• No results found

3. TILLSTÅND OCH BRISTER UTIFRÅN ETT NATIONELL OCH

3.3. Personresor

Flera funktionella arbetsmarknadsregioner vidgas ut över landets gränser. Detta är särskilt tydligt i Öresundsområdet och runt Bottenviken. Västra Sverige blir alltmer influerat av utvecklingen i Osloområdet. Besöksområdena på Nordkalotten blir alltmer

sammanhängande.

Svenskarna reser utomlands med alla trafikslag och färdmedel. Längre resor sker naturligtvis med flyg i hög utsträckning, och Arlanda är Sveriges i särklass viktigaste flygplats, följt av Landvetter. Kastrup har också en viktig roll för boende i södra delen av landet. Kopplingen via ett hub/stråksystem till andra stora internationella flygplatser gör emellertid att svenskar på sin resa ut i världen inte nödvändigtvis behöver passera Arlanda. Ökad konkurrens inom flygmarknaden, inte minst genom lågprisflygets introduktion på marknaden, har ökat såväl det nationella som det internationella resandet med flyg. Sjöfarten har stor betydelse för resandet till och från våra grannländer, framför allt genom linjerna från Stockholmsregionen till Finland och Baltikum, Helsingborg–Helsingör, Göteborg–Fredrikshamn/Kiel, Trelleborg–Tyskland och Karlskrona–Polen. Det har

31 Godstransporter i Sverige - en nulägesanalys, Trafikanalys 2016:7. 32 Flyget och företagen, Shon Ferguson och Rikard Forslid, SNS förlag, 2016

43

dessutom, under de senaste åren, blivit viktigare med kryssningsfartygens anlöp till svenska hamnar, med ökad handel i hamnstäderna som följd.

Den långväga nationella persontrafiken kännetecknas av relativt stora andelar fritidsresor och tjänsteresor. Veckopendling, möjligheter till distansarbete och studieresor på längre sträckor har dock blivit allt vanligare, men utgör fortfarande en liten del av det långväga resandet. Den långväga persontrafiken domineras totalt sett av bil. Fördelningen mellan trafikslag förändras dock med ökande reslängd. Vid riktigt långa resor, över 60 mil, har flyget störst andel av alla trafikslag. Tågresorna har sin största andel av det långväga transportarbetet i intervallet 40–60 mil, men flest tågresor görs i intervallet 20–40 mil. Även bussresorna har sin största marknadsandel i intervallet 20–40 mil.

Marknaden för det långväga resandet i södra Sverige kännetecknas av en stor andel resor till Stockholm, där de centrala delarna av Stockholm ofta utgör den viktigaste målpunkten. Göteborg och Malmö är betydande marknader för resor upp till 20 mil, men för det mer långväga resandet är Stockholm en betydligt viktigare målpunkt. Köpenhamnsregionen har fått en allt större betydelse för södra Sverige, inte minst genom tillgången till det stora flygutbudet på Kastrups flygplats. Huvuddelen av resandet till Köpenhamn sker emellertid från sydligaste Sverige.

I norra Sverige kännetecknas resandet av en ännu större andel resor till Stockholm jämfört med södra Sverige. Dessutom spelar Arlanda flygplats en stor roll som mötesplats mellan olika orter i Norrland. Flygtrafiken har en större marknadsandel än i södra Sverige. Det beror dels på långa avstånd, dels på bristande kollektivtrafik med rimliga restider norr om Umeå.

Busstrafik i långväga resrelationer medför relativt långa restider och är i dessa fall tids- och komfortmässigt ofta inte konkurrenskraftig med tåget. Dock har bussresenären fördel av att kunna använda ett finmaskigare nät och har därmed bättre tillgänglighet i ett hela-resan-perspektiv. Eftersom bussar inte heller har lika stora kostnader kan prisnivån i många fall sättas lägre än för tåg.

För långväga tågresor är förutsägbarhet och tillförlitlighet mycket viktigt. Många interregionala tåglinjer har i dag för låg punktlighet. För långväga buss- och bilresor är förutsägbarhet, jämn hastighet och hög tillförlitlighet vad gäller restid och vägstandard viktigt. Även för mer sällan förekommande personresor till evenemang och säsongsbetonade aktiviteter är det viktigt att värna tillgängligheten utifrån de stora variationer på trafikflöden som kan förekomma.

Tillgången till snabba och effektiva flygtransporter över dagen, såväl inom landet som till och från andra länder, är avgörande för att det svenska näringslivet och företagandet ska kunna utvecklas i en allt mer globaliserad och konkurrenspräglad ekonomi. För många människor i regioner och orter i exempelvis de nordligaste länen är varken väg eller järnväg ett realistiskt alternativ till flyget för resor till och från södra Sverige. Effektiva kollektiv- trafikanslutningar till flygplatserna är mycket viktiga33.

44

3.3.1. Viktiga stråk för långväga persontrafik

Här beskrivs de viktigaste stråken med störst flöden för långväga personresor.

45

Stråk 1: Stockholm

Sundsvall/Östersund

Umeå

Luleå/Kiruna

Det finns en stor efterfrågan på bra förbindelser med framför allt flyg och tåg, men på delsträckor gäller detta även buss. Kollektivtrafik med rimlig restid saknas, framför allt norr om Umeå. Affärsresande, veckopendling för arbete och studier samt fritidsresor är

omfattande. Betydande brister behöver hanteras under planperioden när det gäller utbud, kapacitet och restid/tillförlitlighet.

Stråk 2: Stockholm–Oslo

Det finns en stor efterfrågan på bättre förbindelser med framför allt tåg (men även med buss på delsträckor) för att bland annat medverka till minskat resande med flyg. Affärsresande, vecko- och dagspendling för arbete och studier samt fritidsresor är omfattande. Betydande brister behöver hanteras under planperioden när det gäller utbud, kapacitet och

restid/tillförlitlighet.

Stråk 3: Oslo–Göteborg–Köpenhamn

Det finns en stor efterfrågan på bra förbindelser med framför allt tåg (men även med buss, framför allt på delsträckor). Det förekommer omfattande affärsresande, veckopendling för arbete och studier samt fritidsresor. Betydande brister kan behöva hanteras under plan- perioden när det gäller kapacitet och restid/tillförlitlighet, särskilt Oslo–Göteborg samt i Öresundsregionen och förbindelserna över sundet.

Stråk 4: Stockholm–Göteborg

Det finns en mycket stor efterfrågan på bra förbindelser med framför allt flyg och tåg (men även med buss, framför allt på delsträckor). Affärsresande, veckopendling för arbete och studier samt fritidsresor är omfattande. Betydande brister i kapacitet och tillförlitlighet för järnväg bedöms behöva hanteras under planperioden, särskilt nära Göteborg och

Stockholm.

Stråk 5: Stockholm–Malmö–Köpenhamn

Det finns en mycket stor efterfrågan på bra förbindelser med framför allt flyg och tåg. Affärsresande, veckopendling för arbete och studier samt fritidsresor är omfattande. Betydande brister i kapacitet och tillförlitlighet för järnväg bedöms behöva hanteras under planperioden, särskilt i Öresundsregionen och förbindelserna över sundet.

46

4. Tillstånd- och brister på regional nivå,