• No results found

Význam třetí adventní svíčky, tvorba krmítek pro ptáčky

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 46-49)

4. Zima – metodické listy

4.3 Třetí adventní týden

4.3.2 Význam třetí adventní svíčky, tvorba krmítek pro ptáčky

Cíl: Vysvětlit dětem význam třetí adventní svíčky. Vzbudit v dětech zájem o zvířata a ptactvo v zimním období. Naučit, připomenout ptactvo a zvířata, která u nás přes zimu zůstávají a neukládají se k zimnímu spánku.

Konkrétní cíle: Dítě umí pojmenovat třetí adventní svíčku a umí svými slovy vysvětlit její význam, poselství. Dítě umí vyjmenovat 3-5 zvířat, která u nás zůstávají přes zimu a neukládají se k zimnímu spánku. Dítě navrhne možnosti, jak zvířatům v zimě přilepšit nebo, jak jim pomoci přečkat lépe zimu.

Otevírací rituál: Písnička „Dobré ráno“ viz příloha b)

Motivace: Paní učitelka zpívá upravenou koledu a přitom zapaluje svíčky na adventním věnci. „Nesu vám noviny, poslouchejte, o třetí svíčce se dnes dozvíme, pozor dejte. Její jméno třpytivé je, na adventním věnci místo zaujme, stříbrná ona je.“ „Poznaly jste děti z písničky, jak se jmenuje další adventní svíčka? Kolikátá je? A já vám dnes povím, jaký význam nebo jaké poselství nám tato svíčka přináší.

Příprava: Doprostřed elipsy si nachystáme kobereček a položíme na něj adventní věnec.

Na místo poblíž elipsy (v našem případě lavička) si připravíme pomůcky, potřebné k tvorbě krmítek pro ptáčky viz potřeby a materiál.

Postup: Stříbrné svíčce se říká svíčka radosti. Blíží se Vánoce a určitě se už všichni těšíte na Ježíška a na dárečky. Některé dárečky, však Ježíšek nepřináší, ale dávají si je lidé mezi sebou, aby si udělali radost. My maminkám a tatínkům také vyrábíme dárečky, abychom jim udělali radost. Mezi námi žijí také zvířata, čím bychom jim mohly udělat radost?

Napadají vás některá zvířátka, která u nás na zimu zůstávají? Co taková zvířátka v zimě jí?

Můžeme jim v zimě nějak přilepšit? Co byste udělali proto, aby se měla v zimě lépe?

Slyšela jsem, že někdo zmínil ptáky (kos, vrabec, sýkorka, sova, datel, labuť aj.) Jak se staráme o ptáky? A hrozí v zimě ptákům nějaké nebezpečí? Dnes nás čeká aktivita, při které si každý z vás postaví krmítko a vyrobí jednoduchého ptáčka. Na stavbu krmítka tady máme Kaplu (dřevěná stavebnice) a jelikož máme zimu, tak můžete na střechu krmítka udělat pomocí látek nebo skartovaného papíru, sníh. Ptáčka si vyrobíme tak, že si vezmeme papír a zmuchláme ho do kuličky. Na naší kuličku se podíváme a zkusíme v ní najít tvar ptáčka. Tam kde uvidíme hlavu, přilepíme ptáčkovi červený zobák. Zkuste ptáčkům udělat krmítka bezpečná, aby na ně žádný kocour nemohl. Po vytvoření krmítek a otázkách v reflektivním dialogu, si s dětmi zahrajeme ilustrační hru na kocoura, který se snaží chytit ptáčky. Zprvu doporučuji, aby byla kocourem paní učitelka. Krmítko bude ztvárňovat vnitřek elipsy. Děti v roli ptáčků jsou v krmítku a dělají, že zobou zrní, paní učitelka v roli kocoura číhá, obchází krmítko a až uzná za vhodné, vběhne do krmítka a snaží se ulovit ptáčky, kteří musí vyletět s krmítka ven a snaží se kocourovi uletět. Když se kocourovi podaří ulovit ptáčka, vymění si role. Z ptáčka je kocour a z kocoura je ptáček.

Po této hře si uděláme rychlou reflexy, kdy necháme děti, ať samy popíší, jak se v roli ptáčka a v roli kocoura cítili.

Předpokládaný časový nárok: 90 min.

Cílová skupina: děti předškolního věku

Místo: herna s elipsou

Potřeby a materiál: Adventní věnec, kobereček, stavebnici (v našem případě kapla), látky studených zimních barev, žluté, hnědé, černé papíry formátu A4, červené papíry na zobáčky, nůžky, lepidla.

Otázky pro reflektivní dialog: Děti zaujmou místo u svého krmítka a každé z dětí své krmítko popíše. Můžeme se dětí tázat: „Jaký materiál si na stavbu požil/la?“ „Čím je tvé krmítko bezpečné?“ „Chyběl ti na stavbu nějaký materiál, který si neměl/la k dispozici?“

Závěrečný rituál: písnička „Rampouch“ viz příloha c)

Poznámky: K lepší představě o zvířatech doporučuji navštívit farmu, Zoo nebo zoologickou stanici a povídat si s dětmi o zvířatech tam. Pokud nemůžeme, poskytnou dětem styk se zvířaty je další možností využití modelů, až v poslední řadě využíváme obrázky.

Evaluace a postřehy:

Cíle se podařilo splnit. Děti projevily zájem o péči zvířat a ptactva. Byly schopné navrhnout několik možností, jak zvířatům v zimě přilepšit. Mnoho dětí za mnou později přišlo s informací, že byly krmit ptáčky a že byly v lese věšet na strom mrkve a jablka.

Dále děti zvládají pojmenovat třetí adventní svíčku a vysvětlit její význam.

Aktivitu jsme začali rozhovorem o zvířatech a o tom, jak se o ně můžeme přes zimu postarat. Děti byly aktivní a jejich odpovědi na mě padaly ze všech stran. O zvířatech a ptácích, kteří u nás zůstávají a kteří odlétají do teplých krajin, se v týdnu učily a tak pro ně byl náš rozhovor opakováním. O nebezpečí, která zvířatům a ptákům v zimě hrozí, však nevěděli. Děti přišly na to, že je zvířatům v zimě zima a že by mohla umrznout. Když jsem se dětí zeptala, jaké nebezpečí hrozí ptákům, nikdo se neozval. Dala jsem dětem tedy nápovědu, že je jedno zvířátko, které si s ptáky rádo hraje, je chlupaté, má čtyři nohy, dlouhý ocas a mňouká. Najednou se z dětí sypaly odpovědi, jako že jejich pes také honí ptáky a že u babičky na ptáky chodí i lasičky. Navázala jsem aktivitu, ve které jsme stavěli krmítka pro ptáčky, a mohla mít všelijaká bezpečností opatření, aby v nich byli ptáci v bezpečí. Děti pracovaly samostatně a pečlivě promýšlely každý detail. V této aktivitě se vyrovnaly mladší děti starším. Některé stavby mladších dětí byly mnohem lepší než těch

starších. Domnívám se, že to bylo způsobeno nedostatečnou motivací starších dětí. Pro moji další praxi se pokusím motivace více rozpracovat. Po dokončení krmítek si děti vyrobily ptáčka a začali jsme jejich práci hodnotit.

Děti zaujaly místo u jejich krmítka. Měla jsem v plánu nechat děti o krmítku samostatně hovořit, výroba nám však zabrala více času a tak jsem dětem pokládala otázky.

1. otázka: Jaký materiál si na stavbu použil/la?“ 2. otázka: „Čím je tvé krmítko bezpečné?“

3. otázka: „Chyběl ti na stavbu nějaký materiál, který si neměl/la k dispozici?“ Šárka: 1.

„Já stavěla ze dřívek a mám tady látku jako sníh. 2. Má dlouhou tyč, na které stojí, aby na ptáčka nikdo nemohl.“ Žádný materiál Šárce nechyběl. Vítek: 1. „Mám tady dřívka a tohle jsou ostrý meče (větvičky), aby mu nikdo neublížil. 3. „Chtěl bych opravdové meče.“

Natálka: 1. „Já jsem postavila ptáčkovi domeček na mráčku (modrá látka). 2. No, je v nebi, tam můžou jen ptáčci.“ Děti měly různé nápady, popisuji zde ty zajímavější. Tato aktivita byla vydařená, pochvalu si získala i od třídní učitelky. Následoval úklid a po něm závěrečný rituál.

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 46-49)