• No results found

Utbildningsinspektion i Ankarskolan

Förskoleklass

Grundskola årskurserna 1–9

Innehåll

Inledning ... 1 Underlag ... 1 Beskrivning av Ankarskolan... 2 Bedömningar ... 2

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Ankarskolan och besökt skolan den 23-24 oktober 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka inspektörer som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. De krav på åtgärder som inspektörerna anger i denna rapport framgår även av Skolverkets beslut med anledning av inspektionen. Bedömningarna av kvaliteten och om verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet.

Övergripande information om inspektionen finns publicerad på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se).

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de brister inspektörerna lyfter fram i bedömningen åtgärdas av skolan. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och skolan, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolan som finns i Skolverkets nationella upp-följningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I skolan intervjuades elevråd, elever ur samtliga årskurser, antimobbningsgrup-pen, rektor, lärarpersonal samt föräldrar med barn i olika årskurser. Inspektö-rerna besökte även lektioner i alla årskurser och verksamheten i förskoleklassen.

Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns på

SKOLVERKET

Rektor har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av Ankarskolan

Ankarskolan Antal barn/elever

Förskoleklass 56

Grundskola 319

Källa: Ankarskolan.

Ankarskolan är belägen några kilometer söder om centrala Varberg, i fiskesam-hället Träslövsläge. Skolan består av en mittbyggnad med flera flyglar utskju-tande åt båda sidor. Två flyglar har F–5 klasserna inhysta, medan den större flygeln på andra sidan mittbyggnaden inhyser klasserna 6–9. Skolgården är väl tilltagen men det sätt skolbyggnaden är uppförd gör att skolgården är uppdelad så att de två grupperna inte delar utemiljön. Skolan är uppbyggd efter årskur-serna F–2, 3–5 samt 6–9. På Ankarskolan bedrivs också skolbarnsomsorg.

Denna verksamhet bedöms i en särskild verksamhetsrapport.

Ankarskolan har en aktiv skolstyrelse med beslutsfunktion där föräldrar och elever medverkar. Detta samarbete fungerar enligt rektorn väl.

Bedömningar

Samlad bedömning

Eleverna vid Ankarskolan är medvetna om målen för varje ämne. De är med-vetna om mål att uppnå samt mål att sträva mot för sin skolgång. Trots att ele-vernas kännedom om målen är tillfredsställande har inte eleele-vernas rätt till infly-tande och ansvar utvecklats lika mycket. Eleverna berättar samstämmigt att det är lärarna som bestämmer vad klassen ska arbeta med och hur arbetet läggs upp. Elevernas delaktighet i utvecklingen och genomförandet av verksamheten är därför begränsad och beroende på vilken lärare som ansvarar. På Ankarsko-lan har vissa lärare resignerat vad gäller elevernas inflytande och ansvarstagande över det egna lärandet. Även rektorn ger denna bild.

Framåtsyftande åtgärdsprogram finns och är av god kvalitet. Alla elever har en individuell utvecklingsplan. Dessa finns dokumenterade i ArkivOm. Skolan har, som övriga skolor i Varberg, anslutits till ett datasystem som har syftet att mer systematiskt dokumentera elevernas utveckling och lärande från årskurs 1–9.

Systemet heter ArkivOm. De individuella utvecklingsplanerna används av lärar-na inför de individuella utvecklingssamtalen och i arbetet för att lägga upp verk-samheten.

Då Ankarskolan är en relativt liten skola, saknar lärarna i de äldre årskurserna annan betygssättande personal att diskutera med för att kunna säkerställa en rättvis och likvärdig betygssättning. Personalen efterfrågar nätverksträffar eller samarbete med andra skolor om betygssättning. De menar att de nationella bestämmelser som finns inom området lämnar öppet för egna tolkningar. Sko-lan genomför de nationella proven i årskurserna 5 och 9 i ämnena svenska, eng-elska och matematik.

På Ankarskolan finns en likabehandlingsplan, men den har inte utformats i en-lighet med bestämmelserna då eleverna inte givits möjen-lighet att lämna sina

syn-punkter på den. Eleverna känner heller inte till att det finns en likabehandlings-plan.

Eleverna känner sig trygga på skolan men enligt eleverna förekommer mobbing ute på skolgården och lärarna gör inte något åt det. Rastvakter finns men ele-verna upplever att de står stilla på ett och samma ställe. De syns inte på de stäl-len av skolgården där man vet att trakasserierna förekommer.

Det finns elever som känner sig kränkta av personal på skolan. Eleverna menar att det förekommer att några vuxna på skolan visar en attityd och ett sätt att uttrycka sig om eleverna så att dessa känner sig kränkta och inte bemötta med respekt för sin person och sitt arbete. Rektorn uttrycker att han känner till pro-blemet och att åtgärder vidtagits för att få kränkningarna att upphöra.

Rektorn är förtrogen med verksamheten på skolan och tar ett övergripande ansvar för utvecklingen. Vid skolan finns en arbetsplan som är utlagd på sko-lans hemsida med mål, vision för skolan samt både mål att sträva mot och mål att uppnå.

En aktuell kvalitetsredovisning finns men används inte i någon vidare utsträck-ning för att förbättra elevernas resultat. Lärarna är medvetna om redovisutsträck-ningen och känner att de varit delaktiga i framtagandet. Dock är de alla eniga om att den skrivits mer för Barn- och utbildningsförvaltningen än för dem själva. Kva-litetsredovisningen ses mer som en redovisning av arbetet, än som ett instru-ment för att nå bättre resultat. Ankarskolans kvalitetsredovisning är genomgå-ende generellt hållen och redovisar endast skolans resultat från de nationella ämnesproven i matematik, engelska och svenska.

Vid Ankarskolan erbjuds inte elevens val. Däremot arrangerar man temaveckor där hela skolan samarbetar och olika stationer byggs upp. På detta sätt inklude-ras alla ämnen på ett naturligt sätt. Temadagarna är uppskattade av såväl perso-nal som elever ur alla årskurser.

Sammantaget bedömer inspektörerna att Ankarskolan genom att fortsätta arbe-tet med normer och värden, förbättrad uppföljning av elevernas kunskapsut-veckling och förbättrade möjligheter för eleverna att delta i planeringen av arbe-tet, har goda förutsättningar att upprätthålla och förbättra sina resultat.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Skolan gör inte en systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas kunskapsresultat i förhållande till målen i årskurs 5 i samtliga ämnen och inte heller en systematisk utvärdering av elevernas kunskapsresultat i förhål-lande till målen i årskurs 9 (4 kap. 1 § skollagen, 2 kap. 6 § grundskoleför-ordningen samt avsnitt 2.2 och 2.8 i läroplanen för det obligatoriska skolvä-sendet, förskoleklassen och fritidshemmet, Lpo 94).

- Kvalitetsredovisningen uppfyller inte förordningens krav (3 § förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

- Elevens val erbjuds inte (2 kap. 19-20 §§ grundskoleförordningen).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Skolan bör utveckla arbetssätten för att främja elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande över den egna lärsituationen.

- Det pedagogiska ledarskapet på skolan bör tydliggöras.

SKOLVERKET

- Skolan bör förbättra arbetet för en likvärdig bedömning och betygssättning.

- Skolans arbete med likabehandlingsplanen bör förbättras.

- Skolan bör förbättra sitt arbete för att säkerställa att inga kränkningar före-kommer.

- Kvalitetsarbetet på skolan bör förbättras.

Kunskaper

Resultat och utvärdering av lärandet

Utbildningen i förskoleklassen ska stimulera varje barns utveckling och lärande samt ligga till grund för fortsatt skolgång. Enligt personalen vid Ankarskolan ges barnen i förskoleklassen möjlighet till mycket lek och lärande. Förskoleklas-sen är lokalmässigt integrerad i skolan och personalen ingår i samma arbetslag som personal i årskurserna 1–2. Förskoleklassen är del av verksamheten vid skolan och barnen deltar naturligt i skolans dagliga arbete. Inspektörerna be-dömer att förskoleklassens verksamhet stimulerar barnens utveckling och lä-rande samt ligger till grund för fortsatt skolgång.

Skolorna i Varbergs kommun arbetar med ArkivOm, ett program för att syste-matiskt föra in och analysera elevers resultat och utvecklingskurvor. Personalen vid Ankarskolan använder sig alla av detta och kan visa på elevers kunskapsut-veckling i de tidigare årskurserna i samtliga ämnen, samt resultaten för de äldre årskurserna. Flertalet elever når målen att uppnå i årskurs 5 och 9 i samtliga ämnen. Flickor och pojkar når likvärdiga resultat.

Tabell 1. Resultat nationella prov årskurs 5 våren 2005, 2006 och 2007.

Ankarskolan Andel elever (i procent) som minst uppnått kravnivån i årskurs 5

2005 2006 2007

Engelska 89 100 88

Matematik 91 93 88

Svenska 89 97 100

Källa: Skolans rektor.

Tabell 2. Resultat nationella prov årskurs 9 våren 2005, 2006 och 2007.

Ankarskolan Andel elever (i procent) som minst uppnått resultatet G

2005 2006 2007

Engelska 100 94 97

Matematik 100 92 85

Svenska 100 100 97

Källa: Skolans rektor.

Tabell 3. Resultatmått för elever i årskurs 9.

Ankarskolan Varberg Riket

2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007 Meritvärde 225 215 223 205 201 209 206 207 207

- Flickor * 227 224 220 212 224 217 218 219

- Pojkar 242 204 223 192 191 197 196 196 196

Andel (i pro-cent) behöri-ga till natio-nellt program

100 96 92 91 90 91 89 90 89

- Flickor * 100 93 94 92 93 91 91 90

- Pojkar 100 92 92 89 87 90 88 88 88

Andel elever som nått målen i alla ämnen

84 74 76 80 78 78 76 76 76

Källa: Skolverket * Uppgifter som baseras på färre elever än 10 visas inte.

Tabell 4:Tabellen visar relationen mellan resultaten i nationella prov i årskurs 9 och slut-betygen i samma ämnen år 2007.

Ämnen Andel elever som uppnått kravnivån i det nationella provet år 2007

Andelen elever som i slutbety-get uppnått målen år 2007

Svenska 97 100

Engelska 85 100

Matematik 97 92

Källa: Skolverket.

Tabell 2 visar att eleverna vid Ankarskolan når ett högre genomsnittligt merit-värde än riksgenomsnittet och att eleverna i något högre utsträckning än riksge-nomsnittet når behörighet till nationellt program. Andelen elever som når må-len i alla ämnen ligger i nivån i riksgenomsnittet. Tabell 3 visar att resultaten i de nationella proven i huvudsak stämmer överens med betygen förutom i engelska.

Inspektörerna bedömer att skolan i högre utsträckning måste följa upp och utvärdera resultaten och redovisa dessa i kvalitetsredovisningen. Se mer om detta under rubriken Kvalitetsarbete.

Skolan ska klargöra för eleverna vilka mål som utbildningen har. Vid Ankarsko-lan informerar lärarna om mål att uppnå likaväl som mål att sträva mot i de nationella kursplanerna för respektive ämne. Vid samtal med eleverna fram-kommer att eleverna är medvetna om målen. Elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling förutsätter att de tar ett allt större ansvar för det egna lärandet och att de får ett reellt inflytande på utbildningen. Trots att elevernas kännedom om målen är tillfredsställande har eleverna på Ankarskolan inget större ansvar och tar inte heller eget ansvar för någon verksamhet eller det egna lärandet.

Lärarna och rektorn är medvetna om detta men menar att eleverna inte heller är

SKOLVERKET

är lite uppgivna. Inspektörerna bedömer att skolan bör arbeta än mer inriktat på att engagera eleverna i eget inflytande.

Innehåll, organisering och arbetssätt i undervisningen

I enlighet med läroplanen ska de demokratiska principerna som att kunna på-verka, ta ansvar och vara delaktig, omfatta alla elever. Skolan ska sträva efter att varje elev har kunskap om demokratiska principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska arbetsformer.

De elever inspektörerna intervjuar och möter berättar samstämmigt att det är lärarna som bestämmer vad klassen ska arbeta med och hur arbetet läggs upp. I samband med verksamhetsbesöken är intrycket att elevernas delaktighet i ut-vecklingen och genomförandet av verksamheten är begränsad. Vid elevintervju-er belevintervju-erättas att det förekommelevintervju-er att lärare favoriselevintervju-erar vissa elevelevintervju-er, ellelevintervju-er viss köns-tillhörighet.

På Ankarskolan får inspektörerna intrycket av ett lärarlag som resignerat vad gäller elevernas inflytande och ansvarstagande över det egna lärandet. Även rektorn ger denna bild. Vid inspektionen och de intervjuer och samtal som förs med elever ur olika årskurser, får man bilden av att eleverna inte förstår att de ska ha möjlighet att påverka sin utbildning. Då denna bild är övergripande för skolan vill inspektörerna påpeka att det pedagogiska ledarskapet på skolan bör tydliggöras för att hjälpa lärarna framåt i sin yrkesroll. Se vidare under avsnittet om ledning och intern kommunikation.

Individanpassning och särskilt stöd

Enligt grundskoleförordningen ska stödundervisning ges om det kan befaras att eleven inte kommer att nå de mål som ska ha uppnåtts vid slutet av det femte och det nionde skolåret eller om eleven av andra skäl behöver särskilt stöd.

Vid Ankarskolan finns ett elevhälsoteam bestående av skolsköterska, specialpe-dagoger, speciallärare, SYV, kurator och rektorn. Elevhälsoteamet träffas regel-bundet för att diskutera vilket stödbehov som finns vid skolan, samt för upp-följning av tidigare gjorda insatser. Teamet genomför regelbundet möten och ger förslag till åtgärder på individ-, grupp- och/eller organisationsnivå. Persona-len i elevhälsoteamet anser sig ha bra kunskap om de elever som kan ha behov av särskilt stöd och att de därmed i ett tidigt skede kan sätta in resurser. Denna bild bekräftas av såväl lärare som rektorn vid skolan. Klasskonferenser och oli-ka typer av diagnostiskt material används som hjälp i oli-kartläggningen av vilket stödbehov som finns vid skolan. Det är inspektörernas uppfattning att Ankar-skolan har rutiner för att identifiera vilka elever som är i behov av särskilt stöd och att särskilt stöd ges till de elever som är i behov av det.

Framåtsyftande åtgärdsprogram finns och är av god kvalitet. Alla elever har en individuell utvecklingsplan. Dessa finns dokumenterade i ArkivOm, och an-vänds av lärarna inför de individuella utvecklingssamtalen och i arbetet för att lägga upp sin verksamhet.

Skolan ska främja elevernas harmoniska utveckling genom en balanserad och varierad sammansättning av innehåll och arbetsformer. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för undervisningen. Läraren ska utgå från varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande och organisera arbetet så att eleven utvecklas och även får möjlighet till överblick och sammanhang.

När elever i intervjuer och vid verksamhetsbesök beskriver skolarbetet och hur man arbetar så är utgångspunkten ofta lärarens instruktioner och handledning, enskilt arbete med uppgifter i läroboken och prov. Ämnesövergripande teman som syftar till att skapa överblick och sammanhang för eleverna förekommer dock några timmar per vecka, några veckor per termin.

Bedömning och betygssättning

Skolan använder sig av ArkivOm för elevernas IUP:er. Genom detta system har skolan också en systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas utveck-ling mot läroplanens mål att sträva mot. Då skolan är relativt liten, saknar lärar-na i de äldre årskurserlärar-na anlärar-nan betygssättande persolärar-nal att diskutera med för att kunna säkerställa en rättvis och likvärdig betygssättning. Personalen efterfrå-gar nätverksträffar eller samarbete med andra skolor om betygssättning. De menar att de nationella bestämmelser som finns inom området lämnar öppet för egna tolkningar. Inspektörerna bedömer att skolan bör förbättra arbetet för en likvärdig bedömning och betygssättning.

Skolan genomför de nationella proven i årskurserna 5 och 9 i ämnena svenska, engelska och matematik. Dessa kan dock endast ligga till grund för en liten del av betygssättningen. En välgrundad och likvärdig kunskapsbedömning och be-tygssättning fyller en viktig funktion inom utbildningen. Inspektörerna bedömer att skolan bör öka lärarnas förtrogenhet när det gäller bedömning och betygs-sättning.

Betygsdokumentationen på Ankarskolan följer nationella bestämmelser. Ele-vernas betyg är inskrivna i korrekt upprättade betygsdokument och betygskata-loger.

Normer och värden

Enligt lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever råder det numera ett uttryckligt förbud mot dis-kriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Lagens ända-mål är att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörig-het, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

Huvudmannen ska enligt lagen bedriva ett målinriktat arbete för att främja des-sa ändamål och se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje verkdes-sam- verksam-het. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan kränkande be-handling liksom att vid behov utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. I likabehandlingspla-nen ska åtgärder redovisas och den ska ses över och följas upp varje år. Likabe-handlingsplanen ska upprättas, följas upp och ses över under medverkan av barnen eller eleverna och den ska utgå från en kartläggning av den egna verk-samheten.

Eleverna känner sig överlag trygga på skolan. Under inspektionen framkommer det att det finns elever som känner sig kränkta av personal på skolan. Eleverna menar att det förekommer att några vuxna på skolan visar en attityd och ett sätt att uttrycka sig om eleverna så att dessa känner sig kränkta och inte bemötta med respekt för sin person och sitt arbete. Vid inspektörernas återrapportering till rektorn uttrycker denne att han känner till problemet och att åtgärder vidta-gits för att få kränkningarna att upphöra. Inspektörerna bedömer att skolan bör

SKOLVERKET

På Ankarskolan förekommer, enligt lärarna det ibland konflikter mellan elever som de så snabbt som möjligt försöker lösa. I något fall har konflikten lett till mer allvarliga händelser som även lärarna bedömer som mobbning eller kränk-ning. Enligt både lärare och elever försöker skolan lösa konflikterna. Däremot saknar skolan en sådan likabehandlingsplan som lagen förutsätter. Kommunen måste se till att skolan utarbetar en likabehandlingsplan som utgår från situatio-nen vid skolan och som upprättas under medverkan av eleverna. Skolans arbete med likabehandlingsplanen bör förbättras.

Eftersom ansvaret för upprättandet av likabehandlingsplaner i kommunen inte överlåtits till rektorn sker bedömningen av likabehandlingsplanerna i den för kommunen övergripande rapporten.

Klassråd och elevråd genomförs regelbundet och det är inspektörernas uppfatt-ning att eleverna ges träuppfatt-ning i att arbeta i demokratiska former.

Ledning och kvalitetsarbete

Styrning och ledning

Enligt skolförfattningarna ska det för skolans ledning finnas en rektor som ge-nom utbildning och erfarenhet förvärvat pedagogisk insikt. Rektorn ska dessut-om hålla sig förtrogen med det dagliga arbetet i skolan. Rektorn på Ankarskolan har arbetat på skolan i många år. Han har gått den statliga rektorsutbildningen och är förtrogen med verksamheten. Enligt de båda lärarlagen är han dock mer förtrogen med årskurserna F–5 än med årskurserna 6–9. Han tar ett övergri-pande ansvar för den pedagogiska och administrativa utvecklingen. Till sin hjälp har han en lärare som har tagit över administrativa uppgifter då rektorn själv varit deltidssjukskriven. Detta samarbete har fungerat såpass väl att de båda vill fortsätta med denna uppdelning.

För genomförandet av de fastställda målen för utbildningen ska det finnas en arbetsplan. Rektorn beslutar om planen och den ska utarbetas under medverkan av lärare och övrig personal samt företrädare för eleverna och deras vårdnads-havare. Arbetsplanen ska kontinuerligt följas upp och utvärderas. Vid skolan finns en arbetsplan som är utlagd på skolans hemsida med mål, vision för sko-lan samt både mål att sträva mot och mål att uppnå.

Inspektörerna bedömer att rektorn har pedagogisk insikt och är förtrogen med det dagliga arbetet men, som angivits ovan, det pedagogiska ledarskapet på sko-lan bör tydliggöras för att hjälpa lärarna framåt i sin yrkesroll.

Kvalitetsarbete

Enligt förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m. ska varje skola årligen upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning som ett led i den kontinu-erliga uppföljningen och utvärderingen av verksamheten. I kvalitetsredovis-ningen ska verksamhetens förutsättningar, arbetet i verksamheten och utbild-ningens måluppfyllelse redovisas. Skolans kvalitetsredovisning ska utarbetas under medverkan av lärare, övrig personal och elever. Elevernas vårdnadshava-re ska ges möjlighet att delta i arbetet med kvalitetsvårdnadshava-redovisningen.

En aktuell kvalitetsredovisning finns men används inte i någon vidare utsträck-ning för att förbättra elevernas resultat. Lärarna är medvetna om redovisutsträck-ningen och känner att de varit delaktiga i framtagandet. Dock är de alla eniga om att den skrivits mer för Barn- och utbildningsförvaltningen än för dem själva, och

En aktuell kvalitetsredovisning finns men används inte i någon vidare utsträck-ning för att förbättra elevernas resultat. Lärarna är medvetna om redovisutsträck-ningen och känner att de varit delaktiga i framtagandet. Dock är de alla eniga om att den skrivits mer för Barn- och utbildningsförvaltningen än för dem själva, och