• No results found

Tvorba velikonočních kuřátek ve skořápce, zajíčků a stavění jejich obydlí

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 66-70)

5. Jaro – metodické listy

5.2 Druhý jarní týden – Velikonoce

5.2.2 Tvorba velikonočních kuřátek ve skořápce, zajíčků a stavění jejich obydlí

Cíl: Poznat symboly Velikonoc. Naučit děti novou koledu. Rozvoj jemné motoriky, komunikace, samostatné práce a spolupráce.

Konkrétní cíle: Dbát na odpovídání v celých větách. Dítě bude schopné s dopomocí přeříkat novou velikonoční koledu.

Otevírací rituál: Písnička Dobré ráno viz příloha b)

Motivace: Rozhovor o Velikonocích: „Jaká zvířátka patří k Velikonocům?“ Odpověď:

beránek, slepice, kuřátka, zajíc. „Jaké symboly patří k Velikonocům?“ Odpověď:

pomlázka, vajíčka, již zmíněný beránek a zajíc. „Umí někdo z vás velikonoční koledu?

Pokud ano, jakou? Děti mohou koledu zarecitovat. Poté dětem zarecitujeme připravenou koledu o zajíčkovi. Děti mají za úkol bedlivě poslouchat, o kom koleda bude.

Zajíček

Příprava: Dva stoly přikryjeme pracovním ubrusem. Na první stůl připravíme pomůcky na tvorbu kuřátek, na druhý připravíme pomůcky na výrobu zajíce držícího vajíčko.

Postup: Po motivaci se dětí ptáme, jaká zvířátka se v koledě vyskytla. Po rozhovoru se koledu naučíme a společně přejdeme k připraveným stolům, kde si vysvětlíme postup výroby zvířátek. Každý bude mít šanci vyrobit zajíce i kuřátka. U výroby zajíce začneme s oblepováním ruličky proužky krepového papíru, poté si vystřihneme hlavu s ušima a přilepíme ji k ruličce. Z bílého papíru vystřihneme oči, které dotvoříme fixou. Z hnědého papíru vystřihneme packy, které přilepíme taktéž na ruličku. Na závěr si ozdobíme vyfouklé vajíčko pomocí barevných papírů různých tvarů (tvary udělané pomocí raznic) nebo fixů. Takto ozdobené vajíčko umístíme do otvoru ruličky. U výroby kuřátka začneme s vyplňováním jedné skořápky vatou, poté pomocí žluté barvy a prstů nabarvíme vatu lehce na žluto. Ze zmuchlaných kousků černého papíru vytvoříme oči, z červeného papíru vystřihneme zobáček a pomocí lepidla vše přilepíme. Na závěr kuřátku nasadíme skořápkovou čepici a máme hotovo. Pokud budou děti chtít, mohou i kuřátku dozdobit skořápku pomocí barevných papírů různých tvarů. Aby nám kuřátka nepadala, připravíme na ně dětem košíčky z rozstříhaných plat na vajíčka. Následuje stavba obydlí. Děti mohou stavět domeček pro zajíce a kuřátko samy nebo ve skupinách. Na stavbu mají k dispozici dřívka, kostky a látky. Na závěr si zopakujeme koledu a projdeme se kolem domečků svých kamarádů.

Předpokládaný časový nárok: 60 min.

Cílová skupina: děti předškolního věku

Místo: u stolů, herna s elipsou

Potřeby a materiál: Na výrobu zajíců potřebujeme ruličky od toaletních papírů, krepové papíry (různé barvy), nůžky, lepidla, šablony na zaječí hlavy, hnědý papír na packy, bílý papír na oči, vyfoukaná vajíčka. Na výrobu kuřat potřebujeme vatu, žlutou temperu, černé a červené papíry, fixy, skořápky od vajíček. Na stavbu obydlí připravíme látky a stavebnici např.: kaplu (dřevěná stavebnice).

Otázky pro reflektivní dialog: Co se ti na dnešním tvoření líbilo? Je něco, co se ti nelíbilo? Zvládl jsi výrobu sám? Pokud ne, co se ti nedařilo a kdo ti pomohl? Myslíš, že to příště zvládneš sám? Pokud ne, můžeš udělat něco proto, abys to sám příště zvládl? Popiš mi domeček, které jste postavil. Co v něm všechno je, z čeho je postavený? Je něco, co bys na své stavbě vylepšil? Pokud ano, co by to bylo?

Závěrečný rituál: Písnička s pohybem: „Jarní“ od L. Pospíšilové viz příloha j)

Poznámky: Malým dětem pomůžeme se stříháním, předškoláci zkoušejí stříhat sami.

Evaluace a postřehy:

Cíle se podařilo splnit. Děti se seznámily se symboly Velikonoc. Naučily se novou koledu. A při tvorbě velikonočních zajíců a kuřátek rozvíjely jemnou motoriku a samostatnost při práci. Spolupráce byla rozvíjena při stavbě obydlí, která děti stavěly ve skupinách. Komunikace byla rozvíjena v motivaci a v reflektivním dialogu a byla spojena s kladeným důrazem na odpovědi celou větou.

Při motivaci děti pohotově odpovídaly na otázky. Ze zvířat, která patří k Velikonocům, nejmenovali jen beránka. Ze symbolů jmenovaly pouze pomlázku. Děti znaly mnoho koled. Mezi nejčastější patřila „Hody, hody, doprovody“. Některé děti nám koledu přednesly, obdržely potlesk a následně jsme se naučili společně koledu s názvem

„Zajíček“. Děti se koledu naučily rychle. Po nácviku si děti mohly udělat skupinky

a pokusit se ve skupině koledu říct. Skupiny byly šikovné a text celé koledy daly společnými silami dohromady. Podpořili jsme zde rozvoj spolupráce.

Následovala výroba velikonočních zajíců a kuřátek, která probíhala u stolečků. Děti rychle pochopily postup výroby a byly zcela samostatné. Pokud některé z dětí potřebovalo s něčím pomoc, nabídli se kamarádi, kteří seděli okolo něj. Výrobu doprovázela přátelská a klidná atmosféra, při které si děti pěkně povídaly, dokonce i na téma Velikonoc. Po dokončení zvířat jsme se přesunuli na elipsu, kde děti čekal připravený materiál na stavbu obydlí pro jimi vyrobená zvířata. Tato aktivita probíhala ve skupinách a obydlí měly děti za 10 minut hotová. Tato realizace byla jedna z nejklidnějších, nedocházelo ke konfliktům mezi dětmi a všechny si pomáhaly. Přikládám to k faktu, že jsem měla 13 dětí ve skupině a děti, které jsou hlučnější a mají tendenci kamarády obtěžovat, chyběly.

Zhodnocení aktivit probíhalo u staveb dětí. Každé z dětí zhodnotilo, co se jim na tvoření líbilo či nelíbilo. Zda zvládly vše samy a pokud ne, co se jim nedařilo a kdo jim pomáhal. Dále děti zhodnotily jejich společnou stavbu příbytku. Odpovědi jedné z holčiček: „Mně se líbilo dělat kuřátko, ale nešel mi králík, protože mi nelepilo lepidlo.

Lucinka mi půjčila její lepidlo a králíka, teda zajíce jsem také udělala a dám ho mamince.

Domeček jsem stavěla s Lucinkou a Rozárkou. Je veliký, aby se do něj všichni vešli.

Postavili jsme tady kuchyň a tady je okno, aby viděli ven.“ Odpověď jednoho z chlapců:

„Mně se dnes nejvíc líbila koleda a stavění domku. Kuřátko se mi nepovedlo, protože mi praskla skořápka a zajíce mám dobrého a dám ho taky mamince. Domeček jsem stavěl s Danečkem a Nelou a má hodně pater. Je tam výtah a garáž na auta. Tady máme balkón a tady je komín.“ Všechny stavby byly nápadité a dětem se vydařily. Po reflexi se děti mohly podívat na domy ostatních kamarádů. Na závěr jsme si zopakovali koledu a rozloučili jsme se závěrečným rituálem.

In document VYUŽITÍ ARTEFILETIKY PRO DĚTI (Page 66-70)