• No results found

Övervägande majoritet av de studenter som deltog i konferenserna och i de båda kurserna uttryckte sin tilltro till den införskaffade kun- skapens positiva effekter både för nutiden och för sin egen framtid. Så gott som alla studenter uttryckte att de har upplevt att deras del- tagande i projektet skapade ett slags personligt mervärde. Detta har

beskrivits som upplevelser av privat mognad, ökade insikter, reflek- tion kring livet i allmänhet och kring den egna karriären samt ökad känsla av personlig utveckling. En annan dimension som framkom handlade om tankar kring ett yrkesmässigt mervärde. Det relaterades till bland annat en mer utvecklad medvetenhet om patientens position i omvårdnadsprocesser och det egna yrkets funktionella möjligheter. Studenterna menade att medverkan i projektet kommer till deras fördel i konkurrensen om den framtida arbetsmarknaden. Särskild studenterna som deltagit i Öresundskursen uttryckte att de har utvecklats genom påbyggnad av sina kompetenser och att de har fått en fördjupad förståelse kring likheter och olikheter gällande styrning, organisation och uppbyggnad av hälso- och sjukvården i Öresundsregionen. Vidare har studenterna uttryckt att projektet har för deras del genererat större mod att söka sig till vad som tidigare ansågs vara helt okända arbetsmarknader.

En annan aspekt som kom fram var medvetenheten och insikter om kulturella skillnader, olika attityder, inställningar och förhållningssätt allmänt till vården samt till de tillämpade pedagogiska modellerna i klassrummet. Deltagandet i projektet upplevdes av studenterna som en positiv internationalisering på hemmaplan och de flesta har uttryckt att de kommer att våga satsa på att läsa någon termin utom- lands. Merparten av studenterna utryckte att just internationalise- ringsprocessen, som genomfördes samtidigt med andra kurskamrater, innebar för de en stor trygghet och en smidighet i införskaffandet av transkulturella erfarenheter. Just de transkulturella upplevelserna och insikterna om skillnader och likheter har av de flesta uppfat- tats som en viss investering för framtiden. Studenterna uttryckte att kursen på ett mer konkret sätt har gett dem insikter om likheter och skillnader i ländernas sjukvårdssystem ” … vilket underlättar för mig i framtiden om jag skulle vilja arbeta i Danmark … eller i ett annat land för den delen …”.

Vidare har studenterna uppmärksammat skillnader i sjuksköterskans ansvarsområden och funktion i Sverige och Danmark (Dychawy Rosner, 2014). Deras insyn i olika verklighetsordningar och i skilda kliniska domäner inom ländernas hälso- och sjukvårdsorganisa tioner

har fått dem att se såväl likheter som olikheter i styrning och organi- sering av vården och alla deltagare har uttryckt att de har fått uppleva yrkessammanhangen och sina yrkesroller utifrån en större helhet än det enskilda landets. Övervägande ansåg studenterna att de har utvecklats både som individer på ett mer personligt plan genom nya yrkeskompetenser och att de har fått en djupare inblick i den kom- mande yrkesfunktionen. De vanligast förekommande upp levelserna exemplifieras genom följande uttryck:

… deltagande har inneburit för mig även en ökad förståelse av det danska språket, vilket jag ser som en viktig kompetens. Kursen har medfört en högre kapacitet till nytänkande och ”utanför boxen” tänkande…

Jag har fått extra upplevelser som jag aldrig kommer om att vara med igen. Tänk att samläsa med sjuksköterskor från ett annat land. Och då också kunna umgås och utbyta erfarenheter. Detta har ökad min kompetens och mina kunskaper och erfarenheter inom vårdyrket men också rent socialt.

Jag har utvecklat en större säkerhet för att våga jobba i Danmark. Men även att möta vårdtagare som ser lite annorlunda på saker och ting och har andra kulturella förväntningar på mig som sjuksköterska, eftersom tidigare erfarenheter av olikheter i vården har stor betydelse för min uppbyggnad av relationer till patienten.

Det finns en del danskar i Sverige som också behöver vård. Det finns olikheter i sjuksköterskerollen i båda länder och det är viktigt att den professionella utövaren vet och förstår detta …

I det pågående utbytet mellan programmen har även strukturer för utbildningarna och deras innehåll kommit i fokus. Flera av studen- terna uttalade att de har fått en utökad kunskap om uppbyggnad av utbildningsprogrammen både i Sverige och i Danmark. Den lär- domen upplevdes av de flesta deltagare som en större erkänsla och visad uppskattning för sina respektive utbildningsprogram och vad de professionsmässigt innebär. Båda studentgrupperna, den svenska och den danska, uttryckte djup respekt och stolthet för såväl sitt svenska som danska utbildningsprogram.

Det var intressant att även kunna jämföra de båda utbildning- arna i Sverige och Danmark samt utbildningarnas fördelar och nackdelar … man känner sig stolt för den utbildning man går och för hela yrkeskåren.

Jeg kan runde af med at sige, at de er indfriet, og at jeg står med et klart indtryk af, at dette modul har styrket mig som person og som sygeplejestuderende på en anden måde end hjemmeplejen ville have gjort – ikke mere, ikke mindre, men på en helt anden måde. Jeg står nu med et klart indtryk af, hvad sygepleje i Sverige er kontra sygepleje i Danmark, og forskellen er egentlig større end hvad man forventer, og netop det er grundlag for et godt modul som giver indsigt og favner bredt i forhold til vores fag, sygepleje.