• No results found

Den tekniska utvecklingen går mycket snabbt framåt inom många områden. Så är fallet även i fråga om televisionssändningar. För tillfället står vi på tröskeln till en sådan utveckling där det traditionella TV-begreppet håller på att försvinna. En allt större del av sändningar sänds till/kan tas emot av andra apparater än den traditionella TV-apparaten. En betydelsefull del av utvecklingen berör övergången mot mobila lösningar för TV-sändningar: såväl telekommunikationsindustrin som tillverkare av mobiltelefo-ner och andra handburna applikatiomobiltelefo-ner driver på utvecklingen av mobil-TV. Internet torde dock vara det som i högsta grad medför att det traditionella TV-begreppet håller på att försvinna. Internet erbjuder en mängd nya möjligheter. Tack vare bl.a. P2P-tekniken och snabbare bredbandsanslutningar kan den som är uppkopplad till Internet redan i dag ta del av hundratals TV-kanaler. Internet känner inte till några landsgränser och TV:n kan därför redan nu sägas ha blivit global. Det är inte endast slutanvändarna som drar nytta av samspelet mellan Internet och TV; även för TV-bolagen har utveck-lingen en ansenlig betydelse. Tidigare var det endast ett fåtal resursstarka TV-bolag som hade möjlighet att sända globalt. I och med Internet och utvecklingen av tekniken kring webb-TV har även små TV-bolag, såsom t.ex. lokala TV-bolag, möjlighet att rikta sina sändningar till det globala auditoriet.

Förutom sändningar i realtid används Internet även i stor utsträckning för förmedling av filmer och avsnitt från diverse TV-serier. Programföretag behöver inte längre producera filmer och andra typer av multimedieprodukter på CD- eller DVD-skivor, för att sedan leverera dessa fysiskt till de slutanvändare som önskar köpa dem. I stället kan företaget överföra materialet till slutanvändarna i digitalt format över Internet. Tyvärr har den

3. kap. Regleringen inom området

förbättrade tekniken för överföring av digitalt material över Internet, inneburit en omfat-tande fildelning av upphovsrättsskyddat material slutanvändarna sinsemellan.

En av de senaste trenderna i skrivandets stund är uppkomsten av ”samhällen”, s.k. com-munities, där medlemmarna kan ladda upp egna videoklipp. Dessa samhällen har under en kort tid uppnått en oerhörd popularitet. Ett av de största problemen med dessa webb-tjänster är att där finns lagrat mycket upphovsrättskyddat material utan upphovsmän-nens tillstånd.206

En följd av att den tekniska utvecklingen går så snabbt framåt är att lagstiftningen ten-derar att släpa efter. Lagstiftaren är tvungen att med jämna mellanrum ändra befintliga lagar och stifta nya lagar för att reglera de frågeställningar den tekniska utvecklingen ger upphov till. Lagstiftaren är naturligtvis försatt i den svåra situationen att det inte går att förutspå vilka konsekvenser och möjligheter som följer av den tekniska utveckling-en. Internet står här i en särställning. Under Internets korta historia har det uppkommit en mängd nya möjligheter för såväl slutanvändare som företag. Uppkomsten av nya affärsmodeller och tekniker på Internet har skapat många fördelar för företag och konsu-menter. Internet har bl.a. gjort det möjligt för både konsumenter och företag att köpa och sälja på den globala marknaden; någonting som tidigare endast ett fåtal stora bolag hade möjlighet till.207 Det är inte endast privata företag som erbjuder tjänster av olika slag på Internet, utan även allt flera myndigheter och andra offentliga instanser har flyt-tat en del av sin verksamhet till webben.208 Internet ses som ett hjälpmedel för att lösa problemet med medborgarnas minskade intresse att aktivt delta i samhällsdebatter och utöva sin rösträtt, och på så sätt skapa en medborgarbaserad demokrati.209 Som exempel kan nämnas att i juli 2007 sände TV-kanalen CNN via webb-TV en valdebatt inför det

206 Ett annat allvarligt problem med dessa samhällen är att där förekommer videoklipp med grova vålds-inslag eller rasistiska vålds-inslag.

207 Se närmare Enkvist-Gauffin 2006a s. 3 f.

208 Det är idag möjligt att fylla i blanketter, lämna in ansökningar och besvär, ta del av offentliga hand-lingar o.s.v. på Internet.

209 Se Bryan & Tsagarousianou & Tambini 1998 s. 3 ff. samt Walker 2000 s. 131.

3. kap. Regleringen inom området

kommande presidentvalet 2008 i USA.210 Internet erbjuder också möjligheter att upp-rätthålla kontakter med andra personer på ett helt annat sätt än vad tidigare tekniker möjliggjorde. Med hjälp av t.ex. e-post, chatt, Instant Messaging, bloggar och VoIP kan personer kostnadsfritt kommunicera med andra personer, oberoende av avstånd parterna emellan. Informationsteknologin har även skapat helt nya metoder för kopiering och distribution av digitalt material. Den senaste tidens utveckling av den teknik som an-vänds för förmedling av data över Internet har gjort att en stor mängd TV-sändningar förmedlas över webben. Internet har dessutom givit upphov till en mängd nya mark-nadsföringsmetoder och -kanaler.211

Den tekniska utvecklingen bringar inte enbart positiva saker med sig, utan nya faror och olägenheter för privatpersoner och företag uppkommer kontinuerligt. Den som är uppkopplad till Internet löper en ständig risk för att bli utsatt för virus, trojaner, maskar och andra skadoprogram. Likaså förekommer bedrägerier och andra kriminella hand-lingar i stor utsträckning på Internet.212 Den personliga integriteten kan ofta vara hotad på Internet.213 Upphovsrättsinnehavare löper en stor risk för att deras verk sprids utan deras samtycke.

Den tekniska utvecklingen innebär ofta att helt nya metoder för utförandet av en viss funktion uppkommer. Ifall situationen inte regleras av gällande lagstiftning är lagstifta-ren tvungen att se över och ändra på den befintliga lagstiftningen.214 Ibland kan den befintliga lagstiftningen som sådan tillämpas på den nya metoden, trots att den var okänd för lagstiftaren vid lagens tillkomst. Som exempel kan nämnas generalklausulen i konsumentskyddslagen (KSL, 38/1978) 2:1. Generalklausulen har tillämpats bl.a. på

210 Se Mykkänen 2007 s. B2. Det finns dock även farhågor för att Internet används i syfte att manipulera allmänna opinioner. Moore konstaterar följande: “Rather than the realisation of the democratic dream, cyberspace may turn out instead to be the ultimate Big-Brother nightmare.” Se Moore 1999 s. 49.

211 I föreliggande arbete behandlas endast frågor kring marknadsföring i samband med TV-sändningar.

För närmare information om andra marknadsföringsmetoder på Internet hänvisas till Enkvist-Gauffin 2006b s. 453 ff.

212 Det kan t.ex. röra sig om phishing, där bankkonton utan innehavarens tillstånd töms.

213 Den som befinner sig på Internet är synlig och lämnar spår efter sig. Med hjälp av s.k. cookies är det enkelt att bygga upp profiler över enskilda webbsurfare. Det finns också spionprogram av olika slag, med vars hjälp en utomstående kan t.ex. röja innehållet på hårdskivan och avlyssna datatrafiken.

214 Naturligtvis kan lagstiftaren finna att det inte föreligger behov av att reglera frågan i lag, utan lämnar saken att utformas genom självreglering.

3. kap. Regleringen inom området

besvarandet av frågan om marknadsföring via SMS-meddelanden utan mottagarens förtida samtycke strider mot god sed (MD 1997:20 och MD 1998:21). Domstolen kom till den slutsatsen att SMS-marknadsföring utan mottagarens förtida samtycke, stod i strid med generalklausulen.215 Det bör dock anmärkas att nämnda marknadsföringsform idag är reglerad i en speciallag.216 Fördelen med en generalklausul är att den kan till-lämpas på tidigare okända metoder.217 Vid stiftandet av en uttömmande och detaljerad lag blir det lätt luckor i lagen, och den blir ofta omfattande och svåröverblickad.218 En av nackdelarna med intagandet av generalklausuler i lagstiftningen är den rättsosäkerhet som uppkommer till följd av generalklausulens allmänna utformning.219 En viss förutse-barhet i fråga om generalklausulers tillämpningsomfattning uppnås endast gradvis i takt med uppkomsten av domstols- och förvaltningspraxis.220 Uppkomsten av ny teknik och tekniska lösningar leder ofta till att det uppstår tolkningsproblem huruvida situationen faller in under gällande lagstiftning. I synnerhet Internet och den teknik som har utveck-lats kring Internet har medfört många oklarheter. T.ex. uppkomsten av olika tekniker (P2P) för förmedling av data över Internet utgör ett bra exempel.

Lagstiftaren står med andra ord inför ett antal utmaningar i fråga om reglering av områden där den tekniska utvecklingen går snabbt framåt. Det tar alltid en förhållande-vis lång tid innan ny eller reviderad lagstiftning träder ikraft. Vid tidpunkten lagen eller lagändringen träder ikraft kan det mycket väl hända att det uppkommit ny teknik som inte omfattas av lagen. En stor del av den nya tekniken och den tekniska utvecklingen gagnar allmänheten. Därför måste lagstiftaren vara uppmärksam på att inte ”överregle-ra” på ett sådant sätt att den nya regleringen förhindrar en sund utveckling.221 Eftersom

215 För närmare analys av ifrågavarande avgöranden hänvisas till Enkvist-Gauffin 2006a s. 68 ff.

216 26 § L om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004).

217 Se RP 8/1977 s. 23 samt Ämmälä 1991 s. 168 f. I synnerhet vid utformningen av nya konsument-skyddsbestämmelser har det ansetts vara oundvikligt att använda generalklausuler. Se Howells & Wil-helmsson 2003 s. 383 f.

218 Se Tala 2005 s. 114.

219 Se Tala 2005 s. 114.

220 Se Engelbrekt 2005 s. 242.

221 Naturligtvis bör lagstiftaren även överväga huruvida det är lagstiftning eller självreglering som är den mest ändamålsenliga lösningen.

3. kap. Regleringen inom området

en stor del av utvecklingen som sker inom teknologin är tekniskt sett komplicerad, tenderar även lagarna att bli komplicerade och svårförstådda.

Avsikten med föreliggande arbete är att reda ut vissa marknadsförings- och upphovs-rättsliga frågeställningar kring framtida TV-sändningar. Nedan görs en genomgång av den nuvarande regleringen för såväl den marknadsföringsrättsliga som den upphovs-rättsliga delen.