• No results found

Vänerstråket: Göteborg–Trollhättan–Mellerud–Karlstad–Torsby/Bergslagen

9. BETYDANDE BRISTER I VÄSTRA SVERIGE

9.6. Vänerstråket: Göteborg–Trollhättan–Mellerud–Karlstad–Torsby/Bergslagen

Följande infrastruktur ingår

Väg: E45, E16

Järnväg: Norge/Vänerbanan, Norgebanan, Fryksdalsbanan, Bergslagsbanan, DVVJ41 Farled: Farled 955 Göta älv

Stråkets funktion och trafikslagsövergripande förhållande

Stråket väster om Vänern har stor betydelse för näringslivets transporter, nationell och internationell tillgänglighet och arbetspendling. Utöver de interregionala resorna

förekommer betydande arbets- och studiependling till universitet och högskolor i Göteborg, Uddevalla, Trollhättan och Karlstad längs vissa delar av såväl Norge/Vänerbanan som E45, mellan Göteborg och Trollhättan/Vänersborg respektive Dalsland samt i Värmland

gentemot norra Dalsland.

Stråket, och framför allt E45, fyller en funktion för långväga turistresor mot norra Värmland och Dalarna. E45 och Norge/Vänerbanan är ett viktigt stråk till Göteborgs hamn. För godstransporter mellan Göteborg och Bergslagen/Norrland utgör järnvägen ett nödvändigt komplement till Västra stambanan, och stora satsningar i södra delen har gjorts de senaste åren för att öka kapaciteten på banan.

Norge/Vänerbanan används för både gods- och persontrafik. Godstrafiken har framför allt nationell betydelse, men det förekommer även internationell trafik. Gods- och persontrafik till Oslo körs på Norgebanan, men efter att E6 byggts ut har tågtrafiken svårt att konkurrera. Persontrafiken har framför allt lokal, regional och internationell betydelse.

Norge/Vänerbanan är Värmlands huvudsakliga järnvägsförbindelse till Göteborg och även en viktig länk för nationell godstrafik.

Fryksdalsbanan Kil–Sunne–Torsby har lokal och regional betydelse för både person- och godstrafik. Banan har stor betydelse för resor mellan grannkommunerna Torsby och Sunne samt till och från Karlstad. Banan är högt prioriterad regionalt och det finns ett mål om maximalt 60 minuters restid mellan Torsby och Karlstad.

41 DVVJ=Dal-västra Värmlands järnväg.

126

Bergslagsbanan är enkelspårig och på sträckan Kil–Ställdalen används den i dag i huvudsak för godstrafik.

DVVJ42 används framför allt för godstrafik, men under sommaren även för turisttrafik. Sträckan mellan Mellerud och Billingsfors är fortfarande i drift för godstrafik, med Trafikverket som banansvarig. Delen mellan Billingsfors och Bengtsfors förvaltas av Stiftelsen Dal-västra Värmlands Järnväg. Mellan Bengtsfors och Årjäng ligger spåren kvar och stiftelsen underhåller och arrangerar dressincykling.

Göta älv utgör ett viktigt sjöfartstråk för gods och för fritidsbåtar och annan turisttrafik. Sjöfarten på Göta älv är främst inriktad på godstransporter mellan hamnarna i Vänern och europeiska hamnar, bland annat i Baltikum. Delar av näringslivet i Vänernregionen är beroende av tillgängligheten till sjötransporter för effektiva godstransporter.

I stråket finns även Trollhättan-Vänersborgs flygplats som har linjetrafik till Stockholm och är kommunalägd. Den är även viktig som komplement till Landvetter flygplats.

9.6.1. Betydande brister

E45, Norr om Agnesberg, Göteborg till länsgräns Dalarna

Merparten av sträckan upp till Trollhättan/Vänersborg har motorvägsstandard. Bedömningen är att sträckan inte har några betydande brister i sin funktion. På E45 norr om Vänersborg upp till länsgräns Värmland, är etapperna Vänersborg– Mellerud samt Ånimskog–Åmål inte mötesseparerade och de har betydande

trafiksäkerhetsbrister enligt säkerhetsklassningen. Sträckan Ånimskog–Tösse åtgärdas under gällande planperiod 2014–2025 vilket leder till att sträckan Tösse–Åmål återstår. I Värmland saknar sträckan Säffle–Valnäs mötesseparering. Sträckan har mer trafik och därmed även vissa brister i kapacitet och punktlighet. E45 norr om Karlstad har lägre trafikflöden och bedöms i dag inte ha någon betydande brist. De två sträckor som inte åtgärdas (Vänersborg–Mellerud och Säffle–Valnäs) förväntas få en trafikökning och en försämrad situation. Det förväntas under planperioden leda till betydande brister i kapacitet och användbarhet, samtidigt som trafiksäkerhetsbristen ökar.

E16, Riksgränsen–Torsby

Vägen har låga trafikflöden och bedöms i dag inte ha några betydande brister sett till dess funktion.

Öster om Torsby och fram till länsgränsen går vägen i samma sträckning som E45 och bristerna beskrivs där.

42 DVVJ=Dal-västra Värmlands järnväg.

127

Norge/Vänerbanan, delen Göteborg–Skälebol–Kil

Den första delen av banan är utbyggd till dubbelspår, Göteborg–Öxnered, men det finns fortfarande betydande brister i tillgänglighet, främst på delen Göteborg–Älvängen, där banan är hårt belastad och det finns regional efterfrågan på att köra mer trafik. Från Öxnered till Kil är banan enkelspårig med mindre trafik. Dock kvarstår mindre brister i tillgänglighet eftersom mötesspåren på sträckan är få och för korta. Mellan Skälebol och Grums är kapacitetsbristen betydande.

Sträckan mellan Öxnered och Kil har flera plankorsningar som bedöms som en betydande säkerhetsbrist.

Tågtrafiken på banan genom Öxnered och Vålberg orsakar vibrationer i närbelägna byggnader, vilket är en betydande brist avseende hälsa.

Norgebanan, delen Skälebol–Kornsjö

Norgebanan är enkelspårig, med låg teknisk standard. Trafikverket bedömer att banan inte har några betydande brister i förhållande till trafikeringen.

Fryksdalsbanan, delen Kil–Torsby

Fryksdalsbanan är enkelspårig och oelektrifierad. Åtgärder genomförs för närvarande på banan inom ramen för regeringens landsbygdsatsning. Regionalt finns starka önskemål om ökad trafikering och kortare restid. Mellan Kil och Rottneros finns en risk för varaktig nedsättning till 80 km/tim på grund av dåligt spår. I övrigt och i förhållande till banans funktion och trafikering är bedömer Trafikverket att banan inte har några betydande brister. Bergslagsbanan, delen Kil–Ställdalen

Sträckan Daglösen till Ställdalen är i dag åtgärdad och har god tillgänglighet och säkerhet. Den återstående delen av banan åtgärdas inom nuvarande planperiod (objekt Ställdalen– Kil) och ska vara färdig under 2017. I projektet ingår fjärrblockering, mötesstationer och översyn av plankorsningar. Kapacitetsbristen och säkerhetsbristen kommer då att vara åtgärdad på hela sträckan.

DVVJ (Dal-västra Värmlands järnväg), delen Mellerud–Billingsfors– (Bengtsfors)

Banan är enkelspårig, saknar fjärrblockering och är oelektrifierad. I relation till banans trafikering bedömer Trafikverket att den inte har några betydande brister.

Göta älv (Vänersjöfarten)

Slussarna i Trollhättekanal har betydande brister i robusthet eftersom den tekniska

livslängden snart är passerad. Livslängden bedöms vara begränsad till år 2030. Det är även en betydande säkerhetsbrist eftersom det finns risk att delar av slussarna kollapsar och rasar in. Sammantaget bedömer Trafikverket och Sjöfartsverket att byggnation av ny slussled före 2030 är den enda möjligheten att bibehålla och utveckla Vänersjöfarten.

128

Göta älv-utredningen visar på att det finns en betydande brist i robusthet och säkerhet i Göta älv-dalen på grund av risk för skred. En slussbyggnation möjliggör samordningsvinster med skredsäkring av Göta älv.