• No results found

Utbildningsinspektion i Bosgårdsskolan

Förskoleklass

Grundskola årskurserna 1– 9

Innehåll

Inledning ... 1 Underlag ... 1 Beskrivning av Bosgårdsskolan... 2 Bedömningar ... 2

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Bosgårdsskolan och besökt skolan den 13-15 november 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka inspektörer som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen riktas mot tre huvudområden: Kunskaper, Normer och värden samt Ledning och kvalitetsarbete. De krav på åtgärder som inspektörerna anger i denna rapport framgår även av Skolverkets beslut med anledning av inspektionen. Bedömningarna av kvaliteten och om verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet.

Övergripande information om inspektionen finns publicerad på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se).

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de brister inspektörerna lyfter fram i bedömningen åtgärdas av skolan. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från kommunen och skolan, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunen och skolan som finns i Skolverkets nationella upp-följningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts.

I skolan intervjuades rektorerna, representanter för personal och elever samt föräldrar med barn i olika årskurser. Inspektörerna besökte även lektioner i samtliga årskurser och verksamheten i förskoleklassen. Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns på skolan utgör underlag för

SKOLVERKET

Rektorn har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av Bosgårdsskolan

Bosgårdsskolan Antal barn/elever

Förskoleklass 40

Grundskola 600

Källa: Skolans egna uppgifter.

Bosgårdsskolan är en av de största F–9 skolorna i Varbergs kommun, belägen i Tvååker cirka 15 km från Varbergs centrum. Skolan tar emot elever från Span-narps skola till årskurs 4 och från Sibbarps skola till årskurs 7. Förskoleklasser-na tar emot barn från Tvååkers tre förskolor och från de två föräldrakooperativ som finns i Tvååker. Under läsåret 2006/07 har skolan byggts om i etapper och delar av verksamheten har under tiden flyttats till evakueringspaviljonger.

Personalen arbetar i arbetslag F–9 som delas in i mindre enheter för det dagliga arbetet. De två rektorerna ansvarar för var sitt spår F–9.

Bedömningar

Samlad bedömning

Bosgårdsskolan har i stora delar ett gott pedagogiskt arbete och intervjuade elever uttalar att de trivs och känner trygghet. Ett observandum är emellertid att elever i årskurserna 4–6 uttalar att det inte alltid är ett gott klimat mellan elever-na och att språkbruket är grovt. Det finns flera viktiga områden att arbeta vida-re med. Genevida-rellt saknas systematik i arbetet. Kunskapsvida-resultaten är svaga, framför allt i matematik. Rektorernas kännedom om andra kunskapsresultat än de i svenska, engelska och matematik är svag när det gäller de årskurser där betyg inte sätts. Kvalitetsarbetet är inte systematiskt, utan de uppföljningar och utvärderingar som görs täcker bara verksamheten fläckvis. Lärarna arbetar i mångt och mycket på egen hand och utan en gemensam färdriktning för skolan.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Skolan gör inte en systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas kunskapsresultat i förhållande till målen i årskurs 5 i samtliga ämnen och inte heller en systematisk utvärdering av elevernas kunskapsresultat i förhål-lande till målen i årskurs 9 (4 kap. 1 § skollagen, 2 kap. 6 § grundskoleför-ordningen samt avsnitt 2.2 och 2.8 i läroplanen för det obligatoriska skolvä-sendet, förskoleklassen och fritidshemmet, Lpo 94).

- Alla elever i behov av särskilt stöd får inte detta (4 kap 1§ skollagen och 5 kap. 5 § grundskoleförordningen).

- Skolan anordnar inte elevens val enligt grundskoleförordningen (2 kap.

19-20 §§ grundskoleförordningen).

- Eleverna får ingen undervisning i ämnet teknik före utgången av årskurs 5 vilket medför att eleverna inte ges möjlighet att nå målen i ämnet i årskurs 5 (2 kap. 6 § grundskoleförordningen, förordningen om kursplaner för grund-skolan och bilaga 3 till skollagen).

- Kvalitetsredovisningen uppfyller inte kraven i förordningen (3 § förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

- Beslut om placering i särskild undervisningsgrupp och anpassad studiegång fattas inte i behörig ordning (5 kap. 5 och 10 §§ och 8 kap. 1 § grundskole-förordningen).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Skolan bör se till att elevernas kännedom om målen ökar så att deras infly-tande över undervisningen kan stärkas.

- Skolan bör förbättra arbetet för en rättvis och likvärdig betygssättning.

- Skolan bör försäkra sig om att betygskataloger förs på ett rättssäkert sätt.

- Skolans värdegrundsarbete bör stärkas.

- Skolans kvalitetsarbete bör utvecklas och systematiseras.

- Skolans arbetsplan bör förbättras så att den blir ett verktyg för genomfö-randet av utbildningen.

Kunskaper

Resultat och utvärdering av lärandet

Utbildningen i förskoleklassen ska stimulera varje barns utveckling och lärande samt ligga till grund för fortsatt skolgång. Enligt personalen vid Bosgårdsskolan ges barnen i förskoleklassen möjlighet till både lek och lärande. Lokalmässigt är förskoleklassen integrerad i skolan. Inspektörerna bedömer att verksamheten i förskoleklassen är av god kvalitet.

Bosgårdsskolans resultat är överlag svaga. Detta gäller i synnerhet fysik, mate-matik och samhällskunskap i årskurs 9. Rektorerna har ingen övergripande kän-nedom om elevernas kunskapsutveckling, men känner till att matematiken är ett problem. De har emellertid i nuläget ingen bild av vad som orsakar elevernas resultat. Ett arbete för att analysera resultaten i matematik har påbörjats för att kunna förändra undervisningen för högre måluppfyllelse.

Tabell 1: Resultat nationella prov årskurs 5 våren 2006 och 2007.

Bosgårdsskolan Andel elever (%) som uppnått kravni-vån i årskurs 5

2006 2007

Svenska 93 88

Matematik 91 92

Engelska 90 90

Källa: Bosgårdsskolan.

Flertalet elever når enligt de nationella proven målen för årskurs 5 i svenska, matematik och engelska men skolan har ingen systematisk uppföljning och ut-värdering av elevernas kunskapsresultat i övriga ämnen. Rektorerna menar att varje lärare gör uppföljningen på individnivå för att kunna redovisa den vid utvecklingssamtalen. Inspektörerna bedömer emellertid att en systematisk upp-följning och utvärdering av elevernas kunskapsresultat i årskurs 5 i förhållande till de nationella målen måste ske på skolnivå.

SKOLVERKET

Tabell 2: Resultat nationella prov årskurs 9 våren 2006 och 2007.

Bosgårdsskolan Andel elever (%) som minst uppnått kravnivån i årskurs 9

Skolan Riket 2006 2007 2006 2007

Svenska 92 87 96 96

Matematik 76 68 88 84

Engelska 88 88 95 95

Källa: Skolverket.

Resultaten på de nationella ämnesproven i årskurs 9 ligger under resultaten i riket. I synnerhet är resultaten i matematik svaga. En nedgång kan vidare note-ras mellan 2006 och 2007. Intervjuade lärare är väl medvetna om resultaten och arbetar för att förbättra detta. Det saknas emellertid analys av orsakerna till de svaga resultaten. Inspektörerna bedömer att skolan måste utvärdera kunskaps-resultaten i årskurs 9 så att skolan skapar en resultatförståelse och därigenom kan vidta åtgärder för ökad måluppfyllelse. Eventuella skillnader mellan pojkars och flickors resultat bör också analyseras.

Tabell 3:Tabellen visar relationen mellan resultaten i nationella prov i årskurs 9 och slut-betygen i samma ämnen år 2007.

Ämnen Andel elever som når kravnivån i det nationel-la provet år 2007

Andelen elever som i slut-betyget uppnått målen år 2007

Svenska 87 93

Matematik 68 87

Engelska 88 93

Källa: Skolans statistik.

Av ovanstående tabell framgår att det är stor diskrepans mellan resultaten i na-tionella prov och slutbetygen i samma ämnen. Detta gäller i synnerhet ämnet matematik. Se vidare avsnittet Bedömning och betygssättning.

Tabell 4: Resultatmått för elever i årskurs 9.

Bosgårdsskolan Varberg Riket

2005 2006 2007 2005 2006 2007 2005 2006 2007 Meritvärde 213 197 201 205 201 210 206 207 207 Andel (i

pro-cent) behöri-ga till natio-nellt program

94 90 86 91 90 92 89 90 89

Andel (i pro-cent) med fullständigt slutbetyg

83 76 65 80 78 78 76 76 76

Källa: Skolverkets statistik.

Tabellen visar att resultaten på Bosgårdsskolan försämrats över tid. Eleverna i Bosgårdsskolan har enligt Skolverkets analysverktyg SALSA1, år 2006 slutbetyg som är lägre än de modellberäknade värdena när det gäller meritvärde, och an-delen elever som uppnått målen, betyget godkänd eller högre, i samtliga ämnen.

Över tid går det emellertid inte att se någon tendens i de modellberäknade vär-dena. Vissa år ligger skolans resultat högre och vissa år lägre än dessa värden.

Elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling förutsätter att de tar ett allt större ansvar för det egna lärandet och att de får ett reellt inflytande på utbild-ningens utformning. Att den enskilda skolan är tydlig i fråga om mål, innehåll och arbetsformer är en förutsättning för elevernas rätt till inflytande och påver-kan. På Bosgårdsskolan begränsas i allmänhet elevernas inflytande till att vara med och bestämma när olika moment ska genomföras, men de har inget infly-tande över hur de ska nå målen. Denna bild bekräftas både vid elevintervjuer och vid intervjuer med lärare. Rektorerna känner till att eleverna ska vara delak-tiga och ha inflytande över sin utbildning, men vet inte hur det är ställt med detta på skolan. Inspektörerna bedömer att skolan bör se till att elevernas kän-nedom om målen ökar så att deras inflytande över undervisningen kan stärkas.

Individanpassning och särskilt stöd

Särskilt stöd ska enligt skollagen ges till elever som har svårigheter i skolarbetet.

Enligt rektorerna har stödinsatserna för de lägre åldrarna vid Bosgårdsskolan begränsats av resurstilldelningen. En specialpedagog har nyligen anställts för de senare årskurserna och skolan planerar att anställa en också för de tidigare års-kurserna. Elevvårdsteamet menar att en förklaring till de svaga resultaten i ma-tematik är att elever i behov av särskilt stöd inte får detta. Mama-tematiklärarna har inte heller varit tydliga med vilka elever som har stödbehov. Kommunikationen mellan undervisande lärare och speciallärare/specialpedagog har inte alltid fun-gerat. Inspektörerna bedömer att särskilt stöd måste anordnas för elever i be-hov av detta

Studiehandledning på modersmålet ges till de elever som är i behov av detta.

Några elever undervisas i de särskilda undervisningsgrupper som finns inom kommunens resursskola. Beslut om placering i särskild undervisningsgrupp och beslut om anpassad studiegång är i kommunen delegerade till rektor. Sådana beslut fattas på Bosgårdsskolan oftast i en elevvårdskonferens där det inte klart framgår att detta är rektorns beslut. Inspektörerna bedömer att beslut om pla-cering i särskild undervisningsgrupp måste fattas av rektorn och dessutom åtföl-jas av en överklagandehänvisning. Vidare måste beslut om anpassad studiegång fattas av rektorn.

Bedömning och betygssättning

Elevernas kunskapsutveckling följs upp genom utvecklingssamtal. Där redovi-sas elevernas kunskapsutveckling i samtliga ämnen och en individuell utveck-lingsplan upprättas. Betoningen på engelska, matematik och svenska är dock stark i de lägre åldrarna. Utvecklingssamtalen i årskurserna 7–9 har de undervi-sande lärarnas omdömen som grund. Omdömena grundar sig på resultaten i respektive ämne och kopplas till betygssättningen.

1 Det modellberäknade värdet i SALSA tar hänsyn till olika bakgrundsfaktorer som

föräld-SKOLVERKET

Arbetet med att säkra en likvärdig betygssättning är en viktig del i det mål- och resultatstyrda systemet. Bosgårdsskolan har inga rutiner för att säkra betygssätt-ningen på skolnivå. Lokala bearbetningar och konkretiseringar av kursplanerna har gjorts, men lokala mål och kriterier för årskurs åtta och höstterminen årskurs nio saknas för ett flertal ämnen. Inspektörerna bedömer att arbetet med att säkra en rättvis och likvärdig betygssättning bör förbättras. Vidare bör den stora skillnaden mellan resultaten i nationella prov i årskurs nio och slutbetyg i samma ämnen (se tabell i avsnittet Resultat och utvärdering av lärandet) analy-seras.

Vid granskning av betygskataloger konstaterar inspektörerna att dessa innehåller många ändringar utan att ändringarna är signerade och daterade. Enligt inspek-törernas bedömning bör skolan se över hanteringen av betygskatalogerna så att betygskatalogerna förs på ett rättssäkert sätt.

Normer och värden

Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar. Intervjuade elever i årskurserna 4–6 menar att det finns många elever som blir retade. De säger också att det är ett hårt språkbruk bland eleverna. De efterlyser ett större engagemang hos lärarna för att stävja språkbruket och skapa ett bättre klimat på skolan. Ett stort ansvar för att förhindra kränkningar ligger på de så kallade förtroendeeleverna i årskurser-na 7–9 och BIG (barn ingriper geårskurser-nast) i de lägre årskurserårskurser-na. Elevhälsoteamet menar likaså att det finns elever som inte mår så bra på skolan medan rektorer-na förefaller ovetande om detta. Inspektörerrektorer-na bedömer att skolan bör stärka sitt värdegrundsarbete för att skapa ett bättre klimat på skolan.

Enligt lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever råder det numera ett uttryckligt förbud mot dis-kriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Lagens ända-mål är att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörig-het, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.

Huvudmannen ska enligt lagen bedriva ett målinriktat arbete för att främja des-sa ändamål och se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje verkdes-sam- verksam-het. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan kränkande be-handling liksom att vid behov utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. I likabehandlingspla-nen ska åtgärder redovisas och den ska ses över och följas upp varje år. Likabe-handlingsplanen ska upprättas, följas upp och ses över under medverkan av barnen eller eleverna och den ska utgå från en kartläggning av den egna verk-samheten. Se vidare Skolverkets allmänna råd (SKOLFS:2007:7) för arbetet med att främja likabehandling.

Bosgårdsskolan har ett utkast till likabehandlingsplan som ännu inte är antagen.

Förtroendeeleverna har varit delaktiga i framtagandet, men den ansvarige lära-ren menar att elevernas delaktighet kunde ha varit större. Inspektörerna bedö-mer att skolan måste ha en likabehandlingsplan som är aktuell och beslutad.

Barn och elever måste medverka vid upprättandet av planen. Vid inspektions-tillfället var arbetet med likabehandlingsplanen inte delegerat till skolan. Frågan behandlas därför vidare i kommunrapporten.

Skolans ordningsregler utgörs av ”Bosgårdsskolans ledstjärnor”. Vid framta-gandet och senare revidering av dessa har elever, föräldrar och personal sam-verkat.

Ledning och kvalitetsarbete

Styrning och ledning

Enligt skolförfattningarna ska det för skolans ledning finnas en rektor som ge-nom utbildning och erfarenhet förvärvat pedagogisk insikt. Rektorn ska dessut-om hålla sig förtrogen med det dagliga arbetet i skolan.

Bosgårdsskolan har två rektorer som delar uppdraget att leda verksamheten.

Dessutom finns en rektor/samordnare som på deltid ansvarat för ombyggna-tionen av skolan. Rektorerna har bred erfarenhet av skola och ledning av skola.

Den ena rektorn har arbetat som rektor på skolan sedan 2003. Den andra rek-torn kom till skolan från en rektorstjänst i en annan kommun i mars i år. Båda rektorerna har lärarutbildning och har genomgått den statliga rektorsutbildning-en. Inspektörerna bedömer att rektorerna genom utbildning och erfarenhet har förvärvat pedagogisk insikt.

Rektorerna har delat skolan mellan sig i två F–9 spår och ansvarar för elever och personal i var sin del. Intervjuade lärare efterlyser emellertid tydliga visioner från rektorerna och menar att ombyggnationen av skolan har tagit tid och kraft från det pedagogiska utvecklingsarbetet. Flera lärare uttalar emellertid förhopp-ningar att den pedagogiska ledningen av skolan kommer att stärkas med den nya rektorn.

Kvalitetsarbete

För genomförandet av de fastställda målen för utbildningen ska det finnas en arbetsplan. Rektorn beslutar om planen och den ska utarbetas under medverkan av lärare, övrig personal samt företrädare för eleverna och deras vårdnadshava-re. Arbetsplanen ska kontinuerligt följas upp och utvärderas. Bosgårdsskolans arbetsplan utgörs av ”ledstjärnorna” som nämnts ovan tillsammans med natio-nella styrdokument och lokalt utarbetade kursplaner. Inspektörerna bedömer att arbetsplanen bör förbättras för att bli ett verktyg för skolans verksamhet mot målen för utbildningen.

Skolan saknar ett systematiskt kvalitetsarbete. Några enkätundersökningar genomförs och i viss utsträckning har Myndighetens för skolutveckling indika-torsystemBRUK (Bedömning, Reflektion, Utveckling, Kvalitet) använts. Ana-lysen av resultat i förhållande till nationella mål är emellertid bristfällig. Rekto-rerna måste därför ta ansvar för att kvalitetsarbetet förbättras och bedrivs på ett sådant sätt att kopplingen till de nationella målen blir tydligare.

Enligt förordningen om kvalitetsredovisning ska varje skola årligen upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning. Kvalitetsredovisningen ska innehålla en bedöm-ning av i vilken utsträckbedöm-ning de nationella målen för utbildbedöm-ningen har förverkli-gats och en redogörelse för vilka åtgärder skolan avser vidta för ökad målupp-fyllelse. Bosgårdsskolans kvalitetsredovisning för läsåret 2006/07 redovisar sko-lans arbete under läsåret, men det saknas kunskapsresultat och utvärdering av resultat i andra ämnen än svenska, matematik och engelska. Inspektörerna be-dömer att kvalitetsarbetet bör förbättras och att skolans kvalitetsredovisning inte uppfyller kraven i förordningen.

SKOLVERKET

Tillgång till likvärdig utbildning

Bosgårdsskolan deltar i försöket med utbildning utan timplan i grundskolan.

Detta innebär dock inte att skolan kan välja att inte anordna elevens val. Un-dervisningen i elevens val syftar till att fördjupa och bredda elevernas kunskaper i ett eller flera av skolans ämnen. Skolan ska erbjuda eleverna ett allsidigt urval av ämnen. Bosgårdsskolan har valt att använda tiden till skolans profil ”Rörelse och Hälsa”. Detta är att betrakta som skolans val och inte i överensstämmelse med förordningens krav på elevens val. Inspektörerna bedömer att skolan mås-te anordna elevens val enligt kraven i förordningen.

Modersmålsundervisning erbjuds via förvaltningen liksom på övriga skolor i kommunen. De elever som är i behov av studiehandledning på modersmålet får detta. Svenska som andraspråk ges som eget ämne.

Vid intervjuer med elever och lärare framkommer att eleverna inte har möjlig-het att nå målen i årskurs 5 i ämnet teknik eftersom undervisningen är förlagd till årskurserna 7–9. Skolan måste ge eleverna möjlighet att nå målen i ämnet teknik före utgången av årskurs 5.

Resurser

Lärare ska ha utbildning för den undervisning de i huvudsak ansvarar för. En-ligt Skolverkets statistik har i princip samtliga lärare pedagogisk högskoleutbild-ning. Skolverkets statistik visar vidare att antalet lärare per hundra elever är 7,5 för Bosgårdsskolan jämfört med 7,8 för Varbergs kommun och 8,0 för riket.

Lokaler och utrustning på skolan är väl anpassade till vad som behövs för en tidsenlig utbildning.

Datum Ort

2008-05-06 Göteborg

Barbro Nässén Erik Bergeå

Dnr 53-2006:3405