• No results found

První jarní týden – Morana

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 58-63)

5. Jaro – metodické listy

5.1 První jarní týden – Morana

V prvním týdnu se seznámíme s Moranou. Ukážeme si, jak se taková Morana vyrábí, naučíme se básně a písně a celý týden zakončíme tradičním rituálem vynášením Morany.

5.1.1 Učíme se tanec a říkadla, abychom Moranu odtáhli pryč.

Cíl: Naučit děti říkadla s pohybem k tématice vynášení Morany a vítání jara.

Konkrétní cíle: Děti budou schopny samy odříkat básničky s pohybem, budou umět vlastními slovy popsat, co je to Morana.

Otevírací rituál: Písnička „Dobré ráno“ viz příloha b)

Motivace: Seznámíme se s vynášením Morany. „Děti, ví někdo, co je to Morana? Morana je taková figura (ukázka malé Morany, kterou budou děti vyrábět další den), která je symbolem velké zimy. Jelikož už nám začalo jaro, bylo by potřeba tu zimu, Moranu vynést pryč. Lidé vyrábí velkou Moranu, kterou obléknou do šatů nebo do sukně a košile a po té jí vycpou senem nebo slámou. Následuje veliký průvod, kdy lidé zpívají písně nebo říkají říkadla, dupou a tančí kolem Morany a snaží se jí tím poslat pryč a následně se jí snaží zničit. To dělají tak, že jí zapálí a hodí do potoka. Lidé se však nezbavují jenom zimy, ale snaží se zbavit i všech svých špatností, ošklivých zážitků a všeho zlobení. Tančí kolem Morany a pokoušejí se ty špatnosti ze sebe vyklepat. Jelikož i my budeme Moranu vynášet pryč, měli bychom si nacvičit nějaký tanec a říkadlo, kterým tu zimu vyženeme.“

Příprava: Připravíme si ukázku malé Morany, aby děti měly představu, jak asi Morana vypadá. Tuto figuru budou vyrábět další den. Dále si připravíme říkadla, která doprovodí vynášení Morany.

Postup: Po motivaci následuje nacvičení říkadel s pohybem, kdy se děti říkadlo učí opakováním po paní učitelce. Pro snadnější zapamatování, přidáváme pohyb.

Říkadla:

Mořena

Mořenu nesem, (pochod na místě)

s velikým nosem, (rukama naznačujeme veliký nos) do vody ji dáme, (uděláme hluboký dřep)

jaro přivítáme! (pomalu se zvedáme a přitom dáváme ruce nad hlavu) (RVP.cz)

Zimo, zimo

Zimo, zimo, táhni pryč! (vyhrožování ukazováčkem a dupání) Nebo na tě vezmu bič! (rukou naznačíme švihnutí bičem) Odtáhnu tě za pačesy, (kroky dozadu)

za ty hory, (rukou namalujeme do vzduchu hory) za ty lesy. (do vzduchu namalujeme strom) Až se vrátím nazpátek, (kroky vpřed)

svleču zimní kabátek. (naznačujeme svlékání kabátku) (RVP.cz)

Vozilo se na jaře

Vozilo se na jaře, trala lala lá, (chytneme se za ruce a chodíme do kola) slunce v zlatém kočáře trala lala lá.

Tralá, tralá, trala lala lá. (zastavíme se, houpeme se v kolenou a přidáme pohyb rukama dopředu a dozadu) Přivezlo nám zlatý klíč, (chůze na druhou stranu)

trala lala lá, jmenuje se petrklíč, trala lala lá.

Tralá, tralá, trala lala, lá. (zastavíme se, houpeme se v kolenou

a přidáme pohyb rukama dopředu a dozadu) (Vlastní zdroj)

Cílová skupina: děti předškolního věku

Místo: herna s elipsou

Potřeby a materiál: Zhotovená Mořena na ukázku viz 5.1.2.

Otázky pro reflektivní dialog: „Co jste se dnes dozvěděli nového?“ „Co se vám líbilo a proč?“ „Je něco, co se vám nelíbilo?“ „Je tu někdo, kdo už umí jednu z básniček, co jsme se dnes učili a chtěl by nám ji říct?“

Závěrečný rituál: Písnička s pohybem: „Jarní“ od L. Pospíšilové viz příloha j)

Evaluace a postřehy:

Cíle byly naplněny. Děti se naučily říkadla s pohybem k tématice vynášení Morany a vítání jara. Zvládají popsat vlastními slovy, co je to Morana. Některé děti jsou schopny odříkat celou báseň, říkadlo bez nápovědy.

Hlavní aktivitou tohoto metodického listu bylo naučit děti básně a říkadla.

Motivace děti uvedla do tématu a vysvětlila jim, kdo je to Morana. Následoval nácvik básní s pohybem, které sklidily u dětí úspěch. Děti si samy řekly o zopakování básní, což pro mne byla pozitivní zpětná vazba. Následovalo vydýchání na elipse a zhodnocení.

Reflektivní dialog započal ztišením pomocí zvukového signálu. Následovalo pokládání otázek. 1. otázka: „Co jste se dnes dozvěděli nového?“ Odpovědi dětí: „Já vím, co je to Morana. Musíme ji vyhnat, aby bylo teplo. Tancuje se a vyklepávají se špatnosti.“

2. otázka: „ Co se vám dnes líbilo a proč?“ Odpovědi dětí: „Všechno. Mě básničky. Já se těším na zapalování Morany. Básnička zimo, zimo, táhni pryč!“ 3. otázka: „Je něco, co se vám nelíbilo?“ Děti odpověděly jednohlasné ne. Dále jsem se dětí zeptala, zda nám někdo nechce přednést některou z básniček. Přihlásily se nejprve čtyři děti, které měly zájem přednést stejnou báseň, nechala jsem je ať jí odříkají společně. Jednalo se o báseň

„Mořena“. Jako další se přihlásila Anička s Pájou, které chtěly přednést báseň „Zimo, zimo“. Všem odvážlivým recitátorům jsme zatleskali. Na závěr jsem děti naučila závěrečný rituál, píseň s pohybem „Jarní“ viz příloha j)

5.1.2 Tvorba malých Moran, rituál s velkou Moranou.

Cíl: Vyrobit vlastní Moranu, zrealizovat rituál s velkou Moranou, přiblížení této tradice.

Konkrétní cíle: Děti si budou umět udělat vlastní Moranu, budou schopny popsat, z čeho se Morana vyrábí. V praxi si vyzkouší, jak se Morana vynáší a co k tomuto rituálu patří.

Otevírací rituál: Písnička Dobré ráno viz příloha b)

Motivace: „Včera jsme si děti povídali o Moraně. Pamatuje si někdo, proč Moranu vynášíme? Co dělají lidé, když Moranu odnáší k potoku? Jelikož se lidé zbavují všech špatností, tak bychom si i my měli říci, jaké zlobení nebo trápení ze sebe chceme vyklepat.“ Posíláme malou Moranu a říkáme jí, jaké špatnosti děláme nebo co nás trápí.

Nyní nás čeká tvoření. Jelikož dneska budeme Moranu vynášet, bylo by potřeba, aby si každý z vás takovou figurku, jakou jsme si teď posílali, vyrobil. Abychom tu zimu mohli všichni poslat po vodě pryč.

Příprava: Připravíme si stoly a to tak, že stoly spojíme k sobě, aby nám vznikla vetší pracovní plocha a zajímavější, tvořivé prostředí pro děti. Na stůl si připravíme všechny pomůcky. Pro usnadnění práce si den předem připravíme pomocí špejlí a provázku kříže, které děti budou v den výroby oblékat a nastříháme si látky, obdélníky o rozměrech a=

10cm, b= 20cm, které budou sloužit jako šaty a čtverce o rozměrech 15cm, které budou sloužit jako šátek na hlavu. Děti předškolního věku si látku mohou zkusit ustřihnout samy.

Postup: Po motivační části zavedeme děti ke stolečkům a rozdáme jim potřebný materiál.

Kříž jako tělo, látku, provázek, papír formátu A4 na výrobu hlavy, papírový kapesník na obalení hlavy, fixy na textil na dotvoření obličeje. Poté začíná výroba, paní učitelka dětem vysvětlí, jak se postava Morany vyrábí a ony to potom zkouší samy. Výrobky odneseme na elipsu a posadíme se k nim, poté následuje rychlé zhodnocení a vycházka – rituál vynášení Morany. Cestou k přehradě zpíváme jarní písně a říkadla, u přehrady uděláme kruh a vyklepeme ze sebe vše špatné, kolem Morany si zatančíme a na závěr ji hodíme do přítokového koryta před přehradou. V rámci ochrany životního prostředí necháme Moranu kousek plout a poté ji z vody vytáhneme. Po příchodu do mateřské školy si s dětmi na

Předpokládaný časový nárok: 60 min. výroba, 90 min. vycházka spojená s vynášením Morany.

Cílová skupina: děti předškolního věku

Místo: Ve třídě u stolečků, venku (v našem případě vycházka k Liberecké přehradě).

Potřeby a materiál: Balíček špejlí., přírodní provázek, látky, papíry formátu A4, papírový kapesník, fixy na textil, předem vyrobenou velkou Moranu ze dvou tyčí, slámy nebo sena a starých šatů.

Otázky pro reflektivní dialog: Co se ti na Moraně povedlo? Je něco, co ti při výrobě nešlo? Co to bylo? Co uděláš proto, aby ti to příště šlo? Je něco, co bys na své Moraně vylepšil? Pokud ano co by to bylo?

Závěrečný rituál: Písnička s pohybem: „Jarní“ od L. Pospíšilové viz příloha j)

Poznámky: Předpokládám, že předškolní děti budou mít práci rychle hotovou. Pokud se tak stane, mohou starší děti pomáhat mladším dětem.

Evaluace a postřehy: Cíle se podařilo splnit. Děti si vytvořily Moranu a jsou schopny popsat, z čeho se Morana vyrábí.

Vše probíhalo podle stanovených metodických postupů. Během motivace bylo ověřeno, že si děti pamatují o Moraně základní informace. Výroba Moran se dětem vydařila, pracovaly samostatně a z výsledku své práce měly radost.

Následoval reflektivní dialog, který probíhal na elipse. Morany jsme položili doprostřed elipsy na kobereček. 1. otázka: „Co se ti na Moraně povedlo?“ Lukáš: „Mně se povedlo oblečení a udělal jsem sám mašličku.“ Pája: „Mně se povedl obličej a sama jsem jí dala šátek.“ Dan: „Mně se povedlo všechno!“ 2. otázka: „ Je něco, co ti při výrobě nešlo? Co to bylo? Co uděláš proto, aby ti to příště šlo?“ Anežka: 1. „Mně se líbí oči a pusa. 2. „Nešla mi mašlička a hlavička. Budu trénovat s maminkou.“ Předškolní děti výrobu Morany zvládly, mladší děti měly problém s uvázáním mašle a s obalením papírové

koule papírovým kapesníkem. Mladším dětem pomáhala paní učitelka nebo starší kamarádi.

Následovala realizace rituálu, u které se vyskytl menší problém. Jarní počasí zradilo a začalo sněžit. I přesto bylo vynášení Morany zrealizováno v rámci možností. Na zahradě školky byl vytvořen kruh a doprostřed kruhu byla do sněhu umístěna Morana. Přestože chumelilo, bylo co vynášet. Tančilo se, byly vyklepány všechny špatné vlastnosti z těla a Morana byla místo zničení ponechána na mrazu. Rituál se nám vydařil a sníh byl zpestřením, které děti s radostí uvítaly.

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 58-63)