• No results found

12.3 Rätt att använda radiosändare

12.3.5 Inbjudningsförfarande

Förslag: Bestämmelserna om tillståndsprövning genom ett urvalsförfa- rande efter allmän inbjudan till ansökan ska i huvudsak föras över till den nya lagen.

Ett urvalsförfarande ska, utöver att främja konkurrens, endast få syfta till att främja täckning, säkerställa tjänsters kvalitet, uppnå effektiv fre- kvensanvändning eller främja innovation och näringslivets utveckling. Av en allmän inbjudan till ansökan ska det framgå vilket förfarande som ska användas, förutsättningarna för deltagande i förfarandet, vilka urvalskriterier som ska gälla och vilka villkor som tillståndet kommer att förenas med. Bemyndigandet att meddela föreskrifter om innehållet i en allmän inbjudan och vilket förfarande som ska användas ska upphävas. Berörda parter ska få möjlighet att inom skälig tid, dock minst 30 dagar om det inte finns särskilda skäl mot det, yttra sig över ett förslag till urvals- förfarande.

Skälen för förslaget

När antalet tillstånd att använda radiosändare begränsats måste ett urval av sökande ske. Hur detta ska gå till framgår av artiklarna 48.4 och 55.2–6 i EU-direktivet, som i väsentliga delar motsvarar artikel 7.1 c och d, 7.2 och 7.3 i auktorisationsdirektivet.

Till en början ska målen med och valet av ett sådant urvalsförfarande fast- ställas och motiveras. Ett urvalsförfarande kan utformas som ett anbuds- förfarande där den som bjuder högst belopp i pengar får tillstånd (auktion). Det är också möjligt att göra urvalet utifrån andra jämförelser, t.ex. sökandenas utfästelser om att tillhandahålla täckning och utbyggnad. En nyhet i EU- direktivet är att det uttömmande anges vilka syften som får beaktas vid utformningen av urvalsförfaranden. Utöver att främja konkurrens är dessa mål begränsade till att främja täckning, säkerställa tjänsters kvalitet, främja en ändamålsenlig frekvensanvändning samt främja innovation och affärs- utveckling. Resultatet av de eventuella bedömningar av konkurrenssitua- tionen samt den tekniska och ekonomiska situationen på marknaden som ligger till grund för valet av urvalsförfarande ska anges. Urvalsförfarandet ska grundas på objektiva, öppet redovisade, icke-diskriminerande och pro- portionella kriterier. Beslut om urvalsförfarandet och reglerna för detta ska motiveras och offentliggöras. Även de villkor som tillstånden ska förenas med ska offentliggöras. När urvalsförfarandet har fastställts ska medlems- staten inbjuda till ansökningar om tillstånd. Därefter ska tillståndspröv- ningen inledas. Om en sökande inte bedöms ha förmåga att uppfylla de till- ståndsvillkor som kommer att uppställas, ska sökanden inte få tillstånd.

Enligt 3 kap. 8 § LEK gäller att när antalet tillstånd har begränsats enligt 7 §, ska tillståndsprövningen som huvudregel ske efter allmän inbjudan till ansökan. Prövningen ska då ske efter ett jämförande urvalsförfarande, efter ett anbudsförfarande där det pris sökanden är villig att betala för tillståndet ska vara utslagsgivande eller efter en kombination av dessa förfaranden. Det nu sagda gäller dock inte om särskilda skäl föranleder annat eller sådan radio- användning som huvudsakligen avser utsändning till allmänheten av pro- gram som avses i 1 kap. 2 § YGL, är avsedd för privat bruk eller behövs för verksamhet som bedrivs i syfte att tillgodose allmän ordning, säkerhet

139 eller hälsa. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får

meddela föreskrifter om innehållet i en allmän inbjudan, vilken radioan- vändning som omfattas av undantaget för allmän ordning, säkerhet eller hälsa och om urvalsförfaranden.

Bestämmelserna i 3 kap. 8 § LEK motsvarar i stor utsträckning de krav som följer av artikel 48.4 och 55.2–6 i EU-direktivet. Vidare har möjlig- heten att undanta radioanvändning som huvudsakligen avser utsändning till allmänheten av program som avses i 1 kap. 2 § YGL stöd i artikel 45.3 i EU-direktivet. Bestämmelserna bör därför i huvudsak föras över till den nya lagen.

Med stöd av 3 kap. 8 § LEK och 19 § FEK har PTS meddelat föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner. Av föreskrifterna framgår att till- delning av tillstånd att använda radiosändare genom auktion genomförs i enlighet med ett beslut att begränsa antalet tillstånd och utfärda allmän inbjudan till ansökan som fattas inför varje auktion. Det framgår också bl.a. att de villkor som kan komma att förenas med tillstånd att använda radiosändare ska anges.

Av EU-direktivet följer att medlemsstaterna först ska besluta om att ett urvalsförfarande ska genomföras och vilka mål som ska uppnås genom åtgärden. Sedan ska reglerna för förfarandet fastställas. De ska också offent- liggöra de villkor som ska knytas till tillstånden. Därefter ska medlems- staterna bjuda in till ansökningar om tillstånd.

Mot denna bakgrund bör de mål som enligt artikel 55.2 får eftersträvas vid utformningen av ett urvalsförfarande framgå av lagen. Vidare bör det uttryckligen anges i den nya lagen att det av en allmän inbjudan till ansökan ska framgå vilket förfarande som ska användas, förutsättningarna för delta- gande i förfarandet och vilka urvalskriterier som ska gälla. Ett urvalsförfa- rande kan avse såväl rena auktioner som urval enligt andra kriterier än bud i pengar, t.ex. åtaganden om täckning och utbyggnad inom landet (vad som ibland kallas skönhetstävling), och olika kombinationer av sådana krite- rier. Det bör även anges i lagen att de villkor som tillstånd kommer att förenas med ska framgå av en allmän inbjudan.

I och med dessa tillägg i lagen behövs det inte längre något bemyndi- gande att meddela föreskrifter om vilket förfarande som ska användas och om innehållet i en allmän inbjudan. Bemyndigandet bör därför upphävas.

När det gäller de mål som får eftersträvas vid utformningen av ett urvals- förfarande bör det framhållas att användningen av urvalsförfaranden, in- klusive auktioner, syftar till att den som värderar den knappa samhällsresurs som radiofrekvenser utgör högst ska få tillgång till frekvenser. Därigenom skapas förutsättningar för en samhällsekonomiskt effektiv resursfördelning (jfr Ds 2001:40 s. 29 f.). Artikel 55.2 i EU-direktivet får tolkas så att auk- tioner inte får användas som urvalsförfaranden enbart som medel för att ge högsta möjliga intäkter till statsbudgeten (intäktsmaximering). Det är dock ett naturligt inslag i ett auktionsförfarande att budgivarna kommer att bjuda över varandra och att budgivningen upphör först när alla budgivare nått det belopp som de anser sig vara villiga att betala. De beloppen utgör då en rimlig och rättvis värdering av radiofrekvenserna. En budgivning kan alltså under vissa förutsättningar nå höga belopp. Den omständigheten i sig bör inte anses strida mot EU-direktivet. Regleringen innebär att det finns stora möjligheter att anpassa urvalsförfaranden efter omständigheterna i det enskilda fallet på de marknader som berörs. Som direktivet är formulerat

140

är det en uppgift för den som utformar förfarandet att tydligt och utförligt redovisa skälen för en viss utformning och varför valda lösningar bidrar till en effektiv frekvensanvändning.

I artikel 52.2 första stycket a–c i EU-direktivet anges vissa exempel på åtgärder som får vidtas, bl.a. vid utformningen av ett urvalsförfarande. Det är tillåtet att begränsa mängden radiofrekvenser som ett företag tilldelas. Vidare får frekvensband reserveras för nya aktörer på marknaden, om detta är lämpligt och berättigat med hänsyn till en specifik situation på den nationella marknaden. Det är också tillåtet att hindra företag från att beviljas tillstånd om det bedöms att dessa företag redan har tillgång till så stort frekvensut- rymme att det skulle snedvrida konkurrensen att ge dem ännu fler frekvenser. Enligt artikel 52.2 andra stycket ska beslut, med beaktande av marknads- förhållanden och riktmärken, grundas på en noggrann analys, bl.a. av kon- kurrenspåverkan och investeringsviljan på de berörda marknaderna.

Utformningen av ett urvalsförfarande ska grundas på ingående övervägan- den om konkurrensvillkoren på marknaden och de effekter som kan väntas uppstå på konkurrenssituationen och investeringsviljan beroende på vilka väg- val som görs. Skyldigheten att göra sådana överväganden följer av tillämp- ningen av den nya lagen och allmänna förvaltningsrättsliga principer och behöver inte regleras särskilt. Begränsningar i mängden radiofrekvenser som ett företag kan få tillgång till, s.k. spektrumtak, har i flera fall använts vid auktioner. Även reservering av visst frekvensutrymme för nya aktörer eller uteslutning av vissa företag från deltagande i ett urvalsförfarande kan be- dömas vara lämpliga och proportionella åtgärder i ett särskilt fall. Även andra konkurrensfrämjande åtgärder kan komma i fråga. Det behövs därför inga ytterligare åtgärder för att genomföra artikel 52.2 första stycket a–c.

Samråd

Av artikel 23 i EU-direktivet framgår att när åtgärder ska vidtas enligt direk- tivet ska berörda parter, utom i vissa undantagsfall, få möjlighet att yttra sig över ett förslag till åtgärd inom skälig tid. Skälig tid ska anses vara 30 dagar, utom under exceptionella omständigheter. Det bör därför införas ett krav i den nya lagen på att berörda parter ska få möjlighet att yttra sig över ett för- slag till urvalsförfarande inom skälig tid, dock minst 30 dagar om det inte finns särskilda skäl mot det.