• No results found

Utbildningsinspektion i Karl Gustavs skola

Förskoleklass

Grundskola årskurserna 1–5

Innehåll

Inledning ... 1 Underlag ... 1 Beskrivning av Karl Gustavs skola... 2 Bedömningar ... 2

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Karl Gustavs skola och besökt skolan den 5 december år 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka inspektörer som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. De krav på åtgärder som inspektörerna anger i denna rapport framgår även av Skolverkets beslut med anledning av inspektionen. Bedömningarna av kvaliteten och om verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet.

Övergripande information om inspektionen finns publicerad på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se).

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de brister inspektörerna lyfter fram i bedömningen åtgärdas av skolan. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och skolan, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolan som finns i Skolverkets nationella upp-följningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I skolan intervjuades rektorn, lärare och elever samt föräldrar. Inspektörerna besökte även lektioner i alla årskurser och i förskoleklassen. Även andra iaktta-gelser i skolmiljön och studier av dokument som finns på skolan utgör underlag för kvalitetsbedömningen.

SKOLVERKET

Rektorn har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av Karl Gustavs skola

Karl Gustavs skola Antal barn/elever Förskoleklass 8

Grundskola 26

Källa: Skolans uppgifter.

Karl Gustav är en liten skola som ligger naturskönt vid sjön Mäsen. Miljön ger unika möjligheter till naturstudier och idrott. Eftersom skolan är liten känner alla elever och lärare varandra. Det skapar trygghet. Föräldrarna är mycket en-gagerade och intresserade av skolan och sedan 1997 finns en lokal styrelse med föräldrar i majoritet.

Eleverna som går på Karl Gustavs skola är mellan sex och tolv år. Skolan om-fattar förskoleklassen och årskurserna 1–5.

Eftersom Karl Gustav är en liten skola utgör hela skolan ett arbetslag och ele-verna är grupperade i två klasser. Den ena omfattar förskoleklassen och årskur-serna 1–2 och den andra årskurårskur-serna 3–5. När eleverna skall börja i årskurs 6 flyttar eleverna till Vidhögeskolan i Veddige.

Bedömningar

Samlad bedömning

Karl Gustavs skola är en liten skola. Samtidigt som detta är en av skolans störs-ta tillgångar utgör det också ett av skolans problem. Ledningsuppgiften blir då att ta tillvara och utnyttja tillgångarna på bästa sätt och eliminera eller kompen-sera problemen. När det gäller svårigheterna med att på en liten skola kunna ha lärare med utbildning för såväl åldersgrupper som ämnen har Karl Gustavs skola lyckats mycket bra genom att de på skolan anställda lärarnas utbildning väl kompletterar varandra och man också utnyttjar detta i tjänstefördelning och schemaläggning. Vidare har man löst problemet genom att använda sig av andra skolors lärarkompetenser genom samverkan med en annan liten skola. Detta har också ökat antal sociala kontakter med jämnåriga för eleverna på båda sko-lorna.

Ett ambitiöst arbete har skett av de få lärarna med att konkretisera och förklara målen för eleverna samt tillsammans med eleverna och föräldrarna följa upp hur eleverna lyckats i relation till målen. Detta gäller främst ämnena engelska, matematik och svenska. Det är dock viktigt att också de andra ämnena behand-las på liknande sätt, men här visar sig nu den lilla skolans dilemma; väldigt få lärare ska göra väldigt mycket arbete för skolan som helhet. Här återstår således en hel del att göra.

Skolan har ett bra förebyggande värdegrundsarbete som bland annat syftar till att förebygga kränkande behandling.

Skolans kvalitetsarbete stannar ofta vid den egna klassen/gruppen och kraften räcker inte alltid till att se kvalitetsarbetet också ur ett system- och skolperspek-tiv och inte enbart ur ett individ- och elevperspekskolperspek-tiv. Ambitioner finns dock

men ånyo utgör den lilla mängden lärare och övrig personal en begränsande faktor för detta gemensamma arbete.

Sammanfattningsvis kan dock sägas att Karl Gustavs skola lyckats väl med att såväl ta tillvara litenhetens fördelar som begränsa dess problem.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Skolans kvalitetsredovisning uppfyller inte kraven (3 § förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Skolan bör förbättra sitt kvalitetsarbete.

Kunskaper

För varje elev finns en mapp där elevernas kunskapsinhämtande kontinuerligt bokförs. Mappen ligger till grund för och är en del i den individuella utveck-lingsplanen (IUP). IUP:n är ett levande verktyg i undervisningen, vilket fram-kommer genom intervjuer med såväl lärare som elever och iakttagelser i klass-rummen. IUP:n upprättas i ett system, ArkivOm, som finns för hela kommu-nen. Eleverna i årskurs 5 deltar i de nationella proven. I år går nio elever i årskurs 5, i fjol endast en, varför skolan inte upprättar någon statistik på skolni-vå. Däremot använder man givetvis resultaten för att fördela stödet till de en-skilda eleverna. I klassrummen är målen att sträva mot och att uppnå i årskurs 5 i ämnena matematik svenska och engelska, uppsatta på väggarna, men också förenklade skrivningar som förklarar vad detta innebär för eleverna och under-visningen. Målbeskrivningar för flera andra ämnen finns i de också lokala bear-betningar av de nationella kursplanerna. Inspektörerna bedömer att skolans elever är väl insatta i målen.

Elevernas arbeten och resultat förvaras i en mapp, vars innehåll utgör en del av det underlag som används vid utvecklingssamtal då föräldrar elever och lärare träffas varje termin.

Skolan har ett visst samarbete med den närliggande lilla skolan Kungsäterssko-lan genom att man någon dag per vecka besöker varandras skolor för att under-visas i t.ex. slöjd och hem- och konsumentkunskap. Det förekommer också ett begränsat samarbete mellan lärarna när det gäller metodiska och pedagogiska frågor.

Karl Gustavs skola har en hög datortäthet och av vad som framkom vid inspek-tionen används datorerna också i hög utsträckning, bland annat som ett medel att individanpassa undervisningen.

Den lilla skolan och de tre lärarnas kompetens kompletterar varandra väl och lärarna utnyttjar sina respektive kompetenser genom att gå in i varandras klas-ser.

Normer och värden

Enligt lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever råder det numera ett uttryckligt förbud mot dis-kriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Lagens ända-mål är att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörig-het, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

SKOLVERKET

Huvudmannen ska enligt lagen bedriva ett målinriktat arbete för att främja des-sa ändamål och se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje verkdes-sam- verksam-het. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan kränkande be-handling liksom att vid behov utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. I likabehandlingspla-nen ska åtgärder redovisas och den ska ses över och följas upp varje år. Likabe-handlingsplanen ska upprättas, följas upp och ses över under medverkan av barnen eller eleverna och den ska utgå från en kartläggning av den egna verk-samheten.

Skolan håller på att utarbeta en likabehandlingsplan, men den är ännu inte fär-dig. Enligt lagen, som trädde i kraft den 1 april 2006, ska varje verksamhet ha en likabehandlingsplan. På skolan råder ett lugnt och harmoniskt klimat och eleverna verkar trivas och arbetar bra med sina uppgifter. Elever och lärare be-skriver en skola där eleverna är snälla mot varandra, men att man ständigt arbe-tar med värdegrundsfrågor i klassrummen och på skolgården.

Eftersom ansvaret för upprättandet av likabehandlingsplaner i kommunen inte överlåtits till rektorn sker bedömningen av likabehandlingsplanerna i den för kommunen övergripande rapporten.

Skolornas ordningsregler är kända av eleverna på skolan.

Ledning och kvalitetsarbete

Skolans ordinarie rektor har sin styrka i att utmana lärarna till pedagogisk ut-veckling. Den rektor som för tillfället arbetar på skolan upplevs också som en väl fungerande skolledare. Inspektörerna bedömer att ledningen på Karl Gus-tavs skola fungerar väl.

Skolans arbetsplan består dels av delar som gjorts på skolan dels av delar som i huvudsak gjorts av andra skolor inom området. Orsaken är att det omfattande arbetet med arbetsplaner på en liten skola av Karl Gustavs karaktär innebär att varje enskild lärare får ett mycket stort arbete att upprätta dessa planer. De fles-ta delarna av planerna anpassas dock utifrån den egna skolans förutsättningar.

Arbetet med skolans kvalitetsredovisning är på samma vis som arbetet med arbetsplanerna omfattande per lärare på en liten skola. Det innebär att skolan även här får svårigheter att mäkta med det skolövergripande arbetet. Skolans kvalitetsredovisning tar bara upp ett begränsat antal områden och varför in-spektörerna bedömer att den måste förbättras.

Skolans kvalitetsarbete begränsas i allt för stor del till ämnena engelska, mate-matik och svenska och till den egna klassen/gruppen. Skolans bör förbättra sitt kvalitetsarbete till att omfatta alla ämnen och även till icke ämnesbundna mål.

Alla lärare på skolan har utbildning för den undervisning de bedriver både avse-ende ämnesutbildning och utbildning anpassad för den åldersgrupp de undervi-sar.

För att säkerställa att undervisningen sker med kompetenta lärare och i ända-målsenliga lokaler sker undervisning i slöjd samt hem- och konsumentkunskap vid annan skola.

Eleverna har tillgång till bibliotek och böcker, skrivmateriel och andra hjälpme-del som behövs för en tidsenlig utbildning och för att nå målen för

utbildning-en. Datorutrustningen är ändamålsenlig och används i undervisningutbildning-en. Lokaler-na ger förutsättningar för eleverLokaler-na att nå målen.

Datum Ort

2008-05-06 Göteborg

Mats Löwing Erik Bergeå

Utbildningsinspektion i Varbergs kommun Lindbergs skola Dnr 53-2006:3405