• No results found

Pečeme cukroví

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 42-46)

4. Zima – metodické listy

4.3 Třetí adventní týden

4.3.1 Pečeme cukroví

Cíl: Navodit voňavou vánoční atmosféru, naučit děti péct perníčky a přitom dodržet čistotu práce v kuchyni, rozvoj jemné motoriky.

Konkrétní cíle: Děti si před pečením umyjí ruce a vysvětlí proč je to důležité. Děti samy, za dohledu dospělého, udělají těsto na perníčky. Poté se ho pokusí vyválet a na závěr budou z těsta vykrajovat vánoční tvary, které umístí na plech. Děti pracují pečlivě a opatrně, tak aby v kuchyni nebyl veliký nepořádek. Po pečení se budou podílet na úklidu.

Otevírací rituál: Písnička „Dobré ráno“ viz příloha b)

Motivace: Přečteme dětem básničku a položíme jim otázky, které s ní souvisejí. „O čem byla básnička?“ „Pečete doma s maminkou cukroví?“ „Jaké cukroví vám chutná nejvíce?“

„Kdy pečete doma cukroví?“ Jelikož se nám Vánoce blíží je čas si upéct cukroví i v naší školce.

hvězdičky jsou ze zázvorek, Večernice z marcipánu, vítr vozí cukroví v oříškovém eroplánu.

(Women.estranky.cz)

Příprava: Den předem učitel připraví první těsto podle receptu, které dá odležet do lednice. Další den připraví dětem na linku vše potřebné pro výrobu druhého těsta. Děti vytvoří těsto, za pomocí učitele, dají ho uležet do lednice. Následně pracují s těstem, které učitel připravil den předem. V momentě, kdy začneme s vykrajováním, dáme si předehřát troubu na 180°C.

Postup: Jelikož se těsto potřebuje uležet 12 hodin, můžeme s dětmi jeden den vytvořit těsto a druhý den z něj vykrajovat tvary a péct je. Další možností je, že těsto připraví učitel

a to den předem. Z tohoto těsta mohou děti další den vykrajovat tvary a péct je. Aby děti nepřišly o přípravu těsta, necháme je těsto vytvořit a dáme ho do lednice uležet do dalšího dne. Děti vykrajují tvary z těsta, které vytvořil učitel. A další den děti vykrajují tvary z těsta, které udělaly samy. Pečení se nám rozloží do dvou dnů. Na pracovní linku dětem připravíme všechny ingredience, plech, pečící papír, váhu, vykrajovátka a misky. Poté dětem čteme recept a necháváme je samostatně pracovat. Učitel na práci dohlíží, a pokud si to situace žádá, pomáhá dětem např.: se správným vážením surovin, s rozválením těsta apod. Jiné věci však zvládnou samy, jako např.: ustřihnout pečící papír na plech, vykrajovat apod. Na celou práci dětí dohlížíme a snažíme se, aby se každý na práci podílel rovným dílem. Kdo se nebude chtít zapojit první den, bude mít šanci v den následující.

Recept: 750g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 230g medu, 150g Hery, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce směsi koření na perníčky, 1 lžička skořice, 1 a půl lžičky sody.

Těsto vypracujeme a necháme v lednici odležet do druhého dne. Další den si těsto rozválíme a vykrajujeme tvary a pečeme na 180°C cca 8 minut. Po vytažení z trouby můžeme perníčky natírat bílkem, aby se leskly. Dále můžeme perníčky zdobit bílkovou polevou nebo slepovat marmeládou či krémem a polévat čokoládou. (toprecepty.cz)

Předpokládaný časový nárok:

První den – cca 30 min.

Druhý den – výroba těsta dětmi, vykrajování a pečení tvarů z těsta, které vytvořil učitel, cca 90 min.

Třetí den – vykrajování a pečení tvarů z těsta, vytvořeného dětmi, 90 min.

Cílová skupina: děti předškolního věku

Místo: Kuchyň ve třídě přizpůsobená výšce dětí.

Potřeby a materiál: Váha, mísy, vařečka, lžíce, jídelní nůž, vykrajovátka, plech, pečící papír, nůžky, hladká mouka, moučkový cukr, med, Hera na pečení, 3 vejce, kakao, směs koření na perníčky, skořice, soda.

Otázky pro reflektivní dialog: Jelikož jsou perníčky po pečení hned měkké a nemusejí se nechat odležet, připravíme je doprostřed elipsy na kobereček. S dětmi si zopakujeme, jaké ingredience jsme na pečení perníčků použili. Poté se ptáme: „Na čem jsi se při pečení podílel/la? Líbilo se ti pečení? Budeš mamince pomáhat péct?“ Děti, které budou chtít maminku recept naučit, budou mít k dispozici nakopírovaný recept, který si budou moci odnést domů. Na závěr společně ochutnáme, co jsme upekli.

Závěrečný rituál: písnička „Rampouch“ viz příloha c)

Poznámky: Dohlížíme na hygienu před vařením, tudíž na umyté ruce dětí. Dále dbáme na čistotu práce. Děti nosí trika s dlouhým rukávem, připomeneme jim, aby si rukávy na pečení vyhrnuly.

Evaluace a postřehy:

Cíle byly naplněny. Ve třídě jsme si vytvořili příjemnou atmosféru. Děti si před prací v kuchyni umyly ruce a uměly vysvětlit, proč je to důležité. Čistota práce se nám dařila a děti samy průběžně zametaly nepořádek pod linkou. Anička: „Musíme to uklidit, jinak to roznosíme všude, to říká maminka.“

Po úvodním rituálu byla dětem přečtena básnička a poté pokládány otázky ukázat na váze. Stalo se, že bylo někdy na váze větší číslo. Situaci jsme vyřešili tak, že si děti vzaly lžíce a materiál po lžících odebíraly. Nejzábavnější částí bylo pro děti hnětení těsta. Závěrečné hnětení těsta jsem si vzala na starost já. Těsto jsme vložili do lednice uležet a vzali jsme z lednice těsto druhé, předem připravené. Těsto jsem dětem rozpracovala a lehce uválela. Děti si zkusily těsto uválet a následně z něj vykrajovaly

pomáhaly vytvářet těsto, jiné připravovaly těsto na vykrajování a další z těsta vykrajovaly tvary.

Reflektivní dialog proběhl na elipse. Doprostřed elipsy jsme si připravili upečené perníčky a ingredience, které jsme na výrobu perníčků potřebovali. Nejprve jsme si s dětmi zopakovali všechny ingredience, které jsme použili, a následně byly pokládány otázky. 1.

otázka: „Na čem jsi se při pečení podílel/la?“ Lucinka: „Já jsem dělala těsto a vykrajovala.“ Fanda: „Dělal jsem těsto a válel jsem ho.“ Dan: „Pomáhal jsem vyrábět těsto a vykrajoval jsem stromečky.“ Na další otázky děti odpovídaly kladně, pečení se jim líbilo a na pečení s maminkami se těší. Děti, které měly zájem vyzkoušet perníčky doma s maminkou, dostaly nakopírovaný recept. Na závěr jsme ochutnali perníčky, které jsme upekli a zakončili jsme sezení na elipse závěrečným rituálem.

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 42-46)