• No results found

Avsikten med förslaget till en revidering och modernisering av TV-direktivet är att direktivet skall ta i beaktande den snabba tekniska utvecklingen. I direktivet görs en uppdelning mellan linjära och icke-linjära tjänster. Det är fråga om en linjär tjänst ifall det är sändarföretaget som väljer tidpunkt för sändningen. Vid en icke-linjär tjänst är det tittaren som laddar ned sändningen från ett nät vid en tidpunkt som tittaren själv väljer.672 Mobil-TV kan inkludera bägge typer av tjänster.673 Det är naturligtvis svårt att förutse hur de framtida mobil-TV-sändningarna kommer att utformas, men en trolig utveckling är att en stor del av sändningarna kommer att utgöras av kortare program som pågår endast några minuter.674 Därför kan det vara skäl att överväga huruvida det kan göras undantag från bestämmelserna om TV-reklam. Varken TV-direktivet eller TV-konventionen gör några undantag för TV-sändningar till mobiltelefoner, vilket inne-bär att bl.a. bestämmelserna om högsta tillåtna reklammängd per timme gäller även för mobil-TV.675 Den svenska TV-utredningen förhåller sig dock positiv till en utökning av mängden reklam för mobil-TV, och anser därför att det finns anledning att överväga en

672 Se SOU 2006:51 s. 202.

673 Se undervisningsministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2007:41 s. 6.

674 Se SOU 2006:51 s. 234. En av orsakerna till detta är mobiltelefonernas förhållandevis små skärmar, vilka medför att tittaren inte nödvändigtvis är intresserad av att följa med t.ex. långfilmer via sin mobil-telefon. En annan omständighet är att batteriet i telefonen urladdas betydligt snabbare när mottagaren tar del av en TV-sändning.

675 Det innebär att högst 12 minuter per timme får upptas av reklamer.

6. kap. Olika former av TV-sändningar – en marknadsföringsrättslig analys

ökning av högsta tillåtna reklamtid för mobil-TV.676 I den svenska radio- och TV-lagen ingår en bestämmelse som föreskriver att ett annonsavbrott inte får vara kortare än en minut.677 TV-utredningen föreslår att mobil-TV undantas från ifrågavarande bestämmel-se. Motiveringen härför att mobil-TV-programmen troligtvis kommer att pågå endast några minuter och kommer att följas under kortare tidsperioder.678 Däremot anser TV-utredningen att kravet på reklamidentifiering kräver att en signatur sänds såväl före som efter varje annonsinslag, trots att detta innebär att signaturerna kommer att sändas med mycket täta intervall och därmed riskerar att orsaka en ryckighet i sändningarna.679

Eftersom TV-direktivet inte beviljar något undantag för högsta tillåtna reklamtid per timme för mobil-TV, kan enskilda länder inte införa sådana undantag. Ifall utvecklingen av mobil-TV går mot sändningar av nästan enbart mycket kortvariga program, finns det skäl att införa ett undantag.

676 En utökning förutsätter naturligtvis en motsvarande ändring i TV-direktivet, se SOU 2006:51 s. 244.

677 Radio- och TV-lagen 7 kap. 6 §.

678 Se SOU 2006:51 s. 244.

679 Se SOU 2006:51 s. 241.

7. kap. Ansvarsfrågor

7 ANSVARSFRÅGOR

I förevarande kapitel behandlas vem som kan ställas till ansvar för lagöverträdelser. I kapitlet behandlas ansvar för överträdelser av såväl marknadsföringsrättsliga som upphovsrättsliga bestämmelser. Utgångspunkten är naturligtvis att det är den person som begår överträdelsen, vilken skall ställas till ansvar. Den tekniska utvecklingen har emellertid givit upphov till en rad nya frågeställningar kring ansvarsfrågan. Karakte-ristiskt för handlingar som begås på Internet är att det ofta är arbetsdrygt att utreda vem som har utfört de enskilda handlingarna. Beträffande upphovsrättsintrång kan som exempel nämnas fildelning. Miljontals personer runtom i världen deltar i olika fildelningssystem. Det som försvårar utredandet av vem som deltar i sådan verksam-het är att fildelningen sker via datorer, som naturligtvis inte meddelar användarens namnuppgifter. Datorn som är uppkopplad till Internet har i stället tilldelats en speci-fik ip-nummer. Ip-nummern kan dock inte nödvändigtvis kopplas till en specispeci-fik da-tor. Även Internetoperatörerna har varit motvilliga att lämna ut uppgifter om Internet-abonnemang, d.v.s. vem som eventuellt kan kopplas samman med en viss ip-nummer.

En annan omständighet som försvårar utredningen är att datatrafiken är global och känner inte till några geografiska nationsgränser. Detta förutsätter ett väl fungerande internationellt samarbete. På grund av svårigheterna och de höga kostnaderna för att reda ut vilka enskilda personer som har deltagit i fildelningen, så har rättsinnehavarna vänt sig mot en tredje part med stöd av läran om contributory infringement och vicarious infringement. Även i Finland har det i samband med fildelning via P2P-nätverk uppkommit rättspraxis där tredje part ansetts vara skyldig för upphovsrätts-intrång begånget av andra individer. Så var fallet i det s.k. Finreactor-målet, se när-mare kap. 4.2.3.1 ovan.

7. kap. Ansvarsfrågor

Marknadsföring var under en lång tid riktad endast till konsumenter på den nationella marknaden.680 Den mest vägande orsaken härför var de höga kostnaderna för att genomföra en internationell marknadsföringskampanj.681 Stora resursstarka företag hade i viss mån möjlighet att marknadsföra sig globalt. Internet har emellertid för-ändrat situationen radikalt. Med hjälp av Internet kan små företag utöva en aggressiv marknadsföring till ett förhållandevis lågt pris, och sålunda konkurrera med multi-nationella företag på den intermulti-nationella marknaden.682 När marknadsföringen place-ras på Internet blir den i princip mottaglig av alla personer runtom i världen med en Internetanslutning.683 Samma sak inträffar beträffande TV-reklam ifall sändningen sänds över Internet. Innebär denna omständighet att företaget som planerar TV-rekla-men måste ta i beaktande bestämmelser om marknadsföring i världens samtliga län-der? En sådan lösning torde bli allt för betungande för de enskilda företagen, och medföra en risk för att inget företag är beredd att köpa reklamtid i TV-sändningar som kommer att distribueras över Internet. Det skulle å sin sida med all sannolikhet leda till att avgiftsfria TV-sändningar över Internet inte förekom i någon omfattande ut-sträckning.684 Å andra sidan skulle en lösning där man tillämpar endast lagstiftningen i det land varifrån sändningen görs, en s.k. sändarlandsprincip, vara oändamålsenlig.

Man bör finna en lösning som ligger mellan dessa två ytterligheter.