• No results found

Arbetsgruppen för studentmobiliteten kom fram till slutsatsen att för att kunna uppnå projektmålen, fanns förutom den existerande utbildningsmobiliteten ett stort behov för studenter och lärare att kunna mötas över campusgränser för att gemensamt få information och inblick i den Öresundsregionala arbetsmarknaden och arbets- villkor och även kunna få svar på angelägna frågeställningar kring yrkesfunktionen inom både den svenska och danska hälso- och sjukvården.

Projektarbetet fokuserades därmed på att utarbeta och genomföra konferensdagar med arbetsnamnet ”Sjuksköterskor över bron”. Programinnehållet har bjudit på föredrag, paneldebatter och studen- ternas samt praktikers berättelser om hur det är att arbeta på andra sidan gränsen. I panellen deltog inbjudna arbetsgivarerepresentanter, fackliga företrädare, arbetsförmedling och yrkesverksamma sjuk- sköterskor från både kommun och landsting samt privata vårdgivare (se Bilaga 3). Två konferenser genomfördes där den första organi- serades under hösten 2012 på campus vid Malmö högskola och den andra under hösten 2013 på campus vid Professionshøjskola Metropol Köpenhamn. Innehållet avgränsades till ett heldagsprogram.

Mot slutet av respektive konferensdag har deltagarna fått svara på ett antal frågor om egna attityder till studier och arbete i grannlandet och om deras kunskaper om arbete och studier i grannlandet har förbättrats. Den första konferensen noterade 119 deltagare och 122 studenter deltog i den andra. Dessutom deltog vid varje tillfälle ett 20 tal arbetslivsrepresentanter. Överväldigande deltagarmajoritet, det vill säga 83 procent vid det första och 80 procent vid det andra tillfället har svarat på enkätfrågorna.

Beräkningar av reliabilitet och internvalididet av enkäten genom- fördes för kärnpåståenden ”Mina kunskaper om arbetsmöjligheterna över bron förbättrades” samt ”Jag har fått utökade kunskaper om studentutbyte över sundet” där Cronbach´s Alpha koefficient visade ett utfall motsvarande ett värde på 0,738. En ytterligare mätning gjordes för frågan ”Om det var möjligt att ta en kurs i Danmark respektive Sverige skulle du vilja göra det?” där utfallet visade Cronbach´s Alpha värde motsvarande 0,716.

Bland de danska studenterna som deltog i undersökningen har 64 procent uppgett sig vara intresserade att söka jobb i Sverige och övervägande majoriteten (84 %) var intressereade av att ta en kurs där. Bland de svenska studenterna som var med i undersökningen, var mer än hälften (57 %) intresserade att söka jobb i Danmark och 59 procent var intresserade att ta en kurs där. Resultaten visar på en signifikant skillnad mellan svenska och danska studenter i deras intresse för att läsa i grannlandet (P = .002), däremot framkom inga skillnader mellan svenska och danska studenter när det gäller intresse av att arbeta i respektive läsa där. De studenterna som inte visste om de vill söka jobb på andra sidan sundet svarade att de får se längre fram eller det beror på om man får utföra de uppgifter som man är utbildad till t.ex. ta blodprov”. En signifikant skillnad mellan studenterna i Öresundskursen och de övriga konferensdeltagarna framkom då 91 procent av deltagarna i Öresundskursen efter tre kursveckor uppgav att de är intresserade att söka arbete i grannlandet jämfört med 51 procent av de övriga svenska och danska studenterna (P = .003).

Konferensdeltagarna hade fått som gruppuppgift att generera frågor till panelen vilket, tillsammans med innehållet i konferens- programmet, upplevdes av studenterna som en typ av förlösande möte där grupperna kunde mötas och samarbeta kring gemensamma teman bortom språkliga och kulturella skillnader.

Resultat av enkätfrågor påvisade att konferensdagarna har bidragit till ökade kunskaper för deltagarna kring arbetsmöjligheter och studier på båda sidor av sundet och tre fjärdedelar (76 %) upplevde sig ha fått ökade kunskaper vid första tillfället och de flesta (94 %) vid det andra tillfället. Generellt framkom att programinnehållet upp- levdes som mycket lärorikt och ett positivt forum för informations- utbyte och att lära känna arbetsvillkoren hos grannlandet utifrån de deltagande medaktörerna. Arbetsgivarrepresentanters, fackens och de professionellas röster bidrog till att studenterna kunde få konkreta exempel på lösningar, villkor och situationer. De flesta studenterna nämnde paneldiskussionen och andra studenters erfarenhet samt ”att få veta hur det fungerar och vilka möjligheter som finns” som det viktigaste som de tar med sig från dagen.

Ofta förkommande kommentarer utifrån ett arbetsperspektiv i grannlandet handlade om att studenterna såg utökning av arbets- markanden som en positiv möjlighet vilket uttrycks till exempel enligt följande utsagor från svenska studenter:

… det känns tydligt för mig att det är möjligt att ta anställning över bron trots att utbildningarna ser lite olika ut. Det är så enkelt då det är så avståndsnära.

Jag ser nu att det var mycket bra att vi fick kunskap om skillnader och likheter gällande yrket här och i Danmark – det har fått mig att fundera i helt andra banor än innan.

De danska studenterna uttryckte liknande åsikter samt att de genom utökad kunskap om båda utbildningarnas innehåll upplevde stora likheter i varandras program vilket exemplifieras genom följande röst:

Det var virkelig mycket positivt att få veta att uddannelsen mot- svarar hverandre i det hela.

I kommentarerna gällande intresse för att söka arbete på andra sidan sundet framkom lönevillkor och positiv arbetsmiljö samt arbetsplatsens karaktär som de dominerande variablerna för att våga ta språnget. Ytterligare synpunkter handlade om ”i fall familje- förhållanden kan tillåta en något längre restid”. En ytterligare faktor som framkom var oro för hantering av bristande språkkunskaper.

ÖRESUNDSKURSER –

”SJUKSKÖTERKANS ANSVAR ATT