• No results found

Förslag: Bestämmelserna om tillstånd att använda nummer ska föras över till den nya lagen med följande ändringar.

– Rätten att meddela föreskrifter ska omfatta tilldelning av nummer. – Icke-diskriminering ska gälla i fråga om de nummer som används för att ge tillträde till tjänster i näten.

176

– Tillstånd att använda nummer ska även få förenas med villkor om skyldigheter som följer av konsumentskyddsbestämmelser och andra num- merrelaterade bestämmelser i andra medlemsstater i fråga om användning av nummer inom Europeiska unionen.

Bestämmelserna om nummer av betydande ekonomiskt värde ska föras över till den nya lagen. Bemyndigandet med föreskriftsrätt ska dock ersättas av en ny bestämmelse som föreskriver att den allmän inbjudan ska innehålla uppgifter om det förfarande som ska användas, förutsättning- arna för deltagande och de villkor som tillstånd kommer att förenas med.

När en myndighet avser att utfärda en allmän inbjudan till ansökan ska myndigheten upprätta ett förslag och ge berörda parter tillfälle att yttra sig över förslaget inom skälig tid, dock minst 30 dagar om det inte finns särskilda skäl mot det.

Bestämmelserna om överlåtelse av tillstånd att använda nummer ska med vissa språkliga ändringar föras över till den nya lagen. Kravet på medgivande från tillståndsmyndigheten för överlåtelse av tillstånd ska inte gälla när ett nummer ur en nationell nummerplan, på slutanvändarens begäran, överlämnas till en annan tillhandahållare enligt bestämmel- serna om nummerportabilitet.

Bestämmelserna om särskilda handläggningstider i ärenden om till- stånd att använda nummer ska föras över till den nya lagen.

Skälen för förslaget

Krav på tillstånd att använda nummer

Enligt artikel 94.1 i EU-direktivet ska myndigheterna, då det är nödvändigt att bevilja individuella nyttjanderätter till nummerresurser, på begäran be- vilja företag sådana rättigheter för tillhandahållandet av elektroniska kom- munikationsnät eller kommunikationstjänster som omfattas av den allmänna auktorisationen. Regleringen motsvarar artikel 5.2 första stycket i auktorisa- tionsdirektivet, som har genomförts i 3 kap. 19 § LEK. Kravet på tillstånd att använda nummer har bedömts vara förenligt med auktorisationsdirektivet (prop. 2002/03:110 s. 158 f.). Det saknas skäl att i detta lagstiftningsärende göra någon annan bedömning. Bestämmelsen om att det krävs tillstånd för att få använda nummer ur en nationell nummerplan ska därför föras över till den nya lagen.

I artikel 94.2 första stycket i EU-direktivet anges att nyttjanderätter till nummerresurser ska beviljas genom öppna, objektiva, transparenta, icke- diskriminerande och proportionella förfaranden. En snarlik bestämmelse finns även i artikel 93.1 sista meningen. Att en ansökan om tillstånd att använda nummer ska prövas enligt objektiva kriterier och på ett sakligt sätt utan ovidkommande hänsyn följer av 5 § förvaltningslagen (2017:900). Kraven på öppenhet och transparens i förfarandet uppfylls genom reglerna om partsinsyn och kommunikation (10 och 25 §§ förvaltningslagen) samt i övrigt genom tillämpning av offentlighetsprincipen enligt 2 kap. TF. Direktivets krav på förfarandet är därmed redan uppfyllt och kräver inte någon särskild genomförandeåtgärd.

177 Enligt 3 kap. 19 § andra stycket LEK får regeringen eller den myndighet

som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om principerna för till- delning av nummer. Av 16 och 17 §§ FEK framgår att PTS ska meddela föreskrifter om nationella nummerplaner och deras användning samt får meddela föreskrifter om principerna för tilldelning av nummer. PTS har meddelat föreskrifter (PTSFS 2003:3) om tillstånd för användning och reservering av nummerkapacitet ur den svenska nummerplanen för telefoni (E.164). PTS har även meddelat föreskrifter (PTSFS 2003:4) om tillstånd för användning av kapacitet ur tekniska planer.

På samma sätt som gäller i dag är det lämpligt att mer detaljerade regler om tilldelning av tillstånd att använda nummer anges i förordning eller myn- dighetsföreskrifter (jfr prop. 2002/03:110 s. 158 f. och 371 f.). Bemyn- digandet i den nya lagen bör dock förtydligas så att det anges att före- skrifter får meddelas om ”tilldelning av nummer”, i stället för ”principerna för tilldelning av nummer” som anges i LEK. Avsikten är att ytterligare klargöra att det i föreskrifter kan regleras vilka slags företag som kan till- delas nummer. På det sättet kan artikel 93.2 i EU-direktivet genomföras, vilken stadgar att även andra företag än sådana som tillhandahåller elektro- niska kommunikationsnät eller kommunikationstjänster ska kunna tilldelas nummer, om de bedöms lämpliga för det och nummerresurser finns tillgäng- liga.

Av artikel 93.3 andra meningen i EU-direktivet följer att medlemsstaterna ska särskilt säkerställa att ett företag som har beviljats nyttjanderätt till nummerresurser inte diskriminerar andra tillhandahållare av elektroniska kommunikationstjänster i fråga om de nummerresurser som används för att ge tillträde till deras tjänster. Bestämmelsen motsvarar artikel 10.2 andra meningen i ramdirektivet. Den har genomförts i 3 kap. 20 § LEK. Den bestämmelsen bör därför föras över i sak oförändrad till den nya lagen. Bestämmelsen bör anpassas efter den nya lydelsen av direktivsbestämmelsen. Artikel 95 i EU-direktivet om avgifter för tillstånd att använda nummer behandlas i avsnitt 22.2.

Villkor i tillstånd att använda nummer

Av artikel 13.1 i EU-direktivet framgår att tillstånd att använda nummer endast får förenas med de villkor som anges i avsnitt E i bilaga 1 till direktivet. Avsnitt E motsvarar i huvudsak avsnitt C i bilagan till auktorisationsdirektivet med tillägg av en ny punkt 10 om särskilda villkor för icke-geografiska num- mer.

I 3 kap. 21 § LEK anges att tillstånd att använda nummer får förenas med villkor om

1. vilket slag av tjänst som numret ska användas för, 2. faktiskt och effektivt utnyttjande av numret,

3. skälig giltighetstid med förbehåll för eventuella ändringar i den nationella nummerplanen,

4. åtaganden som har gjorts i samband med att tillstånd beviljats enligt förfaranden med allmän inbjudan till ansökan, och

5. skyldigheter som följer av tillämpliga internationella avtal i fråga om användning av nummer.

Bestämmelsen i 3 kap. 21 § LEK genomför auktorisationsdirektivet i fråga om de villkor som får tillämpas i tillstånd att använda nummer. Det är endast

178

de skyldigheter som inte redan framgår generellt av lagen som regleras i form av tillståndsvillkor (prop. 2002/03:110 s. 160 f. och 372 f.).

På motsvarande sätt som enligt auktorisationsdirektivet ska enligt 13.1 i EU-direktivet bl.a. villkor som ställs för användning av nummer vara icke- diskriminerande, proportionella och transparenta. Dessa hänsyn ska alltså alltid beaktas i samband med att myndigheten ställer upp villkor för till- stånd att använda nummer ur den nationella nummerplanen. Av artikel 13.4 i EU-direktivet framgår vidare att de villkor som gäller för den allmänna auktorisationen inte får upprepas vid beviljande av nyttjanderätter till num- merresurser. Detta innebär att skyldigheter som redan framgår generellt av lagen inte får återkomma i form av tillståndsvillkor. Den nya lagen föreslås innehålla skyldigheter i fråga om nummerportabilitet, information för abon- nentupplysning, överlåtelse av tillstånd och avgifter (punkterna 3, 4, 6 och 7 i avsnitt E i bilaga 1 i EU-direktivet). Bestämmelser om nummerporta- bilitet behandlas i avsnitt 17.11, information för abonnentupplysning i av- snitt 18.5.1 och avgifter i avsnitt 22.1.

För att genomföra EU-direktivets bestämmelser om villkor i tillstånd att använda nummer bör bestämmelsen i 3 kap. 21 § LEK föras över till den nya lagen. Bestämmelsen behöver dock ändras med anledning av den nya direktivtexten. I punkt 3 om giltighetstid bör därmed lämplig giltighetstid anges, i stället för skälig giltighetstid som i LEK. Bedömningen av lämp- lighet ska innefatta överväganden om vilken tjänst som ska tillhandahållas och den tid för avskrivning av investeringar som kan krävas, vilket följer av artikel 94.2 tredje stycket i EU-direktivet.

När det gäller icke-geografiska nummer som tilldelas för andra elektro- niska kommunikationstjänster än interpersonella kommunikationstjänster i hela unionen finns det en särskild reglering om tillståndsvillkor i artikel 93.4 andra stycket och 94.6 första stycket i EU-direktivet. Regleringen inne- bär att när en medlemsstat tilldelar nyttjanderätter till nummerresurser som tillåter extraterritoriell användning inom unionen, ska tillstånden förenas med villkor i syfte att säkerställa att nationella konsumentskyddsbestämmelser och nationell rätt om användning av nummerresurser som är tillämpliga i de medlemsstater där nummerresurserna används följs. Syftet är att slut- användare i de medlemsstater där sådana nummerresurser används ska ha ett lika effektivt konsumentskydd som om numret hade tilldelats i den egna medlemsstaten (se skäl 247 och 248 i EU-direktivet).

Det bör därför införas en ny punkt om villkor avseende skyldigheter som följer av konsumentskyddsbestämmelser och andra nummerrelaterade bestämmelser i andra medlemsstater i fråga om användning av nummer inom EU. Avsikten är att sådana villkor främst ska införas i tillstånd för icke-geografiska nummer för tillhandahållande av tjänster i hela EU. På det sättet genomförs artikel 93.4 andra stycket, artikel 94.6 första stycket och punkt 10 i avsnitt E i bilaga 1 i EU-direktivet.

Enligt artikel 94.6 andra stycket ska det vara möjligt för en myndighet i en medlemsstat där det används icke-geografiska nummer, som tilldelats i en annan medlemsstat, att begära hjälp från den tilldelande medlemsstatens myndigheter om det visar sig att nummerresurserna används på ett sätt som strider mot bl.a. konsumentskyddsregler i den första medlemsstaten. Den till- delande medlemsstatens myndigheter ska då enligt artikel 30 i EU-direktivet utöva tillsyn över att företagen uppfyller tillståndsvillkoren, vilket bl.a. ska kunna innefatta återkallelse av nummertillstånd.

179 Ett företag som har tilldelats nummer av PTS ska uppfylla tillståndsvill-

koren. Om villkoren inte uppfylls ska PTS utöva tillsyn och se till att vill- koren uppfylls. De tillsynsåtgärder som myndigheten ska kunna vidta en- ligt den nya lagen beskrivs i avsnitten 20.4 och 20.5. Åtgärderna innefattar återkallelse av tillstånd att använda nummer. Det finns inte någon bestämmelse som hindrar att PTS kan ta emot uppgifter från andra medlemsstaters myndigheter om att ett företag som tilldelats icke- geografiska nummer i Sverige för användning i andra medlemsstater inte uppfyller tillståndsvillkoren. Sådana uppgifter kommer naturligtvis att tas på största allvar av PTS. Sammanfattningsvis bedöms direktivets krav i artikel 94.6 andra stycket uppfyllt genom bestämmelserna om tillsyn i den nya lagen.

Nummer av betydande ekonomiskt värde

Det har framgått av unionsrättsakter att förfaranden med urval mellan olika sökande kan användas vid tilldelning av nummer med betydande ekonomiskt värde (se skäl 21 i ramdirektivet). En liknande formulering finns i skäl 136 i EU-direktivet. Av artikel 94.4 i EU-direktivet framgår att nyttjanderätter till nummerresurser av exceptionellt ekonomiskt värde kan beviljas genom konkurrensförfaranden eller jämförande urvalsförfaranden.

Bestämmelsen i artikel 94.4 motsvarar huvudsakligen artikel 5.4 i aukto- risationsdirektivet. Den artikeln har genomförts i 3 kap. 22 § LEK (se prop. 2002/03:110 s. 162 f. och 373). I 3 kap. 22 § första stycket LEK anges att tillstånd att använda nummer av betydande ekonomiskt värde får beviljas efter allmän inbjudan till ansökan. Ett sådant tillstånd ska beviljas efter

1. ett jämförande urvalsförfarande,

2. ett anbudsförfarande där det pris sökanden är villig att betala för till- ståndet ska vara utslagsgivande,

3. ett förfarande med slumpmässig tilldelning, eller 4. en kombination av förfaranden enligt 1–3.

Eftersom den materiella regleringen i EU-direktivet i den här delen bedöms vara oförändrad i förhållande till tidigare unionsrättsakter bör bestämmel- serna i 3 kap. 22 § första stycket LEK föras över till den nya lagen.

I 3 kap. 22 § andra stycket LEK anges att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om innehållet i en all- män inbjudan och om förfarande enligt paragrafens första stycke. Av 19 § FEK följer att PTS får meddela föreskrifter om vilket förfarande som ska användas och om innehållet i en allmän inbjudan. PTS har inte meddelat några sådana föreskrifter, till skillnad från vad som är fallet i fråga om frekvensauktioner, se avsnitt 12.3.5. I det avsnittet görs bedömningen att det inte behövs något bemyndigande att meddela föreskrifter om vilket förfarande som ska användas och om innehållet i en allmän inbjudan. I stället bör utformningen av sådana förfaranden fastställas av PTS i beslut om allmän inbjudan till ansökan inför varje förfarande. Det är lämpligt att bestämmelsen om allmän inbjudan i fråga om nummer av betydande eko- nomiskt värde utformas på motsvarande sätt i den nya lagen. I bestämmelsen bör det därför anges att en allmän inbjudan till ansökan ska innehålla upp- gifter om det förfarande som ska användas, förutsättningarna för deltagande och de villkor som tillstånd kommer att förenas med.

180

Av artikel 94.4 i EU-direktivet kan vidare utläsas att konkurrensförfaranden eller jämförande urvalsförfaranden för tilldelning av nummer ska föregås av samråd enligt det som anges i artikel 23. Det bör därför av den nya lagen framgå att en myndighet, när den avser att utfärda en allmän inbjudan till ansökan, ska upprätta ett förslag och ge berörda parter tillfälle att yttra sig över förslaget inom skälig tid, dock minst 30 dagar om det inte finns sär- skilda skäl mot det.

Enligt artikel 94.5 i EU-direktivet får myndigheter inte begränsa antalet individuella nyttjanderätter som ska beviljas annat än när detta är nödvändigt för att säkerställa en effektiv användning av nummerresurser. Någon motsva- rande bestämmelse som uttryckligen avser nummer saknas i tidigare unions- rättsakter. En rimlig tolkning är att bestämmelsen är avsedd som en erinran till medlemsstaterna om att förfaranden där t.ex. auktioner används för fördelning av nummerresurser måste vara grundade på ett faktiskt behov av sådana förfaranden. Däremot bör det inte förekomma att auktioner används enbart med syftet att tillföra medel till statsbudgeten. I sammanhanget kan nämnas att den tydliga bristsituation som numera föreligger i förvaltningen av radiofrekvenser inte finns på motsvarande sätt vid tilldelning av nummer- resurser.

Av 4 § 4 förordningen (2007:951) med instruktion för Post- och telestyrelsen framgår att myndigheten har till uppgift att svara för att nummer ur nationella nummerplaner utnyttjas på ett effektivt sätt. När PTS överväger att anordna ett förfarande med allmän inbjudan till ansökan för att tilldela nummer ska det grundas på objektiva kriterier och det som anges i instruktionen. Någon ytterligare åtgärd för att genomföra artikel 94.5 behövs inte.

Överlåtelse av tillstånd att använda nummer

Enligt artikel 94.2 andra stycket i EU-direktivet ska nationella myndigheter vid beviljandet av nyttjanderätter till nummerresurser ange om dessa kan överlåtas av rättsinnehavaren och på vilka villkor detta kan ske. Bestämmelsen motsvarar i sak artikel 5.2 tredje stycket i auktorisationsdirektivet. Den artikeln har genomförts i 3 kap. 23 § LEK (se prop. 2002/03:110 s. 163 f. och 373 f.).

Huvudregeln i svensk rätt är att alla tillstånd att använda nummer får över- låtas. I 3 kap. 23 § första stycket LEK anges, såvitt avser nummer, att till- stånd eller del av tillstånd att använda nummer får överlåtas efter medgivande från den myndighet som meddelat tillståndet. Sådant medgivande ska lämnas, om

1. förvärvaren uppfyller de krav som ställts på sökanden i samband med att tillståndet meddelades,

2. det inte finns skäl att anta att överlåtelsen inverkar menligt på konkurren- sen, och

3. det inte finns något annat särskilt skäl mot det.

Vidare följer av 3 kap. 23 § andra–fjärde styckena följande. Förvärvaren ska överta överlåtarens rättigheter och skyldigheter enligt LEK för tiden efter medgivandet. Vid överlåtelse av del av tillstånd ska den överlåtna delen anses som ett nytt tillstånd. Vid medgivandet får myndigheten meddela de nya eller ändrade villkor som överlåtelsen föranleder. En överlåtelse i strid med paragrafen är utan verkan.

181 EU-direktivet medför inte någon ändring i förhållande till nuvarande regle-

ring. Bestämmelserna om överlåtelse av tillstånd att använda nummer bör med vissa språkliga ändringar föras över till den nya lagen.

I avsnitt 17.11 behandlas överlämnande av nummer till en annan tillhanda- hållare, s.k. nummerportabilitet. I det avsnittet lyfts även frågan om hur ett nummertillstånd påverkas vid nummerportering. LEK saknar bestämmelser om hur ett nummertillstånd ska hanteras i en sådan situation. Det finns inte någon särskild bestämmelse i EU-direktivet som närmare reglerar frågan. Som framgår ovan överlämnas det till nationella myndigheter att reglera frågan om överlåtelse av nyttjanderätten till nummerresurser (artikel 94.2 andra stycket).

När ett telefonnummer ur en nummerserie överlämnas på grund av en nummerportering övergår det faktiska förfogandet över numret från överlämnande till mottagande tillhandahållare. Den mottagande tillhanda- hållaren kommer då att använda numret i den nya lagens mening för att kunna tillhandahålla tjänsten till slutanvändaren. Bestämmelserna om nummerportabilitet är utformade som en rättighet för slutanvändaren (se artikel 106.2 i EU-direktivet och avsnitt 17.11). Av PTS föreskrifter framgår att när ett abonnemang med ett porterat nummer avslutats, och överlämnade av nummer inte begärts, får den mottagande tillhandahållaren fortsättningsvis förfoga över numret som använts för det abonnemang som avslutats (PTSFS 2007:7). Ett nummertillstånd får därmed anses följa med det porterade numret till den mottagande tillhandahållaren. Något medgivande från tillståndsmyndigheten i enlighet med bestämmelserna om överlåtelse av tillstånd bedöms mot den bakgrunden inte vara aktuellt. För att undvika oklarheter bör det i den nya lagen tydliggöras att kravet på medgivande från tillståndsmyndigheten för överlåtelse av nummertillstånd inte gäller vid nummerportering. Bestämmelser om hur ett nummertillstånd påverkas vid nummerportering behandlas i avsnitt 17.11.

Handläggningstider i ärenden om tillstånd att använda nummer

Av artikel 94.3 i EU-direktivet följer att beslut om beviljande av nyttjande- rätter till nummerresurser ska fattas så snart som möjligt efter mottagandet av en fullständig ansökan och, för nummerresurser som har allokerats för sär- skilda ändamål i den nationella nummerplanen, inom tre veckor från samma tidpunkt. Av artikeln framgår också att besluten ska offentliggöras. Enligt artikel 94.4 får treveckorsperioden förlängas med högst ytterligare tre veckor när nyttjanderätter till nummerresurser av exceptionellt ekonomiskt värde ska beviljas genom konkurrensförfaranden eller jämförande urvalsförfaranden. Bestämmelserna motsvarar artikel 5.3 och 5.4 första stycket i auktorisa- tionsdirektivet. De har genomförts i 8 kap. 4 § LEK (se prop. 2002/03:110 s. 283 f. och s. 402). Av den paragrafen följer att beslut i ett ärende om till- stånd att använda nummer för elektronisk kommunikation ska meddelas inom tre veckor från det att en fullständig ansökan kom in till myndigheten. Vidare framgår att vid ett förfarande med allmän inbjudan till ansökan får handläggningstiden, om det är nödvändigt, förlängas med högst tre veckor. Bestämmelserna i 8 kap. 4 § LEK bör därmed föras över till den nya lagen. Att PTS beslut om nummer blir offentliga följer av 2 kap. TF och be- höver inte regleras särskilt.

182