• No results found

Överlåtelse och uthyrning av tillstånd att använda

Förslag: Bestämmelserna om överlåtelse och uthyrning av tillstånd ska föras över till den nya lagen.

Bedömning: PTS bör hålla uppgifter om tillstånd som kan överlåtas eller hyras ut tillgängliga i ett standardiserat elektroniskt format.

Skälen för förslaget och bedömningen: I artikel 51 i EU-direktivet finns bestämmelser om överlåtelse och uthyrning av tillstånd att använda radiosändare. Bestämmelserna utgör en anpassning och utvidgning av mot- svarande reglering i artikel 9b i ramdirektivet.

I artikel 51.1 anges att tillstånd att använda radiosändare som huvudregel ska få överlåtas eller hyras ut. Medlemsstaterna får dock bestämma att detta inte ska gälla om tillstånd ursprungligen beviljats utan kostnad eller för rund- radio. Av punkt 2 framgår att överlåtelse eller uthyrning av tillstånd ska anmälas till den behöriga myndigheten och offentliggöras. När tillståndet avser harmoniserat frekvensutrymme ska överlåtelsen eller uthyrningen överensstämma med den harmoniserade användningen.

Artikel 51.3 är i huvudsak ny. Där anges att överlåtelse eller uthyrning av tillstånd ska tillåtas om de ursprungliga tillståndsvillkoren bibehålls. Vidare ska överlåtelse och uthyrning omfattas av det minst betungande förfarande som är möjligt. Uthyrning av tillstånd ska inte vägras om uthy- raren åtar sig att förbli ansvarig för att uppfylla de ursprungliga tillstånds- villkoren. Överlåtelse av tillstånd ska inte vägras, utom i de fall det finns en tydlig risk för att den nya innehavaren inte klarar att uppfylla de ursprung- liga tillståndsvillkoren. Det som nu nämnts ska dock inte påverka behovet av att säkerställa att det inte uppstår någon snedvridning av konkurrensen.

157 Det ska inte heller eller påverka medlemsstaternas behörighet att i enlighet

med nationell rätt vid varje tidpunkt utöva tillsyn över att tillståndsvillkoren följs, både när det gäller uthyraren och den som hyr. Medlemsstaterna ska vidare underlätta överlåtelse och uthyrning av tillstånd genom att pröva varje begäran om att anpassa tillståndsvillkoren och genom att säkerställa att det berörda frekvensutrymmet kan separeras eller delas upp på olika sätt. Slutligen anges i artikeln att uppgifter om tillstånd som kan överlåtas eller hyras ut ska hållas allmänt tillgängliga i ett standardiserat elektroniskt format. Europeiska kommissionen får anta genomförandeakter för att spe- cificera dessa uppgifter.

Enligt artikel 52.2 första stycket d i EU-direktivet får tillstånd förenas med villkor som förbjuder eller begränsar överlåtelser av tillstånd om en över- låtelse sannolikt skulle leda till betydande skada för konkurrensen. Enligt andra stycket i samma punkt ska beslut grundas på en objektiv och framåt- blickande bedömning av konkurrensvillkoren på marknaden, av om åtgärden är nödvändig för att upprätthålla eller skapa effektiv konkurrens. Dess- utom ska hänsyn tas till åtgärdens sannolika följder för marknadsaktörers investeringar, särskilt i nätutbyggnad. Den metod för marknadsanalys som anges i artikel 67.2 i direktivet ska beaktas.

Enligt artikel 55.8 i EU-direktivet ska den artikeln, som behandlar till- ståndsgivning när antalet tillstånd har begränsats, inte påverka överlåtelse av tillstånd att använda radiosändare enligt artikel 51. Artikel 55.8 får upp- fattas som att den inte ska hindra överlåtelser av tillstånd som beviljats efter ett urvalsförfarande.

I 3 kap. 23 § LEK anges att tillstånd eller del av tillstånd att använda radio- sändare får överlåtas efter medgivande från den myndighet som meddelat tillståndet. Ett sådant medgivande ska lämnas om förvärvaren uppfyller de krav som ställts på sökanden i samband med att tillståndet meddelades, det inte finns skäl att anta att överlåtelsen inverkar menligt på konkurrensen, överlåtelsen inte leder till en ändrad användning av radiofrekvenser där användningen har harmoniserats och det inte finns något annat särskilt skäl mot det. Vid medgivandet får tillståndsvillkoren ändras. Enligt 3 kap. 24 § LEK tillämpas dessa bestämmelser även på uthyrning av tillstånd eller del av tillstånd att använda radiosändare. Det är dock inte möjligt att ändra tillståndsvillkoren i samband med uthyrning.

När det prövas om en överlåtelse eller uthyrning kan inverka menligt på konkurrensen ska en utredning av de påverkade marknaderna göras. Effek- terna på konkurrensen analyseras i princip med utgångspunkt från de be- dömningar som görs inom konkurrensrätten. Hur omfattande en sådan ut- redning måste vara beror på omständigheterna i det enskilda fallet (jfr rättsfallet RK 2015:1).

Vid överlåtelse av tillstånd gäller enligt 3 kap. 23 § LEK att förvärvaren övertar överlåtarens rättigheter och skyldigheter enligt lagen för tiden efter medgivandet. För att kunna bedriva en effektiv tillsyn och kunna rikta till- synsåtgärder och vitesförelägganden mot rätt adressat har denna princip inte ansetts kunna upprätthållas vid uthyrning (se prop. 2009/10:193 s. 78). Vidare anges i 7 kap. 6 a § LEK att när det finns skäl att återkalla ett till- stånd enligt 5 eller 6 §§ på grund av omständigheter som hänför sig till en hyrestagare så ska återkallelsen i stället avse medgivandet till uthyrning.

Bestämmelserna i 3 kap. 23 och 24 §§ LEK bygger på grundregeln att en ansökan om medgivande till överlåtelse eller uthyrning ska bifallas när

158

förvärvaren uppfyller de krav som ställs på sökanden i samband med att tillståndet meddelades. En ansökan om medgivande kan avslås om det finns skäl att anta att överlåtelsen inverkar menligt på konkurrensen. Det bedöms inte nödvändigt att för uthyrningsfallet föreskriva att en hyrestagare ska avge en särskild försäkran om att tillståndsvillkoren ska uppfyllas.

Vid ett medgivande om överlåtelse följer det av 3 kap. 23 § tredje stycket LEK att myndigheten får meddela de nya eller ändrade villkor som över- låtelsen föranleder. Utöver detta är det alltid möjligt för tillståndshavaren att ansöka om ändring av tillståndsvillkoren och få ansökan prövad. En sådan ansökan kan t.ex. röra frågor om hur ett visst frekvensutrymme ska delas upp. Det finns inget i paragrafen som hindrar en överlåtelse av tillstånd som beviljats efter ett förfarande med allmän inbjudan till ansökan.

Sammanfattningsvis bedöms 3 kap. 23 och 24 §§ LEK vara förenliga med EU-direktivets bestämmelser om överlåtelse och uthyrning av tillstånd. Para- graferna bör därför föras över till den nya lagen.

Det bör dessutom överlämnas åt PTS att hålla uppgifter om tillstånd som kan överlåtas eller hyras ut tillgängliga i ett standardiserat elektroniskt format. Detta bör regleras i förordning.

13

Trådlösa lokala nät