• No results found

Generellt visar utslaget i siffror och genom öppna kommentarer att studenterna var nöjda med kursen i sin helhet. Frågan om kursens lärandemål har uppfyllts noterades i medianvärdet motsvarande 5 för kurs 1 och 4 för kurs 2 (värde 1: I mycket liten utsträckning till värde 6: I mycket stor utsträckning). De flesta kommentarerna var positiva och mycket positiva; det fanns dock någon enstaka uppfattning om att man har ”slösat bort 10 veckor”. De positiva uttrycken lyfte fram kursen bland annat som ”mycket givande för egna framtids- planer” och ”väldigt inspirerande studiebesök och flera intressanta före läsningar” samt ”nyttigt med vardagsintegration av kultur och språk”. Andra kommentarer som sammanfattar studenternas inställ- ning exemplifieras i följande synpunkter:

Det krävdes inte lika mycket självstudier från vår sida om man jämför med den kurs vi egentligen skulle haft i Sverige – vad jag har hört från andra kurskamrater. Men den tiden som vi var tvungna att lägga på studier i skolan var däremot mycket mer krävande då vi måste studera både själva och i grupp.

Som helhet var kursen väldigt spännande och intressant. Jag har lärt mig mycket mer än jag hade vågat hoppas på.

Mycket bra kurs och jag är så glad att jag fick gå den. Den kunde dock ha förlagts först på höstterminen eller sist på vårterminen i stället för att minimera pendlingsproblematiken vid oväder. Det hade även gjort det lättare för oss att delta i olika fritidsaktivi- teter på vardera sidan sundet.

Det var lange dage og de 2 første eksaminer var der MEGET intensive og kort tid til, så vores gruppe sad f.eks fra 9-21 en af gangene og man var virkelig træt.

I bedömningen av kursens övergripande innehåll skilde sig median värden mellan de två pilotklassgrupper. Figur 5 återger en samman ställning av båda gruppers medianvärde kring studenternas helhetsupplevelse av kursen. I sammanställningen ingår den totala upplevelsen av kursen i sin helhet, upplevelsen av lärarstöd via feedback och bemötande samt hur studenterna uppfattade att de uppnådde kursens mål.

Figur 5. Sammanställning av medianvärden gällande studentgruppernas helhetsupplevelse av Öresundskursen.

Båda studentgrupperna bedömde uppnående av lärandemålen som tillfredställande (median = 4,5). Deltagarna i den första kurs gruppen upplevde både kravnivån och lärarstödet som högre jämfört med efterföljande grupp. Båda grupperna hade samma värde (median = 4) gällande frågan hur studenterna upplevde kursen som helhet. Studenterna i kurs två upplevde kravnivån som lägre (median = 3,5) än kurs 1 (median = 5) och den efterföljande gruppen noterade högre upplevelse av uppnådda kursmål. Även uppfattningen om kursens inläsningsformer visar skillnader mellan de två kurs- grupperna. Deltagarna i kurs 1 upplevde grupparbeten mer positivt (median = 5) än studentgruppen i kurs 2 (median 4). Exempel på syn- punkter kring arbetsformer exemplifieras enligt följande uttalanden:

Grupparbeten har underlättat då jag har fått förståelse för läromålen ur ett annat perspektiv.

Läromålen har varit väldigt breda vilket medför att man tolkat dem på ett annorlunda sätt än vad klasskamraterna kanske tolkat dem. Diskussionerna med kamraterna hjälpte mig mycket och vi kunde tipsa och förklara för varandra utifrån litteratur i ämnet eller de patienter som vi mötte innan.

Sprogbarriereren mellem svensk og dansk gør at man ikke altid forstår hele forelæsningen. Og man skal koncentrere sig meget. Samlæsningen i gruppe var bræ komplettering til forelæsninger. Det är alltid positivt med blandade arbetsformer. Främst tycker jag att studiebesöken och den kliniska praktiken har varit mycket givande i lärandeprocessen.

De fleste forelæsere på modul Øresund, har været specialiseret forelæsere, som netop har brændt for deres fag. Ydermere har vi været på adskillige studiebesøg på diverse sundhedscentre, forebyggelsescentre, rehabiliteringscentre og haft klinisk undervisning i København såvel som i Malmø.

Frågor kring pendlingen och oro för restiden lyftes inom den första kursgruppen främst under startsveckan, vilket dock senare inte uppfattades av studenterna som något problematiskt. I den andra kursgruppen har pendlingen aldrig lyfts fram som något problem. Vid utfallet gällande arbetsformer som stöd för lärande visar båda

kurserna ett genomsnittlig medianvärde motsvarande 4,2. Några kritiska anmärkningar gällde bland annat kursens hemsida som upp- levdes problematisk och genererade en medianspridning i värde mot- svarande 2,5 – 3,0. Den kritik som lyftes fram handlade exempelvis om kursens svenska It’s learning webbsidor där det har uppkommit problem med danska studenters inloggning, hämtning av stenciler och annan kursdokumentation. Detta orsakade missnöje och oro inför grupparbeten samt extra arbete i form av förfrågningar och diskussioner i samtliga led. Dessa problem gav sig till känna främst i samband med kursstart samt hämtning och inlämning av uppgifter vilket ledde till akuta planeringsändringar och uppkomsten av olika typer av kommunikativa missförstånd. En sammanfattande bild av båda gruppers omdöme gällande kursens arbetsformer som ett stöd för att uppnå kursens mål återges i Figur 6.

Figur 6. Studenternas upplevelse av hur kursens arbetsformer har hjälpt dem att uppnå lärandemålen.

Studenterna har även fått svara på frågan hur många arbetstimmar per vecka de sammanlagt har använt under kursen. Arbetstimmarna inkluderar egna studier och schemalagda aktiviteter på högskolan. I utvärderingen har totalt 61,6 procent av de studenter som deltog i kurs 1 uppgett att de har lagt mer än 31 arbetstimmar i veckan på att arbeta med kursen. Motsvarande siffra för kurs två är 27,8 procent. I den första kursgruppen har 38.4 procent arbetat mindre

än 30 timmar i veckan och i kurs två har nära tre fjärdedelar av respondenter (72,3%) angivit att de har lagt mindre än 30 arbets- timmar i veckan. Tabell 3 återger en sammanställning av studenternas uppskattning av sina insatser i antal timmar lagda på arbete med kunskapsinhämtning per vecka.

Tabell 3. Frekvenstabell för självrapporterat antal arbetstimmar.

Antal arbetstimmar i veckan Kurs 1 n = % Kurs 2 n = % < 10 0.0 16.7 10-20 3.8 27.8 21-30 34.6 27.8 31-40 30.8 22.2 > 40 30.8 5.6