och fö ljer delvis den albanska kultu - rens mönster, vilket St efano inte har något emot. Stefano berättar under vårt första samtal att om han ska hänga upp mer på sina ny- tapetserade väggar så blir det bilder av ”nära och kära” (Stefano I 1 s 2). Rummet tycks vara en familj eangelägenhet. Stefano tycker inte att det finns så mycket att säga om rummet. Utifrån det visuel- la materialet från rumm et och samt alen med Stefano ser j ag att hans identitet framför allt uttrycks etniskt.