• No results found

Pokus – klíčení semínka, básničky pro podporu růstu semínka

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 77-81)

5. Jaro – metodické listy

5.4 Čtvrtý jarní týden – Klíčení semínek

5.4.1 Pokus – klíčení semínka, básničky pro podporu růstu semínka

Cíl: Názorná ukázka sázení semínek spojená s praxí. Seznámení s péčí o rostliny. Zapojení jemné i hrubé motoriky. Rozvoj řečových a vyjadřovacích schopností.

Konkrétní cíle: Dítě bude umět popsat celý proces sázení semínek a péči o ně. Na základě názorné ukázky bude dítě schopné semínka vysázet samo. Rozvoj hrubé motoriky pomocí doprovodného pohybu k básničce.

Otevírací rituál: Písnička Dobré ráno viz příloha b)

Motivace: Nyní vám přečtu pohádku, která vám prozradí, co budeme dělat. Pohádky z mechu a kapradí, kapitola „Jak zasadili semínko.“ viz příloha g)

Příprava: Kobereček nebo látku zelené barvy si položíme doprostřed elipsy. Na koberec položíme misku s vyklíčeným osením pšenice, misku s hlínou, misky se semínky řeřichy a pšenice, igelitové sáčky, čtvrtky formátu A5, vatu, džbán s vodou nebo konev, ukázku vyrobené misky na klíčení řeřichy. Dále seznam a popis vitamínu, které pšenice a řeřicha obsahují.

Postup: Po motivaci se dětí ptáme: „Co dělali v pohádce Křemílek a Vochomůrka?“

Předpokládaná odpověď: „Sázeli semínko, kytičku“. „A jak to semínko sázeli?“ „Udělali důlek, dali tam semínko a tancovali kolem něj.“ „Co všechno potřebovalo to semínko, aby vyrostlo?“ „Hlínu, vodu, sluníčko, písničku.“ „Jaká kytička jim vyrostla?“ „Divizna“.

Semínka divizny nemáme, ale mám pro vás připravenou řeřichu a pšenici (ukážeme dětem semínka). A než začneme semínka sázet, povíme si něco o tom, proč je lidé sázejí.

Semínka řeřichy a pšenice v sobě skrývají mnoho vitamínů a minerálů, které jsou našemu

jsou z nich tzv. klíčky (ukázka obrázku). Až si naše semínka zasadíme, tak budete moci pozorovat, jak klíčí a třeba je ve školce i ochutnáme. Poté dětem říkáme jednotlivé minerály a vitamíny, které řeřicha a pšenice obsahují. Ptáme se dětí, zda je znají a jestli vědí, k čemu slouží. Povídáme si o nich a doplňujeme dětem znalosti pomocí příkladů např.: „Když máme málo hořčíku, jsme unavení a naší hlavě to moc nemyslí.“

Vitamíny a minerály: Řeřicha  hořčík, draslík, železo, vápník a hodně vitamínu C.

Pšenice  vápník, železo, vitamíny A, C, D, E. jsme unavení a někdy nás mohou chytat i křeče do svalů.

Draslík: Je důležitý pro naše bříška. Pokud nám bříško špatně tráví potravu, bolí nás a máme ho nafouklé, tak nám chybí nejspíš draslík. Dále tento minerál působí stejně jako hořčík, proti únavě.

Vápník: Je důležitý pro naše kosti a zuby. Když máme málo vápníku, naše kosti a zuby jsou křehké. K tomu, aby vápník plnil svoji funkci a zpevnil nám naše kosti a zuby, potřebuje pohyb. To znamená, že musíme sportovat. Možná vám maminka říká, ať jíte hodně jogurty a pijete mléko, že budete mít silné kosti.

Vitamín A: Je důležitý pro náš zrak. Víte o jaké zelenině se říká, že je dobrá pro náš zrak?

Mrkev.

Vitamín D: Je pomocník vápníku, společně se starají o naše kosti, aby byly silné. Dále je

Vitamín C: Je jako vitamín D také dobrý pro naši imunitu. Vitamín C můžeme najít v citrónu a představte si, že i v bramborách.

Vitamín E: Zpomaluje stárnutí. Když nechceme mít vrásky, tak jíme vitamín E, který najdeme v pšeničných klíčkách, v másle a salátu. Dále nám tento vitamín slouží k lepšímu hojení ran. Když např.: někde upadneme a máme odřené koleno, díky vitamínu E se nám koleno rychleji zahojí. sázení pšenice. Připravíme dětem do mističky hlínu, každé z dětí zasadí do misky přibližně 4 zrnka osiva, poté osivo přikryjeme vrstvou hliněné peřiny a zalijeme vodou. Zopakujeme si, co všechno semínka potřebují k růstu a naučíme se básničku a písničku, aby lépe rostla.

Vstávej semínko, holala, kytička vyrostla právě, (z dřepu do stoje)

čechrá si zelenou sukýnku, (stoj snožmo, ruce v bok, kroutit zadečkem) protahuje si barevnou hlavinku. (stoj roznožmo, opatrně naklánět hlavu) K sluníčku lístky natahuje, (stoj roznožmo, ruce natahovat nad hlavou) ještě se ospale protahuje, (stoj roznožmo, ruce natahovat nad hlavou) na louce není jediná, (stoj snožmo, hlavou „NE“)

protože jaro už začíná. (stoj snožmo, ruce dělají velká kola před tělem) (Skolaci.com)

Předpokládaný časový nárok: 90 min.

Cílová skupina: děti předškolního věku

Místo: herna s elipsou a u stolečků

Potřeby a materiál: Kobereček nebo látka, miska s předem zasetou pšenicí (5 dní), miska s hlínou, osivo vysypané do misky, konvička s vodou, semínka řeřichy (2 balíčky) vysypané do misky, čtvrtky formátu A5, igelitové sáčky, vata, rozprašovač.

Otázky pro reflektivní dialog: Semínka máme zasetá a umístěná na světle. Budou potřebovat ještě naši péči? A jakou péči budou potřebovat? Musíme je zalévat každý den?

Než semínka budete chtít děti zalít, musíte si šáhnout, jestli nejsou ještě dostatečně vlhká.

Kdybychom je zalévali každý den, mohli bychom si semínka utopit a ona by nám nevyrostla. Proto si vždy šáhneme prstem do vaty nebo hlíny, a pokud bude suchá nebo jen malinko mokrá, můžeme semínka zalít. Rostlinky potřebují naši péči, ale přiměřenou, takovou akorát. A jak vám šlo sázení semínek? Dařilo se vám to? Zvládli jste všechno samy nebo jste potřebovali s něčím pomoci? Pokud jste potřebovali pomoc, s čím to bylo a kdo vám pomáhal? Zvládli byste to doma ukázat mamince?

Závěrečný rituál: Písnička s pohybem: „Jarní“ od L. Pospíšilové viz příloha j)

Evaluace a postřehy:

Cíle byly splněny. Proběhla názorná ukázka setí semínek spojená s praxí. Děti byly seznámeny s péčí o rostliny. V činnosti, kde děti vyráběly misky ze čtvrtky, byla rozvíjena jemná motorika. Vyjadřovací schopnosti byly rozvíjeny v reflektivním dialogu.

Jako motivace byla zvolena pohádka o Křemílkovi a Vochomůrkovi, kteří seli semínko. Děti pohádku znaly, jelikož při její četbě pomáhaly se zpěvem textu „vstávej semínko holala…“. Před samotnou činností, setí semen, proběhlo seznámení s vitamíny a minerály, které semena obsahují. Zprvu mi myšlenka naučit děti vitamíny a minerály přišla dobrá, ale v den realizace jsem se obávala, že tyto informace budou pro děti složité a že je nepochopí. Opak byl pravdou. Děti si nejen zapamatovaly názvy, ale dokonce se

naučily účinky daných vitamínu a minerálů. Nedá se však říci, že si každé dítě zapamatovalo všechny informace, ale společnými silami dala třída všechny informace dohromady. Překvapilo to nejen mě, ale i třídní učitelku. Následovala činnost, při které si děti vyrobily misky, do kterých položily mokrou vatu a zasely semínka řeřichy. Dále každé z dětí zaselo do hlíny zrno pšenice. Zopakovali jsme si, co vše potřebuje semínko k růstu a potom jsme se naučili báseň a píseň, aby zasetá semínka rostla lépe, tak jako to bylo v motivační pohádce. Nácvik básně „Jaro“ děti zaujal, především proto, že byla báseň doprovázena pohybem. Jelikož se zde objevil problém s přesáhnutím časové dotace, bylo vynecháno učení písně. Píseň byla dětem zazpívána s klavírním doprovodem a děti si na ni mohly zatancovat.

Reflektivní dialog proběhl na tradičním místě, na elipse. Bylo ověřeno, že si děti z aktivity odnesly důležité informace. Děti věděly, co potřebuje rostlina k růstu. Dále bylo dětem vysvětleno, jak mají semínka správně zalévat, aby je nepřelily. Tato činnost byla k věku dětí vhodně zvolena. Děti zvládly aktivitu samy a dostaly tištěný návod s postupem setí, aby to mohly ukázat maminkám doma.

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 77-81)