• No results found

Förslag: Bestämmelsen om tillsyn över efterlevnaden av genomförande- åtgärder som avser nummerserien 116 ska inte föras över till den nya lagen.

Bedömning: EU-direktivets bestämmelser om nummer i övrigt kräver inte några genomförandeåtgärder.

Skälen för förslaget och bedömningen

Det standardiserade internationella prefixet 00

Av artikel 93.5 i EU-direktivet framgår att prefixet 00 ska vara det stan- dardiserade internationella prefixet. Vidare anges i artikeln att särskilda system för användning av nummerbaserade interpersonella kommunika- tionstjänster mellan närliggande orter belägna inom olika medlemsstater får införas eller förlängas. Medlemsstaterna får komma överens om att dela en gemensam nummerplan för alla eller vissa kategorier av nummer. Slut- användare som påverkas av sådana system eller överenskommelser ska ges fullständig information. Bestämmelserna motsvarar i sak artikel 27.1 i USO- direktivet.

Att det internationella prefixet i Sverige är 00 följer av PTS beslut om ändring av telefoninummerplanen den 8 april 1998 (dnr HK 97-10861). Några ytterligare genomförandeåtgärder är inte nödvändiga.

Det finns inga nationella regler som hindrar att de övriga åtgärder som anges i artikel 93.5 skulle kunna vidtas, om det finns behov av det. Några särskilda genomförandeåtgärder krävs inte.

Tillhandahållande av nummerresurser over-the-air

Enligt artikel 93.6 i EU-direktivet ska medlemsstaterna främja s.k. over- the-air-tillhandahållande, om det är tekniskt möjligt, för att underlätta för slutanvändare att byta tillhandahållare av elektroniska kommunikationsnät eller kommunikationstjänster. Det gäller särskilt när det är fråga om till- handahållare och slutanvändare av maskin till maskin-tjänster. Bakgrunden till bestämmelsen är det behov som finns av att konfigurera och uppdatera utrustning på distans, dvs. utan fysisk tillgång till utrustningen. Det är sär- skilt viktigt när terminaler, t.ex. för mobil kommunikation, finns inplace- rade i maskiner, automater, fordon eller liknande (jfr skäl 249 i EU-direktivet).

Möjligheter att konfigurera och uppdatera utrustning på distans är i grunden en teknisk funktion. För att sådana funktioner ska fungera inom hela EU krävs standardisering av teknik, nät och tjänster. Av portalparagrafen i den nya lagen föreslås framgå att internationell harmonisering är en grundläggande strävan, se vidare avsnitt 5. I 7 § 4 förordningen (2007:951) om instruktion för Post- och telestyrelsen anges att myndigheten ska delta i nationellt och

184

internationellt standardiseringsarbete. Enligt 9 § samma förordning ska PTS när myndigheten beslutar om föreskrifter i förekommande fall beakta nationell och internationell standard.

Mot den angivna bakgrunden kommer Sverige, genom det arbete som PTS bedriver, att främja harmonisering, standardisering och användning av det slags teknik som avses i direktivsbestämmelsen. Någon ytterligare genomförandeåtgärd bedöms inte vara nödvändig.

Harmonisering av nummer

Av artikel 93.8 i EU-direktivet framgår bl.a. följande. Medlemsstaterna ska stödja harmonisering av specifika nummer eller nummerserier inom unionen när det främjar både den inre marknadens funktion och utvecklingen av all- europeiska tjänster. För att komma till rätta med gränsöverskridande eller alleuropeisk efterfrågan på nummerresurser som inte möts ska kommissionen, där så krävs och efter att ha tagit yttersta hänsyn till Berecs yttrande, anta genomförandeakter om harmonisering av specifika nummer eller nummer- serier. Bestämmelserna motsvarar delvis artikel 10.4 i ramdirektivet.

Som närmare redovisats under föregående rubrik föreslås att det av den nya lagen ska framgå att internationell harmonisering ska främjas. Enligt förordningen om instruktion för Post- och telestyrelsen ska myndigheten delta i arbete med harmonisering och standardisering av bl.a. nummer. Någon särskild bestämmelse för genomförande behövs därför inte. Övriga delar av bestämmelsen riktar sig till Europeiska kommissionen och kräver inte några genomförandeåtgärder.

Jourlinjer för anmälan av försvunna barn och för stöd till barn

I artikel 96 i EU-direktivet finns det särskilda bestämmelser om numren 116 000 och 116 111. Nummer 116 000 ska användas för en jourlinje för försvunna barn, medan nummer 116 111 kan användas för en jourlinje för barn i behov av stöd och hjälp (skäl 252 och 253 i EU-direktivet). Artikel- texten är ny men anknyter till artikel 27a i USO-direktivet. Direktivs- bestämmelserna innebär huvudsakligen följande. Slutanvändarna ska utan kostnad ha tillgång till en jourlinje för anmälan av försvunna barn. Jour- linjen ska kunna nås på nummer 116 000. Slutanvändare med funktions- nedsättning ska kunna få tillgång till tjänster som tillhandahålls på nummer 116 000. Den myndighet eller det företag som tilldelats nummer 116 000 ska få nödvändiga resurser för att driva jourlinjen. Slutanvändare ska få infor- mation om förekomsten av de tjänster som tillhandahålls på nummer 116 000 och, i lämpliga fall, 116 111, samt om hur de används.

SOS Alarm Sverige AB (SOS Alarm) driver en jourlinje för anmälan av för- svunna barn på nummer 116 000. Tjänsten tillhandahålls enligt Alarmeringsavtalet mellan SOS Alarm och staten (Justitiedepartementet). Tjänsten delfinansieras av EU. Barnens rätt i samhället (BRIS) driver en jourlinje för barn i behov av stöd och hjälp på nummer 116 111. När det gäller personer med funktionsnedsättning har PTS upphandlat särskilda tjänster som riktar sig till dessa personer, se avsnitt 17.16. I det avsnittet föreslås att den allmänna skyldigheten att ta hänsyn till de behov av likvärdig tillgång och likvärdigt utbud som slutanvändare med funktionsnedsättning har, ska föras över till den nya lagen. Den allmänna skyldigheten och PTS arbete innebär att Sverige har vidtagit tillräckliga

185 åtgärder för att säkerställa tillgång till tjänsterna. Sammantaget bedöms

mot den bakgrunden kraven i artikel 96 i EU-direktivet vara uppfyllda. I 7 kap. 1 § andra stycket 2 LEK anges att tillsynsmyndigheten ska ha tillsyn över efterlevnaden av genomförandeåtgärder enligt bl.a. artikel 27a.5 i USO-direktivet. De genomförandeakter som avses kan reglera num- merserien 116, inbegripet nummer 116 000. Eftersom några sådana genom- förandeakter inte kan antas enligt EU-direktivet bör bestämmelsen i 7 kap. 1 § andra stycket 2 LEK, i denna del, inte föras över till den nya lagen.

15

Samtrafik och tillträde